29 Ствари које треба размотрити пре него што направите одличну веб страницу

То је сложено, али није компликовано. Како то да начин да се сумира оно што иде на изградњу веб странице? Захваљујући технологији и иновацијама, технички аспекти изградње веб страница су постали лакши. То је планирање и даље ваша препрека.


Нове веб локације често се прекомпликовају пре него што се уопште покрену. Грађевинари томе прилазе мислећи да свим људима морају бити ствари. То није случај Људи желе мање, а не више. Ево 29 ствари које треба размотрити пре него што направите веб локацију.

Научите будућност веб дизајна од стручњака

Contents

1. Сврха ваше веб странице

Сврха мешања и подударања доноси више штете него користи. Победнички веб сајтови се граде и продају са јединственим фокусом.
Нека буде једноставно. Изаберите између три стратешке опције:

 • 1. Продаја производа и услуга. Веб локација за е-трговину може донијети приходе и добит, али често је потребан велики буџет да би се створио и покренуо.
 • 2. Направите потенцијалне прилике. Ову врсту веб локација можете да развијете и пласирате за мање новца. Не штедите на ономе што ће вам требати да бисте произвели квалификоване, праћене клијенте.
 • 3. Успоставите акредитиве. Ово су најмање скупе за изградњу. Употријебите је за изградњу свијести, али имајте на уму да је не можете продати или стварати приказе.

2. Дефинисање циљне публике

Постоји само један начин да се направи успешна веб локација или блог. Морате бити најбољи у ономе што радите у својој постојећој индустрији.
Ако нисте најбољи на свету на вашем тржишту, користите се ужем приступу његовој дефиницији. У којој ниши сте бољи (или бисте могли постати бољи) од било којег другог такмичара?
Да бисте пронашли ову нишу, поставите ова три питања:

 • 1. Да ли ваше тржиште хитно трпи болове или ирационалну страст?
 • 2. Постоји ли доказ да желе да разреше овај бол или страст?
 • 3. Да ли имате јединствено решење за то?

Афирмативни одговори на сва три питања значе да јесте дефинисали своју циљну публику.

3. Истраживање ваших конкурената

Пре него што уопће започнете с тим напорима, обавезно схватите зашто је то пресудно. Желите конкурентно истраживање тако да можете радити оно што ваши конкуренти не раде.
Дефинисали сте циљно тржиште у претходном кораку. Време је да видимо како их друге веб локације привлаче. Користите ове алате.

 • Алека: Ова услуга ће вам помоћи да анализирате саобраћај у продавници е-трговине вашег конкурента. Алека ће вам дати њихов ранг глобалног саобраћаја и увид у публику. Платићете неке од његових напредних извештаја.
 • СЕО књига: Алат за поређење сличности странице: Користите ову услугу да упоредите наслове страница, мета информације и уобичајене изразе ваших конкурената.
 • Гоогле АдВордс алатка за кључне речи: Немојте прескочити ову услугу Помоћу њега анализирајте кључне речи и количину промета оствареног тим кључним речима. Помоћу њега можете проценити колико ваша конкуренција плаћа по клику за огласе.
 • ДомаинТоолс: Вхоис: Све што требате је УРЛ конкурента. Добићете опсежну евиденцију тог домена.
 • СпиФу: Ова плаћена услуга омогућава вам да видите који АдВордс и кључне речи делују за ваше конкуренте. Можете да избегнете грешке које су направили. Као да сви ваши конкуренти раде тестирање тржишта за вас 79 УСД месечно.

4. Истраживање стратегије уновчавања

Да ли је приход једна од мера успеха ваше веб странице? Размотрите једну од ове три стратегије:

 • 1. Место за чланство. Посетиоци се региструју за приступ вашем садржају. Купују одређене производе или услуге.
 • 2. Претплате или платни зид. Посетиоци плаћају редовну накнаду која им омогућава приступ свим садржајима до истека њихове претплате.
 • 3. Продаја садржаја. Мора имати вредност и бити релевантна. И даље можете продавати производе на својој веб локацији чак и ако немате своје. Постаните сарадник за производе другог бренда. Зарадите провизију за сваку обављену продају. Ако тек започињете уновчавањем веб локације, ова опција ће можда одговарати вама. Лако је пронаћи партнерске програме. Покрените претрагу са основном темом веб локације, а потом следе речи „аффилиате програм“.

