Как да изберем ниша за електронна търговия

Все още има място за нови търговци на електронна търговия. Според Статиста, електронната търговия е 1,2 трилиона долара индустрия. Да започнете с електронната търговия означава да изберете ниша, към която можете да бъдете страстен, но която също има възможност да превърне печалба. Важно е да изберете ниша, така че да знаете към кои клиенти да се насочите.


Налични са хиляди продукти, които можете да продавате онлайн. Новите предприемачи понякога трудно знаят откъде да започнат в процеса на подбор.

Изберете правилната ниша за електронна търговия

Вижте търсенето на пазара

Един от начините да изберете ниша за електронна търговия е да видите търсенето на пазара на този продукт. Да речем, че намирате продукт, който смятате за интересен и уникален. Има някои начини да се определи дали може да има нужда от този продукт.

Има някои основни типове продукти, които можете да продавате. Те са склонни да попадат в следните категории:

 • Електронни книги и наръчници
 • Продукти, които решават проблем
 • Консумативни продукти (това са артикули, които хората използват и трябва да се попълват)
 • Новости артикули

След като изберете артикул от една от тези категории, ще трябва да разгледате дали продуктът съвпада с който и да е актуални теми в Google.

Google Тенденции

Погледнете кои теми са актуални в Google и вижте дали продуктите, които обмисляте, съвпадат с една от тези теми.
Например, първите две актуални търсения в Google за 14 декември 2015 г. бяха:

 • Ким Кардашиян
 • Джъстин Бийбър.

Може ли продуктът ви да се обвърже с тези знаменитости или музика по някакъв начин? Ако не, преминете към тенденциите, като видите дали нещо отговаря на интерес, който хората имат в момента.

Тенденции в социалните медии

Според изследователския център Pew, 65% от възрастните сега използват социалните мрежи. Следвайки тенденцията в сайтове като Twitter и Facebook, също може да ви каже много за незадоволените нужди и интересите на онлайн водещи клиенти.
Например някои теми, които се движат в Twitter през декември, бяха:

 • Patriots
 • Коледа
 • Спортен център

Освен да влезете в Twitter и да погледнете само в лявата странична лента, за да видите какво е тенденция, можете да използвате сайтове като Trendsmap да разбием това, за което говорят хората в различни области на света.

Във Facebook откриването на актуални теми е толкова лесно, колкото да влезете в акаунта си и да погледнете в дясната странична лента на началната си страница. Трите основни теми ще се изтеглят нагоре и можете да видите повече, като щракнете върху стрелката надолу. Например тези теми са били в тенденция на 14 декември 2015 г.:

 • Година в преглед
 • Президентски избори
 • Съпрузи в Instagram

Въпреки че темите са широки, те могат да ви дадат представа за това, което хората в момента се интересуват и по този начин е добро място да започнете мозъчна атака на продукт, който може да искате да продавате онлайн.

Най-продавани

Въпреки че не искате да копирате това, което правят другите, можете да добиете добра представа за видовете продукти, които хората купуват, като търсите списъци с бестселъри.

 • Amazon е една от най-добрите платформи за електронна търговия в целия свят. Отидете на Amazon.com, кликнете върху Категории и изберете един. Сега отидете в горната част на страницата с категории и кликнете върху раздела с надпис „Най-добри продавачи“, за да видите кои са най-горещите продукти.
 • Ebay е друго място за търсене на горещи тенденции продукти. Трябва само да отидете на Ebay.com, задръжте курсора на мишката върху раздела с надпис „Днес“ и след това кликнете върху „Днешната тенденция на колекция“. Ще ви покаже елементи, които в момента се справят добре.
 • Ако мислите да продавате ръчно изработени или занаятчийски продукти, Etsy е доброто място да видите какво се случва добре и какво не. Отидете директно към https://www.etsy.com/market/best_selling_items, за да разберете какво е горещо днес.

Каква е конкуренцията?

Докато сте на тези сайтове, правите проучвания, отделете време, за да изучите конкуренцията си. Ако кликнете върху потребителско име на някой от тези сайтове, можете да видите пълния списък на продуктите, които продавачът предлага.

Например, да кажем, че забелязвате, че друг човек продава продукт от вашия кратък списък с артикули за продажба. Нека просто видим, че е въдица и макара. Щракнете върху името на този потребител и виждате, че той също продава аксесоари, като въдица и примамки. Може би той също продава кутии за справяне, насочени към същата група.

Можете да научите много, като изучавате какво прави вашата конкуренция. Можете да научите къде да рекламирате и дори какви допълнителни продукти бихте могли да продадете.

Научете избраната от вас ниша

След като имате предвид продукт или два, можете да зададете своята ниша. Нека използваме примера по-горе и да кажем, че сте избрали риболовни принадлежности за своя ниша.

Следващи стъпки

След като сте избрали ниша, какви са следващите ви стъпки?

