Weebly vs Squarespace 2020: Apakah Perbezaan Antara Pembangun Laman Web Terbaik?

Pada tahun 2020, sesiapa sahaja boleh membina laman web – dan membinanya sendiri. Setelah menjadi pengaturcara yang berdedikasi, laman web kini dapat dimiliki oleh peniaga kecil, kontraktor, dan penggemar hobi.


Hari ini kita melihat dua nama terbesar untuk memenuhi ruang pembuatan laman web DIY – Weebly dan Squarespace. Kedua-duanya adalah platform yang hebat dengan kemampuan untuk membina laman web yang cantik dengan hanya beberapa jam kerja.

Berkenaan dengan daya tarik mereka terhadap pelanggan, Squarespace terus maju dalam beberapa tahun terakhir. Menurut Builtwith, jumlah pangsa pasar mereka di web adalah 0.9%, sementara Weebly berkuasa sedikit di bawah 0.3%. Mereka berdua dilancarkan pada waktu yang sama – Weebly pada tahun 2006, dan Squarespace pada tahun 2004.

Weebly mungkin sedikit lebih terkenal tetapi satu perkara yang pasti, dan mereka berdua semakin bertambah. Pada tahun 2018 Weebly telah diambil alih oleh syarikat eCommerce Square dan nampaknya pembangunan kedai dalam talian juga akan menjadi tumpuan utama mereka di masa hadapan.

Jadi itu semua baik dan baik anda katakan, tetapi bagaimana ia membantu saya memilih mana yang harus saya gunakan? Bagaimana mereka berbeza? Dan mana yang betul untuk keadaan saya?

Hari ini kita akan melihat persamaan dan perbezaan antara keduanya untuk melihat mana yang lebih sesuai untuk keadaan mana. Kami pergi

 • Rancangan & Harga
 • Kemudahan penggunaan
 • Reka Bentuk dan Penyesuaian
 • Ciri-ciri utama
 • Sokongan Pengguna
 • Perbezaan Utama
 • Platform mana yang sesuai untuk anda?

Jadi tanpa basa-basi lagi, mari kita terjebak ke dalamnya, adakah kita?

Bandingkan rancangan dan harga pembangun web

Bandingkan Pelan & Harga

Pelan harga dibandingkan

Berapa yang anda sanggup bayar untuk laman web anda? $ 0? $ 50? $ 100? $ 200? Kita semua tidak mempunyai semua sumber daya di dunia untuk bekerja – itulah sebabnya kita membina laman web kita sendiri! Lihat berapa banyak punggung yang anda dapat dengan Weebly dan Squarespace.

Weebly

Weebly

Terdapat lima pilihan utama yang harus anda pilih dengan Weebly dengan beberapa rancangan yang tertumpu pada laman web biasa dan yang lain di eCommerce.

Percuma alias Terhad. Akaun percuma asas anda memberi anda pembangun Weebly, perkhidmatan hosting, halaman laman web tanpa had, penyimpanan bernilai 500MB, dan sokongan sembang dan e-mel. Ia disertakan dengan iklan Weebly di laman web anda.

Sambung – $ 5 / bulan. Perbezaan utama untuk rancangan percuma adalah hakikat bahawa anda boleh menghubungkan nama domain ke laman web Weebly anda. Semua yang lain sama seperti dalam pelan percuma.

Pro – $ 12 / bulan. Akaun Pro menambah sokongan telefon, video HD & pemain audio, halaman dilindungi kata laluan, fungsi carian laman web, hingga 100 ahli, dan untuk kedai eCommerce asas sehingga 25 produk.

Perniagaan – $ 25 / bulan. Dengan memilih perniagaan, anda juga akan mendapat pendaftaran ahli, keselamatan SSL, dan untuk produk tanpa had suite eCommerce anda, caj transaksi 0% dari Weebly, domain anda sendiri untuk pembayaran, bersama dengan kemampuan menjual barang digital, pengurusan inventori, penghantaran kalkulator, dan keupayaan untuk menambah kupon.