5. Постављање буџета

Постављање реалног буџета започиње с представом о томе шта желите да страница ради. Погледајте три основне области:

 • Дизајн. Колико прилагођавања желите? Да ли ће радити стандардна ВордПресс тема? Да ли вам треба дизајн по мјери? Кључни покретач буџета овде ће вероватно бити графичке потребе.
 • Садржај. Колико јединственог садржаја ће вам требати? Садржај је копирај.
 • Функционалност. Поставите себи ова питања како бисте одредили трошкове за функционисање ваше веб странице:

Да ли вам треба више од основног контакт обрасца?
Да ли желите да понудите преузимања?
Желите ли пратити водиче из образаца?
Да ли ће вам требати е-трговина, и ако јесте, које врсте плаћања?
Да ли желите да оптимизирате своју веб локацију за претраживаче (СЕО)?
Да ли ће вам требати В3Ц или друга усклађеност?

Додајте ставке ретка буџета из ове три области на ову додатну листу основних компоненти и трошкова веб локације:

 • Назив домена – 10 УСД годишње
 • Хостинг – 10 до 100 долара годишње (у зависности од промета и хостинг услуга)
 • Веб планирање, дизајн и развој времена – 60 сати и више
 • Континуирано одржавање веб страница – 500 УСД годишње и више
 • Маркетинг вашег веб сајта на мрежи – 750 УСД месечно и више

Укупни ови трошкови пружиће вам генералну представу о томе колико ће коштати стварање и одржавање ваше веб странице. Имаћете свој буџет.

6. Регистрација домена

Добијање имена домена укључује регистровање имена у организацији која се зове ИЦАНН. За то користите регистратор домена. Платићете им регистрацијску накнаду која за то име кошта око 10 до 35 долара.
Тај матични регистратор је ствар личног избора. Питајте људе које познајете за препоруке. Проверите да ли је ИЦАНН акредитован.

Регистратори зарађују свој новац наплаћујући за услуге са додатом вредношћу. Одвојите време да схватите шта се нуди Угледни регистратори:

 • Никада не скривајте накнаде.
 • Омогућава вам директан приступ вашим Вхоис записима, закључавањем матичара и ауторизационим кодовима.
 • Наведите укупна подешавања ДНС-а попут записа имена хоста, размјењивача поште и послужитеља имена.
 • Понудите бесплатну Вхоис услугу приватности е-поште.
 • Никада не продајте своје податке трећој особи.
 • Доступни су телефоном у случају да имате техничке проблеме.

7. Веб хостинг

Замислите веб хостинг као емитовање ваше веб странице. Ако ваша услуга хостинга не ради добро, искуство ће се одразити на вас. То чак може значити и изгубљени приход. Пре неколико година, веб локација Амазона је пала 40 минута због проблема са веб хостингом. Процењује се да их је то коштало преко 4,7 милиона долара изгубљене продаје.
Ниједна хостинг компанија не може гарантовати 100% продуженог времена, али требало би да нуди у просеку најмање 99% продуженог времена.

Ваш провајдер веб хостинга требало би да буде у могућности да се прилагоди расту промета. Можете почети са заједничким сервером, а затим се пребаците на наменске сервере након што стекнете привлачење.

Желите брзу реакцију и подршку ако имате техничке проблеме. Потражите најбољег пружатеља услуга веб хостинга који нуди 24/7 приступ. Урадите проверу у позадини. Погледајте повратне информације купаца. Постављајте питања ако не знате ништа о уговору о нивоу услуге.

Добијате оно што плаћате за. Најмање скупи провајдер веб хостинга можда није најбољи избор.

8. Коришћење система за управљање садржајем отвореног кода (ЦМС)

Неке од највећих веб локација у свету раде на системима за управљање садржајем. То је рачунарска апликација која омогућава објављивање и одржавање садржаја са централног интерфејса.
Главна сврха ваше веб странице ће одредити да ли вам је потребан ЦМС. Да ли ће тим додати садржај на веб страницу? ЦМС системи омогућавају сарадњу и управљање током рада. Овдје су топ 4 најпопуларније најповољније оцјене које је дао Гоогле.

