Cara Membuat Laman WordPress Anda Lebih Cepat

Tahukah anda bahawa dragsters bahan bakar teratas mencapai kecepatan lebih dari 300 batu per jam dan dapat menempuh trek seperempat batu dalam waktu kurang dari 4 saat? Sangat pantas.


Itu juga seberapa cepat pengunjung laman web biasa akan menyerah dan bergerak ketika menunggu halaman web dimuat. Sebenarnya, a kajian dari KISSmetrics melaporkan bahawa 47% pelawat laman web akan meninggalkan laman web dalam masa kurang dari DUA saat! Nasib baik, anda tidak perlu kehilangan pelawat itu. Kami akan melihat bagaimana mengoptimumkan laman WordPress anda untuk mempercepat prestasi dan beralih dari clunker ke dragster.

Semua yang Perlu Anda Ketahui mengenai Pengoptimuman Prestasi WordPress

Kelip mata anda. Mungkin memerlukan 300 milisaat untuk sekelip mata.

Amazon dan Walmart mendapati bahawa untuk setiap penurunan pemuatan halaman sebanyak 100 milisaat terdapat peningkatan pendapatan sebanyak 1%. Pemuatan halaman yang lebih cepat bermaksud lebih banyak penukaran, walaupun kenaikan mungkin kelihatan tidak penting bagi anda. Sama ada anda melakukan e-dagang atau tidak, halaman pemuatan yang lebih cepat di laman WordPress anda bermakna pengunjung anda akan gembira, yang boleh menyebabkan terus berada di halaman lebih lama.

Ini juga bermaksud halaman anda akan mendapat ranking yang lebih baik dalam carian, menurut Google. Sudah tentu, kelajuan muat halaman hanya satu daripada ratusan kriteria yang digunakan dalam peringkat, tetapi perlu diperhatikan bahawa Google sendiri menyediakan alat untuk webmaster untuk mengoptimumkan halaman untuk kelajuan.

Oleh itu, prestasi adalah bahagian penting dari kejayaan laman web. Anda telah menghabiskan banyak masa dan usaha untuk membuat kandungan hebat yang memberi maklumat atau membujuk, tetapi semuanya sia-sia jika pengunjung melantun sebelum mereka bahkan melihat laman web anda. Anda mesti memastikan perkara itu tidak berlaku.

Adakah Anda Siput atau Cheetah??

Langkah pertama untuk mengoptimumkan laman web anda adalah dengan membuat garis dasar dengan menganalisis berapa kelajuan pemuatan halaman dari halaman anda sebelum membuat perubahan. Alat percuma yang berguna (versi berbayar tersedia yang menawarkan lebih banyak ciri) yang berasaskan web:

 • Wawasan PageSpeed – Alat Google untuk menganalisis kelajuan beban. Yang ini sangat berguna kerana ia juga menganalisis prestasi mudah alih. Terdapat juga pautan di halaman ke alat prestasi web Google yang lain.
 • Laman web – Dengan alat ini, anda dapat melihat bagaimana prestasi laman web anda dengan penyemak imbas yang berbeza. Ia juga menawarkan gambaran hasil grafik.
 • GTMetrix – Alat ini menggunakan beberapa program analisis yang berbeza dan menyenaraikan hasilnya mengikut urutan bagaimana mereka mempengaruhi prestasi muat halaman anda.
 • Pingdom – Laman web ini menawarkan analisis, pemantauan waktu nyata dan prestasi pengguna, pemeriksaan pautan yang terputus, dan banyak lagi. Ia menawarkan percubaan sebulan percuma, dan kemudian ada caj bulanan untuk terus digunakan.

Alat khusus WordPress adalah P3 (Plugin Performance Profiler), yang merupakan plugin WordPress yang memeriksa plugin yang anda pasang dan memberikan maklumat terperinci mengenai prestasi. Alat lain yang berguna untuk WordPress adalah Peninggalan Baru, yang menunjukkan plugin dan tema yang mungkin memperlahankan pangkalan data MySQL anda.

Program-program ini akan menunjukkan bidang yang perlu diperbaiki dan membuat beberapa cadangan untuk mengoptimumkan. Buat masa ini, perhatikan sahaja hasilnya. Seterusnya, kami akan melihat beberapa langkah yang perlu diambil untuk mempercepat WordPress untuk meningkatkan masa muat halaman anda.

“Mereka yang Tidak Tahu Sejarah, Ditakdirkan untuk Mengulanginya” – Edmund Burke

Beberapa faktor mempengaruhi prestasi WordPress yang dapat dijumpai di laman demi laman. Pastikan laman web anda bukan salah satu daripada mereka. Masalah biasa dan kemungkinan penyelesaian termasuk:

Kod yang lapuk

Kod yang sudah lapuk merujuk kepada pemasangan, tema, dan pemalam WordPress. Kemas kini tidak selalu berkaitan dengan keselamatan. Sering kali kemas kini dikeluarkan untuk memperbaiki pepijat yang dapat melambatkan laman web anda.