Business Plus – $ 38 / bulan. Pelan ini menambah e-mel troli yang ditinggalkan secara automatik dan kalkulator kadar penghantaran masa nyata ke kedai dalam talian anda.
Ruang Squarespace

Ruang Squarespace

Squarespace tidak mempunyai rancangan percuma, tetapi mempunyai empat rancangan lain untuk dipilih. Semua rancangan dilengkapi dengan domain khusus, lebar jalur tanpa had serta penyimpanan, statistik laman web terbina dalam, dan sokongan pengguna 24/7.

Peribadi – $ 12 / bulan. Anda boleh memilih dari 110 templat laman web. Anda boleh menyediakan blog dan galeri, dan sehingga dua penyumbang laman web.

Perniagaan – $ 18 / bulan. Di sini anda dipenuhi penyumbang laman web tanpa had, dan kini mempunyai akses ke Platform Pembangun Squarespace dan semua ciri pemasaran (seperti bar pengumuman dan mesej timbul). Anda juga menerima akaun e-mel profesional Google dan menerima kredit AdWords bernilai $ 100. Untuk eCommerce, anda sekarang dibenarkan menjual barang tanpa had, dengan bayaran jualan 3%.

ECommerce asas – $ 26 / bulan. Dengan rancangan eCommerce Asas Squarespace, anda menerima yang sama dengan rancangan Perniagaan, bersama dengan penghapusan yuran transaksi. Ia juga merangkumi sepuluh templat eCommerce dan metrik eCommerce selanjutnya. Terdapat akaun pelanggan untuk pembeli berulang, kemampuan untuk menjual di Instagram, pencetakan label dengan ShipStation dan juga pilihan perakaunan dengan Xero – tetapi anda perlu mendaftar ke perkhidmatan mereka untuk menerimanya.

ECommerce lanjutan – $ 40 / bulan. Pelan eCommerce Lanjutan juga mempunyai semua perkara dalam rancangan asas bersama dengan pemulihan troli yang ditinggalkan dan kos penghantaran masa nyata.

Seperti yang anda lihat, kedua-dua platform – berkaitan dengan harga dan apa yang anda dapat untuk dolar – agak serupa. Sekiranya anda mahukan laman web percuma, satu-satunya pilihan anda adalah dengan menggunakan Weebly.

Betapa senangnya menggunakan BlueHost vs DreamHost

Kemudahan penggunaan

Betapa senang menggunakan antara muka

Adakah anda tahu mengapa iPhone begitu berjaya? Ini kerana perisian yang dipakainya oleh Apple sangat mudah digunakan sehingga semua orang dapat menggunakannya. Orang ramai menyukainya kerana mereka tidak merasakannya Pembangun laman web mana yang lebih intuitif dan senang digunakan? Weebly atau Squarespace?

Weebly

Weebly

Weebly pastinya mudah digunakan. Semasa menyiapkan, anda akan mempunyai pilihan dari berbagai templat, di mana anda juga memilih tema warna dan fon untuk laman web anda. Antaramuka pembangun disusun dengan baik dan intuitif sehingga anda tidak mencari-cari bagaimana untuk melakukan operasi mudah.

Ini adalah editor What You See Is What You Get (WYSIWYG) yang murni, yang bermaksud bahawa bila-bila masa anda membuat perubahan di dalam tetingkap tengah, itulah bagaimana ia akan muncul di laman web sebenar anda. Seret dan lepas juga, jadi anda hanya meletakkan elemen di mana anda mahukannya.

Ia sangat mudah, dan setelah beberapa minit, anda dapat menavigasi dengan mudah. Proses pembinaannya cepat dan tanpa rasa sakit, menjadikan anda fokus pada kandungan itu sendiri.

Ruang Squarespace

Ruang Squarespace

Squarespace tidak begitu mudah untuk digunakan seperti Weebly – tetapi anda akan sampai di sana pada akhirnya dengan sabar. Setelah memilih templat, anda akan dapat menambahkan elemen dan penyesuaian tanpa masalah. Walau bagaimanapun, lebih baik anda mengikuti reka bentuk templat (sekurang-kurangnya sebagai permulaan!), Atau anda mungkin merasa kecewa.

