BlueHost vs A2 Hosting: Mana Yang Harus Anda Gunakan?

Terdapat banyak syarikat web hosting yang boleh dipilih untuk laman web anda. Sebenarnya, terdapat begitu banyak rancangan dan ciri yang dapat membuat kepala anda berputar. Masukkan beberapa kestabilan dalam proses dan gunakan perbandingan head-to-head ini untuk mempersempit pilihan anda.


BlueHost telah berkecimpung dalam perniagaan hosting web sejak tahun 1996, jadi syarikat hosting yang mapan dengan lebih dari 2 juta laman web dihoskan di pelayannya.

A2 Hosting lebih baru untuk industri ini, ditubuhkan pada tahun 2003. A2 Hosting pertama kali dilancarkan dengan mempertimbangkan pemaju dan merupakan salah satu yang pertama menawarkan PHP 5 dan Ruby on Rails. Sekarang, tumpuan mereka adalah pada prestasi.

BlueHost dan A2 sama-sama menyediakan hosting bersama, hosting WordPress yang dikendalikan, dan VPS dan rancangan pelayan khusus, dan berasaskan Linux.

BlueHost telah memenangi banyak anugerah, termasuk “Hosting Terjangkau Terbaik”, dan “Host Nilai Terbaik.” A2 telah menjadi pemenang banyak anugerah “terbaik”, beberapa di antaranya baru-baru ini seperti tahun lalu.

Endurance International Group (EIG), sebuah syarikat yang memiliki banyak syarikat hosting, membeli BlueHost pada tahun 2010. EIG membenarkan setiap syarikat hostingnya beroperasi dengan nama mereka sendiri.

Walaupun syarikat hosting EIG bukan klon antara satu sama lain, terdapat cukup banyak persamaan bahawa jika anda mempunyai masalah dengan satu syarikat EIG, anda mungkin menemui masalah yang sama dengan syarikat yang lain.

A2 dimiliki secara peribadi. Nama A2 dalam A2 Hosting berasal dari fakta bahawa mereka beribu pejabat di Ann Arbor, Michigan.

Bandingkan prestasi BlueHost dan A2 Hosting

BlueHost vs A2 Hosting: Waktu dan Kebolehpercayaan

Waktu tamat. Walaupun statistik uptime BlueHost menunjukkan 99.9% atau lebih baik secara berkala, mereka tidak mempunyai jaminan waktu operasi. A2 Hosting mempunyai jaminan masa operasi 99.9%. A2 Hosting akan mengembalikan 5% daripada bayaran bulanan untuk setiap jam laman web anda tidak dapat dicapai kerana peralatan atau kegagalan rangkaian.

Persembahan. BlueHost membina pelayannya sendiri dan menggunakan Opterons AMD 16 teras. A2 Hosting menggunakan pelayan Dell dengan pemproses quad-core, dan fokus pada prestasi dilihat dengan penggunaan storan SSD.

Laman web yang dihoskan Bluehost yang diuji di Pingdom menghasilkan masa muat 2.37s, lebih cepat daripada 65% laman web yang diuji. Laman web A2 membawa masa muat yang pantas 1.49s, lebih cepat daripada 81% laman web yang diuji.

Kebolehpercayaan. Pusat data untuk BlueHost terletak di Utah. Pusat data dihidupkan dan disejukkan dengan sumber berlebihan, dan sandaran diesel disediakan untuk keadaan kecemasan. BlueHost tidak membuat sandaran data yang dicerminkan atau berlebihan, kecuali untuk Rancangan Awan mereka. Sandaran disimpan selama maksimum 30 hari.

A2 Hosting mempunyai pusat data di A.S. (Michigan), Eropah (Amsterdam), dan Asia (Singapura). Pusat data mempunyai kuasa dan penyejukan berlebihan, dan terdapat generator diesel untuk sandaran.

