GoDaddy vs. FatCow: Mana Yang Harus Anda Gunakan?

Adakah anda telah berusaha mengatasi semua kekeliruan dan mencari syarikat hosting web yang sesuai untuk laman web anda? Berikut adalah perbandingan satu-satu dari dua perniagaan yang telah beroperasi sejak tahun 1990-an – GoDaddy bermula pada tahun 1997, FatCow pada tahun 1998.


GoDaddy adalah pendaftar domain yang terkenal, tetapi juga menempatkan 13 juta pelanggan. Fokus FatCow adalah untuk membuat sesuatu yang mudah bagi pelanggan dengan menghilangkan apa yang mereka sebut “techno-babble.” Kedua-dua GoDaddy dan FatCow telah berkongsi hosting, WordPress yang dikendalikan, VPS, dan rancangan pelayan khusus. GoDaddy menawarkan pilihan Linux dan Windows untuk semua rancangan; FatCow berasaskan Linux. Kedua-duanya GoDaddy dan FatCow menyediakan hosting bersama, hosting WordPress yang dikendalikan, dan VPS dan rancangan pelayan khusus. Arvixe mempunyai pilihan Linux dan Windows, sementara iPage hanya Linux.

GoDaddy telah memenangi banyak anugerah “terbaik” dan terkenal kerana kempen iklannya yang kontroversial. Pada tahun 2012, dinobatkan sebagai Syarikat Terbaik untuk Bekerja untuk Fortune 100. FatCow juga telah memenangi banyak anugerah – walaupun sebahagian besar penghargaan “terbaik” diberikan pada awal hingga pertengahan 2000-an.

Bermula sebagai Jomax Technologies pada tahun 1997, Go Daddy pada tahun 1999, dan menjadi GoDaddy pada tahun 2006 (kedua-dua nama itu digabungkan), GoDaddy dimiliki oleh kumpulan pelaburan swasta – walaupun pengasasnya Bob Parsons masih merupakan pemegang saham terbesar. FatCow dibeli oleh Endurance International Group (EIG) pada tahun 2007.

EIG memiliki banyak syarikat hosting web tetapi mengendalikannya dengan nama asal mereka sendiri. Walaupun mereka bukan klon, mereka serupa, dan jika anda mempunyai masalah dengan host milik EIG, anda mungkin mempunyai masalah yang sama dengan host lain yang dimiliki EIG.

Bandingkan prestasi GoDaddy dan FatCow

Contents

Masa dan Kebolehpercayaan

Monitor masa

Waktu tamat. Waktu sibuk adalah salah satu perkara terpenting yang dapat disediakan oleh hos web. Sekiranya pelayan mereka tidak berfungsi, laman web anda tidak berfungsi dan anda kehilangan penonton dan pelanggan. GoDaddy menjamin masa operasi sekurang-kurangnya 99.9%. Sekiranya laman web jatuh .1% atau lebih dari 99.9% dalam satu bulan, anda akan dikreditkan 5% dari kos hosting bulan itu. FatCow tidak menawarkan jaminan masa bekerja.

Persembahan. GoDaddy menggunakan pemproses Core i7 dalam rancangan bersama, dan Xeons dalam VPS dan rancangan khusus. FatCow menggunakan storan SSD dalam rancangan WordPress Essentialsnya.

Menguji laman web yang dihoskan di GoDaddy menghasilkan masa muat 2.91s, lebih cepat daripada 56% laman web yang diuji dengan Pingdom. Laman web FatCow yang setanding dimuat dalam 2.54s, lebih cepat daripada 62% laman web yang diuji.

Kebolehpercayaan. GoDaddy memiliki pusat data yang dimilikinya di Phoenix, Arizona, dan menyewa dua pusat Arizona yang lain di Mesa dan Scottsdale. GoDaddy mempunyai pusat data lain di Chicago, Los Angeles, dan Ashburn, Virginia. Pusat Eropah terletak di Amsterdam, dan pusat Asia terletak di Singapura. Pusat data dikuasakan dan disejukkan dengan kelebihan dan cadangan diesel.

