Ulasan Webydo 2016


Webydo

Melawat laman web

9.0


Skor AWA

Webydo

Webydo dilancarkan pada tahun 2013 sebagai pereka web yang diberi kuasa sendiri. Ia dibuat untuk menghilangkan halangan teknikal dan memudahkan reka bentuk laman web yang luar biasa. Matlamat asal kedua-dua pengasas Webydo adalah untuk menghilangkan keperluan pembangun, menjadikan laman web perniagaan lebih mudah untuk pereka dan agensi. Webydo mendakwa menyokong sekitar 200,000 pelanggan.

Gambaran keseluruhan

 • Laman web: www.webydo.com
 • Ibu pejabat: New York, Amerika Syarikat
 • Tahun Ditubuhkan: 2012
 • Pekerja: 30+
 • Tapak yang Dihoskan: 200,000+
 • Perkhidmatan: Perisian Awan Reka Bentuk Web, SaaS, Web Hosting
 • Cubaan percuma: 30 hari
 • Jaminan wang dikembalikan: 14 Hari

Pembangun laman web menawarkan platform yang kompleks untuk pengguna maju tetapi menghasilkan reka bentuk web profesional dengan hosting yang baik. Ciri webydo banyak, dan antaramuka agak intuitif jika anda pernah berpengalaman dengan Adobe Photoshop dan InDesign.

Pembuat dan pereka laman web boleh memanfaatkan sistem pengurusan kandungan front-end (CMS) dan sistem pengurusan reka bentuk berasaskan HTML (DMS). Templatnya terhad, tetapi ciri dan alat memungkinkan banyak penyesuaian untuk membuat laman web yang diinginkan. Itu tidak akan mudah, tetapi hasilnya adalah laman web buatan khas yang kelihatan profesional.

Webydo Yang Disyorkan Untuk?

Pembangun laman web Webydo direka untuk pereka laman web yang lebih berpengalaman dan agensi profesional yang merancang untuk orang lain. Pembina ini bagus untuk kedai sederhana dan kebanyakan laman web perniagaan ringan. Walaupun pembina ini mungkin tidak sesuai untuk eCommerce laman web yang kompleks, Webydo menggunakan plugin pihak ketiga yang dapat dikendalikan oleh pengaturcara berpengalaman.

Kawasan Fokus / Kepakaran Webydo

Webydo tertumpu pada reka bentuk bebas kod dalam antara muka visual untuk laman web pelanggan yang responsif. Walaupun Webydo melayani profesional reka bentuk dengan sedikit pengalaman, dengan perkhidmatan sokongan Webydo, pengguna baru yang cerdas akan mencari platform kaya ciri untuk keperluan perniagaan mereka.

Beberapa kepakaran Webydo merangkumi tiga pilihan dalam antara muka drag and drop visual untuk merancang dan menyunting. Pengguna mengesyorkan lawatan interaktif pantas Webydo sebelum memutuskan bahawa ini adalah alat yang tepat.

Spesifikasi / Batasan Teknikal Webydo

Beberapa spesifikasi teknikal yang menarik untuk Webydo termasuk fon web, panduan pintar, animator tatal paralaks, alat video, eCommerce melalui widget Ecwid, artikel (blog), dan reka bentuk menarik dan kontemporari untuk menyenangkan penonton. Web hosting dan nama domain tersedia dengan kos tambahan.

Webydo terhad mengenai templat reka bentuk, ciri dan komponen penyuntingan, dan bantuan penyunting yang dikurangkan. Pembina laman web ini menawarkan lebih sedikit widget dan plugin daripada banyak pesaingnya. Studio reka bentuk adalah rumit untuk pengguna baru dan bukan perancang, dengan keluk pembelajaran yang besar (melainkan anda mempunyai pengalaman Adobe Photoshop dan InDesign).

Adakah Skalabiliti / Ruang yang mencukupi untuk berkembang?

Webydo menawarkan rancangan percuma bersama dengan empat rancangan harga serbaguna untuk memenuhi laman web peribadi dan perniagaan dalam skala apa pun. Pelan harga Enterprise dibuat khusus untuk syarikat besar, tidak sering menjadi ciri dalam pembangun laman web kelasnya. Namun, beberapa ulasan memperingatkan pengguna Webydo untuk eCommerce yang ketara.

