7 отлични маркетингови цели за социални медии, към които да се стремим

Първата стъпка за всяка маркетингова стратегия, включително маркетинга на социалните медии, е да определите целите си. Какво очаквате да излезете от маркетинговата си стратегия за социални медии? Всеки бизнес ще се различава, но ето някои цели, към които компаниите обикновено се стремят.


Забележка: Можете да изберете повече от една цел за вашата маркетингова стратегия за социални медии. Ключът е да определите каква цел се опитвате да постигнете с всяка кампания в социалните медии, която стартирате.

ЦЕЛ 1: Изграждане на информираност за марката сред вашите клиенти

Първата цел на маркетинга в социалните медии е просто да уведомите идеалните си клиенти, че вашата марка съществува. В социалните медии има безброй начини да направите това. Ето няколко начина, базирани на топ социални мрежи. Ще обсъдим повече тактики и други социални мрежи по-късно на стъпка 2.

На кикотене, можете да комуникирате с всеки, независимо дали те следват. Ето защо можете да намерите идеалните си клиенти и да започнете разговори с тях, като изпращате публични съобщения до тях, използвайки тяхното @username. Те могат да бъдат свързани с бизнеса или просто просто забавление. Или ще забележите вашата марка.

Маркетингова стратегия за социални медии

Можете също да използвате Twitter Ads, за да получавате вашето съдържание, продукти и услуги пред идеалните си клиенти.

На Facebook, можете да общувате с идеалните си клиенти, като станете фен на тяхната страница и коментирате техните публикации, използвайки вашата Facebook страница.

В този момент не бихте искали да рекламирате своите продукти или услуги, а просто да допринасяте за ценни разговори. Можете също така да използвате лични профили на добре известни членове на вашата компания, за да се присъедините към групи, където вашите идеални клиенти се ангажират и да започнете да общувате с тях там. И накрая, можете също да използвате Facebook Ads, за да получите вашето съдържание, продукти и услуги пред идеалните си клиенти.

Как да рекламирате в LinkedIn

На LinkedIn, можете да общувате с идеалните си клиенти, като използвате лични профили, като се свързвате директно с тях, чрез Premium акаунти и InMails, или като се ангажирате с тях в LinkedIn групи. Можете също да използвате LinkedIn Ads, за да получавате вашето съдържание, продукти и услуги пред идеалните си клиенти.

Както можете да видите, изграждането на информираност за вашата марка пред идеалния ви клиент може да стане лесно чрез социалните медии. И като се има предвид, че вашите клиенти са фирми, които вече са в социалните медии, които се опитват да изградят информираност за себе си пред своите идеални клиенти, няма да имате проблеми да ги намерите и да изградите информираност за себе си.

ЦЕЛ 2: Да утвърдите марката си като мислен лидер във вашата индустрия

Друга цел, която надхвърля изграждането на информираност за вашата марка, е да утвърдите марката си като мисловен лидер във вашата индустрия. Нека да кажем, че вашият марков софтуер за социални медии. Вашата марка би искала да бъде призната като мислен лидер в индустрията на социалните медии. За целта бихте искали да създадете ценно съдържание в най-различни формати.

В зависимост от вашата конкретна индустрия и идеални клиенти, тези формати могат да включват публикации в блогове, електронни книги, бели книги, видеоклипове, уебинари, подкасти, инструменти, образователни програми и дори сертификати. Целта на цялото това съдържание би била да демонстрира знанията и експертизата на вашата марка във вашата индустрия.

Ресурси за маркетинг на съдържание за социални медии

Разбира се, създаването на цялото това съдържание е едно. Уверете се, че съдържанието достига до вашия идеален клиент е друго. Именно там влизат в действие социалните медии. Мрежите на социалните медии играят огромна роля за това, че можете да достигнете до идеалните си клиенти с ценното съдържание, което ви утвърждава като лидер на мислите.

най-много стратегии за разпространение на съдържание в социалните медии включвайте смес от органично споделяне на съдържание с мрежата на марката, както и създаване на насочени реклами, които гарантират, че съдържанието достига идеалните клиенти на марката. В зависимост от вида на съдържанието, съдържанието може да се използва и като начин не само да повишите статута си на мислен лидер във вашата индустрия, но и да ви помогне да генерирате потенциални клиенти.