Pusat data dipantau di lokasi untuk keselamatan dan kebolehpercayaan. Mereka juga mempunyai sambungan rangkaian empat kali ganda untuk perkhidmatan yang berlebihan dan boleh dipercayai.

Pendapat

Walaupun kebolehpercayaan BlueHost sangat baik dan masa kerja yang baik, kekurangan jaminan masa operasi boleh menjadi perhatian.
A2 Hosting memang mempunyai jaminan, dan masa muat dan respons A2 Hosting jauh lebih cepat daripada BlueHost.

Bandingkan ciri-ciri BlueHost dan A2 Hosting

BlueHost vs A2 Hosting: Ciri Utama

Nota: Istilah pemasaran yang biasa digunakan oleh syarikat hosting web dalam menggambarkan ciri adalah “tidak terhad.” Tidak ada yang benar-benar tidak terhad. Sebaliknya, istilah tersebut merujuk kepada apa yang dianggap oleh syarikat hosting sebagai “penggunaan yang wajar.” Syarikat hosting boleh mengeluarkan amaran atau menangguhkan laman web jika mereka percaya telah “penggunaan berlebihan”.

Pendaftaran Domain. Kedua-dua hos adalah pendaftar domain. BlueHost menyediakan tahun pendaftaran domain percuma untuk akaun baru; Hosting A2 tidak.

Pembina Laman Web. BlueHost menyediakan drag-and-drop Weebly Basic, yang terhad kepada 5 halaman web. Basic adalah percuma, dan terdapat peningkatan ke Weebly Premium dengan bayaran tambahan.

A2 Hosting tidak mempunyai pembangun laman web bersepadu dalam rancangannya, tetapi menyokong kebanyakan pembangun laman web percuma dan komersial.

Pangkalan Data. BlueHost menawarkan pangkalan data MySQL tanpa had. A2 Hosting menghadkan tahap terendah kepada 5 pangkalan data, dengan pangkalan data tanpa had pada tahap dan rancangan lain. A2 Hosting juga menyokong PostgreSQL.

Akaun E-mel. BlueHost menyediakan akaun e-mel dan penghantaran e-mel tanpa had. A2 Hosting menghadkan tahap terendahnya kepada 25 akaun, dengan tahap lain mungkin mempunyai bilangan yang tidak terhad.

Hosting WordPress. BlueHost dan A2 Hosting kedua-duanya menawarkan rancangan WordPress yang diuruskan. Pelan WordPress yang diuruskan biasanya akan lebih mahal daripada rancangan bersama yang standard, walaupun A2 Hosting harga rancangan bersama dan rancangan WordPress yang diuruskan sama.

Pelan WordPress Terurus biasanya dihoskan pada pelayan yang dioptimumkan, dengan ciri seperti cache dan keselamatan tambahan untuk meningkatkan prestasi dan kestabilan. Kelebihan lain dari hosting WordPress yang dikendalikan adalah bahawa sandaran dan pengemaskinian laman WordPress anda dilakukan secara automatik oleh syarikat hosting untuk anda, membebaskan anda untuk memberi tumpuan kepada perkara yang penting bagi anda – kandungan anda.

Penyelesaian eCommerce. BlueHost dan A2 Hosting menyediakan keranjang belanja percuma melalui panel kawalan mereka, seperti Magneto, ZenCart, PrestaShop, dan lain-lain. Pemalam WP eCommerce tersedia dari kedua-dua hos untuk laman WordPress.

Sandaran. BlueHost menyediakan sandaran harian, mingguan, dan bulanan. Ia juga menyediakan SiteBackup Pro percuma untuk rancangan bersama Business Pro, dan dengan bayaran tambahan untuk rancangan lain. SiteBackup Pro membolehkan sandaran dan pemulihan di peringkat fail.

A2 Hosting menawarkan Server Rewind, yang mengambil gambar automatik berkala dari laman web anda dan membenarkan pemulihan fail, pangkalan data, atau keseluruhan laman web, secara percuma – walaupun ia tidak tersedia untuk peringkat terendah.