Penyelesaian – Pastikan versi WordPress dan tema anda terkini. Sekiranya pemalam tidak mempunyai kemas kini untuk versi terkini WordPress, lumpuhkannya dan cuba cari yang serupa dengan yang ada.

Pangkalan Data Kembung

Pangkalan data WordPress anda mempunyai jadual yang mengandungi entri untuk semua data yang anda simpan. Semakin banyak baris yang digunakan dalam jadual, semakin besar ukuran meja. Lama kelamaan, data yang tidak lagi relevan atau diperlukan akan terkumpul dalam jadual pangkalan data anda. Terdapat juga simpanan sementara (overhead) yang menyimpan pertanyaan ke pangkalan data anda, dan juga akan bertambah dari masa ke masa.

Pangkalan data yang besar dan berantakan dapat mempengaruhi masa muat. Baris yang tidak digunakan dan dihapus perlu dibersihkan, overhead harus dikeluarkan ketika terlalu tinggi, dan tindakan lain perlu dilakukan untuk menyempurnakan pangkalan data anda untuk meningkatkan prestasi.

Penyelesaian – Dua plugin WordPress yang dinilai tinggi yang membersihkan item yang tidak digunakan dan mengoptimumkan pangkalan data WP-Optimumkan dan Optimumkan Pangkalan Data setelah Menghapus Semakan. Plugin lain yang sangat popular dan dinilai tinggi adalah WP-Pengurus. Ini melampaui pengoptimuman dan memberi anda pilihan untuk pembaikan, cadangan, dan pemulihan pangkalan data anda.

Penyelesaian Manual – Anda boleh menggunakan phpMyAdmin untuk mengoptimumkan pangkalan data anda tanpa pemalam. Anda boleh menggunakan pertanyaan SQL “OPTIMIZE_TABLE” untuk mengoptimumkan jadual individu. OPTIMIZE_TABLE ‘wp_comments’, misalnya, akan digunakan untuk mengoptimumkan jadual komen.

Atau anda boleh menggunakan pilihan “Optimize table” dari menu drop-down phpMyAdmin. Periksa jadual yang ingin anda optimalkan, atau cukup klik kotak “Periksa Semua” untuk semua tabel, dan klik “Pergi”. Setelah pengoptimuman selesai, phpMyAdmin akan memberitahu anda sama ada ia berjaya diselesaikan atau tidak.

Terlalu Banyak Pemalam

Apabila anda mempunyai plugin aktif setiap kali pelawat mendarat di halaman, permintaan pelayan akan dihantar. Mempunyai terlalu banyak pengunjung dan terlalu banyak plugin, dan respons pelayan untuk memuatkan halaman anda mula menderita. Lebih daripada jumlahnya, kualiti. Walaupun anda hanya mempunyai satu atau dua pemalam, apabila ditulis dengan teruk atau penuh dengan kesilapan, memuatkan halaman anda menjadi perlahan.

Penyelesaian – Hanya gunakan pemalam yang anda rasa perlu untuk mengendalikan laman web anda. Sekiranya anda mengesyaki pemalam, uji dengan melumpuhkannya dan periksa sama ada halaman dimuat lebih pantas. Sekiranya memuat lebih cepat, ganti pemalam dengan yang lain.

Tema yang Tidak Dioptimumkan

Sukar untuk menolak slaid dan widget yang mencolok yang terdapat dalam beberapa tema. Bagaimanapun, semua itu melambatkan masa muat.

Penyelesaian – Sekiranya anda tidak memerlukan, atau tidak menggunakan, ciri mengapa melambatkan pemuatan halaman dengan panggilan pelayan yang tidak perlu? Pilih tema yang sudah dioptimumkan atau terhad kepada ciri yang anda perlukan, atau buat tema kanak-kanak yang membuang ciri yang tidak diingini.

Terlalu Banyak Widget

Biasanya, anda tidak memerlukan setiap widget di setiap halaman. Sama seperti pemalam, panggilan pelayan dilakukan untuk setiap widget setiap kali pengguna mendarat di halaman tersebut. Halaman yang mempunyai widget yang menarik sumber dari luar laman web sangat rentan terhadap kelambatan pemuatan halaman.

Penyelesaian – Hadkan jumlah widget kepada widget yang anda benar-benar perlukan, dan hanya menggunakannya di halaman yang diperlukan. Cuba untuk melokalisasikannya atau memuatkannya selepas halaman yang selebihnya mungkin.

