Perbandingan Squarespace vs Wix: Pembangun Laman Web mana yang harus dipilih?

Sesuatu yang mungkin anda sedar, sebaik sahaja memutuskan untuk memulakan laman web pertama anda, ialah memilih pembina laman web yang tepat lebih penting dan mencabar daripada yang anda fikirkan.


Dengan begitu banyak pilihan yang ada, yang kebanyakannya kelihatan sama pada pandangan pertama, sukar untuk mengetahui mana yang harus dipilih. Anda tidak mahu memilih yang salah, membuang masa untuk membina laman web anda, dan akhirnya, mengetahui bahawa anda harus menukar kepada pembangun laman web yang lain. Oleh itu, pastikan anda meluangkan masa untuk mempertimbangkan semua pilihan anda terlebih dahulu dengan berhati-hati.

Sekiranya anda buntu untuk memilih antara Wix dan Squarespace, anda akan sampai di tempat yang betul. Kami tahu bahawa meneliti dan membandingkan pilihan anda boleh membosankan dan memakan masa, jadi kami telah berusaha keras untuk anda.

Perbandingan Squarespace dan Wix

Dalam siaran ini, anda akan menemui apa yang perlu anda ketahui mengenai Squarespace dan Wix untuk membuat keputusan anda. Mulakan dari awal atau lompat ke bahagian yang paling berkaitan dengan anda.

1. Tinjauan Umum Squarespace dan Wix

Untuk memberi anda idea tentang apa yang boleh dan tidak dapat ditawarkan oleh setiap pembangun laman web, berikut adalah perbandingan cepat mengenai kebaikan dan keburukan untuk Squarespace dan Wix:

Pembina Laman Web Squarespace

PROSKEBURUKAN
Templat yang sangat profesional dan berkualiti tinggi

Platform blog yang maju

Pelan eCommerce yang baik ada

Papan pemuka analitik terbina dalam

Reka bentuk responsif untuk pengoptimuman mudah alih

Versi percuma tidak tersedia

Tidak semudah disesuaikan seperti beberapa pembangun laman web lain

Jumlah templat yang ada rendah

Hanya satu tahap navigasi

Tidak mempunyai integrasi dengan PayPal – Stripe sahaja

Pembangun Laman Web Wix

PROSKEBURUKAN
Antara muka yang mudah dan intuitif

Tidak perlu pengetahuan teknikal atau reka bentuk

Sebilangan besar templat yang direka secara profesional untuk dipilih

Paparan pengoptimuman mudah alih yang berasingan

Pasaran aplikasi yang luas untuk fungsi tambahan

Tidak dapat menukar dari templat yang dipilih

Tiada akses ke kod sumber

Pilihan platform blog terhad

Fungsi eCommerce lemah

Apakah Bahagian Terbaik dari Squarespace dan Wix?

Menggunakan Squarespace mempunyai banyak kelebihan, seperti rancangan eCommerce dan platform blog yang maju, jadi sukar untuk memikirkan satu sebab mengapa anda harus menggunakannya. Tetapi, jika anda harus menyempitkannya ke ciri terbaiknya, ada yang menonjol: templat moden Squarespace.

Sebilangan besar orang bersetuju bahawa pemilihan reka bentuk templat berkualiti tinggi oleh Squarespace menjadi sebab utama mengapa mereka memilihnya berbanding pembangun laman web lain kerana anda boleh membuat laman web yang cantik, profesional, responsif walaupun tanpa pengetahuan teknikal atau reka bentuk.

Reka bentuk templat Wix juga merupakan ciri yang hebat, tetapi bahagian terbaik dari Wix adalah bahawa ia sangat mudah digunakan. Ini adalah pembangun laman web drag and drop yang mudah untuk disesuaikan daripada Squarespace, dan anda tidak memerlukan pengetahuan teknikal atau reka bentuk untuk menggunakannya.

Jadi, bagaimana anda tahu kekuatan mana yang lebih baik dimiliki? Squarespace’s atau Wix’s? Baiklah, semuanya bergantung pada apa yang anda cari dalam pembangun laman web.

Sebagai contoh, orang yang baru membina laman web dan hanya menginginkan sesuatu yang mudah dan senang digunakan cenderung lebih memilih Wix. Dan individu yang menginginkan laman web profesional untuk memulakan kedai dalam talian kecil cenderung lebih suka Squarespace.

Betapa Mudahnya Menggunakan Squarespace dan Wix?

