The REAL Scoop dalam Membuat Laman Web yang Melihat Profesional

Anda mempunyai masa kira-kira tujuh saat untuk meyakinkan pelawat bahawa ia bernilai masa untuk terus berada di laman web anda. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan lalu lintas yang melambung, sama ada anda suka atau tidak, mungkin sudah waktunya untuk melihat laman web anda dengan sejuk dan sukar kerana SESUATU membuat pengunjung anda menuju ke bukit segera setelah mendarat di sana.


Adakah salinan anda? Adakah grafik anda? Adakah reka bentuk keseluruhan? Adakah ketiga-tiganya? Hanya ada satu cara untuk mengetahui.

Mundur dan perhatikan dengan baik supaya anda dapat menimbang timbangan yang anda inginkan lagi. Lagipun, adakah anda BENAR-BENAR mahu terus kalah dengan pesaing anda? Sekiranya tidak, teruskan membaca.

Asas Reka Bentuk Web

Kebenaran yang tidak selesa adalah laman web anda adalah gambaran langsung mengenai kualiti perniagaan, perkhidmatan, atau individu yang diwakilinya. Reka bentuk asas laman web anda dapat memberi maklumat kepada pengunjung mengenai sama ada seorang amatur membuatnya atau profesional.

Fon, reka bentuk susun atur kandungan, dan bahkan skema warna dapat menjerit bahawa kakak ipar anda, yang mahir membuat laman Blogspot, membuat laman web terbaru anda. Sekiranya anda ingin meningkatkan kehadiran profesional anda di ruang digital, berikut adalah beberapa amalan terbaik asas yang ingin anda fokuskan.

Pastikan susun atur mudah

Anda tidak perlu memasukkan sebanyak mungkin lajur atau bingkai ke dalam halaman. Ia kelihatan kikuk dan tidak menarik. Susun atur yang sederhana lebih cenderung mendapat sambutan dan tidak memerlukan pengunjung menatal ke sisi untuk melihat keseluruhan halaman. Reka bentuk asas yang baik untuk bermula adalah susun atur tiga lajur. Pelawat mudah mengimbas dan mencari dengan pantas apa yang mereka cari di laman web anda.

Ikut fon yang senang dibaca

Salah satu keistimewaan laman web yang kelihatan profesional adalah mudah difahami. Setelah anda menentukan warna yang baik untuk teks, lihatlah teks anda fon dan saiz fon. Periksa laman web anda pada pelbagai peranti. Penting untuk menggunakan fon yang akan dipaparkan sama untuk platform yang paling biasa digunakan.

Pelawat anda harus menikmati pengalaman melihat laman web anda melalui peranti mudah alih seperti di desktop. Fon yang bagus untuk digunakan adalah fon serif (yang mempunyai tanda kecil di hujung huruf) untuk teks yang lebih besar seperti tajuk utama. Fon Sans serif (tanpa tag kecil) adalah fon yang paling mudah dibaca pada paparan mana pun.

Gunakan ukuran grafik yang sesuai

Walaupun penting untuk menggunakan grafik terbaik yang sesuai dengan kandungan anda, anda juga harus menyimpannya kecil untuk memuatkan dengan pantas dan bersih. Ingat, semakin besar gambar, semakin perlahan halamannya.

Fokus pada ketekalan jenama

Penjenamaan adalah ciri khas laman web profesional. Pastikan logo dan slogan anda dapat dilihat dengan jelas di setiap halaman. Ini adalah langkah asas asas untuk membiasakan pelawat dengan jenama dan mesej anda.

Sertakan syarat yang jelas

Pastikan laman web anda merangkumi dasar privasi, syarat perkhidmatan, dan juga pemberitahuan khas lain yang anda rasa pelawat mungkin peduli. Bersikap telus mungkin dengan apa yang dilakukan laman web anda dengan maklumat pelawat, walaupun anda tidak melakukan apa-apa.