FatCow menggunakan dua pusat data di kawasan Boston, Massachusetts. Pusat data mempunyai pemantauan 24/7 di lokasi untuk keselamatan dan pengurusan. Mereka juga berkuasa penuh dan boleh dipercayai dengan sambungan Internet yang berlebihan. Pelayan pusat data seimbang dan menggunakan kluster NetApp, yang meningkatkan kelajuan dan kebolehpercayaan.

Pendapat mengenai Prestasi GoDaddy dan FatCow

FatCow tidak mempunyai jaminan uptime, yang dapat menjadi perhatian, walaupun FatCow sedikit lebih cepat daripada GoDaddy dalam ujian waktu muat dan respons.

Ciri-ciri GoDaddy dan FatCow

Bandingkan Ciri Utama

Ciri-ciri utama dibandingkan

Nota: Sayangnya, walaupun mereka adalah kata-kata yang popular di syarikat hosting web, “Tanpa had” atau “tidak diukur” tidak bermaksud “semua yang dapat Anda gunakan.” Sebaliknya, ini merujuk kepada apa yang dianggap oleh syarikat hosting sebagai penggunaan yang wajar.

Pendaftaran Domain. Walaupun kedua-dua hos adalah pendaftar domain, GoDaddy adalah pendaftar terbesar di industri dengan lebih 60 juta domain di bawah pengurusan. GoDaddy menawarkan satu tahun pendaftaran domain percuma untuk tempoh awal apabila jangka masa itu adalah 12 bulan atau lebih lama.

FatCow juga menawarkan pendaftaran domain percuma selama setahun, dan pemindahan domain percuma jika anda berdaftar di tempat lain dan ingin memindahkannya ke FatCow.

Pembina Laman Web. GoDaddy mempunyai Pembangun Laman Web, yang mempunyai antara muka seret dan lepas, bermula dari harga promo $ 1 sebulan. FatCow menawarkan Weebly Basic percuma, yang terhad kepada laman web lima halaman. Versi Pro tersedia dengan bayaran tambahan.

Pangkalan Data. Bergantung pada rancangan yang dipilih, GoDaddy menawarkan dari 10 hingga pangkalan data MySQL tanpa had. FatCow mempunyai pangkalan data MySQL tanpa had pada semua rancangannya.

Akaun E-mel. GoDaddy menawarkan 100 hingga 1,000 akaun dengan storan 100 MB hingga 1 GB, bergantung pada rancangan anda. FatCow menyediakan akaun e-mel dan penghantaran e-mel tanpa had untuk semua rancangannya.

Hosting WordPress. GoDaddy dan FatCow menawarkan rancangan WordPress yang diuruskan. Walaupun rancangan WordPress yang diuruskan biasanya memerlukan kos yang lebih tinggi, sisi teknikal, seperti mengemas kini dan menambal perisian, dilakukan oleh tuan rumah – membebaskan anda untuk menumpukan perhatian pada kandungan laman web anda.

GoDaddyGoDaddy mempunyai empat rancangan WordPress. The Basic, yang terhad kepada satu laman web, 25,000 pelawat setiap bulan, dan 10 GB storan SSD. Deluxe dengan satu laman web, 100,000 pelawat, dan storan 15 GB. Terunggul dengan dua laman web, 400,000 pelawat, dan storan SSD 30 GB; dan Pembangun dengan sehingga 5 laman web, 800,000 pelawat, dan storan SSD 50 GB. Semua rancangan dilengkapi dengan domain percuma semasa memesan jangka masa tahunan. Dua peringkat teratas juga dilengkapi dengan sijil SSL percuma selama satu tahun, dan rancangan Ultimate termasuk SiteLock percuma.

Lembu gemuk.FatCow mempunyai dua rancangan WordPress, Starter dan Essential. Kedua-duanya mempunyai simpanan tanpa had, bilangan laman web yang tidak terhad, dan lebar jalur yang tidak terhad. Perbezaan utama adalah bahawa penyimpanan Essential adalah SSD (Starter’s not), dan Essential telah menambahkan keselamatan.

