Како одабрати нишу е-трговине

Још увек има простора за нове трговце на е-трговини. Према Статисту, електронска трговина је индустрија од 1,2 билиона долара. Почетак рада с е-трговином значи одабир нише у коју можете бити страствени, али која такође има могућност окретања профита. Важно је одабрати нишу тако да знате на које купце циљате.


На хиљаде производа је доступно путем Интернета. Новим предузетницима је понекад тешко знати где почети у процесу одабира.

Изаберите праву нишу е-трговине

Погледајте потражњу на тржишту

Један од начина да одаберете нишу е-трговине је увид у потражњу тржишта на том производу. Рецимо да сте пронашли производ за који сматрате да је занимљив и јединствен. Постоје неки начини да се утврди постоји ли потреба за тим производом.

Постоји неколико основних врста производа које можете продати. Они обично спадају у ове категорије:

 • Е-књиге и приручници
 • Производи који решавају проблем
 • Потрошни производи (то су предмети које људи користе и морају их напунити)
 • Новитети

Након што одаберете ставку из једне од тих категорија, даље ћете хтјети погледати да ли производ одговара било којој трендове на Гоогле-у.

Гоогле Трендс

Погледајте које су теме на Гооглеу и погледајте да ли се производи о којима размишљате подударају са једном од тих тема.
На пример, две најпопуларније претраге на Гоогле-у од 14. децембра 2015. године биле су:

 • Ким Кардасхиан
 • Џастин Бибер.

Можете ли свој производ на било који начин повезати са овим славним личностима или музиком? Ако не, пређите на трендове и видите да ли ишта задовољава интерес који људи тренутно имају.

Трендови друштвених медија

Према истраживачком центру Пев, 65% одраслих сада користи друштвене мреже. Пратећи оно што је у тренду на веб локацијама као што су Твиттер и Фацебоок, такође вам може рећи пуно о неиспуњеним потребама и интересима интернет водича.
На пример, неке теме које су у децембру биле на Твиттеру биле су:

 • Патриотс
 • Божић
 • Спортски центар

Поред тога што се пријавите на Твиттер и гледате лево бочну траку да видите шта је у тренду, можете користити и сајтове попут Трендсмап да разбијем оно о чему људи у различитим деловима света причају.

На Фацебооку је откривање трендних тема једноставно као пријављивање на свој налог и гледање у десну бочну траку на вашој почетној страници. Три главне теме ће се повући према горе, а више можете видети кликом на стрелицу надоле. На пример, ове теме су биле у тренду 14. децембра 2015:

 • Године у прегледу
 • Председнички избори
 • Мужеви на Инстаграму

Иако су теме широке, оне вам могу дати представу о томе шта људе тренутно занима и на тај начин је добро место за почетак браинсторминга на производу који можда желите да продате на мрежи.

Најбоље продавани

Док не желите да копирате оно што други раде, можете да стекнете добру представу о врстама производа које људи купују претраживањем листа бестселера.

 • Амазон је једна од најбољих платформа за е-трговину широм света. Идите на Амазон.цом, кликните на Категорије и изаберите је. Сада, идите на врх странице са категоријама и кликните на картицу на којој пише „Најбољи продавачи“ да бисте видели који су најтоплији производи..
 • Ебаи је још једно место за тражење врућих трендовских производа. Једноставно идите на Ебаи.цом, поставите показивач миша изнад картице на којој пише “Данас”, а затим кликните на “Данашња колекција у тренду”. Показаће вам предмете који тренутно добро функционишу.
 • Ако размишљате о продаји производа ручне израде или занатства, Етси је добро место да видите шта иде добро, а шта није. Идите директно на хттпс://ввв.етси.цом/маркет/бест_селлинг_итемс да бисте сазнали шта је данас вруће.

Шта је конкуренција?

Док сте на овим веб локацијама истражујте своју конкуренцију. Ако кликнете на корисничко име на било којој од ових веб локација, можете видети комплетан попис производа које продавац нуди.

На пример, рецимо да сте приметили да друга особа продаје производ на вашој краткој листи артикала које треба продати. Да видимо да је то штап за риболов и колут. Кликнете на име тог корисника и видите да он такође продаје прибор као што су риболов и мамац. Можда и он продаје кутије за циљеве, циљајући исту групу.

Можете пуно научити проучавањем онога што ваша конкуренција ради. Можете научити где се рекламирати, па чак и које додатне производе можете продати.

Научите своју изабрану нишу

Једном када имате на уму производ или два, можете поставити своју нишу. Користимо горњи пример и рецимо да сте за своје нишне просторе одабрали рибарски прибор.

Следећи кораци

Након што одаберете нишу, који су ваши наредни кораци?