Elemen Reka Bentuk Web yang Baik

Terdapat banyak faktor asas yang mempunyai kesamaan semua laman web profesional, dan lebih daripada sekadar reka bentuk yang bersih dan grafik yang baik. Menggunakan amalan reka bentuk terbaik akan menghasilkan laman web yang dibina untuk menyenangkan pengunjung dan mesin pencari.

Fokus pada navigasi

Semasa anda merancang navigasi, tetap bersih dan mudah. Perkara utama yang pengguna mahukan dari navigasi anda adalah rangka kerja yang memberitahu mereka di mana mereka berada dan memberi mereka pilihan mudah untuk kembali ke halaman utama. Letakkan menu navigasi anda di tempat umum seperti berhampiran bahagian atas atau bar sisi.

Berkongsi maklumat hubungan

Semakin banyak cara yang anda tunjukkan kepada pengguna, mereka dapat menghubungi anda, semakin selesa mereka berinteraksi dengan syarikat atau organisasi anda dalam talian. Tambahkan alamat fizikal anda jika anda mempunyai alamat yang berkaitan dengan laman web ini. Juga, lebih mudah bagi pengunjung anda untuk mempunyai borang kenalan untuk diisi.

Memaksimumkan maklumat footer

Footer adalah tempat yang bagus untuk meletakkan pautan dan maklumat berguna lain untuk pengguna. Anda juga boleh menggunakan footer untuk elemen reka bentuk yang mungkin tidak mempunyai tempat dalam susun atur lebih tinggi di halaman. Banyak syarikat meletakkan maklumat hubungan fizikal mereka di bahagian footer.

Gunakan gaya yang sesuai untuk butang

Mata pengguna anda akan dengan cepat mempelajari reka bentuk butang laman web anda dan mencarinya sebagai item tindakan dalam reka bentuk anda. Pastikan sebarang butang yang digunakan untuk navigasi konsisten di seluruh laman web anda.

Beritahu siapa anda

Jadikan halaman “Perihal” anda maklumat dan menarik. Tunjukkan semangat. Jangan hanya memberikan fakta kering. Ini adalah tempat untuk memberitahu siapa anda dan apakah misi syarikat atau organisasi anda. Imej orang yang terlibat akan memberikan keperibadian halaman, lebih-lebih lagi.

Rangkul ruang putih

Ruang putih tidak semestinya putih. Ini pada dasarnya hanyalah “ruang untuk bernafas” pada halaman. Ini adalah kawasan di mana tidak ada teks, gambar, atau grafik. Anda sering menemukannya di laman web reka bentuk rata yang dikembangkan secara profesional.

Laman web Amazon adalah contoh yang baik bagaimana ini berfungsi. Setiap halaman mempunyai sejumlah besar maklumat untuk disampaikan, namun tidak ada yang luar biasa kerana penggunaan ruang kosong yang pintar.

Permudahkan mencari maklumat

Pelawat yang kembali mungkin ingin mencari maklumat yang mereka lihat sebelumnya. Permudahkan mereka dengan ciri carian. Gunakan kotak carian lancar yang menyatu dengan reka bentuk anda. Lokasi yang paling biasa adalah di sudut kanan atas laman web.

Amalan Terbaik Reka Bentuk Web untuk Laman Web yang Hebat

Bukan rahsia lagi bahawa elemen reka bentuk telah berkembang selama bertahun-tahun, tetapi satu perkara yang pasti: Anda tidak boleh salah dengan reka bentuk laman web yang mudah. Reka bentuk Web Profesional bukan hanya mengenai slider atau apa sahaja loceng dan wisel terkini. Ini merangkumi kemudahan navigasi dan responsif dari laman web dan elemen-elemen di laman web ini.

Fokus pada ketekalan halaman

Susun atur anda tetap sama di seluruh laman web anda. Jangan cantumkan tata letak halaman kejutan pada pengguna anda. Tidak mengapa pergi dari tiga lajur ke satu lajur di halaman ajakan bertindak tetapi pastikan navigasi, pengaki, dan elemen lain tetap konsisten, sehingga pengguna tidak pernah merasa “tersekat” di halaman.