Penyelesaian eCommerce. GoDaddy menawarkan keranjang belanja percuma, seperti Magneto, ZenCart, PrestaShop, dan lain-lain, melalui panel kawalan. FatCow menawarkan ShopSite Basic secara percuma, dan rancangan ShopSite yang lebih maju dengan bayaran bulanan tambahan.

Sandaran. GoDaddy mempunyai rancangan cadangan dan pemulihan laman web dengan bayaran bulanan dengan rancangan bersama, dan sandaran harian percuma di WordPress, VPS, dan rancangan khusus. FatCow melakukan sandaran pelayan harian. Dengan bayaran bulanan tambahan, mereka menawarkan Sandaran dan Pemulihan Laman, yang membuat sandaran automatik, dan membolehkan pemulihan pada peringkat fail.

Keselamatan Hosting. GoDaddy mengimbas dan bertindak secara proaktif terhadap ancaman DDoS, dan memberikan apa yang disebutnya “CageFS”. CageFS membolehkan anda mengatur hak istimewa pengguna untuk membatasi akses ke kandungan. GoDaddy menyediakan SpamAssasin, dan juga BoxTrapper, untuk penapisan e-mel. FatCow juga mempunyai penapisan spam untuk e-mel.

FatCow menawarkan SSL kongsi percuma, dan SSL Peribadi boleh dibeli. GoDaddy menyediakan SSL kongsi percuma untuk rancangannya, dengan peringkat teratas mendapat SSL Peribadi percuma.

GoDaddy menawarkan pilihan Windows atau Linux untuk semua rancangannya; FatCow berasaskan Linux.

Panel kawalan. GoDaddy menggunakan cPanel, tetapi telah melakukan beberapa penyesuaian, yang mungkin membuatnya tidak biasa bagi pengguna cPanel biasa. FatCow menggunakan vDeck. Versi 4 terkini menjadikannya lebih kuat, tetapi tidak mempunyai cPanel mungkin menjadi masalah dalam memindahkan laman web anda sekiranya anda menukar hos kemudian.

Hijau. FatCow menggunakan tenaga angin untuk mencapai 100% kuasanya. Sekiranya anda ingin mengiklankan fakta, FatCow menyediakan lencana untuk diletakkan di laman web anda.

Tambahan. Selain hosting rancangan, GoDaddy juga menawarkan SEO, pemasaran dalam talian, dan perkhidmatan reka bentuk dengan bayaran. Kedua-dua GoDaddy dan FatCow mempunyai rancangan penjual semula dan program afiliasi. FatCow memberikan kredit iklan $ 100 kepada Bing / Yahoo dan kredit $ 100 kepada Google AdWords.

Pendapat mengenai Ciri Utama GoDaddy dan FatCow

GoDaddy adalah laman web untuk pendaftaran domain industri, tetapi lebar jalur, pangkalan data, dan ciri e-mel FatCow untuk semua rancangannya memberikan kelebihan, dan FatCow menyatakan bahawa ia memberi tumpuan kepada perniagaan kecil. Walau bagaimanapun, GoDaddy mempunyai ciri keselamatan yang lebih baik, dan ia menggunakan cPanel standard industri.

Bandingkan rancangan web hosting dan harga GoDaddy dan FatCow

Pelan Hosting & Harga

Pelan harga dibandingkan

Nota: Untuk terus berdaya saing, promosi harga khas adalah perkara biasa di industri ini. Harga di sini adalah apa yang ditawarkan pada masa perbandingan ini. Anda harus ingat bahawa harga promosi hanya baik untuk jangka masa perkhidmatan pertama dan harga pembaharuan selalunya jauh lebih tinggi, jadi mendaftar untuk jangka masa panjang bermaksud penjimatan yang lebih baik. Sebenarnya, mendaftar untuk jangka masa yang lebih lama, tanpa mengira promosi yang berterusan, biasanya akan mengakibatkan penurunan harga.