Pembina laman web Squarespace membolehkan anda membuat laman web yang kelihatan profesional tanpa pengetahuan teknikal, tetapi bukan pembangun laman web yang paling mudah digunakan. Masalah utamanya ialah walaupun anda tidak perlu mengetahui cara membuat kod jika anda hanya menggunakan templat seperti itu, anda perlu mengetahui cara membuat kod jika anda ingin menyesuaikan apa sahaja.

Sudah tentu, ada tutorial untuk pemula yang dapat membantu anda, tetapi jika membina laman web anda memerlukan banyak penyesuaian, dan jika anda masih berjuang untuk menggunakan Squarespace selepas percubaan percuma, mungkin lebih baik beralih ke sesuatu yang lebih mudah, seperti Wix.

Pembangun laman web Wix adalah salah satu program dalam talian yang paling mudah untuk membuat laman web dan sangat mudah digunakan. Tidak perlu lama untuk mempelajari asas-asasnya, jadi anda akan dapat membuat laman web yang kelihatan profesional dalam masa yang singkat. Anda tidak memerlukan pengetahuan teknikal untuk menggunakan antara muka seret dan lepas yang mudah.

Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih maju, maka anda mungkin lebih suka Squarespace. Tetapi, dari segi kemudahan penggunaan, Wix jelas merupakan pilihan yang lebih baik.

Siapa yang Perlu Menggunakan Squarespace dan Wix?

Squarespace adalah pilihan yang bagus untuk perusahaan komersial, baik laman web swasta kecil dan besar, dan perniagaan kecil yang menginginkan kedai dalam talian. Ia sangat berguna untuk halaman acara, restoran, dan kreatif (mis., Jurugambar, artis, pereka, pemuzik, dll.). Platform blog terkenal sebagai yang kedua terbaik setelah WordPress, jadi ini juga merupakan pilihan yang bagus untuk blogger. Bukan untuk perniagaan sederhana atau besar mencari platform yang sangat disesuaikan.

Wix adalah pilihan yang bagus untuk pemula, freelancer, dan perniagaan kecil. Ia sangat berguna untuk kreatif yang ingin membuat portfolio dalam talian, penggemar hobi, dan perniagaan kecil yang tidak memerlukan kedai dalam talian. Sudah tentu, anda masih boleh menggunakan Wix untuk membuat kedai dalam talian, tetapi anda tidak akan mendapat sebanyak yang anda gunakan dengan Squarespace, yang mempunyai rancangan eCommerce yang lebih maju.

Bagaimana Scalable adalah Squarespace dan Wix?

Semua rancangan Squarespace merangkumi lebar jalur dan storan tanpa had. Sekiranya anda ingin menjual produk digital (mis., Ebook, fail audio, dll.), Had saiz fail adalah 300MB, dengan fail audio terhad kepada 160MB dan muat naik fail terhad kepada 20MB. Laman web anda terhad kepada 20 halaman pada Pelan Peribadi atau 1000 halaman pada semua rancangan lain. Sekiranya anda berencana untuk menambahkan sejumlah besar maklumat di laman web anda, Squarespace mengesyorkan menggunakan blog dan bukannya halaman.

Tidak seperti Squarespace, Wix tidak termasuk storan tanpa had, kerana jumlah terbesar yang ditawarkannya ialah 20GB pada Pelan eCommerce dan Pelan VIP; namun, ia merangkumi halaman tanpa had di semua Rancangan Premium. Ia juga merangkumi lebar jalur tanpa had, tetapi hanya untuk Pelan Tanpa Had dan Pelan VIP.

Apa Jenis Reputasi Yang Dimiliki Squarespace dan Wix?

Squarespace dan Wix kedua-duanya mempunyai reputasi yang baik dan kebanyakan ulasan positif dalam komuniti perniagaan dan di kalangan pengguna, tetapi mereka terkenal dengan pelbagai perkara. Walaupun Squarespace telah mendapat reputasi untuk reka bentuknya yang menakjubkan dan untuk kurva pembelajaran yang dialami pengguna pada awalnya, Wix telah memperoleh reputasi untuk menjaga keselamatan data anda dan sangat mudah digunakan.

Adakah Squarespace dan Wix Mempunyai Jaminan Wang Dikembalikan?

Cubalah percubaan percuma selama 14 hari sebelum anda memutuskan rancangan kerana Squarespace tidak mempunyai jaminan wang dikembalikan. Mereka menganggap bahawa percubaan percuma akan memberi anda masa yang cukup untuk mengujinya dan memutuskan sama ada anda mahu terus menggunakannya atau tidak.