Ia juga adalah penyunting WYSIWYG, yang memudahkan untuk melihat bagaimana elemen berfungsi di laman web langsung anda. Ia adalah drag and drop. Namun, ia mempunyai kaedah “tetesan air mata” yang aneh untuk menambahkan unsur-unsur, yang kadang-kadang sedikit mengganggu.

Tidak diragukan lagi Weebly lebih mudah mendapatkan perhatian daripada Squarespace. Sekiranya itu adalah ciri terpenting bagi anda, maka itu adalah pembangun yang harus anda pilih. Squarespace tidak sukar dengan cara apa pun; ia kurang intuitif.

Bandingkan pilihan reka bentuk dan penyesuaian yang ada

Reka Bentuk dan Penyesuaian

Reka bentuk dan penyesuaian dibandingkan

Bagaimana penyesuaian yang anda perlukan dari halaman anda? Adakah templat anda akan memotongnya? Lihat bagaimana reka bentuk dan penyesuaian disusun dalam dua pesaing kami.

Weebly

Weebly

Weebly mempunyai pilihan 40 templat untuk dipilih semasa mendaftar. Mereka agak menarik, tetapi ada di antara mereka yang kelihatan agak bertanggal, dan sebilangan besar mereka kelihatan serupa dalam reka bentuk. Tidak banyak penyesuaian reka bentuk yang boleh anda lakukan, melainkan perubahan warna dan fon standard.

Laman web kelihatan baik, tetapi mereka pasti tidak akan “mengagumkan” sesiapa. Oleh itu, anda boleh membeli tema tersuai dari penyedia pihak ketiga sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih banyak, dan anda boleh mengedit tema HTML dan kod CSS untuk mengubahnya jika anda suka juga.

Ada tema yang responsif dan biasa untuk dipilih, di mana Anda mempunyai pilihan untuk mengubah tampilan mudah alih apabila memilih tema biasa. Tema responsif menyesuaikan diri untuk mudah alih.

Ruang Squarespace

Ruang Squarespace

Squarespace mempunyai sekitar 110 tema untuk dipilih. Masing-masing kelihatan sangat licin dan profesional, dan masing-masing sangat berbeza dari yang lain. Mereka jelas telah menghabiskan banyak masa dan berfikir untuk membuat templat ini.

Terdapat pelbagai pilihan gaya untuk memastikan templat anda tidak seperti laman web Squarespace lain di luar sana. Sebenarnya, bukan hanya terdapat lebih banyak pilihan daripada Weebly, terdapat lebih banyak pilihan daripada kebanyakan pembangun laman web (kecuali Wix). Halaman yang berbeza dalam tema kelihatan dan berkelakuan berbeza, jadi rasanya semuanya telah dibuat dengan teliti.

Setiap templat dioptimumkan sepenuhnya untuk bergerak (responsif), jadi anda tidak perlu bermain-main dengan editor kedua. Anda boleh mengedit kod CSS, tetapi Squarespace hanya mengesyorkan melakukannya untuk warna, fon, dan latar belakang. Anda juga boleh menambahkan elemen HTML dan JavaScript.

Squarespace benar-benar memakainya ketika datang ke halaman profesional, moden yang dapat diubah sesuai dengan keinginan anda. Sekiranya reka bentuk dan kecantikan adalah apa yang anda mahukan dari laman web, maka Squarespace memenangi pusingan ini, dengan Weebly menyeret kakinya ke belakang. Lihat maklumat lebih lanjut di Ulasan Squarespace di WebsiteToolTester

Bandingkan Ciri Utama

Bandingkan Ciri Utama

Ciri-ciri utama dibandingkan

Adakah laman web anda perlu melakukan fungsi tertentu? Mainkan video, berikan statistik laman web, sediakan blog? Sekiranya bukan hanya untuk menunjukkan maklumat dan gambar statik, anda perlu melihat kedua-dua set ciri platform.