Keselamatan Hosting. Untuk mencari, membuang, dan melarang perisian hasad, BlueHost menyediakan perkhidmatan SiteLock asas secara percuma pada peringkat yang lebih rendah, dan SiteLock Pro percuma pada rancangan peringkat yang lebih tinggi. BlueHost menyatakan bahawa ia mempunyai proses dalaman untuk melindungi dari DDoS di tempat juga.

A2 mengimbas dan bertindak secara proaktif terhadap ancaman, perisian hasad, dan virus DDoS dengan Perpetual Security dan HackScan – disediakan secara percuma. Ia menggunakan Perlindungan Spam standard, dan Penapisan Spam Lanjutan Barracuda untuk e-mel.

A2 Hosting juga menyediakan Patchman Enhanced Security Tool, yang mengimbas perisian dan aplikasi yang perlu ditambal dan memberitahu anda apabila apl kedaluwarsa.

Semua rancangan Bluehost mempunyai sijil SSL Berkongsi percuma. Pelan bersama teratas di BlueHost dilengkapi dengan sijil SSL Peribadi percuma. A2 Hosting menyediakan SSL kongsi percuma untuk rancangannya melalui cPanel, dan SSL Swasta boleh dibeli.

Panel kawalan. BlueHost menggunakan cPanel tetapi telah banyak mengubah suai antara muka. A2 Hosting juga menggunakan cPanel standard industri.

Hijau. DreamHost membeli Kredit Tenaga Boleh Diperbaharui dan beroperasi dengan jejak karbon-neutral. A2 Hosting juga mempunyai jejak 100% bebas karbon dan secara aktif mengambil bahagian dalam penanaman pokok dan aktiviti mesra alam lain di Ann Arbor.

Program Gabungan dan Penjual Semula. Program gabungan BlueHost membayar $ 65 setiap rujukan. Program gabungan A2 Hosting membayar $ 85 setiap rujukan. A2 juga mempunyai program penjual semula yang dapat dijenamakan dengan nama syarikat anda.

Tambahan. BlueHost mempunyai kredit iklan $ 150. BlueHost akan memindahkan laman web yang sudah ada jika anda mempunyai laman web yang lain, walaupun ia mengenakan premium untuk perkhidmatan tersebut. A2 Hosting mempunyai kredit iklan $ 50 kepada Bing / Yahoo.

Pendapat

BlueHost dan A2 Hosting menyediakan pelbagai ciri yang baik. Kedua-duanya berwarna hijau, kedua-duanya menggunakan cPanel, kedua-duanya mempunyai program afiliasi yang menarik, dan kedua-duanya menyediakan ciri keselamatan untuk menjaga keselamatan laman web anda.

BlueHost mempunyai kelebihan dalam fitur dengan menawarkan tahun pendaftaran domain percuma dan menyediakan Weebly, pembangun laman web.

Bandingkan rancangan web hosting dan harga BlueHost dan A2 Hosting

Pelan Hosting & Harga

Nota: Persaingan yang agresif membawa kepada perubahan harga yang berterusan dan harga promosi yang banyak. Harga promosi biasanya terhad pada jangka masa perkhidmatan pertama, jadi mendaftar untuk jangka masa panjang sama dengan penjimatan yang lebih tinggi.

Walaupun tanpa promosi, syarat perkhidmatan yang lebih lama biasanya mengakibatkan penurunan harga. Harga di bawah disenaraikan di laman web hos pada masa perbandingan ini.

BlueHost. BlueHost menawarkan tiga rancangan bersama. Asas, dengan harga $ 3,95 sebulan, membolehkan satu laman web, menyediakan 50 GB storan, dan membenarkan lebar jalur dan akaun e-mel tanpa had. Tambahan, dengan harga $ 6,95 sebulan, mengizinkan sehingga 10 laman web, dan meningkatkan penyimpanan menjadi 150 GB.