Apakah Dasar Jaminan Wang Balik?

Webydo menawarkan tempoh percubaan 30 hari tanpa pembayaran diperlukan.

Apa itu Reputasi Webydo?

Webydo mempunyai reputasi biasa-biasa saja di kalangan pengguna dan pereka awal. Walaupun hasil akhirnya kelihatan baik, pengguna kecewa dengan masalah yang berterusan, fungsi yang lemah dan sokongan yang minimum. Walaupun, pengguna berpengalaman mempunyai lebih banyak fleksibiliti untuk memperbaiki masalah dan mengubah laman web mereka.

Program Afiliasi untuk Pelanggan

Pengguna boleh mendaftar untuk program afiliasi untuk pembayaran yang dijamin. Anda menerima pendapatan berdasarkan akaun yang merujuk pelanggan melanggan. Selain itu, ahli gabungan yang dilanggan akan menerima bahan dan sumber pemasaran tambahan.

Mengapa Pilih Webydo?

Webydo adalah platform yang sesuai untuk pengguna maju, terutama yang telah bekerja dengan antara muka Adobe Photoshop dan InDesign, kerana menggunakan panel kawalan yang serupa. Walaupun Webydo mungkin sesuai untuk perniagaan kecil atau mempamerkan beberapa barang dan perkhidmatan, Webydo menghadapi masalah untuk eCommerce atau laman web lain yang kompleks. Ia tidak mudah bagi pemula. Anda mungkin memilih Webydo jika anda seorang pengaturcara, tetapi meluangkan masa dalam percubaan percuma sebelum anda memutuskan.

Ciri-ciri utama

 • Reka Bentuk Percuma Kod
 • Urus Versi dari Papan Pemuka Tunggal
 • Penukaran Automatik ke Kod HTML yang Dikemas kini
 • Buat Breakpoint untuk Skrin dan Peranti yang Berbeza
 • Animasi Elemen Percuma Kod
 • Fon Sumber Terbuka Percuma
 • Pengoptimuman Laman Automatik untuk Prestasi Terbaik
 • Tambah dan Peribadikan Video
 • Drag-and-drop Control untuk Memuat naik Elemen
 • Ciri Reka Bentuk Lanjutan
 • Integrasi Widget Ecommerce Ecwid
 • Undi atau Cadangkan Ciri

Keputusan Pakar Industri di Webydo

Ulasan BuilderOlder laman web mengenai Webydo menunjukkan beberapa kelemahan yang jelas berkaitan dengan keupayaan eCommerce dan kekurangan reka bentuk lain. Berita baiknya ialah Webydo baru-baru ini mengemas kini program mereka dan menangani semua masalah ini. Atas sebab ini, anda akan mendapati bahawa ulasan pakar yang lebih baru jauh lebih terang dalam penilaian program mereka. Sama seperti pengguna, para pakar terkesan dengan antara muka, yang sangat sesuai untuk mereka yang sudah mempunyai banyak pengalaman menggunakan program reka bentuk yang popular. Pereka profesional dapat mempelajari kemahiran baru dengan mudah dan menggunakan kepakaran mereka untuk membina laman web yang menakjubkan.

Ulasan pakar tidak dapat mengatakan cukup banyak mengenai alat reka bentuk canggih yang disertakan standard dengan Webydo. Ini adalah program yang unik, bertujuan untuk khalayak tertentu dan memberikan produk yang mengagumkan. Pada akhirnya, para pakar tidak mempunyai apa-apa perkara negatif mengenai program ini dan mengesyorkan sepenuhnya untuk mencuba.

 • http://hackingui.com/design/code-free-web-design-with-webydo-a-review/
 • http://www.top10bestwebsitebuilders.com/reviews/webstarts

Ulasan dan Testimoni Pengguna Positif di Webydo

Dalam satu kata hubung: editor drag-and-drop. Ini adalah standard untuk kemudahan penggunaan, terutama di kalangan pembangun laman web yang dirancang untuk pemula dan Webydo memberikan. Mereka yang mempunyai pengalaman reka bentuk yang tepat, menikmati editor dan antara muka yang bersih, yang mudah dilayari dan tidak dikemas dengan begitu banyak alat sehingga menjadi luar biasa. Webydo membolehkan mereka yang mempunyai kemahiran mengedit foto mudah beralih ke pembinaan laman web. Berikut adalah senarai pendek alat popular lain yang disebut dalam ulasan pengguna:

 • Ciri sembang langsung. Nikmati akses ke pertolongan tepat semasa anda memerlukannya.
 • Penyunting WYSIWYG.
 • Reka bentuk yang responsif.
 • keupayaan eCommerce. Jadikan laman web anda dengan mudah menjadi kedai dalam talian yang selamat.