Weebly

Weebly

 • Domain Tersuai. Anda mendapat domain khusus dengan setiap rancangan kecuali versi Percuma.
 • SEO (Pengoptimuman Enjin Carian). Keupayaan untuk menukar tajuk halaman dan menambah meta-deskripsi.
 • Membangunkan Kedai e-Dagang. Platform eCommerce yang maju berbanding dengan pembangun laman web lain, termasuk pilihan penghantaran yang fleksibel, kupon, dan muat turun digital.
 • Menambah Blog. Termasuk mesin blog yang hebat yang sangat disesuaikan dengan kawalan susun atur, catatan berjadual, dan pengurusan komen.
 • Integrasi Aplikasi. Terdapat banyak aplikasi percuma dan berbayar untuk dipilih untuk ditambahkan ke laman web Weebly anda dari perpustakaan mereka. Ini termasuk Jadual untuk tempahan dalam talian, LiveChat, dan Suapan Sosial untuk suapan saluran media sosial anda.
 • Sandaran dan Pengeksportan Tapak. Anda hanya boleh mengeksport fail fail .zip dari laman web anda tetapi tidak mengembalikannya.

Ruang Squarespace

Ruang Squarespace

 • Domain Tersuai. Setiap rancangan dilengkapi dengan domain khusus.
 • SEO (Pengoptimuman Enjin Carian). Squarespace menawarkan untuk mengedit tajuk halaman, meta-deskripsi, dan mengubah alamat URL.
 • Membangunkan Kedai e-Dagang. Suite eCommerce di Squarespace sangat hebat. Anda boleh menyediakan e-mel pengesahan pesanan tersuai, menambah barang digital, dan bekerjasama dengan laman web anda dengan sistem eCommerce lain seperti Xero. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa Stripe dan Paypal adalah satu-satunya pintu masuk pembayaran untuk dipilih.
 • Menambah Blog. Platform blog di Squarespace cukup maju dan memberi pilihan untuk menjadualkan catatan.
 • Integrasi Aplikasi. Terdapat modul aplikasi yang dikenali sebagai “blok” yang dapat anda tambahkan seperti OpenTable. Jika tidak, anda perlu menambahkan kod HTML. Tidak ada kedai aplikasi seperti yang dimiliki Weebly.
 • Sandaran dan Pengeksportan Tapak. Squarespace mempunyai ciri yang tidak dimiliki oleh banyak pembangun laman web – eksport! Anda boleh mengeksport blog Squarespace anda terus ke WordPress, sekiranya anda memerlukan platform yang lebih luas. Ini tidak berfungsi untuk kandungan biasa. Anda juga dapat mengimport blog dari WordPress, Tumblr, dan platform blog lain juga.

Sekiranya anda menginginkan banyak aplikasi yang berbeza untuk dipilih, Weebly adalah platform hebat untuk menggunakannya. Sekiranya anda fikir anda akan memindahkan laman web anda ke tempat lain, maka anda mungkin ingin memilih Squarespace. Selain itu, set ciri untuk kedua platform hampir setara.

Perbandingan Sokongan Pelanggan

Sokongan Teknikal dan Pelanggan

Sokongan pengguna dibandingkan

Sebilangan orang memerlukan banyak pertolongan, dan ada yang tidak. Anda termasuk dalam kategori mana? Dan bagaimana anda ingin mendapat sokongan anda?

Weebly

Weebly

Weebly menawarkan:

 • Sokongan telefon
 • Sokongan e-mel
 • Sembang langsung
 • Pangkalan pengetahuan
 • Tutorial video

Ruang Squarespace

Ruang Squarespace

Squarespace mempunyai:

 • Sokongan e-mel, dengan perubahan 1 jam
 • Sembang langsung
 • Pangkalan pengetahuan
 • Tutorial video berkualiti tinggi

Seperti yang anda lihat, kedua-dua platform ini cukup setanding dalam menawarkan pelbagai sokongan. Secara amnya sokongan Squarespace jauh lebih cepat dan jawapannya cenderung lebih dekat dengan penyelesaian daripada Weebly.

Perbezaan Utama Antara Squarespace & Weebly

Perbezaan utama antara platform

Kedua-dua pembangun laman web yang berbeza ini hampir sama di semua bidang, bukan hanya berapa banyak ruang web yang mereka tempati, dan berapa banyak dolar pelaburan yang mereka terima!

