Një Udhëzues Hands-On për Sigurinë e WordPress

Me rritjen e shkeljeve të sigurisë në Ueb, është e rëndësishme të ndërmarrësh hapa parandalues ​​për ta mbajtur faqen tënde të sigurt nga ndërhyrësit. Pra, nëse keni një faqe WordPress, lexoni më tej. Ne do t’ju ofrojmë disa këshilla dhe mjete që mund të përdorni për ta bërë faqen e internetit të WordPress të sigurt dhe të sigurt.


“Nuk mund të ndodhë në faqen time!” Ky është mendimi i përgjithshëm që shumica prej nesh ka kur dëgjojmë se një haker shkelte sigurinë e një siti.

Ndoshta, personi me uebfaqen e hakuar beson se ai ose ajo duhet të ketë bërë diçka jashtëzakonisht të gabuar për të dhënë informacione thelbësore. Ndoshta personi e bëri gabimin e tmerrshëm duke e marrë si të sigurt sigurinë e faqes në internet.

Ju mund të ndjeheni të sigurt duke përdorur një platformë shumë të popullarizuar CMS dhe blogging si WordPress për faqen tuaj. Sidoqoftë, do të bëni mirë të vini re se popullariteti i jashtëzakonshëm global i WordPress është një nga arsyet kryesore pse hakerat synojnë faqet bazuar në këtë platformë.

WordPress është një platformë shumë miqësore për përdoruesit, dhe kjo e bën atë edhe më të prekshme ndaj sulmeve nga hakerat dhe spammers. Që në fillim, ju duhet ta bëni sigurinë një përparësi kryesore për uebfaqen tuaj së bashku me pritjen dhe hartimin e Uebit.

Këtu është një studim i thelluar mbi masat e ndryshme që duhet të ndërmerrni për të përmirësuar sigurinë e faqes tuaj të WordPress. Do të shohim gjithashtu këshillat kryesore për të mbrojtur një faqe WordPress, shtojcat më të larta të sigurisë së WordPress dhe mjetet e testimit.

Ju duhet të kuptoni se asnjë faqe në internet nuk mund të jetë 100 përqind e sigurt dhe madje edhe informacionet e dhëna këtu nuk do ta bëjnë faqen tuaj plotësisht të sigurt. Qëllimi përfundimtar është që t’ju ndihmojnë në marrjen e të gjitha masat e nevojshme për të mbajtur në internet faqen tuaj të WordPress të sigurt nga shumica e sulmeve.

Bazat e sigurisë së uebit

Ju mund të mendoni se ka shumë pak gjasa që faqja juaj të hackohet në të ardhmen, sepse ajo kurrë nuk është përballur me ndonjë problem sigurie në të kaluarën në lidhje me malware, kodin me qëllim të keq, apo edhe komentet e spamit.

Por, një nga gjërat më themelore për të mbajtur mend në lidhje me sigurinë në Ueb është se ju duhet të qëndroni aktiv dhe jo reagues. Kjo do të thotë që ju duhet të ndërmerrni disa hapa paraprakë që nga fillimi, në vend që të besoni se dikush nuk mund ta hakërret faqen tuaj dhe të punojë drejt rritjes së sigurisë së tij.

Gjithashtu, para se të hidheni në hapat për sigurinë e WordPress, duhet të kuptoni rëndësinë e vendosjes së kësaj sigurie.

Shumë njerëz vizitojnë faqen tuaj te internetit. Disa prej tyre mund të regjistrohen në buletinet e faqeve tuaja, dhe disa mund të regjistrohen si anëtarë të forumeve të faqes tuaj. Të dhënat e ndara nga vizitorët tuaj janë gjithashtu të prekshëm nga sulmet nëse faqja juaj bëhet e hakuar. Pra, është përgjegjësia juaj të siguroni sigurinë e të dhënave të faqes tuaj, të cilat, nga ana tjetër, do të mbrojnë të dhënat e vizitorëve tuaj.

Nëse faqja juaj e WordPress tërheq pak trafik, mund të argumentoni se nuk ka asnjë arsye që një haker të sulmojë faqen tuaj kur ka mijëra faqe të tjera më të njohura në dispozicion në internet. Nëse kjo është kështu, atëherë me siguri është koha që ju të kuptoni arsyet pse një haker mund të përpiqet të shkelë faqen tuaj të internetit.