Tidak seperti Squarespace, Wix mempunyai jaminan pengembalian wang untuk semua Pelan Premium. Sekiranya anda bimbang tidak mempunyai cukup waktu untuk mengujinya terlebih dahulu, Wix mungkin merupakan pilihan yang lebih baik kerana tidak ada batasan waktu pada Pelan Percuma Wix. Tetapi, jika anda telah memutuskan untuk menggunakan Squarespace, pastikan untuk memanfaatkan sepenuhnya percubaan percuma.

Adakah Mereka Menang Sebarang Anugerah?

Squarespace memenangi Anugerah Inovasi Oleh Reka Bentuk 2015 untuk Reka Bentuk Web dan dinobatkan oleh banyak syarikat teratas untuk bekerja di NYC pada tahun 2015. Ia juga memenangi empat anugerah pada Anugerah Webby Tahunan ke-18 dalam kategori berikut: Perkhidmatan Web & Aplikasi, Reka Bentuk Visual Terbaik – Laman Web Estetik, Perkhidmatan Web & Aplikasi (Suara Orang), Laman Utama / Selamat Datang (Suara Orang).

2. Reka Bentuk dan Templat yang ada

Berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas Ciri dan templat reka bentuk Squarespace:

 • Lebih daripada 40 templat dan lebih daripada 20 susun atur halaman depan untuk dipilih
 • Reka bentuk responsif untuk pengoptimuman mudah alih
 • Anda boleh beralih ke templat lain bila-bila masa yang anda mahukan, dan mengusahakan pelbagai reka bentuk pada masa yang sama

Contoh galeri templat Squarespace

Templat Squarespace bukan sahaja cantik, berpenampilan profesional, dan responsif, tetapi juga disesuaikan untuk memenuhi keperluan tertentu. Terdapat tiga jenis yang berbeza: templat laman web, templat kedai, dan susun atur muka depan.

Templat laman web Squarespace memberi tumpuan pertama untuk mempamerkan perniagaan atau idea anda, dan kedua memamerkan produk anda. Templat kedai dirancang khusus untuk kedai dalam talian, tetapi anda juga dapat memilih dari templat laman web jika anda menggunakan Rencana Perdagangan. Sekiranya anda menggunakan Pelan Halaman Sampul, anda dapat memilih lebih dari 20 susun atur yang dirancang khusus untuk halaman sampul.

Berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas Ciri dan templat reka bentuk Wix:

 • Lebih daripada 510 templat untuk dipilih
 • Templat tidak responsif, tetapi Wix mempunyai halaman penyuntingan mudah alih yang terpisah
 • Anda tidak boleh beralih ke templat lain setelah memilihnya

Contoh galeri templat Wix

Wix menawarkan pelbagai jenis templat profesional untuk industri yang berbeza, dengan kategori dan subkategori untuk membantu anda mencari yang sesuai. Sebagai contoh, jika anda mengklik kategori Perniagaan, anda boleh memilih dari subkategori berikut: Perundingan & Kejurulatihan, Perkhidmatan & Penyelenggaraan, Pengiklanan & Pemasaran, Automotif & Kereta, Harta Tanah, Kewangan & Undang-undang, Teknologi & Aplikasi dan Haiwan Peliharaan & Haiwan.

Mana Yang Lebih Baik Untuk Anda?

Jadi, mana yang lebih baik? Reka bentuk dan templat Squarespace atau Wix’s?

Baiklah, mari kita bandingkan. Pertama, Wix mempunyai templat yang lebih banyak daripada Squarespace, jadi anda mungkin mempunyai peluang lebih baik untuk mencari templat yang sempurna dengan Wix. Tetapi, walaupun tidak ada banyak pilihan, templat Squarespace yang menakjubkan sukar diabaikan. Walaupun Wix menang dari segi kuantiti, Squarespace menang dari segi kualiti.

Kedua, anda boleh mempunyai reka bentuk responsif yang dioptimumkan secara automatik untuk mudah alih jika anda menggunakan Squarespace, sementara anda tidak boleh menggunakan Wix, walaupun anda boleh menggunakan halaman penyuntingan mudah alih Wix yang terpisah. Oleh itu, tanyakan pada diri anda ini: Adakah anda ingin menghabiskan lebih sedikit masa untuk pengoptimuman mudah alih, atau adakah anda mahukan pilihan penyuntingan mudah alih lanjutan yang memberi anda lebih banyak kawalan terhadap apa yang dilihat oleh pelanggan anda?

Ketiga, Squarespace membolehkan anda menukar templat, jadi anda boleh bereksperimen untuk melihat mana yang paling sesuai. Tetapi, Wix tidak membenarkan ini. Malangnya, jika anda menukar templat di Wix, anda akan kehilangan semua kandungan anda dan harus memulakannya semula.