 • ВордПресс. Скоро четвртина свих веб локација на Интернету ради на овом ЦМС-у. Свако веб место може да користи ВордПресс ЦМС. Отворене теме олакшавају интеграцију других функција. Постоји много додатака за проширење функција.
 • Јоомла. ЦМС платформа отвореног кода је заснована на ПХП-у и користи МиСКЛ базу података за чување садржаја. Као и ВордПресс, постоје хиљаде образаца за прилагођене намене.
 • Магенто. Ова платформа најбоље функционише на веб локацијама е-трговине. Магенто користи базе података Зенд ПХП и МиСКЛ. Многи градитељи веб локација користе Магенто зато што ствара веб локације за мобилне уређаје.
 • Друпал. Овај ЦМС је флексибилан и преферирају га људи који желе прилагођене веб странице. То је сигурно и довољно поуздано за Белу кућу и НАСА. Недостатак је што није толико једноставан као ВордПресс или Јоомла.

9. Истраживање градитеља веб локација са хостовима

На тржишту је много градитеља веб страница. Може постати неодољиво за одлучивање. Усредсредите своју процену на то који од њих најбоље одговара вашим потребама на основу:

 • Какав изглед, осећај и карактеристике желите.
 • Колико времена, труда и новца имате.
 • Било да експериментишете или желите нешто трајно.

Ево неколико најбољих начина за прављење веб локација:

Крените на Невероватно ако желите да направите бесплатну веб страницу. Невероватно ствара лепе, једноставне веб локације. Надоградите на плаћену верзију да бисте уклонили оглашавање. Направите бесплатно веб страницу засновану на блогу на ВордПресс-у. У оба случаја, ваша веб локација ће преузети поддомену. То је мала цена за веб локацију иначе бесплатну.

Ако тек почињете да продајете са свог вебсајта, определите се за Веебли или СкуареСпаце. Веебли је јефтинији, али шаблони нису добро дизајнирани. Квадратни простор кошта више, али предлошци евоцирају софистицираност и луксуз.

Ако се озбиљно бавите својом веб продавницом, истражите Схопифи. Скалабилан је и подржава раст.

10. Прилагођени веб дизајн вс предлошци веб локација

Прилагођени веб сајт креиран је од почетка. Ваше јединствене спецификације одређују архитектуру информација, графику, функције и административни бацк-енд. Да ли имате добро утврђене смернице за брендирање које одражавају ко сте компанија? Прилагођено решење је за вас.

Решењима прилагођеним потребама су потребни месеци да се примене. То можда није изводљиво ако желите одмах да започнете или ако имате ограничен буџет. Веб локација са шаблона може понудити добру алтернативу.

Ако тек покрећете, можда вам неће бити потребни одређени делови веб локације. Веб-локација која је унапред изграђена или на основу шаблона је одличан избор. За разлику од њихових прилагођених колега, предлошци садрже само основне функције. Могуће је прилагођавање.

Ако цените утицај снажног интернетског идентитета, ваш бренд користи више од прилагођеног веб дизајна. Прилагођени дизајни могу бити скупи за скалирање. Већина шаблона се лако скалира.

11. Чист дизајн

Храбар, чист дизајн привлачи пажњу и прегледавање олакшава корисницима. Болд даје изјаву. Загушени веб сајтови натјерају кориснике да пријеђу прије него што им се пружи прилика да им кажете о чему се ради. Једноставан дизајн такође помаже да се истакну праве ствари.

Чист дизајн следи једноставном принципу: мање је више. Избегавајте коришћење превише информација представљених на различите начине. Реци шта имаш да кажеш – али реци добро.

 • Користите бели простор. Усредсредите се на кључне елементе и уклоните остатак. Бели простор олакшава кориснику пробављање садржаја.
 • Скупите све своје идеје у једну или две графике по страници. Слике морају имати снажан визуелни утицај, било да се ради о боји или поруци коју шаљу.
 • Играјте се с контрастима. Може вам помоћи да истакнете информације. Додајте контраст ако користите бијели простор за чисти дизајн.

12. Одабир шеме боја

Да ли ваш бренд већ постоји? Већ имате своје шема боја. Ако то нема, имате више могућности.
Боја утиче на психологију. Помоћу овог водича одлучите која ће главна боја радити за вас.