Hakerët nuk shqetësohen nëse faqja juaj tërheq vetëm disa vizitorë sepse, pasi të kenë qasje në faqen tuaj, ata mund të përdorin serverin tuaj për të dërguar postë elektronike. Ata e bëjnë këtë për t’i ndihmuar ata të tregtojnë shërbimet, produktet ose faqet e tyre.
Me një rritje të këtij lloji të aktivitetit spamming nga serveri juaj i hackuar, shanset që adresa juaj e IP të marrë listën e zezë rritet jashtëzakonisht. Përndryshe, hakerat mund të preferojnë të përdorin serverin tuaj për aktivitetet e tyre në internet sepse adresat e tyre IP tashmë janë në listën e zezë.

Përveçse i kuptoni arsyet e hakerimit, ju gjithashtu duhet të kuptoni mënyrat e ndryshme që një haker apo një spammer mund të sulmojë faqen tuaj te internetit. Kjo do t’ju ndihmojë të planifikoni aktivitetet e faqes tuaj në atë mënyrë që faqja juaj të bëhet më pak të prekshëm ndaj kërcënimeve të sigurisë.

Ata mund të sulmojnë përmes çdo shtojce apo teme WordPress. Në fakt, ka raste kur problemet me një shtojcë sigurie u kanë mundësuar hakerëve të sulmojnë një faqe në internet që përdorte plugin. Gjithashtu, hakerat mund të përfitojnë nga çdo dobësi e sigurisë në platformën tuaj të pritjes dhe të përdorin çdo parametër URL për të hyrë në bazën e të dhënave tuaja.

Në këtë mënyrë, ata mund të modifikojnë të dhënat tuaja, të ndryshojnë fjalëkalimin tuaj ose madje të fshijnë të dhënat. Shtë për t’u habitur të dini se shumë sulme madje ndodhin për shkak të një fjalëkalimi të dobët për të hyrë në panelin e administratorit të WordPress ose edhe për të hyrë në panelin e kontrollit të pritjes.

Pasi të keni zhvilluar një kuptim themelor të nevojës për të siguruar faqen tuaj të WordPress të siguruar, tani mund të lexoni më tej për të mësuar mbi mënyrat se si mund të rritni sigurinë e faqes suaj të internetit.

9 Këshilla të Sigurisë për Mbrojtjen e faqes suaj të WordPress nga Hackers

Mbani të Azhurnuar Faqen tuaj të WordPress

Nëse vazhdoni të vononi me azhurnimin e faqes tuaj të WordPress sepse keni frikë se do të humbni të dhënat për shkak të një azhurnimi të gabuar, atëherë menjëherë duhet të filloni të bëni kopje rezervë. Pasi të bëni një kopje rezervë të faqes tuaj, mund të shkoni më përpara dhe të azhurnoni versionin tuaj WordPress në atë të fundit. Ju duhet ta bëni këtë sepse WP rregullon gabimet e sigurisë së versionit të mëparshëm me secilën version të ri që bëhet i disponueshëm.

Gjithashtu, informacioni që WordPress informon publikun rreth këtyre rregullimeve, gjë që e bën sitin tuaj të vjetëruar edhe më të prekshëm. Pra, bëjeni zakon të përdorni rregullisht opsionin “Përditëso në dispozicion”, sapo të futesh në pultin e administratorit të WordPress-it..

Përditësoni Temat dhe Pluginat që Përdorni dhe Fshini Aty të Përdorura

Ju duhet të mbani tuaj Shtojcat e WordPress dhe temat e azhurnuara për të njëjtat arsye që ju nevojiten për të azhurnuar versionin e përgjithshëm të WordPress. Një haker mund të manipulojë me lehtësi një shtojcë ose temë të vjetëruar (përmes vrimave të sigurisë) për të fituar qasje në administratorin e faqes suaj të internetit.

Pra, mos u shqetësoni për pajtueshmërinë e shtojcës suaj me temën tuaj aktuale, por duhet të siguroheni që përdorni gjithnjë versionet më të fundit të të dyjave.

Përgjatë vijave të ngjashme, sigurohuni që seksioni i pluginit në pultin e administratorit të WordPress përmban vetëm ato shtojcat që përdorni. Fshini ato që nuk përdorni sepse keni më pak të ngjarë të azhurnoni shtojcat e tilla, dhe kjo përsëri rrit ndjeshmërinë e tyre ndaj sulmeve të sigurisë.