 • Какви продукти се предлагат? Само защото харесвате продукт не означава, че ще можете да намерите място, за да го поръчате бързо и да го държите на склад. Вие също трябва да разгледате цената и ако можете да продадете артикула на сравнима цена на други онлайн търговци на дребно.
 • Кои продукти имат най-голям марж на печалба? Един от начините да стесните списъка с възможните артикули за продажба е да погледнете на каква цена можете да ги купите, на каква цена са готови за онлайн и какъв е общият ви марж на печалба. Колкото по-висок е маржът на печалбата, толкова по-добре ще се занимава вашият бизнес на теория.
 • Доставчикът предлага ли опции за доставка на капки? Ако артикулът е голям, това може да ви спести пари, защото вместо да изпратите артикула до вас и след това да го изпратите на купувача, вие пропускате стъпка в процеса на пощенска доставка, като по този начин намалявате разходите.
 • Има ли отстъпка, ако купувате на едро? Ако сте сигурни, можете да продадете артикула, купуването на едро може да намали производствените разходи. Обикновено колкото повече артикул можете да закупите наведнъж, толкова по-добра цена ще получите за този продукт.

Сезонни съображения

Продуктът е този, който се продава по-добре в определени периоди на годината от други времена? Един пример са грозните коледни пуловери. Те ще се продават най-добре между ноември и януари. През останалата част от годината продажбите ще спаднат.

Ако планирате да продавате сезонен артикул, имайте резервен план за това, което ще продавате през бавните си месеци или как ще се увеличите по време на сезонните продажби през следващата година.

Можете ли да задържите този продукт?

Преди да вземете окончателно решение да продадете продукт, попитайте се дали това е нещо, което можете да задържите. Мислите ли, че добавя стойност за живота на другите? Ако не, ще ви бъде трудно да го продадете, когато трябва да нагласите продукта.

Потенциал за добавяне на стойност на продукта

Вярвате ли, че продуктът е добре направен и има добра стойност за парите? Мислите ли, че това прави живота на клиентите ви по-добър, дори и само по някакъв малък начин?

Използвате ли сами продукта? Личните отзиви са мощни. Един пример за това са представителите на MLM компании като етерични масла Young Living. Самите те използват маслата и се кълнат в тях. Тази страст свети, а други искат да изпробват продукта. Ако искате да продадете продукт, тогава трябва да се уверите, че сте готови сами да го използвате и разбирате как работи и защо е най-добрият от потенциалните продукти навън.

Според Сп. Предприемач, препоръките работят, защото те:

 • Изградете доверие
 • Не е спам
 • Помогнете за преодоляване на съмненията

Потенциал за многократни продажби

Продуктът е този, който хората ще пренареждат или това е продукт, който купуват еднократно и никога повече?
Продукти, които хората купуват веднъж:

 • Скъпа кутия с инструменти
 • Новости артикули
 • Джаджи

Продукти, които хората поръчват отново и отново:

 • Хранителни продукти
 • Козметични продукти
 • облекло

Продукт, който обичат, който може да се използва или да се износва, е този, който вероятно ще пренаредят. Не изключвайте обаче и други продукти. Трябва също така да погледнете дали има потенциал хората да поръчат артикула за други членове на семейството или да подарите подаръци.

Растеж и мащабируемост

Ако някога сте говорили с инвеститор или гледате резервоара за акули на NBC, вероятно сте чували думата „мащабируемост“. С две думи това просто означава дали продажбите на артикула могат да се увеличат бързо или не, или това е продукт, който остава по-плосък на по-големите пазари.

Пример за продукт, който няма да постигне мащаб, може да бъде услуга за паркиране на камериер, насочена към местни ресторанти с висок мащаб. Това е пазар, на който наистина трябва да имате контакт, за да се свържете добре с ресторантите. Има голяма конкуренция. Не е лесно да се пренесе на други пазари, където може да нямате същите контакти. Има и висока конкуренция на други пазари.

Пример за продукт, който има добра мащабируемост, е носач за бебета, който спестява на гърба на мама. Може би продуктът в момента се продава в няколко местни бутика. Въпреки това, с правилните връзки и работа, това е елемент, който лесно би могъл да се хареса на масите на новите майки навън. Може да се продава на множество пазари по света и онлайн.

Мащабируем ли е елементът, който гледате?

 • Има ли масово обжалване?
 • Би ли превело добре както на онлайн, така и на продажби на тухли и хоросани?
 • Имате ли възможност да го промените, адаптирате, добавете към него подобни продукти?

Разбира се, има много допълнителни фактори, които измислят мащабируемост, но това са основите, които би трябвало да ви помогнат да решите между продуктите, които може да обмисляте.

Намиране на доставчици

След като решите даден продукт, имате няколко варианта как да го получите:

 • Направете продукта сами (това може да повлияе на мащабируемостта по-късно)
 • Платете някой да произведе продукта за вас
 • Намерете доставчик, който вече произвежда продукта и готова да продаде на едро

Търговски предавания

Един от начините да намерите доставчици е да посетите търговски изложения във вашата ниша. Така че, нека използваме отново този пример за риболов. Бихте присъствали на търговско изложение за риболовни принадлежности. Докато сте на изложението, си правите бележки, задавате въпроси и търсите уникални продукти за продажба.