 • Који су производи доступни? То што вам се свиђа производ не значи да ћете моћи да пронађете место да га брзо наручите и држите на лагеру. Такође морате да погледате цену и да ли можете да продате предмет по упоредивој цени другим онлајн трговцима.
 • Који производи имају највећу профитну маржу? Један од начина да сузите листу могућих предмета за продају је да погледате по којој цени можете да их купите, по којој цени су спремни за куповину на мрежи и која је ваша укупна профитна маржа. Што је већа профитна маржа, то ће ваше пословање бити боље у теорији.
 • Да ли добављач нуди опције испоруке без пада? Ако је пошиљка велика, то вам може уштедети новац, уместо да је пошиљка послата вама и потом је доставите купцу, прескочите корак у поштарини и на тај начин смањујете трошкове.
 • Да ли постоји попуст ако купујете скупно? Ако сте сигурни, можете да продате предмет, куповина на велико може смањити трошкове производње. Обично, што више предмета можете купити одједном, то ћете боље добити за тај производ.

Сезонска разматрања

Да ли је производ који се боље продаје у одређено доба године него други пут? Један пример су ружни божићни џемпери. Најбоље ће се продавати између новембра и јануара. У остатку године продаја ће се смањити.

Ако планирате да продате сезонски производ, направите резервни план за оно што ћете продавати током ваших спорих месеци или како ћете се надокнадити током сезонске продаје следеће године.

Можете ли иза овог производа?

Пре него што донесете коначну одлуку о продаји производа, запитајте се да ли то може нешто иза чега ћете изаћи. Мислите ли да то доприноси животу других? Ако не, тешко да ћете га продати када производ морате нагурати.

Потенцијал за додавање вредности производу

Да ли верујете да је производ добро направљен и да има добру вредност за новац? Да ли мислите да то побољшава живот ваших купаца, чак и само на неки мали начин?

Да ли производ користите сами? Личне изјаве су снажне. Један пример су представници МЛМ компанија као што су есенцијална уља Иоунг Ливинг. Сама користе уља и куне се њима. Та страст сјаји и други желе да испробају производ. Ако желите да продате производ, онда морате да будете сигурни да сте вољни да га сами користите и разумете како он функционише и зашто су најбољи од потенцијалних производа вани.

Према Часопис „Предузетник“, сведочења раде јер:

 • Изградите поверење
 • Нису нежељени
 • Помозите у превазилажењу сумњи

Потенцијал за поновљену продају

Да ли је производ онај који ће људи преправљати или је то производ који купују једном, а никад више?
Производи које људи купују једном:

 • Скупа кутија за алате
 • Новитети
 • Направа

Производи које људи наручују изнова и изнова:

 • Прехрамбени производи
 • Козметички производи
 • Одећа

Производ који воле који се може потрошити или који ће се истрошити је онај који ће вероватно променити. Међутим, не искључујте нужно и друге производе. Такође морате погледати постоји ли потенцијал да људи наруче предмет за друге чланове породице или даривање поклона.

Раст и скалабилност

Ако сте икада разговарали са инвеститором или гледали НБЦ-ов тенк са морским псима, вероватно сте чули реч „скалабилност“. Укратко, то само значи да ли се продаја предмета може брзо повећати или не, или је то производ који пада на већим тржиштима.

Пример производа који не би могао да постигне добре размере могао би бити услуга паркирања с ваљком намењена локалним ресторанима великог обима. Ово је тржиште на којем заиста морате имати контакт да бисте се добро снашли у ресторанима. Постоји велика конкуренција. Није лако пренијети на друга тржишта на којима можда немате исте контакте. Такође постоји велика конкуренција на осталим тржиштима.

Пример производа који има добру скалабилност био би носач за бебе који штеди на маминим леђима. Можда се производ тренутно продаје у неколико локалних бутика. Међутим, с правим везама и радом, ово је ставка која би се лако могла свидјети маси нових мама тамо. Може се продавати на више тржишта широм света и на мрежи.

Је ли предмет који гледате скалабилан?

 • Да ли има масовну привлачност?
 • Да ли би то могло добро превести и на интернет и на продају цигле и малтера?
 • Да ли имате могућност да га мењате, прилагођавате, додајте му сличне производе?

Наравно, постоји пуно додатних фактора који улазе у проналажење скалабилности, али то су основе које би вам требале помоћи да одлучите између производа о којима бисте могли да размислите.

Проналажење добављача

Једном када се одлучите за производ, имате неколико избора како да га набавите:

 • Направите производ сами (ово може касније утицати на скалабилност)
 • Плати некоме да произведе производ уместо тебе
 • Пронађите добављача који већ производи производ и припремите га за продају на велико

Сајмови

Један од начина да пронађете добављаче је да посјетите сајмове у вашој ниши. Дакле, поново искористимо тај примјер понуде за риболов. Присуствовали бисте велепродајном сајму риболова. Док наступате, водите белешке, постављате питања и тражите јединствене производе за продају.