CDN juga merupakan sebahagian daripada Pelan Plus. Business Pro, dengan harga $ 14.95 sebulan, menawarkan laman web tanpa had, serta lebar jalur, simpanan, dan akaun e-mel tanpa had. CDN, Private SSL, IP khusus, dan Site Backup Pro termasuk dalam rancangan peringkat teratas ini.

Semua rancangan BlueHost yang dikongsi disertakan dengan pendaftaran domain percuma selama satu tahun. BlueHost menawarkan tiga rancangan Cloud berskala dengan bayaran tambahan, yang mencerminkan data anda di tiga tempat untuk kebolehpercayaan dan masa muat yang lebih cepat.

BlueHost mempunyai empat rancangan WordPress yang dikendalikan berdasarkan teknologi VPS. Rancangan terkecil, blogger, dengan harga $ 12.95 sebulan, terhad kepada 100 juta lawatan, storan 30 GB dan lima laman web. Pelan teratas, perusahaan, mempunyai penyimpanan 240 GB, lebar jalur tanpa had, 30 laman web, dan harganya $ 85 sebulan.

Kedua-dua peringkat pertengahan itu profesional pada $ 37.50, dan perniagaan pada $ 60 sebulan. Tahap profesional membolehkan 300 juta pelawat dan mempunyai simpanan 60 GB. Tahap perniagaan membolehkan 600 juta pelawat dan mempunyai simpanan 120 GB.

Semua mempunyai CDN dan SiteLock percuma (dua peringkat bawah mempunyai SiteLock Pro, perniagaan mempunyai SiteLock Premium, dan peringkat teratas menyediakan SiteLock Enterprise).

Hosting A2. A2 juga menawarkan tiga rancangan bersama. Lite membenarkan satu laman web, lima pangkalan data, dan berharga $ 3,92 sebulan. Rancangan Swift dan Turbo membenarkan laman web dan pangkalan data tanpa had. Swift adalah $ 4.90 sebulan, dan Turbo adalah $ 9.31 sebulan.

Semua mempunyai storan SSD dan lebar jalur tanpa had. A2 Hosting mempunyai CloudLinux, versi OS Centos yang lebih pantas dan menyatakan bahawa ia mempunyai lebih sedikit pelanggan per pelayan daripada kebanyakan.

A2 Hosting mempunyai tiga rancangan WordPress yang dikendalikan, harganya sama dengan rancangan hosting bersama. Lite terhad kepada satu laman web dan lima pangkalan data dan berharga $ 3.92 sebulan. Swift, dengan harga $ 4.90 sebulan, dan Turbo, dengan harga $ 9.31 sebulan, menawarkan laman web dan pangkalan data tanpa had.

Semua rancangan berasaskan SSD dan mempunyai cache, walaupun Turbo Plan telah mengoptimumkan caching. Semuanya mempunyai pilihan CDN dan keselamatan tambahan. Swift dan Turbo juga dilengkapi dengan Server Rewind untuk sandaran.

VPS dan Pelan Dedikasi: BlueHost mempunyai empat rancangan VPS. Tahap VPS BlueHost berharga $ 14.99, $ 29.99, $ 44.99, dan $ 55.99 sebulan. Pelan BlueHost VPS mempunyai had lebar jalur dari 1 TB hingga 4 TB.

A2 Hosting mempunyai tiga rancangan VPS yang tidak dikendalikan, dan tiga dikendalikan, semuanya dengan SSD. Yang tidak dikendalikan adalah $ 5, $ 10, dan $ 15 sebulan, dan mempunyai peruntukan lebar jalur 2 TB. Mereka masing-masing menyediakan 20 GB, 30 GB, dan 50 GB storan.

Tahap VPS yang dikendalikan dari A2 Hosting berharga $ 32.99, $ 46.19, dan $ 65.99 sebulan. Mereka mempunyai storan 75, 100, dan 150 GB dan lebar jalur 2, 3, dan 4 TB.