Di antara pereka, Webydo adalah kegemaran yang jelas yang sesuai dengan kekuatan mereka sambil membina kemahiran baru.

 • http://mmthomasblog.com/webydo-review/

Ulasan dan Aduan Pengguna Negatif di Webydo

Walaupun Webydo memang menawarkan beberapa ciri mesra pengguna, ia dapat memiliki kurva belajar yang curam bagi mereka yang sama sekali tidak mempunyai pengalaman reka bentuk. Antaramuka menyerupai produk Adobe, jadi sesiapa yang telah menghabiskan masa di Photoshop harus menyesuaikan diri dengan mudah. Jika tidak, anda mungkin menghadapi masalah untuk mencari jalan di banyak lapisan bar alat. Sebenarnya, anda mungkin tidak menyedarinya jika anda tidak tahu apa yang perlu dicari.

Pengguna tertentu, lebih senang dengan program ini, tetapi yang lain menganggapnya sangat luar biasa dan terlalu rumit. Pastikan anda mempunyai pengalaman yang tepat atau cukup masa dan kesabaran untuk menghadapi Webydo. Sesiapa yang ingin mengikuti program tanpa pengalaman sebelumnya mungkin mempunyai jalan panjang di hadapan.

 • http://superbwebsitebuilders.com/webydo-review/

Reka bentuk & Penyesuaian

Dalam pembangun laman web, reka bentuk dan penyesuaian merujuk kepada kemudahan di mana pengguna dapat mengatur antara muka reka bentuk dan menyesuaikan pilihan untuk mendapatkan hasil yang diinginkan. Terdapat tiga susun atur yang dapat disesuaikan untuk dipilih jika anda tidak menyukai templat yang telah dirancang sebelumnya. Pengguna bekerja dalam mod Reka Bentuk atau Kandungan.

Ciri
Gambaran keseluruhan
Templat WebydoWalaupun terdapat sejumlah templat yang telah dirancang sebelumnya, Webydo menyediakan banyak pilihan untuk reka bentuk antara muka.
 • Kepelbagaian dan kualiti templat dan palet warna. Terdapat sekumpulan kecil templat reka bentuk yang telah dirancang untuk membantu pengguna memulakannya. Anda boleh memulakan dengan salah satu daripada tiga susun atur untuk panduan, atau anda boleh memilih kanvas kosong untuk merancang sendiri. Anda akan menjadi perancang untuk menyesuaikan laman web anda.
 • Templat Terpilih vs Membangun Laman Web Dari Scratch. Webydo menawarkan kedua-dua templat yang dipilih sebelumnya dalam konsep bina anda sendiri, walaupun akhirnya anda akan membuat banyak keputusan reka bentuk untuk laman web anda sendiri.
Antara Muka WebydoSekiranya anda pengguna Adobe Photoshop atau InDesign, ini mungkin antara muka drag and drop pilihan. Dengan panel kawalan yang kelihatan dan terasa seperti produk Adobe, pengalaman anda akan menjadikan antara muka Webydo lebih mudah digunakan dan memberi anda lebih banyak fleksibiliti. Ia menawarkan beberapa cabaran dan keluk pembelajaran. Antaramuka akan sukar digunakan untuk pengguna permulaan.
Penyesuaian Gaya Halaman`Webydo menawarkan pelbagai pilihan untuk penyesuaian halaman gaya kerana pengguna dapat bergantung pada berbagai pilihan reka bentuk termasuk kanvas kosong dan kod HTML.
 • Pilihan reka bentuk untuk pemperibadian. Apabila anda memulakan, anda memilih dari templat reka bentuk, susun atur berstruktur, atau kanvas kosong. Webydo banyak menawarkan cara memperibadikan, tetapi tidak akan mudah, dan widget dan tambahan terhad.
 • Kebebasan bergerak, mengubah saiz dan mengedit kandungan. Penyuntingan Webydo dapat dikendalikan jika anda mempunyai pemahaman yang baik tentang antara muka seperti Adobe.
 • Adakah terdapat akses ke kod HTML / CSS?? Ya, Webydo menawarkan akses yang sangat dikehendaki ke kod HTML / CSS untuk pengaturcara atau pereka yang maju.
 • Antara muka pengguna penyuntingan visual. Penyuntingan dilakukan di layar dalam DMS (sistem pengurusan reka bentuk) untuk mengedit kod HTML atau CMS (sistem pengurusan kandungan) untuk kemas kini kandungan dalam templat atau tata letak.