Perbezaan utama yang dapat kita lihat adalah:

 • Squarespace tidak mempunyai rancangan percuma
 • Weebly kurang fleksibel daripada Squarespace
 • Squarespace mempunyai lebih banyak tema untuk dipilih
 • Weebly menawarkan sokongan telefon untuk pelanggannya (Pelan Pro dan lebih tinggi)
 • Weebly mempunyai rangkaian aplikasi laman web yang lebih besar untuk dipilih
 • Squarespace mempunyai Platform Pembangun khusus
 • Squarespace menawarkan integrasi Xero dan ShipStation untuk rancangan eCommerce
 • Weebly nampaknya lebih fokus pada e-commerce setelah diambil alih oleh Square

Cadangan untuk Menggunakan Pembangun Laman Web

Cadangan

Squarespace dan Weebly adalah platform pembinaan laman web yang sangat mantap yang dapat menghasilkan laman web yang kelihatan profesional dalam jangka masa minimum. Mereka berdua mempunyai rancangan eCommerce yang sangat kukuh untuk dimanfaatkan oleh perniagaan kecil. Kedua-duanya boleh menjadi pilihan pintar untuk halaman peribadi, blog, penggemar, portfolio, dan perniagaan kecil.

Oleh itu, platform mana yang disyorkan? Itu semua bergantung pada apa yang anda cari.

Weebly

Weebly

Weebly adalah pilihan terbaik jika anda mahukan laman web percuma – sebenarnya, ini adalah satu-satunya pilihan di sini!

Ia juga bagus untuk mereka yang tidak mempunyai pengetahuan teknikal dan hanya ingin membuat laman web mereka sendiri dalam talian semudah mungkin – semestinya lebih mudah digunakan daripada Squarespace.

Sekiranya anda sangat gemar mendapat sokongan telefon, maka Weebly juga merupakan pertaruhan terbaik anda.

Ruang Squarespace

Ruang Squarespace

Squarespace adalah pembangun untuk memilih sama ada anda ingin melihat lebih banyak pereka ke laman web anda. Ciri dan templat memberi tumpuan kepada reka bentuk yang indah dan berfungsi, di mana interaksi elemen adalah ciri utama.

Ini juga merupakan pilihan yang bijak apabila anda tidak tahu seberapa besar perniagaan anda akan berkembang. Banyak perniagaan yang bermula dengan Squarespace dan berkembang di luar jangkauan platform berpindah dengan berjaya ke WordPress.

Kesimpulan perbandingan

Platform mana yang sesuai untuk anda – Squarespace atau Weebly?

Memilih platform Terbaik

Apabila semuanya bermunculan – dan jika anda tidak mencari ciri tertentu dari pembangun laman web, persoalan yang perlu anda tanyakan kepada diri sendiri ketika memilih antara Weebly dan Squarespace adalah:

Adakah saya mahukan platform yang lebih mudah digunakan, atau adakah saya mahu platform yang akan memberi saya laman web yang lebih menarik?

Sekiranya jawapan anda adalah yang pertama, maka anda mungkin lebih suka Weebly, dan jika itu adalah yang kedua, anda mungkin lebih suka Squarespace.

Anda juga mungkin ingin melihat beberapa pembangun laman web lain untuk perbandingan, misalnya, Squarespace vs Wix, yang mempunyai rancangan Percuma yang serupa untuk menyaingi Weebly dan WordPress vs. Squarespace yang disebutkan sebelumnya, bagi mereka yang memerlukan laman web yang sangat disesuaikan.

Pembina laman web yang anda pilih adalah pilihan yang sangat peribadi, jadi pastikan bahawa itu adalah yang tepat untuk anda. Uji rancangan Percuma Weebly, atau mulakan dengan percubaan percuma Squarespace selama 14 hari untuk meningkatkannya sendiri.

Sebarang pertanyaan atau pemikiran mengenai platform perisian mana yang anda fikir lebih baik? Mungkin kita terlepas ciri baru yang keren di platform kegemaran anda? Pastikan untuk memberitahu kami dalam komen di bawah!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map