Ju lutemi vini re se është e rëndësishme të “fshini” shtojcat tuaja të papërdorura dhe jo vetëm t’i “çaktivizoni” ato.

Shmangni Shkarkimin e Temave ose Shtojcave nga Burime të Panjohura

Ju mund të josheni për të shkarkuar disa plugins premium ose tema falas edhe nëse ato janë nga burime të panjohura.

Ndërsa mund të ndjeheni të entuziazmuar për marrjen e veçorive të përparuara pa kosto, mund të harroni të kushtoni vëmendje ndaj kërcënimit të sigurisë që këto veçori mund të sjellin së bashku. Një shtojcë nga një burim i panjohur mund të futë malware ose të futë kod me qëllim të keq në faqen tuaj. Në vend që të merrni një rrezik kaq të madh, është gjithmonë e këshillueshme që të shkarkoni vetëm tema dhe shtojca nga burime të njohura.

Ju mund të përdorni Kontrollin e Plugin-it ose Kontrollin e Tema për të kontrolluar përkatësisht kodin e shtojcave dhe temave tuaja. Një kod i shkruar dobët mund ta bëjë më të lehtë për hakerat që të kenë qasje në faqen tuaj të internetit.

Nëse nuk jeni plotësisht të sigurt në lidhje me burimin dhe nuk dini si ta kontrolloni cilësinë e kodit, thjesht mund të zgjidhni modelet falas të WordPress nga platforma WordPress.org.

Keni një Emri dhe Fjalëkalimi të Përgjithshëm të WordPress Admin

Për të krijuar faqen tuaj duke përdorur platformën WordPress, ju merrni qasje në pultin e pasme. Si parazgjedhje, WP gjeneron një emër përdoruesi (administratori) dhe një fjalëkalim të fortë për ju që të regjistroheni në këtë pult admin gjatë instalimit të WordPress. Por, pas instalimit, duhet të ndryshoni emrin e përdoruesit të administratorit të WordPress në diçka që është unike për ju.

Së bashku me këtë, duhet të mbani mend të ndryshoni fjalëkalimin në diçka që nuk dihet nga njerëzit përreth jush ose nga vizitorët tuaj të faqes në internet. Për shembull, nëse faqja juaj zbulon datën tuaj të lindjes ose emrin e bashkëshortit tuaj, sigurohuni që fjalëkalimi juaj të mos përmbajë asnjërën. Kjo e bën të vështirë për çdo haker të mendojë fjalëkalimin tuaj. Ju gjithashtu duhet të mbani një fjalëkalim të sigurt për llogarinë tuaj të panelit të kontrollit.

Për më tepër, mund të provoni të shtoni një CAPTCHA në faqen tuaj të hyrjeve në WordPress për të rritur më tej sigurinë e faqes tuaj. Kjo do të sigurojë që një bot ose skenar nuk mund të fitojë qasje në faqen tuaj te internetit përmes një sulmi brutal të forcës.

Shtoni një Autentifikim të Sigurisë në WordPress me dy hapa

Sa fjalëkalime do të ruaj dhe vazhdoj të azhurnoj rregullisht? Ju mund ta keni këtë pyetje në lidhje me mbajtjen e fjalëkalimeve të forta për pika të ndryshme hyrëse në panelin ose panelin e kontrollit tuaj WordPress.

Epo, ju mund të shijoni një hyrje me fjalëkalim në panelin tuaj WordPress duke përdorur diçka të tillë Pastroni shtojcën e vërtetimit me dy faktorë. Me këtë shtojcë, ju mund të përdorni telefonin tuaj celular për të vërtetuar hyrjen tuaj të sigurt në pultin e administratorit të WordPress së bashku me një PIN ose gjurmë gishtash. Pra, edhe nëse telefoni juaj është i humbur, detajet e llogarisë suaj Clef mbeten të sigurta.

Ose, ju mund të përdorni Autentifikues Google për të siguruar një autentifikim me dy hapa. Me këtë, ju duhet të përdorni fjalëkalimin tuaj, si dhe të shkruani një kod hyrje të gjeneruar në mënyrë unike që vjen si SMS në telefonin tuaj.