Seimbangkan penggunaan warna

Penting untuk menyesuaikan warna dalam susun atur anda seperti memilih palet warna pelengkap.

Susun kandungan anda ke dalam kategori

Kategori bagus untuk manusia dan mesin carian. Tetaplah teratur dengan kandungan anda. Adalah idea yang baik untuk meletakkan elemen navigasi di bar sisi supaya pengunjung yang hanya ingin melihat kategori produk atau maklumat tertentu dapat melakukannya dengan satu klik.

Pastikan laman web anda dapat diakses oleh semua

Pastikan anda mengoptimumkan laman web anda untuk semua pelawat anda. Ia harus menyokong ciri untuk orang kurang upaya, dan juga mempunyai ciri-ciri yang memaparkan gambar beresolusi tinggi terkini.

Musim bunga untuk sijil SSL

Sekiranya anda mengumpulkan maklumat pembayaran, dapatkan sijil SSL untuk laman web anda. Ini adalah proses yang singkat dan membantu melindungi pengunjung anda ketika mereka melakukan transaksi di laman web anda. Ini adalah tidak profesional dan pastinya tidak berada dalam lingkungan amalan Web yang baik untuk meminta seseorang memasukkan maklumat kad kredit mereka dalam persekitaran yang tidak selamat.

Trend Reka Bentuk Web

Kerana terdapat banyak platform yang berbeza untuk membina laman web, spektrum reka bentuk telah benar-benar terbuka. Reka bentuk rata dan separa rata menjadi lebih biasa di laman web profesional, dan juga laman web yang diikat dengan boot kerana jenis reka bentuk ini membantu memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk laman web responsif yang menyesuaikan dengan jenis peranti apa pun yang dipaparkan di laman web ini..

Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu diingat:

Reka bentuk rata terpantas

Banyak syarikat besar telah beralih ke reka bentuk rata dan separa rata kerana ia memuat lebih cepat. Reka bentuk rata adalah persis seperti yang kelihatannya kelihatan rata, tanpa ciri tiga dimensi.

Keistimewaan lain dari reka bentuk rata adalah tepi yang tajam dengan bayang-bayang yang minimum. Laman web yang memuat dengan pantas bukan sahaja akan kelihatan lebih profesional, tetapi juga akan menjadikan pengunjung anda terus berada di halaman sehingga mereka menyelesaikan tindakan yang diinginkan.

Pastikan laman web anda responsif

Ini adalah sesuatu yang tidak dapat anda abaikan. Semasa menentukan kedudukan laman web, Google kini menghukum laman web yang tidak mesra telefon bimbit. Oleh itu, jika anda mahu mendapat kedudukan dengan baik, anda perlu bergerak mudah alih. Anda mesti memastikan reka bentuk yang anda gunakan dipaparkan dengan betul, bergantung pada peranti yang digunakan untuk mengakses laman web anda.

Gunakan kad untuk navigasi

Adakah anda pernah melihat Pinterest? Ia mendasarkan pin pada elemen reka bentuk yang biasa disebut kad. Menggunakan kad dengan gambar berkualiti tinggi dalam navigasi anda menghasilkan halaman profesional dan bersih yang menarik bagi pengunjung.

Ini sangat menarik untuk halaman produk atau perkhidmatan, atau apabila anda mempunyai banyak artikel atau kandungan yang ingin anda susun. Gunakan gambar yang menarik, dan anda akan mempunyai ruang pada kad untuk menulis tajuk dan mungkin juga sedikit teks untuk menarik perhatian.

Kandungan pemenang kerajinan

Laman web profesional tidak mengurangkan kandungan. Sebaliknya, setiap perkataan di halaman ada untuk tujuan tertentu. Tidak ada pengisi. Tidak ada bulu. Dan pastinya TIADA pemadatan kata kunci! Laman web yang profesional boleh memindahkan maklumat tanpa banyak maklumat. Buat cadangan setiap blok kandungan di laman web anda. Pastikan ia memenuhi tujuan.