Wix dan Squarespace kedua-duanya mempunyai kelebihan, tetapi jika anda mencari ciri dan templat reka bentuk berkualiti tinggi terbaik yang akan menonjol dari orang ramai, maka anda harus menggunakan Squarespace.

3. Harga

Berikut adalah gambaran ringkas mengenai pelbagai rancangan yang tersedia dengan Squarespace dan Wix:

Gambaran Keseluruhan Rancangan Squarespace dan Wix

Ruang Kuasa:

 • Tiada versi percuma (hanya percubaan percuma 14 hari)
 • Pelan Halaman Sampul
 • Laman Web – Rancangan Peribadi dan Rancangan Perniagaan
 • Kedai Dalam Talian – Pelan eCommerce Asas dan Pelan eCommerce Lanjutan

Wix:

 • Pelan Percuma
 • Pelan Premium – Rancangan Domain Sambungan, Pelan Kombo, Pelan Tanpa Had, Pelan eCommerce, Pelan VIP

Harga Squarespace

Harga adalah penting untuk dipertimbangkan sebelum anda membuat keputusan, jadi mari kita perhatikan lebih dekat setiap rancangan.

Semua rancangan.

Semua rancangan Squarespace merangkumi lebar jalur dan storan tanpa had, domain khusus percuma (dengan pembelian tahunan), laman web yang dioptimumkan untuk mudah alih, analisis laman web yang kuat, dan sokongan pelanggan 24/7.

Pelan Halaman Sampul. Bermula pada $ 3 / bulan.

Pelan Halaman Sampul Squarespace sangat sesuai untuk mereka yang hanya mahukan halaman utama yang sederhana. Ini merangkumi satu halaman dengan susun atur yang dapat disesuaikan, dua penyumbang (termasuk pemilik laman web), reka bentuk mudah alih terbina dalam, dan domain khusus percuma selama satu tahun.

Perincian rancangan muka depan Squarespace

Pelan Peribadi. $ 12 / bulan setiap tahun, atau $ 16 bulan ke bulan.

Pelan Peribadi Squarespace adalah pilihan yang bagus untuk mereka yang menginginkan laman web kecil dan memerlukan lebih daripada apa yang ditawarkan oleh Rancangan Halaman Sampul. Dengan rancangan ini, anda boleh menambah 20 halaman, galeri, dan blog. Anda mempunyai akses ke kedua-dua templat laman web dan susun atur halaman sampul. Anda juga boleh menerima sumbangan dan menjual produk tanpa had dengan bayaran transaksi penjualan 3%.

Rancangan perniagaan. $ 18 / bulan setiap tahun, atau $ 26 bulan ke bulan.

Sekiranya anda ingin memberi tumpuan pertama pada idea atau perniagaan anda, dan kedua untuk mempamerkan produk anda, maka Rancangan Perniagaan Squarespace adalah untuk anda. Lebih baik untuk perniagaan daripada Rancangan Peribadi tetapi lebih sederhana daripada Rancangan eCommerce. Anda boleh menambahkan halaman, galeri, dan blog tanpa had, dan mempunyai penyumbang. Anda juga dapat menjual produk tanpa had dengan bayaran transaksi penjualan 2%, serta memiliki akses ke Platform Pembangun, kredit Google AdWords $ 100, dan e-mel profesional percuma dari Google.

Perincian rancangan perniagaan Squarespace

Pelan eCommerce asas. $ 26 / bulan setiap tahun, atau $ 30 bulan ke bulan.

Pelan eCommerce Asas Squarespace merangkumi semua perkara dalam Rancangan Perniagaan, kecuali itu, termasuk analisis perdagangan yang kuat, pencetakan label melalui Shipstation, perakaunan bersepadu melalui Xero, dan tanpa bayaran transaksi. Ini juga memberi anda akses ke pilihan inventori, pesanan, cukai, dan diskaun lanjutan. Pelan ini adalah pilihan terbaik bagi mereka yang merancang untuk mengembangkan perniagaan mereka.

Pelan eCommerce lanjutan. $ 40 / bulan setiap tahun atau $ 46 bulan ke bulan.

Untuk kedai dalam talian yang lebih besar, anda mungkin mahu menaik taraf ke rancangan ini. Sebagai tambahan kepada semua perkara dalam Pelan eCommerce Asas Squarespace, Pelan eCommerce Lanjutan merangkumi pemulihan automatik pembayaran yang ditinggalkan dan penghantaran pembawa masa nyata.

Harga Wix

Sekarang, mari kita perhatikan lebih dekat setiap rancangan Wix.