Shikoni për një kompani të Sigurt Sjellëse

Duke pasur versionin e fundit të faqes WordPress nuk ka rëndësi nëse hakeri mund të godasë versionin e vjetër të PHP të platformës që pret faqen tuaj. Pra, ju duhet të përdorni shërbimet e pritjes së një ofruesi jashtëzakonisht të besueshëm të mbajtjes në internet.

Pritësi juaj duhet të ketë mundësinë që të ofrojë mbështetje për versionet më të fundit MySQL dhe versionet PHP. Ai gjithashtu duhet të ketë një sistem efikas të zbulimit të ndërhyrjeve për të identifikuar çdo sulm në kohë dhe duhet t’i ofrojë faqes tuaj një firewall të aplikacionit Web për siguri të zgjeruar.

Kufizoni numrin e përpjekjeve të hyrjes

Hakerët përdorin sulme brutale të forcës për të goditur fjalëkalimin që përdorni për të hyrë në panelin tuaj të WordPress. Ata vazhdimisht provojnë përpjekje të hyrjes së rastit, deri sa të kenë sukses.

Edhe nëse fjalëkalimi juaj është i fortë, ndihmon për të identifikuar sasi të tilla të paarsyeshme të përpjekjeve për hyrje dhe të kufizoni adresat IP që bëjnë këto përpjekje. Pastaj mund të ndaloni adresa të tilla IP për një periudhë të caktuar. Ju mund të bëni duke bërë përdorimin e shtojcave si Bllokimi i hyrjes ose Zgjidhja e Sigurisë së Hyrjes.

Programoni kopje rezervë të shpeshtë të faqes suaj të internetit

Ky është një hap i rëndësishëm pasi madje ju ndihmon kur dikush han ose kompromenton faqen tuaj. Kur dikush pengon faqen tuaj, ju lehtë mund të ktheheni në versionin e mëparshëm të faqes suaj të internetit që nuk u kompromentua. Ju gjithashtu mund të përdorni ndonjë prej zgjidhjeve të automatizuara për kopje rezervë, si p.sh. VaultPress ose BackUpBuddy.

Mbani të Mbrojtur mirë hapësirën tuaj të WordPress Admin

Vetëm një numër i zgjedhur i njerëzve duhet të kenë qasje në pultin tuaj të administratorit. Gjithashtu, kudo që të jetë e mundur, përpiquni të kufizoni lejen për ata që qasen në pultin tuaj. Kjo do t’ju ndihmojë të zvogëloni kërcënimin e sulmeve nga burime të panjohura.
Ju gjithashtu duhet të siguroheni që të tjerët të kenë qasje të kufizuar ose aspak në dosjen WordPress / wp-admin / dosje ose skedarin wp-login.php. Ju mund të lejoni hyrjen në adresën tuaj IP duke shtuar kodin e mëposhtëm në skedarin .htaccess:

urdhër mohoni, lejoni
Mohoni nga të gjithë
Lejo nga zz.zz.zz.zz

Në kodin e mësipërm, thjesht duhet të zëvendësoni “zz.zz.zz.zz” me grupin tuaj të adresave IP për lokacione ose pajisje të ndryshme.

Nëse nuk merreni me adresat IP statike, atëherë kjo metodë mund të mos funksionojë për ju. Në raste të tilla, mund të përdorni shtojcat e diskutuara më lart për të kufizuar përpjekjet e hyrjes.

Shtojcat e Sigurisë së WordPress për të zbuluar kodin me qëllim të keq në faqen tuaj

Nëse një haker sulmon faqen tuaj, do t’ju ndihmojë të kufizoni dëmtimin ose të merrni masa në kohë nëse mësoni menjëherë për të. Pra, le të shohim disa nga shtojcat më të larta të sigurisë WordPress që mund të zbulojnë kodin me qëllim të keq të futur në faqen tuaj të internetit.

Mbrojtja e siteve antivirus të WP

Kjo shtojcë popullore, e ofruar nga SiteGuading.com, ndihmon për të zbuluar dhe hequr çdo viruse ose kod me qëllim të keq të gjetur në faqen tuaj të WordPress. Skanon nëpër artikuj si skedarët e shtojcave, skedarët e temave dhe të gjitha ngarkimet për të zbuluar shpejt kërcënimet e sigurisë, duke përfshirë prapavijën, adware, spyware, rootkits, worms, kuajt Trojan dhe mjetet e mashtrimit.