Web Hosting Berkongsi

GoDaddy. GoDaddy menawarkan enam rancangan bersama – tiga untuk Windows dan tiga untuk pelayan Linux. Economy membenarkan satu laman web, lebar jalur tanpa had, dan storan 100 GB, dengan harga $ 3,99. Deluxe, dengan harga $ 4,99 sebulan, dan Ultimate, pada $ 7,99 sebulan, menawarkan laman web tanpa had, lebar jalur tanpa had, dan storan tanpa had. Semua rancangan dilengkapi dengan tahun pendaftaran domain percuma pada rancangan tahunan. Akaun e-mel masing-masing terhad kepada 100, 500, dan 1000. Pelan Ultimate menambah sijil SSL percuma selama satu tahun.

Lembu gemuk. FatCow beroperasi berdasarkan kepercayaan bahawa lebih baik. Mereka menawarkan satu rancangan bersama dengan harga $ 49 setahun (harga pembaharuan hampir tiga kali ganda). Ia dilengkapi dengan pendaftaran domain percuma selama satu tahun. Ia mempunyai lebar jalur, e-mel, pangkalan data MySQL dan storan yang tidak terhad.

Hosting WordPress terurus GoDaddy menawarkan empat rancangan. Ia membenarkan satu laman web di dua tingkat bawah, sementara tingkat atas membenarkan lima laman web. GoDaddy menghadkan jumlah pelawat setiap bulan berdasarkan rancangan anda, dan jumlah penyimpanan SSD berbeza mengikut rancangan. Harga GoDaddy adalah $ 3.99, $ 4.49, $ 7.99, dan $ 13.99 sebulan. FatCow menawarkan dua rancangan, kedua-duanya dengan storan dan lebar jalur tanpa had. Permulaan adalah $ 3,75 sebulan, dan Essentials $ 6,95 sebulan – dengan perbezaan utama adalah kelajuan dan ciri keselamatan lebih baik untuk rancangan Essentials.

VPS dan hosting pelayan khas GoDaddy menawarkan lebih banyak rancangan VPS, dengan lima rancangan untuk Linux dan lima untuk Windows – rancangan Windows berharga sekitar $ 10 sebulan lebih. Pelan GoDaddy menawarkan lebar jalur tanpa had dan storan 40 GB hingga 250 GB (bergantung pada peringkat). FatCow menawarkan tiga rancangan, harga sedikit lebih rendah daripada harga GoDaddy untuk ciri serupa. Walau bagaimanapun, rancangan FatCow mempunyai lebar jalur dan storan yang terhad.

GoDaddy juga menawarkan lima rancangan khusus untuk Linux dan 5 untuk Windows. Rancangan Windows GoDaddy berjalan sekitar $ 30 lebih banyak daripada rancangan Linuxnya. Rancangan khusus GoDaddy semuanya mempunyai lebar jalur yang tidak terhad. FatCow mempunyai tiga tawaran khusus. Pelan FatCow berharga sedikit lebih rendah daripada GoDaddy, tetapi ia mempunyai storan yang lebih sedikit dan lebar jalur yang terhad.

Kredit GoDaddy menawarkan kredit pemasaran yang berbeza bergantung pada lokasi anda. FatCow menyediakan pemasaran percuma dengan kredit $ 100 untuk Bing / Yahoo dan $ 100 untuk Google AdWords. Kedua-duanya menjual nama domain, dan FatCow dan GoDaddy menyediakan satu tahun pendaftaran percuma untuk akaun baru.

Jaminan Wang Dikembalikan: GoDaddy dan FatCow menawarkan jaminan pengembalian wang. GoDaddy menawarkan jaminan standard 30 hari untuk syarat tahunan dan ke atas. Untuk rancangan bulanan, bayaran balik penuh GoDaddy terhad kepada 48 jam dan dinilai semula selepas itu. FatCow mempunyai jaminan 30 hari standard industri (jika dibeli dengan kad kredit). Sekiranya anda mempunyai pendaftaran domain percuma di GoDaddy atau FatCow, mereka akan menahan yuran pendaftaran domain dari bayaran balik, dan anda akan menyimpan nama domain.

Pendapat mengenai Harga Perancangan Hosting

Pada harga promo, FatCow memiliki kelebihan dalam harga. Walaupun pada harga pembaharuan, rancangan FatCow kurang daripada rancangan serupa GoDaddy (tetapi hanya sedikit). Namun, jika anda tidak keberatan dengan ciri terhad, GoDaddy menawarkan pilihan peringkat dengan harga yang lebih rendah daripada rancangan tunggal FatCow. Pengguna Window perlu memilih GoDaddy, kerana FatCow hanya Linux.