Perincian rancangan harga Wix

Semua rancangan.

Semua rancangan Wix merangkumi halaman tanpa had dan akses ke Mobile Editor. Semua Pelan Premium Wix merangkumi Google Analytics, hosting percuma, sokongan premium, sambungan domain, favicon disesuaikan, dan penyuntingan mudah alih.

Pelan Percuma.

Pelan Percuma Wix adalah pilihan yang bagus jika anda ingin menguji Wix sebelum meneruskan atau jika anda hanya mahukan laman web peribadi, tetapi tidak begitu banyak jika anda mahukan laman web perniagaan profesional, kerana Wix memaparkan iklan jenama di laman web anda dan URL anda juga Berjenama Wix. Anda mempunyai halaman tanpa had dan akses penuh ke editor dan templat Wix, tetapi had penyimpanan adalah 500MB, dan had lebar jalur adalah 1GB.

Sambungkan Pelan Domain. $ 4 / bulan selama 2 tahun, $ 4,50 / bulan setiap tahun, atau $ 7 bulan ke bulan.

Pelan Domain Connect adalah Pelan Premium paling asas Wix. Perbezaan antara rancangan ini dan Pelan Percuma adalah bahawa ini membolehkan anda memindahkan domain semasa anda ke Wix.

Pelan Kombo. $ 8 / bulan selama 2 tahun, $ 8.50 / bulan setiap tahun, atau $ 12 bulan ke bulan.

Wix mencadangkan Pelan Kombo untuk projek peribadi dan bukan untuk perniagaan. Ini merangkumi semua yang ada dalam Rancangan Domain Sambungan, bersama dengan lebar jalur 2GB, storan 3GB, dan domain percuma selama satu tahun. Ia juga membuang iklan Wix.

Pelan Tanpa Had. $ 11.50 / bulan selama 2 tahun, $ 12.50 / bulan setiap tahun, atau $ 16 bulan ke bulan.

Menurut Wix, Pelan Tanpa Had sangat sesuai untuk usahawan dan pekerja bebas yang tidak memerlukan kedai dalam talian. Sebagai tambahan kepada semua perkara dalam Pelan Kombo, ia termasuk storan 10GB dan lebar jalur tanpa had. Ia juga merangkumi dua aplikasi perniagaan yang hebat: aplikasi Form Builder (nilai $ 48) dan aplikasi Site Booster (nilai $ 60).

Rancangan eCommerce. $ 15 / bulan selama 2 tahun, $ 16.50 / bulan setiap tahun, atau $ 20 bulan ke bulan.

Pelan eCommerce Wix merangkumi semua perkara dalam Pelan Tanpa Had, serta lebar jalur 10GB, penyimpanan 20GB, dan kedai dalam talian. Ini adalah rancangan terbaik untuk perniagaan kecil.

Pelan VIP. $ 23 / bulan selama 2 tahun, $ 24.50 / bulan setiap tahun, atau $ 30 bulan ke bulan.

Ini adalah rancangan utama. Pelan VIP Wix merangkumi semua perkara dalam Pelan eCommerce, serta lebar jalur tanpa had, 20 kempen e-mel setiap bulan, dan tinjauan laman profesional.

Mana Yang Lebih Baik Untuk Anda?

Jadi, yang mana yang menawarkan rancangan yang lebih baik? Squarespace atau Wix?

Jawapannya akan berbeza bergantung pada apa yang anda ingin lakukan secara khusus dengan laman web anda. Tetapi, mari kita bandingkan perkara yang paling penting.

Pertama, perbezaan yang jelas adalah bahawa Wix mempunyai Pelan Percuma dan Squarespace tidak; namun, itu tidak bermakna Wix adalah pilihan yang lebih baik. Kecuali laman web anda hanya untuk kegunaan peribadi, Pelan Percuma Wix bukanlah pilihan yang bagus, kerana iklan jenamanya akan merosot dari laman web perniagaan profesional anda. Squarespace, sebaliknya, bebas iklan.

Kedua, terdapat perbezaan harga sebenar. Sekiranya anda mencari pilihan termurah, Wix mungkin merupakan pilihan terbaik. Tetapi, walaupun Squarespace lebih mahal, ia dilengkapi dengan ciri-ciri yang sangat baik dan bernilai lebih tinggi.

Sebagai contoh, jika kita membandingkan Rancangan Perniagaan Squarespace ($ 18 / bulan setiap tahun) dengan Pelan VIP Wix ($ 24.50 / bulan setiap tahun), rancangan Squarespace sebenarnya lebih murah dan juga merangkumi lebih banyak kelebihan.