BlueHost mempunyai tiga tahap khusus, yang membolehkan 3, 4, dan 5 IP, masing-masing berharga $ 74,99, $ 99,99, dan $ 124,99. A2 Hosting mempunyai tiga tahap pelayan khusus yang tidak dikendalikan, dan tiga.

Yang tidak dikendalikan berharga $ 99.59, $ 165.99, dan $ 248.99 sebulan. Tahap yang diuruskan adalah $ 141.09, $ 207.49, dan $ 290.49 sebulan.

Jaminan Wang Dikembalikan: BlueHost mempunyai jaminan 30 hari standard industri. A2 Hosting mempunyai bayaran balik penuh selama 30 hari dan bayaran balik pro-rata selepas 30 hari. Sekiranya anda mempunyai pendaftaran domain percuma di BlueHost, yuran pendaftaran domain akan ditahan dari sebarang bayaran balik, dan anda akan menyimpan nama domain tersebut.

Pendapat

Hosting bersama BlueHost sedikit lebih tinggi daripada rancangan A2 Hosting, tetapi mempunyai lebih banyak ciri. Harga dan ciri A2 Hosting untuk rancangan WordPress yang dikendalikan menjadikannya pilihan yang menarik untuk pengguna WordPress.

A2 Hosting memberi pelanggan lebih banyak pilihan dalam VPS dan rancangan khusus dengan menyediakan pilihan yang tidak dikendalikan dan diuruskan.

Bandingkan seberapa senang menggunakan BlueHost dan A2 Hosting

Kemudahan penggunaan

Panel kawalan. BlueHost menggunakan cPanel, tetapi dengan antara muka yang diubah, jadi pengguna cPanel biasa akan mempunyai beberapa penyesuaian yang harus dibuat. A2 Hosting menggunakan cPanel biasa, standard industri.

Pemasang sekali klik. BlueHost menggunakan pemasang satu klik MOJO Marketplace untuk memasang hampir seratus aplikasi dengan mudah. A2 menyediakan pemasangan aplikasi satu klik ke ratusan aplikasi melalui Softaculous.

Navigasi Laman Web. Laman web Hosting BlueHost dan A2 menyediakan semua maklumat yang anda perlukan untuk memilih rancangan. Kedua-duanya mempunyai carta perbandingan yang sesuai untuk membandingkan tahap dalam rancangan mereka. Kedua-duanya bersih dan mesra pengguna. A2 mempunyai ciri yang berguna – pautan ke pop timbul untuk banyak syarat dan pilihan yang ditunjukkan dalam cartanya.

Pendapat

Kedua-duanya mempunyai ratusan aplikasi yang dapat dipasang dengan satu klik, keduanya mudah menavigasi laman web, dan keduanya menggunakan cPanel – walaupun BlueHost’s telah diubah suai. Sebilangan besar pengguna akan senang dengan kemudahan penggunaan salah satu syarikat hosting ini.

Bandingkan sokongan BlueHost dan A2 Hosting

BlueHost vs A2 Hosting: Teknikal dan Sokongan Pelanggan

Berdasarkan ulasan pelanggan, ini adalah satu kawasan di mana BlueHost memerlukan penambahbaikan. Sokongan A2 Hosting dinilai secara konsisten, dan kakitangan sokongannya dianggap ramah dan berpengetahuan.

BlueHost dan A2 Hosting mempunyai telefon, e-mel, dan sembang langsung 24/7. Kedua-duanya mempunyai forum dan pangkalan pengetahuan yang luas. A2 Hosting mempunyai blog yang aktif.

Pendapat

Walaupun BlueHost menyediakan pelbagai kaedah hubungan, ulasan pelanggan berulang kali mengadu sokongan. A2 Hosting mempunyai pelbagai kaedah hubungan yang sama, tetapi sokongannya sangat dihargai. A2 adalah pilihan sekiranya sokongan menjadi keutamaan tinggi untuk anda.