Затим следите Правило 60-30-10. Делује за дизајнере ентеријера и моде, а подједнако добро ради и на веб дизајну. Изаберите три различите боје и користите их у омјерима 60%, 30% и 10%.

 • 60% ће бити главна боја ваше веб локације и подеси тон.
 • 30% би требало да буде у контрасту са 60% да би створило упечатљив ефекат.
 • 10% је твоја боја акцента. Допуњује или примарну или секундарну боју.

Учините неутралну боју од 60% или 30%. То вам даје највећи број опција за остале две боје.

13. Развијање идентитета марке

Мислити о Бранд идентитет као скуп вредности и идеја које желите да људи повезују са вашом веб страницом. Дизајн вам може помоћи да изразите ове идеје.

Квалитет вашег садржаја одражава вашу марку. Уложите у добру графику и фотографију. Не штедите на добром писању.

Да ли фонтови одражавају личност вашег бренда? Изаберите не више од три стила фонта. Постаће повезани са вашом марком.

Ваш идентитет није ствар тренутка. Она се временом развија. Али не желите да се удаљите од ње једном када буде на месту. Направите стилски водич за праћење свих својих одлука о бојама и дизајну. Позовите се сваки пут када креирате нови садржај.

14. Веб типографија

Већина информација која се налази на вебу је текст, тако да је важно схватити на који је начин представљен.
Иза типографије стоји читава наука. Посебно за веб странице. Фонтови се на екранима понашају на другачији начин него на папиру. Више о томе прочитајте овде.

Ево неких најбоље праксе типографије:

 • Користите једнак баланс серифних и санс-сериф фонтова за наслове.
 • Користите више санс-сериф фонтова у копији тела.
 • Ограничите редове текста на 84 карактера.
 • Користите одзивну типографију.

15. Карактеристике и функционалност

Ово можете претворити у топ 10 листу. Проверите да ли веб локација ради на следећи начин:

 • 1. Одзиван. Екран мора надокнадити величину екрана.
 • 2. Једноставан за употребу. Не буди паметан у навигацији. Нека буде једноставно и очигледно.
 • 3. Ажурирајте садржај редовно. Један једноставан начин за то је блог.
 • 4. Сачувајте најважније елементе сваке странице изнад листа.
 • 5. Користите оловне магнете. Желите адресу е-поште, па посетиоцима пружите нешто за то.
 • 6. Оптимизирајте за брзину. Посетиоци неће чекати да се полако учитају странице. Гоогле ће вас казнити и нижим рангом.
 • 7. Користите ЦМС да бисте уштедјели време и брже градили садржај.
 • 8. Искористите аналитику. Коришћење података о вашој веб локацији је једини начин да је побољшате.
 • 9. Водите своје посетиоце. Немојте претпостављати да знају шта да раде. Ако желите да кликну или померају се, обавестите их.
 • 10. Интегришите друштвене медије. Ове веб странице су снажне као и Гоогле. Не можете себи да приуштите да их не укључите на своју веб локацију.

16. Структура локације

Тхе структура ваше веб странице помаже посетиоцима да предузму кораке за куповину производа или услуга које нудите. Олакшајте им. То радите тако што стварате јасну структуру веб локације до које је лако кретати. Следи хијерархију садржаја и посетиоцима се осећа природно и интуитивно.

Ево неколико најбољих пракси које треба имати на уму:

 • Што сте ближи својој почетној страници, теме би требале бити опћенитије. У главним деловима ваше веб странице требало би да се створи широка слика. Користите их за почетак разговора и привлачење посетилаца.
 • Одсеци за главе требало би да одговарају вашим основним понудама, производима и услугама.
 • Започните означавањем секција. Радите на њиховом усавршавању током еволуције ваше веб локације. Испитајте и промените како бисте подстакли природни ток. Проведите истраживање кључних ријечи за оптималне ознаке.
 • Употријебите аналитику из претраживања ваше веб локације да бисте видјели шта људи траже. Учините ове ставке доступнима како их корисници не би морали тражити.
 • Не преклапајте садржај. Прекомјерност штети корисничком искуству. Тражилице ће вас такође казнити због тога.
 • Називи одељка и ток веб локација треба да буду јасни и да имају смисла за све. Не само ти.