Ketiga, Squarespace menawarkan lebih banyak lebar jalur dan storan daripada Wix. Walaupun semua rancangan Squarespace merangkumi lebar jalur dan storan tanpa had, Wix hanya menawarkan lebar jalur tanpa had dan hanya pada Pelan Tanpa Had dan Pelan VIP. Ini mungkin bukan pilihan terbaik jika anda merancang untuk mengembangkan perniagaan anda.

Berdasarkan titik-titik ini, Squarespace nampaknya menjadi pilihan yang lebih baik jika anda mahukan laman web perniagaan profesional yang berpotensi untuk berkembang. Tetapi, sekali lagi, semuanya bergantung pada apa yang anda perlukan. Sebagai contoh, anda mungkin lebih suka Wix jika anda hanya memerlukan pelan mudah untuk projek peribadi dan tidak memerlukan lebar jalur dan storan yang tidak terhad.

Sama ada anda memilih Wix atau Squarespace, lebih baik anda mengetahui lebih awal sama ada anda mahu berkomitmen atau tidak, kemudian berpegang teguh. Lebih menjimatkan dengan cara itu.

4. Populariti

Untuk menentukan populariti Wix dan Squarespace, mari lihat nombor:

Gambaran Keseluruhan Laman Web Squarespace dan Wix

Ruang Kuasa:

 • Squarespace ditubuhkan pada tahun 2003
 • Ia mempunyai lebih daripada 500,000 laman web yang dihoskan
 • Ia mempunyai lebih dari 1 juta pelanggan yang membayar

Wix:

 • Wix ditubuhkan pada tahun 2006
 • Ia mempunyai lebih dari 87 juta pengguna
 • Ia mempunyai 2.12 juta pelanggan yang membayar

Penting juga untuk mempertimbangkan pendapat pengguna tentang Wix dan Squarespace, jadi berikut adalah gambaran umum mengenai perkara paling umum yang mereka bangkitkan:

Ulasan Squarespace dan Wix

Ruang Kuasa:

 • Senang menggunakan editor berkuasa Squarespace untuk membuat laman web yang menarik dan kompleks
 • Menghargai bagaimana gambar yang dimuat naikkan skala langsung dan ukuran, dan bagaimana pemaju mempunyai akses ke CSS dan HTML
 • Lebih mudah digunakan dengan pengalaman sebelumnya, tetapi tidak mesra pemula
 • Sebilangan besar memberikan ulasan positif, tetapi tidak sempurna kerana layanan pelanggan yang buruk dan terlalu banyak gangguan
 • Akan mengesyorkan kepada orang lain terutamanya kerana ciri-ciri ini: alat e-Dagang yang hebat, tidak memerlukan pengetahuan pengekodan, reka bentuk dan templat yang indah, fleksibel dan boleh diskalakan – untuk sebarang jenis atau saiz perniagaan

Wix:

 • Suka editor drag and drop yang sangat mudah digunakan
 • Senang membuat laman web yang menarik tanpa pengetahuan pengekodan
 • Menikmati sokongan pelanggan, kemampuan reka bentuk, dan ciri pemprosesan pembayaran yang sangat baik
 • Pengkritik menganggapnya sangat mesra pengguna sehingga mereka menggambarkannya sebagai senang digunakan
 • Keluhan jarang terjadi, hingga perubahan ke editor baru, yang lambat dan mengecewakan untuk digunakan

Mana Yang Lebih Baik Untuk Anda?

Populariti tidak semestinya sesuatu yang lebih baik, tetapi ini dapat membantu anda membuat keputusan. Perlu diingat bahawa bilangannya mungkin tidak tepat, kerana jumlahnya selalu berubah. Dan juga ingat bahawa 87 juta pengguna Wix termasuk mereka yang mendaftar untuk Pelan Percuma dan mereka yang tidak menggunakannya secara aktif.

Wix dan Squarespace telah mendapat populariti dan maklum balas positif sejak mereka bermula. Walaupun aduan jarang berlaku, penting untuk mempertimbangkan maklum balas negatif kerana anda mungkin menghadapi masalah yang sama dengan orang lain.

Masalah utama yang dihadapi orang dengan Squarespace adalah tidak mesra pemula dan sokongan pelanggan bukanlah yang terbaik. Kedua-dua masalah ini digabungkan tidak memberi banyak keyakinan kepada pemula, kerana mereka mungkin sukar untuk menggunakan Squarespace dan tidak dapat mencari bantuan yang mereka perlukan ketika mereka memerlukannya.