Gunakan gambar wira dengan sepenuhnya

Laman web yang kelihatan profesional akan memberitahu pengunjung dengan pasti bahawa laman web ini sebenarnya. Salah satu cara untuk mencapainya dengan mudah adalah dengan menggunakan gambar pahlawan di bahagian atas dengan hamparan teks yang menjelaskan asas-asas asas laman web anda.

Jangan lupa video

Video dengan cepat menjadi gambar wira 2.0. Menggunakan video di bahagian atas tempat anda secara tradisional meletakkan gambar bintang adalah cara terbaik untuk segera menarik perhatian pengunjung — dan menyimpannya.

Menurut kajian Psychology Today, otak manusia dapat memproses maklumat dari video 60,000 kali lebih cepat daripada membaca teks. Perkara utama semasa memasukkan video di halaman utama anda adalah untuk menjadikannya seolah-olah ia adalah bahagian lancar dari reka bentuk laman web yang lain. Sekiranya anda mencari kesan, dan juga cara yang berkekalan untuk membuat kesan pertama yang hebat, gunakan video.

Rangkul kehebatan video

Kajian yang menarik oleh majalah Inc. mendapati bahawa lebih daripada 90 peratus pelanggan B2B menggunakan video dalam talian untuk membuat keputusan pembelian. Menambah video ke laman web dalaman dan catatan blog mengenai produk dan perkhidmatan adalah metodologi strategik yang berfungsi dengan baik. Tetapi jangan berhenti di situ. Tambahkan kemampuan pengunjung untuk berkongsi video ini dengan orang lain untuk satu tendangan tambahan.

Kesalahan Reka Bentuk Web yang Lazim

Anda mungkin telah membayar dolar teratas untuk seorang profesional untuk mengembangkan laman web anda. Malangnya, beberapa kesalahan biasa dalam reka bentuk dapat menyeret keseluruhan tampilan laman web anda ke bawah. Berikut adalah beberapa pesalah utama yang perlu diingat.

Lebihan maklumat di halaman

Halaman utama anda tidak perlu memberitahu setiap perkara yang anda lakukan sekaligus. Sebenarnya, laman web dengan setiap inci ruang skrin yang penuh dengan gambar dan teks adalah ciri khas seorang amatur. Sekiranya anda memberikan terlalu banyak maklumat, maklumat itu menjadi sangat luar biasa, dan kemungkinan pengunjung anda akan pergi.

Lebih menyedihkan apabila banyak halaman produk menjadi mangsa perkara ini. Halaman produk yang besar memerlukan masa yang lama untuk dimuat, dan pengunjung akan pergi jika mereka menunggu lebih dari beberapa saat sehingga maklumat itu muncul. Kajian yang dikeluarkan oleh Shopify mendapati bahawa kedai dengan banyak produk meminta perhatian pengunjung untuk jangka masa yang lebih lama, tetapi penjualan sebenarnya jauh lebih sedikit. Halaman yang memuat dengan pantas yang disusun mengikut kategori jauh lebih berguna untuk membiarkan pengunjung laman web anda mencari maklumat yang mereka mahukan daripada halaman yang dipenuhi dengan kandungan.

Navigasi yang mengecewakan

Adakah anda pernah berada di laman web di mana maklumat hubungan atau pautan media sosial hampir tidak kelihatan kerana tersembunyi di sudut bawah halaman? Laman web yang kelihatan profesional mendorong keterlibatan dan telus dalam dasar privasi, syarat perkhidmatan, dan kaedah hubungan. Anda mesti mempertimbangkannya semasa anda menyiapkan menu untuk laman web anda.