Pelayan Perlahan

Pelayan yang dikongsi bermaksud berkongsi sumber. Itu tidak menjadi masalah jika prestasi adalah ciri utama host web anda. Walau bagaimanapun, jika, misalnya, hos web anda menempatkan terlalu banyak pengguna di platform yang dikongsi, maka laman web anda tetap akan dimuat dengan perlahan tidak kira berapa banyak yang anda ubah.

Penyelesaian – Sekiranya pelambatan nampaknya pelayan, anda mungkin mahu beralih ke hos web yang dioptimumkan secara khusus untuk menjalankan WordPress. Pilihan lain adalah mencari penyedia hosting WordPress yang diuruskan. Host web tersebut akan melakukan kemas kini dan pengoptimuman untuk anda, jadi prestasi laman web anda jauh lebih baik – ada yang menuntut 300% lebih pantas – daripada yang dapat disediakan oleh beberapa host web platform bersama kos rendah.

Mungkin Tampak Seperti Sihir, Tetapi …

Sebagai tambahan kepada penyelesaian yang telah disediakan dalam artikel, ada beberapa langkah mudah yang dapat anda lakukan yang akan mengoptimumkan laman WordPress anda untuk prestasi yang lebih baik.

Hiasi Laman Utama Anda ke Tulang

Biasanya ini adalah halaman yang akan didahului oleh kebanyakan pengunjung. Sekiranya memuat dengan cepat, anda mungkin mempunyai lebih banyak kelonggaran dengan kelajuan memuat halaman lain untuk memastikan pengunjung berada di laman web ini. Di laman blog, kurangkan jumlah catatan yang ditunjukkan di halaman pertama, dan tunjukkan petikan daripada catatan penuh. Keluarkan semua widget yang tidak diperlukan. Sebagai contoh, widget untuk berkongsi hanya perlu ada di halaman pos. Pastikan halaman rumah sentiasa bersih dan ramping.

Minify dan Gabungkan Kod

Kod pengurangan mengurangkan saiz fail HTML, CSS, dan JavaScript dengan menghilangkan ruang kosong. Anda juga boleh memampatkan dan menggabungkan fail. Anda boleh melakukannya secara manual jika anda selesa dengan kod tersebut, atau anda boleh menggunakan plugin WordPress untuk membantu. Optimumkan secara automatik dan Minimumkan WordPress Lebih Baik adalah dua plugin yang mudah digunakan dan disesuaikan yang menggabungkan, meminimumkan, dan memampatkan fail untuk anda.

Tambah Pengepala Tamat

Ini adalah cara lain untuk mengurangkan permintaan HTTP, yang memperlambat kelajuan pemuatan halaman. Tajuk yang tamat tempoh memberitahu penyemak imbas berapa lama untuk menyimpan fail di cache. Menggunakan pengepala yang tamat tempoh tidak akan mengurangkan kelajuan pemuatan halaman pada kali pertama pelawat mendarat di halaman. Namun, pada saat halaman dikunjungi oleh pengguna yang sama, penyemak imbas memeriksa untuk melihat apakah halaman tersebut berada dalam jangka masa yang ditetapkan dalam tajuk yang akan berakhir.

Sekiranya ada, halaman cache dimuat daripada memuat turun halaman sekali lagi. Anda boleh menetapkan ‘expired header’ dengan mengedit fail .htaccess anda di pelayan Apache, tetapi untuk WordPress, penyelesaian yang mudah adalah dengan menggunakan salah satu dari dua plugin yang disebutkan di atas, Autoptimize atau Better WordPress Minify kerana mereka mempunyai pilihan untuk ini.

Halaman Cache

Daripada melaksanakan fail PHP dan membuat panggilan ke pangkalan data, caching adalah penghasilan halaman HTML statik yang disimpan sementara di pelayan dan disajikan kepada pengunjung. Dua plugin cache teratas untuk WordPress adalah WP Super Cache dan Jumlah Cache W3. Kedua-duanya melakukan lebih daripada sekadar membuat cache dengan menyediakan pramuat dan pemampatan. Kelajuan beban optimum diperoleh ketika caching digabungkan dengan pengurangan.

Gunakan Rangkaian Penghantaran Kandungan (CDN)

Untuk laman web yang mempunyai lalu lintas yang lebih berat, CDN biasanya menyimpan aset statik anda seperti fail CSS dan JavaScript, dan gambar di beberapa laman web, sehingga dilayan lebih dekat dengan pengunjung laman web anda. CDN seperti Amazon CloudFront, CloudFlare, dan MaxCDN dapat melayani keseluruhan laman web anda. CloudFront dan

CloudFront dan CloudFlare kedua-duanya mempunyai akaun percuma terhad, sementara MaxCDN mempunyai akaun percubaan untuk anda mengujinya. Ketiga-tiganya mempunyai akaun berbayar yang lebih lengkap di mana berapa caj lebar jalur yang anda gunakan. Melayan dari laman web yang lebih dekat dengan pelawat anda mengurangkan masa muat turun dan mengurangkan kelebihan jalur lebar di laman web anda, mempercepat pemuatan halaman.