Masalah utama yang dihadapi orang dengan Wix adalah perubahan kepada editor baru, yang digambarkan pengguna sebagai lambat dan kecewa untuk digunakan, tidak seperti editor lama. Tetapi, walaupun para pakar juga mengkritiknya, mereka percaya bahawa Wix akan menangani masalah ini.

Berdasarkan perkara ini, serta maklum balas positif dari pengguna, Squarespace nampaknya lebih popular dengan mereka yang sudah mempunyai beberapa pengalaman teknikal dan tidak memerlukan banyak bantuan, sementara Wix nampaknya lebih popular dengan mereka yang menginginkan yang lebih sederhana dan platform yang lebih mudah.

Oleh itu, jika anda seorang pemula, kemungkinan besar anda lebih suka Wix dengan antara muka yang mudah digunakan. Dan jika anda mempunyai pengetahuan pengekodan atau pengalaman membina laman web lain, kemungkinan besar anda lebih suka Squarespace dengan pilihannya yang lebih maju.

5. Ciri-ciri Utama dan Sokongan Pelanggan

Untuk memberi anda idea tentang perbezaan antara ciri utama Squarespace dan Wix, berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas:

Ciri-ciri Utama Pembangun Laman Web

KAWASAN SQUARESPACEWIX
 • Templat Moden
 • Penyunting Gaya
 • Laman Web Mudah Alih terbina dalam
 • Penukaran Templat
 • Susun atur Kandungan yang Boleh Disesuaikan
 • Pengurus Gambar
 • CDN Termasuk
 • Pemuat Imej Responsif
 • Gabungan Imej Getty
 • SEO gambar
 • Blok Galeri
 • Video di Galeri
 • Koleksi Audio
 • Bersambung secara sosial
 • Mudah diimport
 • Penyunting WYSIWYG tersuai
 • Reka Bentuk Responsif Secara Automatik
 • Penyuntingan Skrin Penuh
 • Pengumpulan Data Pengguna
 • Kawalan Tapak
 • Editor Drag dan Drop Intuitif
 • Mesra Mudah Alih
 • Hosting Percuma
 • Domain Tersuai
 • Lebih 500 Templat Buatan Pereka
 • Lebih daripada 40 Galeri Unik
 • Kesan 3D Parallax
 • Halaman Web Tanpa Had
 • Kod Benamkan HTML
 • Aplikasi Facebook
 • Peti Mel Google diperibadikan
 • Halaman Web Peribadi dan Dilindungi