Nëse vazhdoni të shkarkoni tema dhe shtojca nga faqet e përroit (në vend që të blini kopjet origjinale nga zhvilluesit), atëherë duhet të keni këtë lloj plugin për siguri më të mirë.

Siguria e fjalëve

Kjo shtojcë ofron siguri falas, në klasë të ndërmarrjeve, duke mbrojtur faqen tuaj nga malware, si dhe hacks e mundshme. Kontrollon nëse faqja juaj tashmë ka një infeksion dhe bën një skanim të thellë nga kodi burim i faqes tuaj nga serveri.
Ai krahason kodin me Repartin Zyrtar të WordPress për shtojcat, bërthamat dhe temat. Ajo jo vetëm që siguron faqen tuaj te internetit kundër shumicës së kërcënimeve, por gjithashtu e bën faqen tuaj te internetit 50 herë më shpejt se më parë.

Wordfence gjithashtu mundëson bllokimin në kohë reale të sulmuesve të njohur. Kjo do të thotë që nëse një haker sulmon këtë shtojcë në një sit tjetër, ai haker bllokohet automatikisht nga faqja juaj.

Mund të bllokojë një rrjet të tërë të adresave IP me qëllim të keq kur ekziston një kërcënim se kodet me qëllim të keq futen në faqen tuaj. Ajo më tej ndihmon për të bllokuar kërcënimet në formën e scraper, crawler dhe bots të identifikuara gjatë skanimeve të sigurisë. Skanon gjithashtu për Trojans, kodin e dyshimtë, prapavijën, URL-të e phishing, malware, dobësinë e HeartBleed, etj..

Nëse jeni një përdorues premium, gjithashtu mund të bllokoni vendet, dhe shpesh mund të planifikoni skanimet për periudha specifike.

Shfrytëzues Skanues

Shfrytëzuesi Skanues është gjithmonë në kërkim të diçkaje të dyshimtë në skedarët dhe bazën e të dhënave të faqes tuaj WordPress, përfshirë postimet dhe tabelat e komenteve.

Ai gjithashtu skanon shtojcat që përdorni për ndonjë emër skedar mashtrues ose të pazakontë. Nëse gjen ndonjë kod ose skedar me qëllim të keq, kjo shtojcë siguron një raport të detajuar për administratorin e faqes dhe ia lë atij ose asaj për të hequr kodin me qëllim të keq..

Siguria Sucuri

Ky është një mjet i plotë mjetesh sigurie për t’u përdorur për zbulimin e malware, forcimin e sigurisë dhe monitorimin e integritetit të sigurisë. Sshtë një mbështetje e shkëlqyeshme për tiparet e sigurisë ekzistuese të faqes tuaj.

Disa funksione kryesore të kësaj shtojce përfshijnë monitorimin e integritetit të skedarëve, monitorimin e listës së zezë, auditimin e veprimtarisë së sigurisë, skanimin e telekomanduar nga distanca, ngurtësimin e sigurisë dhe veprimet e sigurisë të marra pas lidhjeve, njoftimet për sigurinë dhe zjarrin e faqes në internet.

Si të skanoni sitin tuaj të WordPress për malware të fshehur?

Meqenëse WordPress është një platformë me burim të hapur, është lehtësisht i ndjeshëm ndaj infeksioneve malware ose injeksioneve nga hakerat. Disa nga mënyrat e zakonshme që hakerat mund të injektojnë malware në faqen tuaj, përfshijnë si më poshtë:

 • Pharma Hacks (injeksione spam në bazën e të dhënave ose skedarët tuaj)
 • Fishing (marrja e informacionit të ndjeshëm, të tilla si adresat e postës elektronike, fjalëkalimet dhe emrat e përdoruesve)
 • Redirectcts Malicious (ridrejtimi i vizitorëve të faqes suaj në një faqe tjetër të faqes, ku ka një skedar të infektuar të shkarkuar ose një kod me qëllim të keq)
 • Injeksione me skedarë dhe bazën e të dhënave (shtimi i kodit me qëllim të keq në bazën e të dhënave ose skedarët e faqes suaj)
 • Backdoors (duke hyrë në zonën tuaj të administratorit ose llogarinë FTP)
 • Të gjithë hakerat duan të sigurojnë që pronari i faqes nuk mëson se kanë hakuar faqen e tij ose saj. Kjo lejon që hakerat të infektojnë vizitorët e faqes përmes spamming të vazhdueshëm për një periudhë më të gjatë.