Pengguna webydo mempunyai banyak pilihan penyesuaian, tetapi beberapa pilihan ini memerlukan pengalaman dan kesabaran untuk belajar dan memahami.

Navigasi TapakTema webydo menawarkan beberapa templat reka bentuk atau susun atur dengan pelbagai tahap navigasi laman web standard.
Pengurusan KandunganKedua-dua platform CSM dan DMS tersedia di Webydo untuk menguruskan kandungan, memberikan lebih banyak fleksibiliti kepada pereka berpengalaman.
Foto dan GaleriWebydo mempunyai pilihan visual yang sangat baik dan galeri foto yang mewah untuk reka bentuk estetik, yang khusus untuk pembangun laman web ini. Pengguna juga dapat menarik objek mereka di panel pentadbir penuh.
Pembinaan Tapak Mudah AlihSebilangan besar templat Webydo dibuat untuk mobiliti, dan pereka dapat menggunakan fitur yang disebut breakpoints untuk mengubah laman web dengan cepat untuk menjadikannya lebih mudah alih.
Integrasi Perkongsian SosialSeperti kebanyakan pembangun laman web, Webydo menawarkan integrasi media sosial standard.
Perkhidmatan Reka BentukWebydo adalah pembangun laman web yang komprehensif yang dibuat untuk merancang sendiri. Walaupun ia adalah program yang lebih canggih daripada banyak di kelasnya, itu bukan kedai reka bentuk utama. Sekiranya anda mencari syarikat yang melakukan segalanya untuk anda, pembangun laman web sendiri seperti Webydo bukanlah yang anda cari.

ciri-ciri & Alat

Dalam barisan panjang pembangun laman web, Webydo mempunyai set ciri mewah tetapi agak terhad mengenai widget dan tambahan.