Salah satu cara untuk memasukkan navigasi bersih ketika anda mempunyai banyak pilihan pada menu adalah dengan menggunakan menu hamburger. Jenis menu ini menumpuk hingga diklik, dan kemudian dibuka untuk mendedahkan pilihan navigasi. Ia sangat bersih, cepat memuat, dan mudah digunakan untuk pengunjung di pelbagai jenis peranti, termasuk komputer desktop, tablet, dan telefon bimbit.

Terlalu banyak – atau terlalu sedikit – warna

Masih ingat pada masa awal reka bentuk Web ketika biasa melayari laman web yang menggunakan setiap warna kod heksa? Setelah warna itu memudar, skema warna menjadi norma untuk dirujuk, dan beberapa dari mereka tidak terlalu dipikirkan dengan baik. Sebagai contoh, untuk sementara waktu, adalah bergaya untuk merancang halaman dengan teks kelabu muda pada latar belakang putih.

Kemudian menjadi jelas bahawa ini bukan reka bentuk yang baik kerana sukar dibaca pada monitor desktop dan lebih buruk lagi pada skrin mudah alih. Gunakan palet warna hex yang terhad dan gunakan satu hingga tiga kombinasi yang berbeza untuk penampilan yang renyah dan berkelas, bukan sampah.

Gambar berkualiti rendah

Satu perkara yang sama di antara semua laman web yang kelihatan profesional ialah mereka menggunakan gambar berkualiti tinggi. Penting agar gambar anda tetap tajam dan tidak menjadi piksel. Latar belakang berwarna pepejal dan putih cenderung mempamerkan kebanyakan produk dengan cahaya terbaik. Sekiranya anda memilih untuk menggunakan gambar pahlawan, pastikan anda menggunakan gambar beresolusi lebih tinggi yang sesuai dengan ruang yang akan diisi oleh gambar tersebut.

Blog hantu

Laman web profesional terkini. Sekiranya anda memutuskan untuk mempunyai blog, anda perlu mengemas kini secara berkala. Kandungannya harus tertumpu pada produk dan perkara yang mempengaruhi industri anda. Anda juga boleh mempromosikan senarai mel anda dan tawaran istimewa di sini.

Sekiranya anda mendapati bahawa meluangkan masa untuk mengemas kini blog anda secara berkala adalah satu cabaran, gunakan bakat di dalam syarikat anda atau lakukan tugas luar. Blog yang tiba-tiba senyap kelihatan sangat tidak profesional.

Pop up

Elakkan timbul, jika anda boleh. Kebanyakan orang tidak menyukainya. Sebenarnya, ramai yang menganggap mereka benar-benar menjengkelkan. Lebih baik memberi pilihan kepada pengunjung untuk mengklik iklan atau bergabung dengan senarai e-mel dalam elemen reka bentuk di bar sisi, bukannya memasukkan kotak pop timbul di depan wajah mereka semasa memuat halaman.

Iklan sepanduk

Sekiranya laman web anda mempunyai iklan sepanduk, inilah masanya untuk membuangnya. Kajian oleh Solve Media mendapati bahawa pelayar Web lebih cenderung terselamat dalam kecelakaan pesawat atau memenangi hadiah dalam loteri Mega Millions daripada mengklik iklan sepanduk. Semakin banyak iklan sepanduk di laman web anda, semakin kurang profesional laman web tersebut.

Ingat, laman web anda adalah cara pertama banyak orang “bertemu” anda, dan mengenali dan mempercayai jenama anda. Pastikan laman web anda menggunakan amalan terbaik: navigasi mudah, iklan dan video yang lancar, gambar berkualiti tinggi, dan kandungan unik.

Pastikan laman web anda dikemas kini dan jangan terlalu terikat dengan satu idea reka bentuk. Semasa teknologi maju untuk elemen reka bentuk Web, bergeraklah untuk tetap berada di depan kurva sehingga laman web anda adalah yang digunakan sebagai contoh untuk mendapatkan reka bentuk Web dengan tepat.

Apa elemen paling tidak profesional yang pernah anda lihat di laman web?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map