Bandingkan ulasan pengguna mengenai Bluehost dan A2 Hosting

Ulasan Pengguna

Catatan: Ulasan biasanya disiarkan oleh mereka yang mempunyai pendapat yang kuat, jadi kebanyakan pelanggan yang menyiarkan ulasan sama ada sangat negatif atau sangat positif. Atas sebab itu, ulasan tidak boleh dijadikan faktor utama dalam memilih hos. Namun, apabila sesuatu dilaporkan secara berterusan, ia mungkin perlu dipertimbangkan.

Ulasan Negatif untuk Hosting BlueHost dan A2

BlueHost. Ulasan negatif untuk BlueHost banyak berkaitan dengan sokongan yang lemah. Masa menunggu yang lama, kekasaran, dan tiket berulang untuk masalah yang sama bukanlah perkara biasa.

Hosting A2. Terdapat lebih sedikit ulasan pelanggan negatif untuk A2 daripada kebanyakan syarikat. Yang negatif yang disiarkan biasanya untuk pengalaman buruk dengan sokongan pelanggan.

Ulasan Positif untuk Hosting BlueHost dan A2

BlueHost. Sebilangan besar ulasan positif dari pelanggan Bluehost memuji harga dan ciri yang disediakan dalam rancangan.

Hosting A2. A2 mendapat ulasan yang jauh lebih positif daripada negatif untuk sokongan pelanggan. Pelanggan juga terkesan dengan kepantasan laman web di A2, dan dengan jumlah ciri yang ditawarkan untuk harganya.

Pendapat

Secara keseluruhan, A2 Hosting mendapat lebih banyak ulasan positif daripada ulasan negatif.

Kesimpulan mengenai perbandingan Hosting BlueHost dan A2

BlueHost vs A2 Hosting: Hosting mana yang terbaik untuk anda?

BlueHost dan A2 Hosting kedua-duanya mempunyai ciri-ciri yang akan dianggap sebagai kelebihan dan kekurangan.

Sebab untuk memilih Hosting A2 berbanding BlueHost:

 • SSD pada semua rancangannya
 • Jaminan pulangan wang bila-bila masa (pro-rated)
 • Jaminan masa tamat
 • Pelayan pantas
 • Sokongan PostgreSQL

Sebab untuk memilih BlueHost berbanding A2 Hosting:

 • SiteLock Percuma
 • Lebih banyak ciri “tidak terhad”
 • Pembina laman web percuma

Walaupun rancangan WordPress yang diuruskan BlueHost lebih mahal daripada rancangan hos lain, ia sangat popular – seperti yang ditunjukkan oleh fakta bahawa lebih daripada 1 juta laman web WordPress dihoskan di BlueHost.

Walau bagaimanapun, harga hosting yang sama seperti yang dikongsi bersama untuk rancangan WordPress yang dikendalikannya menjadikannya sangat menarik untuk pengguna WordPress. BlueHost dan A2 Hosting mempunyai harga VPS dan pilihan pelayan khusus untuk mereka yang mempunyai laman web yang lebih besar, atau lalu lintas yang lebih berat.

Kedua-dua tuan rumah juga mempunyai rancangan bersama dengan harga bajet yang mempunyai ciri penuh. Pembuat perbezaan antara kedua syarikat hosting ini adalah rekod A2 Hosting yang lebih baik untuk perkhidmatan dan sokongan pelanggan.

Terdapat syarikat hosting web lain yang perlu dipertimbangkan. Sekiranya anda tidak keberatan membelanjakan beberapa dolar lebih banyak untuk masa muat dan tindak balas yang cepat, serta ciri premium, SiteGround pasti perlu diperiksa.

Host lain dengan rancangan WordPress yang diuruskan dengan menarik, dan salah satu jaminan pengembalian wang terpanjang adalah InMotion Hosting.

Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai BlueHost atau A2 Hosting? Apa pengalaman anda dengan hosting web secara umum? Tinggalkan komen anda dan beritahu kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map