Трябва да съберете:

 • Информация за контакт
 • Способността на компанията да изпълнява големи поръчки
 • Информация за доставка на капки

Повечето от хората на търговски изложения са доставчици на трети страни. Когато е възможно, пропуснете доставчиците и поръчайте директно от компания, за да намалите разходите. Именно там идва на едро.

Намиране на търговци на едро

Намирането на търговци на едро може да бъде по-трудно, отколкото може да си мислите. Много от търговците на едро, които ще се появят в търсенията ви с Google, изобщо не са търговци на едро. Цените им не са на ниво, което ще ви позволи да реализирате разумна печалба.

Shopify има хубав списък както на местни, така и в чужбина доставчици. Това е добро място за начало, но можете също да закупите няколко продукта и да проверите опаковката за информация на производителя. Свържете се с тези производители директно по имейл, охлювна поща или телефон и попитайте за сметки на едро.

Какви са пазарите за вашата ниша?

След като сте избрали продукт и сте намерили доставка на този продукт, преди да харчите пари за поръчка на инвентар, трябва да сте сигурни, че има отделни пазари за вашата ниша.

Анализирайте къде можете да промотирате и продавате вашия продукт

Когато изучавахте продукта и вашата конкуренция, най-вероятно вече сте съставили списък с местата, на които се продава конкуренцията и знаете, че можете да отидете до крак с вашата конкуренция на този пазар.

Сега, ако искате да превъзхождате конкуренцията, трябва да намерите допълнителни. Мислете за електронната търговия като за многофорумни начинания:

 • Създайте система за пазаруване на вашия уебсайт.
 • Имайте присъствие в социалните медии.
 • Говорете с други собственици на електронна търговия относно предлагането на специални сделки на клиентите на други хора в бюлетин.
 • Изпратете имейли на потребителите на изоставени колички за пазаруване. Kissmetrics оценява това 54% от купувачите които изоставят количката за пазаруване, но след това им се предлага отстъпка, ще завършат продажбата. Тази форма на проследяване и популяризиране е нещо, което лесно можете да автоматизирате и да направите малко по-добре от вашата конкуренция.

Какъв проблем решава продуктът?

Едно нещо, което трябва да разберете, ако още не сте, е какъв проблем продуктът решава за хората. В случая на въдицата и макарата, нека кажем, че този, който сте избрали да продадете за сега, позволява на бас риболовец да хвърля по-далеч и по-точно от всеки друг на пазара.

Вече знаете не само кого да популяризирате (бас риболовци), но и знаете каква полза предлага въдицата и макарата, така че знаете как да промотирате тази демографска група.

Как клиентите ще ви намерят?

Можете да създадете най-красивия уебсайт, който всеки някога е виждал, да предлагате отстъпки и да правите всички правилни неща, но ако клиентите не знаят как да ви намерят, ще пропилите усилията си.

Освен да имате уебсайт, трябва да сте сигурни, че уебсайтът:

 • Класира се добре при търсенията в търсачките
 • Приятен е за мобилни устройства Remarkety оценява, че над 70% от клиентите направете покупка на смартфон в даден момент. Вашите имейли и уебсайтът ви трябва да са удобни за мобилни устройства.
 • Има входящи връзки. Те се постигат, когато се включите в онлайн общността за вашата ниша.
 • Станете мисъл лидер. И така, бихте се присъединили към форуми за риболов на баси. Внимавайте обаче да не бъдете спам. Не само рекламирайте своя продукт във форумите, но предлагайте съвети, които имат смисъл да се утвърдите като авторитет.
 • Добавете ценно съдържание. Хостингът на блог на вашия уебсайт е превъзходна идея. Той ви позволява да добавяте полезни теми, към които можете да насочите хората като добавена стойност (ако форумът позволява връзки).

Ще трябва да използвате и интелигентна реклама в социалните медии, в бюлетини, насочени към вашите пазарни демографски данни, и дори като раздавате визитки, които изброяват адреса на уебсайта ви, когато се срещнете лично с местния рибар..

Попълване на дупки на избрания от вас пазар

Сега, когато сте избрали своята ниша и сте започнали да продавате продукта, вероятно разбирате избраната от вас ниша много по-добре.

Погледнете въпросите, които вашите целеви потребители задават във форуми или във вашия блог. Какво трябва да имат те, които не са изпълнени? Можете ли да намерите или да направите продукт за решаване на този проблем?

Намирането на ниша, към която сте страстен, означава, че ще започнете да разбирате все повече и повече за нуждите на клиентите си, които трябва да бъдат решени. Изборът на подходяща ниша означава, че вашият бизнес ще се разраства с течение на времето, когато добавяте повече продукти и откривате нови начини за популяризиране на тези продукти.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map