Memampatkan Imej dan Gunakan Lazy Load

Imej adalah sekatan jalan yang besar untuk memuatkan masa dengan pantas. Memampatkan gambar anda akan mempercepat keadaan. WP Smush dan Pengoptimum Imej EWWW adalah plugin WordPress yang akan memampatkan gambar anda secara automatik semasa anda memuat naiknya ke perpustakaan media anda di WordPress. Sekiranya anda memuat naik kurang dari 100 gambar sebulan, pilihan pemalam lain adalah Pengoptimum Imej ShortPixel.

Apabila pemampatan digabungkan dengan Beban Malas, beban perlahan kerana grafik semuanya dihapuskan. Lazy Load adalah pemalam WordPress yang memerlukan gambar dimuatkan hanya apabila ia dilihat oleh pengunjung. Ini mengurangkan masa muat kerana gambar yang berada di bawah lipatan dan tidak dapat dilihat di ruang pandang diabaikan ketika memuat halaman.

Hadkan Semakan WordPress

WordPress menyimpan versi catatan anda setiap kali anda membuat perubahan, dan ia disimpan dalam pangkalan data. Entri pangkalan data tambahan ini harus diproses oleh pelayan untuk mencari dan memuatkan catatan terkini. Anda sebenarnya boleh melumpuhkan semakan, tetapi kemudian anda kehilangan sandaran sekiranya sesuatu berlaku semasa membuat catatan anda.

Sebaliknya, hadkan bilangan semakan yang disimpan oleh WordPress. Sebagai contoh, jika anda ingin menetapkan had pada lima semakan, anda akan menggunakan baris ini dalam fail wp-config.php anda:

tentukan (‘WP_POST_REVISIONS’, 5);

Bolehkah Anda Lulus Ujian Ini?

Setelah anda mengambil langkah-langkah yang dijelaskan dalam catatan ini, sudah waktunya untuk kembali dan menganalisis semula laman web anda menggunakan alat atau alat yang anda gunakan untuk menetapkan garis dasar anda. Jalankan ujian dan periksa keputusan anda. Anda mesti hampir mempunyai laman web yang dioptimumkan. Sekiranya masih ada masalah, buat cadangan yang disarankan dan jalankan semula analisis sehingga anda mendapat hasil yang baik. Anda mencari semua As atau Bs secara keseluruhan.

Kesimpulannya

Tidak dapat melarikan diri dari fakta bahawa mereka yang menggunakan web hari ini adalah aholik laju. Pelawat anda mahu laman web anda dimuat semalam, bukan esok. Sekiranya anda tidak memberi mereka memuatkan halaman dengan cepat, mereka akan segera pergi. Anda perlu mengoptimumkan laman web WordPress anda untuk mendapatkan prestasi terbaik. Minimumkan dan satukan kod, dan gunakan pemampatan untuk memastikan halaman dan fail anda lebih kecil, dan gunakan cache untuk muat turun lebih cepat ke penyemak imbas pelawat anda.

Menjaga halaman rumah anda ramping dan memastikan semua fail, tema, dan perisian WordPress anda sentiasa dikemas kini akan mempercepat prestasi WordPress. Tetap mengoptimumkan dengan mudah dan gunakan pemalam yang ada yang secara automatik melakukan banyak pengoptimuman untuk anda. Lakukan perkara-perkara ini sambil mengelakkan kesilapan prestasi WordPress yang biasa dan anda akan berada di landasan pantas untuk mendapatkan dan mengekalkan pengunjung di laman web WordPress anda.

Tetap mengoptimumkan dengan mudah dan gunakan pemalam yang ada yang secara automatik melakukan banyak pengoptimuman untuk anda. Lakukan perkara-perkara ini sambil mengelakkan kesilapan prestasi WordPress yang biasa dan anda akan berada di landasan pantas untuk mendapatkan dan mengekalkan pengunjung di laman web WordPress anda.

Adakah anda mempunyai trik dan petua pengoptimuman lain untuk meningkatkan prestasi WordPress? Sejauh mana kelajuan memuatkan laman web mempengaruhi tabiat menyemak imbas anda? Komen di bawah untuk berkongsi ini, atau idea lain yang mungkin anda ada, mengenai catatan blog ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map