Betapa mudahnya menggunakan GoDaddy dan FatCow

Kemudahan penggunaan

Betapa senang menggunakan antara muka

Panel kawalan. GoDaddy dan FatCow menggunakan panel kawalan yang berbeza. GoDaddy menggunakan cPanel tetapi sedikit mengubah suai antara muka. Antara muka cPanel yang mesra pengguna adalah standard industri, dan ia mempunyai sebahagian besar ciri yang diperlukan untuk mentadbir laman web anda. Untuk rancangan Windows, GoDaddy menggunakan Plesk. FatCow menyediakan vDeck yang kurang banyak digunakan, yang juga berasaskan ikon, tetapi lebih diperkemas. Ia juga boleh disesuaikan.

Pemasang sekali klik. GoDaddy menawarkan pemasangan aplikasi satu klik ke ratusan aplikasi melalui cPanel. FatCow menyediakan pemasangan satu aplikasi dari satu aplikasi melalui MOJO Marketplace. Kedua-duanya mempunyai pemasangan WordPress satu klik.

Navigasi Laman Web. Kedua-dua laman GoDaddy dan FatCow memberikan maklumat yang anda perlukan untuk memilih rancangan yang sesuai dengan keperluan anda. GoDaddy menawarkan lebih banyak produk selain hosting, jadi sedikit membingungkan untuk menavigasi, dan halamannya memerlukan banyak tatal. Halaman utama GoDaddy menampilkan pendaftaran domainnya lebih daripada hosting. FatCow sangat ringkas dengan tema yang berkaitan dengan lembu, tetapi maklumatnya disampaikan dengan jelas dan mudah dicari.

Pendapat mengenai Kemudahan Penggunaan

FatCow dan GoDaddy mempunyai kelebihan mereka di sini. FatCow mempermudah memilih rancangan hosting bersama – hanya ada satu rancangan. GoDaddy, bagaimanapun, memberi anda pilihan harga yang lebih rendah (walaupun dengan lebih sedikit ciri). Panel kawalan GoDaddy berdasarkan cPanel standard industri. Laman web FatCow lebih senang dilayari.

Sokongan GoDaddy dan FatCow

Sokongan Teknikal dan Pelanggan

Sokongan pengguna dibandingkan

GoDaddy harus dianggap tidak lebih baik daripada rata-rata, berdasarkan ulasan pelanggan. FatCow berjanji sokongan berkualiti tinggi dan menyatakan bahawa jika mereka gagal dalam janji mereka, anda akan menerima satu bulan hosting percuma. Kedua-duanya mempunyai anggota sokongan yang dianggap ramah dan berpengetahuan.

Kedua-dua GoDaddy dan FatCow mempunyai telefon, e-mel, dan sembang langsung 24/7, serta pangkalan pengetahuan yang luas. GoDaddy menyediakan artikel bermaklumat selain blognya di “GoDaddy Garage.” FatCow mempunyai Direktori Komuniti yang menyenaraikan laman web yang dihoskan di FatCow, mengikut genre. Kedua-dua GoDaddy dan FatCow mempunyai blog (walaupun entri terakhir di FatCow adalah pada bulan Oktober 2015).

Pendapat mengenai Sokongan Pengguna

Kedua-duanya menawarkan banyak kaedah hubungan, jadi mendapatkan pertolongan adalah mudah. Sokongan GoDaddy dinilai rata-rata oleh majoriti pelanggan yang memberi komen. Namun, kedua-dua syarikat akan memberikan sokongan dan layanan pelanggan yang mencukupi.

Ulasan pengguna tentang GoDaddy dan FatCow

Ulasan Pengguna

Ulasan pengguna dibandingkan

Nota: Jangan sekali-kali menggunakan ulasan sebagai satu-satunya faktor penentu dalam memilih hos. Namun, jika ada sesuatu yang selalu dikemukakan dalam ulasan pelanggan, perkara itu mungkin perlu disiasat. Perlu diingat bahawa mereka yang meluangkan masa untuk menulis ulasan umumnya pelanggan yang bersemangat – jadi kebanyakan ulasan sangat negatif atau sangat positif.