Например, не раздавайте само безплатна бяла хартия. Направете идеалния си клиент да ви даде своя имейл адрес в замяна на него, като свържете всички маркетингови промоции в социалните медии за тази бяла книга с целевата страница, създадена специално за тази бяла книга.

Водещо поколение за маркетинг на социални медии

Ако сте създали страхотно съдържание, това е печалба както за вас, така и за новата ви водеща позиция.

ЦЕЛ 3: Генериране на трафик към вашия уебсайт

Без значение какво прави вашият бизнес, вероятно не можете да го направите без трафик към уебсайта си. Маркетингът на социалните медии е чудесен начин в крайна сметка задвижвайте трафика към вашия уебсайт. Като начало почти всяка социална мрежа позволява поне едно място, където можете да добавите линк към вашия уебсайт, ако не и повече. Лични профили, бизнес страници – почти всички предлагат поне едно поле за връзка с уебсайтове. Някои предлагат полета, които очевидно не са за връзки към уебсайтове, но могат да бъдат използвани за тях.

След връзките във вашите профили, вие получавате актуализации на състоянието с връзки към вашето съдържание или текущи промоции и рекламни кампании в социални медии с връзки към вашето съдържание или текущи промоции.

След това, ако наистина имате късмет, ще намерите подходящи дискусии, при които хората задават въпроси, на които може да се отговори чрез връзка към вашия уебсайт. Разбира се, понякога може да не получите връзката, но ако имате лесно разпознаваема марка, само споменаването е достатъчно добро. Или може да имате късмет и да получите страхотен маркетинг от уста на уста от вашите потребители!

Слова на уста в Twitter

Важно е да внимавате за тези споменавания и да казвате благодарности, когато е възможно, така че хората да искат да продължат да разпространяват думата за вашия бизнес.

ЦЕЛ 4: Генериране на потенциални клиенти за вашия екип по продажби

Отначало маркетингът в социалните медии беше свързан с изграждането на публика и насърчаването на ангажираността. Но тогава предприятията започват да говорят за ROI. Те искаха да видят числа, които биха могли да използват, за да направят маркетинговите дейности в социалните медии да се приравнят към стойността на долара.

Един от начините за това е да се постави генерацията на олово като цел. Ако можете да генерирате водеща позиция от социалните медии за вашия екип по продажби, вашият екип по продажби може в крайна сметка да проследява тази, така че ако потенциалът се превърне в продажба, ще знаете дали вашият маркетинг в социалните медии генерира ROI.

Както споменахме по-рано, част от целта за утвърждаване на вашата марка като лидер на мислите във вашата индустрия може също да бъде обединена в поколение от олово чрез създаване на ценно съдържание, в което хората могат да влязат, споделяйки своята информация с вас. Но определени социални мрежи отидоха по-далеч, за да помогнат на марките да постигнат олово поколение.

Facebook например има мобилна форма за генериране на олово, която марките могат да използват за улавяне на клиенти от мобилни потребители на приложението Facebook. Потребителят започва с докосване на рекламата.

Реклама на BMW USA във Facebook mobile
Формата за водещо поколение BMW USA във Facebook mobile

Тогава те споделят информацията си с марката, без да напускат приложението Facebook.

Twitter има подобна рекламна опция, но тяхната е достъпна както за настолни, така и за мобилни потребители.

Реклама в Twitter за получаване на информация за потребителите

Едно щракване върху бутона за обаждане до действие ще позволи на потребителя на Twitter да изпрати името и имейл адреса, свързани с акаунта в Twitter, в който в момента са влезли, без да се налага да напуска Twitter. И двете опции от Facebook и Twitter би трябвало да ви помогнат да превърнете социалните реклами в потенциални клиенти, тъй като имате по-малко шансове да ги загубите между кликването от рекламата до вашата целева страница.

ЦЕЛ 5: Преобразуване на трафика на социални медии в продажби на вашия уебсайт

В типичните фунии повечето фирми ще се опитат да направят това конвертирате трафика от маркетинга на социалните медии в потенциални клиенти, и след това конвертирате тези клиенти в продажби. Но това не винаги означава, че не можете да преобразувате трафика в социалните медии директно в продажби. Това е въпрос на типа трафик в социалните медии, който се опитвате да преобразувате.