Ciri
Gambaran keseluruhan
Persediaan WebydoMulakan dengan percubaan 30 hari percuma dan uji. Klik butang Cuba Sekarang dan daftar dengan nama, e-mel, kata laluan baru, dan nombor telefon anda. Pilih templat, susun atur, atau kanvas kosong, bergantung pada tahap kemahiran anda.
Reka Bentuk WebPanel kawalan Webydo serupa dengan produk Adobe. Mempunyai pengalaman dengan produk ini adalah suatu keharusan. Sekiranya tidak, antara muka memerlukan sedikit kebiasaan. Seret dan lepas elemen, edit kandungan, atau masuk ke editor HTML / CSS jika anda mempunyai pengetahuan.
Nama Domain Tersuai
Kedalaman Navigasi:Walaupun kedalaman navigasi Webydo tidak dinyatakan, tampaknya memadai untuk mendukung skala atau ukuran perniagaan apa pun.
Widget dan AplKetika datang ke widget dan aplikasi, Webydo mempunyai beberapa batasan. Namun, pengguna yang berpengalaman dapat menambahkan kod untuk widget khusus.
PengewanganWebydo bekerjasama dengan penyedia widget eCommerce yang sangat baik, Ecwid. Pengekod juga dapat membina fungsi eCommerce.
Statistik PelawatItu tidak jelas, tetapi seperti kebanyakan pembangun laman web Webydo cenderung menawarkan statistik pelawat.
Foto, Video dan AudioWebydo menyediakan beberapa pilihan media kaya untuk menarik perhatian pelanggan termasuk foto, gambar, video, beberapa widget, bentuk, bentuk, dan banyak lagi.
BloggingWebydo menawarkan program bernama Artikel yang sesuai untuk blogger asas. Dalam format templat, pengguna dapat menambahkan dan menerbitkan artikel, membuat umpan berita, dan banyak lagi.
Peta GooglePengguna dapat menyematkan peta interaktif di laman web dengan Peta Google dan widget HTML Webydo.
Penyunting HTMLSalah satu aset Webydo adalah pilihan pengekodan HTML / CSS untuk pengguna teknikal.
Integrasi Media Sosial
Borang dan tinjauanDengan Webydo, pengguna dapat memasukkan borang, termasuk kesan animasi.
Ruang simpananBerdasarkan rancangan harga Webydo, nampaknya terdapat simpanan tanpa had untuk rancangan peringkat lebih tinggi.
Alat Surat BeritaWebydo tidak secara langsung menawarkan alat buletin, tetapi borang pendaftaran buletin atau e-mel dapat ditambahkan.
Sokongan ForumForum Webydo tersedia untuk menjawab soalan pelanggan dan bertukar petua dan idea reka bentuk.
Kedai E-Dagang / Dalam TalianWebydo bergantung pada pilihan terbuka dengan Ecwid terkemuka untuk penyelesaian eCommerce. Jual hingga sepuluh produk dalam akaun Ecwid percuma, atau bayar bayaran bulanan yang berpatutan untuk lebih banyak daya jual. Anda tidak akan menemui penyelesaian eCommerce terbina dalam dengan Webydo.
Integrasi Gatewayberikut adalah pelbagai perkhidmatan gerbang pembayaran yang mungkin disatukan dengan Webydo.
Mesra SEOTerdapat banyak pilihan SEO di Webydo. Pengguna dapat menentukan tajuk, keterangan, dan tag meta kata kunci. Pengguna dapat mengintegrasikan Google Analytics dan juga Alat Webmaster, dan pengguna dapat membuat pengalihan untuk memindahkan halaman.
Akses Terhad di Tapak (Perlindungan Kata Laluan)Webydo seperti kebanyakan pembangun menawarkan perlindungan kata laluan untuk log masuk akaun dari laman web mereka.
Analisis Google®Tidak ada masalah yang diketahui dalam menambahkan Google Analytics di Webydo.
Keselamatan Pembina Laman WebWebydo menganggap keselamatan sebagai keutamaan tinggi, seperti pembangun web yang dibuat sendiri. Mereka menawarkan perlindungan automatik dan sandaran data.
Pelbagai BahasaWebydo menyokong empat bahasa, dengan bantuan yang tersedia di pangkalan pengetahuan mengenai cara mengaturnya.
Pengoptimuman Mudah AlihHampir semua templat dan susun atur Webydo dirancang untuk peranti mudah alih, dan ada pilihan penyesuaian.
Teknologi CDNTidak ada pernyataan langsung yang dibuat mengenai teknologi CDN yang ditambahkan, tetapi memandangkan asas pelanggan yang disokong oleh Webydo, kemungkinan ketersediaan tinggi, dan prestasi.

Rancangan & Harga

Webydo menawarkan akaun percuma bersama dengan empat rancangan harga tahunan serba boleh berdasarkan jenis laman web yang diperlukan oleh pengguna. Perlu diingat bahawa kadar bulanan ini mesti dibayar setiap tahun. Hosting dan CMS adalah tambahan $ 5 / bulan, juga ditagih setiap tahun. Terdapat rancangan potongan untuk pelajar.

Pelan Harga Tahunan Yang Ditawarkan

Percuma. Percubaan percuma selama 30 hari.

Pro. Untuk pereka baru. $ 25 / bulan, atau $ 100.

Pasukan. Untuk pereka yang mempunyai banyak laman web. $ 45 / bulan, atau $ 540.

Agensi. Untuk syarikat dan studio bersaiz sederhana. $ 125 / bulan, atau $ 1,500.

Perusahaan. Dicipta khas untuk syarikat besar. Harga tersuai.

Webydo mengenakan harga yang lebih tinggi untuk laman web yang kaya dengan ciri dan menarik secara estetik untuk pengaturcara atau pereka yang canggih.