Ulasan Negatif untuk GoDaddy dan FatCow

GoDaddy.. Sebilangan besar ulasan negatif mengenai GoDaddy menyangkut sokongan pelanggan yang lemah, sekatan ketat terhadap beberapa rancangan, dan waktu henti.

Lembu gemuk. FatCow mendapat ulasan negatif mengenai cara penanganan penggunaan berlebihan pada rancangan bersama. Pelanggan merasa perlu ada ketelusan yang lebih besar mengenai apa yang menyebabkan penangguhan.

Ulasan Positif untuk GoDaddy dan FatCow

GoDaddy.. Ulasan positif dari pelanggan GoDaddy memberi komen mengenai perkhidmatan pendaftaran domainnya, dan harga hostingnya.

Lembu gemuk. FatCow mendapat ulasan positif daripada pelanggan untuk perkhidmatannya dan kesederhanaan hosting satu rancangannya.

Pendapat Ulasan Pengguna

Ulasan seolah-olah menunjukkan bahawa GoDaddy berkonsentrasi pada menjadi pendaftar domain, dan hosting laman web adalah pemikiran semula. FatCow mendapat sebahagian besar ulasan negatif, tetapi majoriti nampaknya lebih positif. Berdasarkan ulasan sahaja, kedua-duanya boleh dianggap sedikit melebihi purata dalam hosting web.

Kesimpulan perbandingan GoDaddy dan FatCow

Hosting mana yang terbaik untuk anda?

Memilih platform Terbaik

Terdapat kebaikan dan keburukan untuk kedua-dua syarikat hosting ini.

Sebab untuk memilih FatCow berbanding GoDaddy:

 • Kesederhanaan dalam memilih rancangan
 • Ciri-ciri yang lebih terhad dalam rancangan
 • Storan SSD dalam rancangan Essentials WordPress
 • Harga yang lebih rendah

Sebab untuk memilih GoDaddy berbanding FatCow:

 • Menjual pelbagai produk web selain hosting
 • Pilihan Linux dan Windows untuk semua rancangan
 • Lebih banyak peringkat untuk lebih banyak pilihan dalam rancangan
 • CPanel standard industri (walaupun diubah suai)
 • Bukan dimiliki EIG (yang mungkin menjadi faktor bagi sesetengah orang)

GoDaddy mungkin paling sesuai untuk pemula, kerana semua yang berkaitan dengan web dari nama domain hingga SSL, pemasaran, dan perkhidmatan SEO, dan pembukuan dalam talian, dapat diperoleh dari satu laman web.

FatCow menawarkan kesederhanaan satu atau dua rancangan, yang menjadikan pemilihan lebih mudah. Perniagaan kecil akan mendapati lebar jalur dan storan tanpa had FatCow menarik.

Sekiranya anda merasa dapat memindahkan hos di masa hadapan, cPanel GoDaddy akan memudahkan anda membuat penghantaran ke lebih banyak syarikat daripada vDeck FatCow.

Sekiranya anda memerlukan pelayan Windows, GoDaddy adalah satu-satunya pilihan anda di antara kedua-duanya, kerana FatCow hanya menawarkan rancangan Linux.

Sudah tentu ada alternatif lain untuk disiasat semasa mencari hos web. InMotion Hosting menawarkan salah satu jaminan wang dikembalikan terbaik dalam industri – jaminan wang dikembalikan 90 hari, berbanding dengan jaminan 30 hari GoDaddy dan FatCow.

Bagi mereka yang tidak keberatan menghabiskan hanya beberapa dolar lebih banyak daripada hosting anggaran untuk mendapatkan ciri premium dan beberapa masa memuat dan respons paling pantas, SiteGround adalah syarikat hosting yang patut diperhatikan.

Adakah anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai GoDaddy atau FatCow? Apa pengalaman anda dengan hosting web? Tinggalkan komen anda dan beritahu kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map