Pra, qëllimi juaj është të vazhdoni të kërkoni për ndonjë malware të fshehur në faqen tuaj që nuk dini rreth dhe të hiqni qafe skedarët ose dosjet e infektuara.

Ju mund ta bëni këtë duke përdorur shtojcat e njohura të softuerëve skanues të softuerit WordPress siç janë ato të listuara më poshtë:

Përdorni Skanues Sucuri SiteCheck për të skanuar për malware të mundshëm. Thjesht shkoni në sit këtu dhe shkruani URL-në e faqes suaj të internetit. Ky skanues falas do të kryejë një skanim gjithëpërfshirës të faqes tuaj për malware, gabime në internet, një status të listës së zezë dhe softuer të vjetëruar.

Disavantazhi i vetëm është se ju duhet ta bëni këtë skanim manualisht me versionin falas. Ju mund të azhurnoni në planet premium dhe të merrni alarme përmes Twitter, email ose RSS, sa herë që zbulon malware.

Merrni faqen tuaj të internetit të hequr nga çdo lista e zezë nëse një haker ka përdorur serverin tuaj për të spam për një kohë të gjatë. Shërbimet premium gjithashtu ndihmojnë për të hequr malware. Ju madje mund të provoni shtojcën e diskutuar më parë të Sucuri për mbrojtje të shtuar të malware.

Përdorni Skanues anti-malware për të kërkuar malware, viruse, prapa dhe kërcënime të ngjashme të njohura, si dhe për t’i hequr ato automatikisht. Një tipar kryesor premium i kësaj shtojce është që të bashkoni faqen tuaj wp-login.php për të ndaluar sulmet me forcë brutale.

Përveç kësaj, ju mund të përdorni cilindo nga shtojcat e sigurisë WordPress të diskutuara më lart për të identifikuar kodin me qëllim të keq.

Mjetet e Testimit të Sigurisë në Uebfaq

Për të mbrojtur faqen tuaj të internetit nga sulmet, duhet të merrni vazhdimisht nivelin e sigurisë së faqes tuaj të testuar duke përdorur mjete të caktuara të testimit, siç janë:

Wapiti vë në pikat e cenueshmërisë (zbulimi i skedarëve, injeksioni i bazës së të dhënave, injeksioni i faqeve ndërprerëse, konfigurimet e dobëta. Hapësirë ​​dhe më shumë) në faqen tuaj te internetit. Ky mjet përdor qasjen e skanimit të kutisë së zezë.

Kjo do të thotë se nuk studion kodin burimor të aplikacionit, por kontrollon faqet në internet për formularët dhe skriptet, ku mund të injektojnë të dhëna. Injekson ngarkesa për të identifikuar skriptet që janë të ndjeshme. Ajo siguron raporte në formate të ndryshme, të tilla si HTML, XML, Tekst dhe JSON.

Google Nogotofail teston trafikun e rrjetit të një siti për të zbuluar dhe rregulluar lidhjet e dobëta TLS ose SSL dhe trafikun e ndjeshëm të çastit në pajisje të ndryshme. Ju gjithashtu mund ta vendosni atë si një server VPN ose server proxy ose edhe një ruter.

Mund të provoni skanerin dhe testuesin me burim të hapur të emëruar Vega. Kjo platformë e bazuar në GUI është në Java dhe punon me platformat OS X, Windows dhe Linux. Ai përbëhet nga një proxy përgjuese për të ekzekutuar inspektimin taktik dhe një skaner të automatizuar për të kryer teste të shpejta.

Ky mjet mund të përdoret për të identifikuar skriptimin në terren (XSS), injeksionin SQL dhe dobësitë e ngjashme.
Shpresojmë që këto këshilla dhe informacione në lidhje me sigurinë e WordPress do t’ju ndihmojnë në rritjen e sigurisë së faqes tuaj në një masë të madhe.

A keni provuar tashmë disa shtojca ose metoda që rritin në mënyrë të konsiderueshme sigurinë e uebfaqes suaj të WordPress? Ju lutemi ndani përvojën tuaj dhe vazhdoni të përhapni vetëdijen për rëndësinë e sigurisë së faqes në internet midis rrjetit tuaj.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map