17. Навигација и употребљивост

То је критично. Тхе дизајн навигације веб странице има велики утицај на успех или неуспех. То утиче на рангирање саобраћаја и претраживача. Утјече на конверзије и прилагођавање корисницима.

 • Користите стандардну вертикалну или хоризонталну навигацију. Гледатељима је већ познато. Не желите да их збуните.
 • Не полудите са падајућим менијима. Они најбоље помажу корисницима да одаберу са велике листе.
 • Немојте преоптеретити навигацију по почетној страници. Збуњујуће је посетиоцима и штети вашем СЕО-у.
 • Користите текстуалне везе уместо тастера. Они су више прилагођени претраживању и брже се учитавају.

18. Одзивни веб дизајн

Ово је једна од најважнијих ствари коју требате укључити на своју веб локацију.

Одговарајући веб дизајн дозвољава промену изгледа веб локација за екран користећи га. Широки екран рачунара приказује многе ступце. Није тако са мобилним уређајем. Одговарајући дизајн ће ово исправити.

Одзивни дизајн је добар за ваше посетиоце и добар је за вас. Гоогле чини да и ви будете бољи. Гоогле даје више места за веб локације направљене за подршку на више уређаја.

19. Позив на акцију

А позив на акцију (ЦТА) је дугме или веза на вашој веб локацији. Потенцијалне купце тјера да постану потенцијални купци. То води људе до садржаја који желе да виде.
ЦТА треба да буде:

 • Визуелно. Убедљива понуда користи графику.
 • Укратко. Држите га на највише пет речи.
 • Акционо оријентисана. Започните глаголом.
 • У контрастној боји. Нека се истичу.
 • Довољно велика да се види из даљине. Морамо да привучемо пажњу.
 • Лако за разумевање и јасно. Шта ће посетилац добити ако кликне на ваш ЦТА?

20. Перформансе и брзина

Велика брзина учитавања страница појачава ангажман посетилаца. Повећава задржавање и повећава продају. Тренутни одговор веб странице доводи до већих стопа конверзије. Кашњење у учитавању странице једне секунде смањује задовољство корисника за 16%.
Ево неких ствари које можете да урадите за оптимизацију перформанси и повећање брзине:

 • све слике одговарајућег формата, величине и компресије.
 • Оптимизирајте ЦСС код. Мањи број кода значи мањи број циклуса обраде. Повећава ефикасну испоруку датотека са веб локација претраживачима који траже захтев.
 • Користите што је могуће мање додатака. Деградирају перформансе.
 • Оптимизирајте базе података.
 • Искористите веб кеширање софтвером ако ваш провајдер не нуди кеширање на страни сервера.
 • Користите мреже за испоруку садржаја (ЦДН). То ће повећати вашу перформансу и ранг странице.

21. Блог на лицу места

Блог доноси више посетилаца на вашој веб локацији. Сваки блог је још једна индексирана страница на вашој веб локацији. То је још једна прилика за појављивање у претраживачима.

Блогови су омиљена ствар за дељење на друштвеним мрежама. То је већа изложеност за вас.
Ваш блог помаже да се ви или ваша компанија успоставе као ауторитет. Корисни садржаји привлаче више купаца.

22. Оригинални садржај

Израда оригиналног садржаја захтева много времена и скупо је. Навикните се да приговарате због тога, али никад не престајте. Ево зашто.

Тражилице рангирају вашу веб локацију у складу са релевантношћу садржаја на вашој веб локацији. Зато је тако важно ставити оригинални садржај на своје веб странице. Ако не ажурирате садржај, корисници ће изгубити интересовање за вашу веб локацију. Редовно мењајте или побољшавајте свој садржај. Пауци претраживача чешће ће пузати по вашем садржају. Резултати претраге ће се побољшати.

23. Оптимизација претраживача (СЕО)

Гоогле и други претраживачи не објављују своје алгоритме. Немогуће је тачно знати како да оптимизујете своју веб локацију за њих. Упркос томе, ево ствари које можете да учините да бисте повећали видљивост.