Требали бисте прикупити:

 • Контакт информације
 • Способност компаније да извршава велике поруџбине
 • Информације о отпреми карата

Већина људи на сајмовима су продавци трећих страна. Ако је могуће, прескочите добављаче и наручите директно од компаније да бисте смањили трошкове. Тамо долази велепродаја.

Проналажење продавца на велико

Лоцирање велетрговаца може бити изазовније него што можда мислите. Многи од велетрговаца који ће се појавити у вашим Гоогле претрагама уопште нису трговци на велико. Њихове цене нису на нивоу који ће вам омогућити да остварите разумну зараду.

Схопифи има лепу листу домаћих и иностраних добављача. Ово је добро место за почетак, али такође можете да купите неколико производа и проверите да ли на паковању садрже информације о произвођачу. Контактирајте те произвођаче директно путем е-поште, пужеве поште или телефона и распитајте се о велепродајним рачунима.

Која су тржишта за вашу нишу?

Сада када сте одабрали производ и пронашли набавку тог производа пре него што потрошите новац за наручивање залиха, требало би да се уверите да постоје различита тржишта за вашу нишу.

Анализирајте где можете промовисати и продавати свој производ

Када сте проучавали производ и конкуренцију, вероватно сте већ саставили списак места на којима се такмичење продаје и знате да можете да идете до врха заједно са својом конкуренцијом на том тржишту.

Сада, ако желите надмашити конкуренцију, морате пронаћи додатне. Замислите е-трговину као настојање више форума:

 • Направите систем кошарица на својој веб локацији.
 • Имајте присутност на друштвеним медијима.
 • Разговарајте са осталим власницима е-трговине о томе да ли ћете у билтену понудити посебне понуде међусобно купцима.
 • Пошаљите е-пошту корисницима напуштених колица. Киссметрицс то процењује 54% купаца који напусте кошарицу, али им се понуди попуст, довршиће продају. Овај облик праћења и достигнућа нешто је што можете лако аутоматизовати и урадити мало боље од ваше конкуренције.

Који проблем решава производ?

Једна ствар коју бисте требали схватити ако већ нисте је проблем који производ решава људима. У случају штапа и бубњева, рецимо да онај који сте за сада одлучили продати омогућава рибару да бас баца даље и тачније од било којег другог на тржишту.

Сада не знате само кога промовисати (бас риболовци), већ знате и какву корист нуди штап и намотај, па знате како да промовирате у ту демографску категорију.

Како ће вас купци наћи?

Можете да направите најлепшу веб локацију коју је неко икада видео, нудите попусте и радите све како треба, али ако купци не знају како да вас пронађу, изгубили бисте свој труд..

Поред веб странице, морате да будете сигурни да је веб локација:

 • Добро се рангира у претраживачима претраживача
 • Је пријатељски према мобилним уређајима. Ремаркети процењује да је готово 70% купаца обавите куповину на паметном телефону у неком тренутку. Ваше адресе е-поште и ваше веб странице требају бити прилагођене мобилним уређајима.
 • Има улазне везе. То се постиже када се укључите у интернетску заједницу за своју нишу.
 • Постаните вођа мисли Дакле, придружили бисте се форумима за бас риболовце. Међутим, пазите да не будете нежељени. Немојте само промовисати свој производ на форумима, већ понудите савет који има смисла да се поставите као ауторитет.
 • Додајте вредан садржај. Гостовање блога на вашој веб локацији одлична је идеја. Омогућује вам додавање корисних тема на које можете усмјерити људе као додану вриједност (уз претпоставку да форум допушта везе).

Такође ћете морати да употребите паметно оглашавање на друштвеним мрежама, у билтенима који циљају вашу тржишну демографију, па чак и прослеђивањем визиткарти које наводе адресу ваше веб локације када лично сретнете локалног рибара..

Испуњавање рупа на тржишту које сте изабрали

Сада када сте одабрали своју нишу и почели продавати производ, вероватно ћете много боље разумети изабрану нишу.

Погледајте питања која вам циљани корисници постављају на форумима или на вашем блогу. Шта треба да им се испуни? Можете ли пронаћи или решити производ да решите тај проблем?

Пронаћи нишу за коју сте страствени значи да ћете почети схватати све више и више о потребама својих купаца које је потребно решити. Ако одаберете праву нишу, ваше предузеће ће временом расти док додајете више производа и откривате нове начине за промоцију тих производа.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map