Facebook реклама за мебели

Ако целта ви е да превърнете трафика на социалните медии в продажби, определено ще искате да се съсредоточите върху социалните мрежи, които позволяват пренасочване на реклами – конкретно, Facebook и Twitter. Пренасочването на реклами ще ви позволи да създавате реклами на хора, които вече са посетили страниците ви с продукти и услуги. По същество тези реклами ще напомнят на хората за вашите продукти и услуги и се надяваме отново да ги ангажират достатъчно, за да ги превърнат в купувачи.

Това рекламата във Facebook ли беше първото нещо, което доведе човека до вашия уебсайт? Не. Но това ли ги е накарало да купят? Ако това беше последната кампания, върху която са кликнали преди покупката си, тогава ефективно, да.

Пренасочването на реклами не е единственият път. Facebook също така предлага на собствениците на страници в избрани категории възможност да настроят магазини на своите страници, така че да могат да продават физически продукти на своята страница. Единственият разход за марката е таксата за обработка на кредитни карти.

Създаване на магазин на Facebook страница

Ако нямате раздел „Магазин“, можете също да популяризирате своите продукти и услуги, като закачите публикация за тях в горната част на стената си във Facebook или профил в Twitter. Или ги представете във вашата обложка. Много възможни начини да накарате посетителите от вашия социален профил да се интересуват от покупка на уебсайта си.

ЦЕЛ 6: Управление на въпроси, предпродажбени и следпродажбена поддръжка на клиенти

Понякога не винаги става въпрос за извършване на продажбата, а по-скоро за създаване на опит. Маркетингът в социалните медии може да помогне на марката да създаде страхотно преживяване за техните клиенти. В частност B2B бизнесите искат да са готови да отговарят на въпроси преди и след продажбата за своите клиенти, тъй като техните клиенти са фирми, които вече са свикнали да обработват поддръжка на клиенти в социалните медии.

Не само това, но бизнесът очаква почти незабавен отговор. Ето защо използването на маркетинга в социалните медии за създаване на страхотно преживяване на клиентите през цялото пътуване и извън него е цел, която всеки бизнес трябва да се стреми да постигне.

Взаимодействие с клиентите на Toyota във Facebook

Големият ключ е осъзнаването, че подпродажната и следпродажбената поддръжка може да се наложи да се случва в множество социални мрежи. Отново всичко ще зависи от вашата индустрия, отрасъла на вашите клиенти и социалните платформи, които те използват най-удобно.

В някои случаи може да има смисъл вашата марка да създаде отделен акаунт специално за запитвания за поддръжка. Но независимо от това дали го правите, е задължително да се грижите за въпроси и коментари навсякъде и по всяко време. Във Facebook могат да бъдат в публикации на стената ви или в коментари за последните ви публикации. В Twitter те могат да бъдат в туитове, в които се споменава потребителското ви име или просто се споменава вашия продукт. В други мрежи те могат да бъдат в нишка за коментари или група относно вашата марка или продукт. Ето защо следващата цел е толкова важна.

ЦЕЛ 7: Слушане за управление на репутацията на марката

Почти всяка марка, независимо дали сте B2B или B2C, трябва да използва социални медии за слушане и управление на репутацията. Не е, че непременно хората непрекъснато ще казват лоши неща за вас. В интерес на истината, много марки използват печалбите, които техните публики в социалните медии казват за тях и използват тези неща като социално доказателство, за да продават своите продукти и услуги.

От обратната страна можете също да бъдете в края на приемането на социални медии. Когато това се случи, можете или не можете да бъдете конкретно споменати или маркирани в публикацията. Но ако е публично, ще искате да слушате, за да можете да направите положителен отговор.

Управление на репутацията на марката в Twitter

Точно както представител на отдела за обслужване на клиенти с гневен клиент в магазина, вашата работа ще бъде да се опитате да разсеете ситуацията. Признайте проблема, извинете се и предлагайте да направите нещата правилни. Дори и да не можете да помогнете на въпросния човек, току-що демонстрирахте отлични умения за обслужване на клиенти и това може да измине дълъг път с потенциалните бъдещи клиенти, които също могат да следят ситуацията. Или отново можете да превърнете лошото изживяване на клиента в добро.

Ако можете да постигнете дори една от тези цели с маркетинга си в социалните медии, тогава сте сигурни, че усещате ползите, които социалните медии могат да осигурят за вашия бизнес!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map