 • Користите јединствен, квалитетан и релевантан садржај на својој веб локацији.
 • Проверите метаподатке. Проверите да ли је у корелацији са вашим кључним речима.
 • Укључите кључне речи у УРЛ странице.
 • Избегавајте дупликат садржаја. Гоогле ће снизити ваш рејтинг.
 • Никада не престајте са додавањем новог садржаја.

24. Интеграција друштвених медија

Друштвени медији и ваша веб локација треба да сарађујемо на промоцији вашег онлајн бренда.

Учините свој садржај доступним за коришћење помоћу дугмади за дељење на друштвеним мрежама. Они вам помажу да повећате свест о свом садржају. Такође побољшава корисничко искуство. Посетиоци желе да деле.

Додајте само друштвене мреже које су вам важне. Повећаћете вероватноћу дељења садржаја. Поставите дугмад за дељење друштвене мреже на врх, дно или уз бочну страну својих страница.

Већина корисника радије се пријави на веб локацију помоћу друштвене пријаве. Повећаћете конверзије и задржавање регистрације веб локација. То скраћује поступак регистрације. Ово повећава стопу разговора.

25. Ефикасна сигурност сајта

Електронски лопови су невидљиви и брзи. Они желе податке о клијентима и податке о кредитној картици. Имате законску обавезу да заштитите ове податке од крађе. Морате пријавити кршења безбедности на вашем веб месту.

 • Будите у току са претњама од хаковања.
 • Држите контролу приступа и безбедност мреже што је могуће јачи.
 • Инсталирајте фиревалл за веб апликацију и сакријте администраторске странице од претраживача.
 • За пренос личних података корисника користите шифровани ССЛ протокол.

26. Праћење и аналитика

Како посетиоци користе вашу веб локацију? Једини начин да то знате је да их пратите и анализирате.

Гугл анализе је стандард у алатима за веб аналитику за предузећа било које величине. Најбоље од свега је бесплатно. Гоогле аналитика је један од најјачих и најмоћнијих доступних алата за аналитику. То ће вам помоћи да схватите шта посетиоци раде на вашој веб локацији.

Остали плаћени алати као што је ЦразиЕгг нуде више увида. Оно што користите изван Гоогле аналитике зависиће од вашег буџета.

27. Свеобухватни Ситемап за веб локацију

Ово није за ваше гледаоце. Али свеобухватни ситемап је за некога једнако важан.
Ситемапови пружају корисне информације претраживачима. Не помаже вам у рангирању, али омогућава да претраживачи знају шта треба рангирати на првом месту.

Ваша веб локација мора имати КСМЛ ситемап ако је ваша веб локација нова и желите да вас претраживачи открију.

28. Склапање слика

Употреба погрешних слика може умањити читаност. Ево како слике и текст функционишу као партнерство:

 • Поставите слику изнад наслова. Може повећати читаност чланка за чак 10%.
 • Људи читају наслове испод слика у просеку 300% више од самог копирања тела.
 • Слике без јасног значаја су губитак простора. Проверите да ли је привлачан вашој циљаној публици. Слике морају нагласити најважнији аспект ваше теме.
 • Очигледне фотографије су велики прекид за посетиоце веб локација.
 • Студије показују да гледаоци веб странице не воле снимке гужве. Такође не воле лица увећана изван стварне величине.

29. Одржавање веб локација

Добијате редовно одржавање аутомобила. То треба и вашој веб локацији. Вријеме за планирање одржавања је прије него што уопће покренете. Креирајте контролну листу која укључује:

 • Редовне резервне копије.
 • Ажурирања софтвера, посебно ако користите ЦМС решење.
 • Проверите неисправне везе.
 • Поправите обрасце да раде онако како би требали.
 • Прегледајте и решите проблеме са е-маиловима који се шаљу са веб сервера.
 • Уклоните нежељене налоге и коментаре.
 • Проверите брзину учитавања веб локација.
 • Прегледајте видљивост претраге.

Узмите времена да то учините како треба

Наравно, желите да ваша веб страница буде покренута што је пре могуће! Чини се да се све ово планира само да ће успорити ствари. Истина је. Свака од ових 29 ствари које треба размотрити представља седмице или чак месеце планирања.

Време је добро проведено Сматрајте да је то основа ваше веб странице. Велике ствари се граде на чврстом темељу.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map