Pertimbangkan faktor berikut mengenai harga:

 • Adakah ia menawarkan rancangan percuma? Ya, Webydo menawarkan percubaan 30 hari percuma. Berharap untuk melanggan selepas itu.
 • Adakah tempoh percubaan atau memerlukan kad kredit untuk bergabung? Pada masa percubaan percuma 30 hari anda bermula, kad kredit tidak diharapkan.
 • Betapa berpatutannya pakej premium berbanding pesaing? Webydo agak mahal di samping pesaingnya tetapi menawarkan lebih banyak fleksibiliti dalam kod dan penyesuaian untuk pereka maju.
 • Bolehkah anda merancang laman web profesional dengan hanya menggunakan versi percuma? Ya, anda boleh membina laman web Webydo profesional secara percuma selama 30 hari.
 • Adakah pembayaran ditunaikan secara bulanan / tahunan? Webydo menawarkan rancangan harga tahunan tetapi menunjukkan harga bulanan di halaman harga mereka.

Sokongan pengguna

Webydo menawarkan pelanggan untuk menekan dan media, blog, forum komuniti, kumpulan perbincangan partisipatif, e-mel, dan nombor telefon. Pembangun laman web di kelasnya hampir tidak pernah menawarkan nombor telefon, jadi ini adalah yang pertama !! Semua rancangan harga Webydo disertakan dengan sokongan e-mel dan sembang.

Kemudahan penggunaan

Webydo tidak mudah untuk pemula, tetapi pengguna Adobe dan pereka yang berpengalaman mungkin dapat memanipulasi program ini. Terdapat keluk pembelajaran bagi kebanyakan.

Kesederhanaan Antara Muka. Webydo tidak dirancang untuk kesederhanaan, tetapi menghasilkan laman web interaktif yang canggih dan canggih yang dicari oleh beberapa orang.

Sesuai untuk Pemula / Pengguna Lanjutan. Webydo tidak sesuai untuk pemula, dan pengguna lanjutan juga mungkin akan dicabar. Terdapat fleksibiliti dalam platform CMS dan DMS yang sesuai dengan kedua-duanya.

Kekal Mengawal Laman Web Sepanjang Masa. Pengguna mempunyai kawalan penuh, tetapi mereka mesti memahami apa yang mereka lakukan atau bergantung pada pangkalan pengetahuan dan perkhidmatan sokongan.

Bantuan Penyunting Diberikan. Bantuan penyunting lemah, dan pengguna mengadu masalah ini.
Webydo tidak mudah, tetapi pereka yang baik mungkin menganggapnya alat terbaik untuk memenuhi keperluan laman web mereka yang lebih komprehensif.

Kesimpulannya

Sekiranya anda adalah pengguna komputer yang cerdas dan tidak keberatan untuk melakukan lebih banyak reka bentuk dan kod, memikirkannya, Webydo mempunyai beberapa ciri menarik dan pilihan reka bentuk lanjutan. Pemula akan berjuang dan mungkin kecewa. Perlu diingat bahawa fokus Webydo adalah pada laman web yang kreatif dan menarik, tetapi fungsinya bukan salah satu kelebihannya.

Walaupun Webydo menyatakan bahawa ia adalah pembangun bebas kod, anda mempunyai akses ke HTML / CSS untuk memasukkan kod jika anda mahu. Berharap untuk membayar lebih banyak daripada kebanyakan eCommerce lanjutan. Anda mendapat sokongan telefon (tidak sering ditawarkan untuk pembina laman web DIY) dan pelbagai cara untuk mendapatkan bantuan. Bagi pengguna asas, Webydo akan menjadi pilihan yang mencabar dan mahal. Bagi pengguna lanjutan yang suka mengetahuinya dan mendapat laman web yang menarik, mungkin betul.

Webydo berpotensi untuk pereka canggih yang mencari pengalaman tanpa kod tetapi mempunyai fleksibiliti untuk menambah dan mengedit kod juga.

Sekiranya anda mencari platform yang lebih maju, Webydo adalah salah satu daripada beberapa pembangun laman web yang menawarkannya. Terdapat berpuluh-puluh pembangun laman web do-it-yourself yang intuitif dan mudah dibuat untuk pengguna baru. Bergantung pada keperluan anda, Webydo mungkin atau mungkin bukan penyelesaian yang tepat. Penting untuk memanfaatkan akaun percuma yang ditawarkan oleh setiap pembangun laman web DIY sebelum membuat keputusan penting ini.

Bandingkan

Webydo

90

Wix

96

Weebly

95

Ruang Squarespace

94

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map