Membandingkan Ciri-ciri Wix dan Squarespace dan Sokongan Pelanggan

KAWASAN SQUARESPACEWIX
Persediaan – Mendapatkan laman web Squarespace adalah mudah. Anda hanya perlu menambahkan nama dan alamat e-mel anda.Persediaan – Mendapatkan laman web Wix juga mudah. Anda boleh menggunakan alamat e-mel atau akaun sosial anda (Facebook atau Google).
Nama domain khusus – Semua rancangan merangkumi domain khusus percuma untuk tahun pertama.Nama domain khusus – Hanya tersedia dengan Pelan Premium.
Keselamatan laman web – patuh PCI dan didayakan SSL. Semua data disimpan di pelayan selamat Squarespace.Keselamatan laman web – patuh PCI dan didayakan SSL. Laman web disimpan di pelayan selamat Wix. AMANAH diperakui. Mematuhi Rangka Kerja Safe Harbor EU dan AS-Swiss.
Pengoptimuman mudah alih – Templat secara automatik responsif dan berfungsi pada mana-mana peranti mudah alih.Pengoptimuman mudah alih – Tidak mengoptimumkan secara automatik untuk mudah alih, tetapi mempunyai halaman penyuntingan mudah alih khusus.
SEO – Mesra SEO. Tagging dan XHTML ada. Anda boleh menyesuaikan URL setiap halaman.SEO – SEO terhad. Anda boleh mengoptimumkan tajuk halaman, deskripsi meta, dan tag alt.
Integrasi Gateway – Hanya gerbang pembayaran Stripe.Integrasi Gateway – PayPal, WebMoney, Skrill, Authorize.Net, PayU Latam (Amerika Latin sahaja), atau pilihan Pembayaran Luar Talian.
Integrasi media sosial – Ia bergabung dengan pelbagai pilihan media sosial.Integrasi media sosial – Ia mempunyai bar sosial dan pelbagai aplikasi.
eCommerce – Semua rancangan merangkumi kedai dalam talian dan membolehkan anda menjual produk tanpa had. Rancangan Laman Web mempunyai yuran transaksi penjualan, tetapi Rancangan eCommerce tidak memiliki.eCommerce – Pelan eCommerce merangkumi kedai dalam talian; namun, kami tidak mengesyorkan menggunakan Wix jika anda ingin menjual secara dalam talian. Isu utama adalah bahawa hanya ada satu pilihan kadar penghantaran tetap. Sekiranya anda masih mahu menggunakan Wix, cubalah aplikasi tambahan seperti Ecwid untuk meningkatkan fungsi.
Blog – Platform blogging cukup komprehensif. Anda boleh menjadualkan catatan, dan mengimport kandungan blog dari Blogger, Tumblr, Squarespace 5, dan WordPress.Blog – Platform blog adalah asas, dan tidak mesra SEO. Anda boleh menjadualkan catatan, tetapi tidak dapat mengimport kandungan blog.
Web hosting – Semua rancangan merangkumi hosting awan yang dikendalikan sepenuhnya.Web hosting – Wix juga menjadi hos di pelayan mereka.
Aplikasi dan widget – Blok berguna untuk perkara seperti OpenTable dan BandsInTown. Untuk semua perkara lain yang tidak disertakan, anda boleh menambahkan kod anda. Anda juga boleh menggunakan ciri tambahan, seperti widget galeri dan widget media sosial.Aplikasi dan widget – Pasaran Aplikasi Wix mempunyai lebih daripada 260 aplikasi dan widget.
Kedalaman navigasi – Hanya satu tahap kedalaman.Kedalaman navigasi – Maksimum dua tahap.
Pengewangan – Tambahkan iklan Google AdSense, AdWords, Overture, atau sepanduk.Pengewangan – Tambahkan Google AdSense, iklan sepanduk, atau pautan afiliasi.
Alat buletin – Anda perlu menyambung ke akaun MailChimp.Alat buletin – Anda boleh menggunakan Wix’s ShoutOut.
Borang hubungan – Pembina borang hubungan yang boleh disesuaikan tersedia.Borang hubungan – Pembina borang hubungan mudah tersedia.
Forum – Anda boleh menambahkan forum Muut melalui kod HTML.Forum – Anda boleh menggunakan aplikasi.
Penyunting HTML – blok penyunting kod HTML tersedia.Editor HTML – Anda boleh menggunakan aplikasi.
Perlindungan kata laluan – Anda boleh melindungi setiap halaman laman web dengan kata laluan individu.Perlindungan kata laluan – Anda juga dapat melindungi setiap halaman laman web dengan kata laluan individu.
Ruang simpanan – Tidak terhad untuk semua rancangan.Ruang simpanan – 500MB hingga 20GB, bergantung pada rancangan yang anda gunakan.
Statistik pelawat – Gunakan aplikasi Squarespace Analytics, atau sediakan Google Analytics.Statistik pelawat – aplikasi Web-Stats terdapat dalam Pelan Percuma. Analitis Google tersedia pada Pelan Premium.
Berbilang bahasa – Anda boleh memasukkan semua bahasa ke dalam editor, tetapi antara muka hanya terdapat dalam bahasa Inggeris.Pelbagai bahasa – Teks laman web boleh dimasukkan dalam semua bahasa yang mematuhi UTF8. Editor boleh didapati dalam 15 bahasa.
Sokongan pelanggan – Tiada sokongan telefon. Sokongan e-mel tersedia dengan perubahan satu jam. Sembang langsung tersedia 24/7, tetapi kadang-kadang terdapat barisan panjang. Pangkalan pengetahuan yang luas, panduan, tutorial video, dan Q&Bahagian juga ada. Sebulan sekali, ada satu-satu bengkel dengan pasukan di NYC.Sokongan pelanggan – Tiada sokongan sembang langsung. Terdapat pangkalan pengetahuan yang luas, panduan, tutorial video, forum, dan pusat bantuan 24/7. Sokongan telefon tersedia dari Isnin hingga Jumaat antara pukul 6 pagi hingga 5 petang Waktu Standard Pasifik. Pelan VIP memberi anda akses kepada pasukan VIP yang akan menjawab panggilan anda.

6. Kesimpulan dan Cadangan

Sekiranya anda membaca catatan ini dari awal hingga akhir, anda mungkin sudah lebih cenderung ke arah Wix atau Squarespace, tetapi berikut adalah cadangan terakhir kami:

Kami mengesyorkan Squarespace untuk orang yang ingin membuat laman web yang menakjubkan yang tidak memerlukan banyak penyesuaian, khususnya untuk portfolio, halaman acara, artis, pereka, dan perniagaan kecil. Pelan eCommerce cukup mahal, tetapi Sekiranya anda mahukan laman web yang kelihatan profesional dan sederhana, harga berpatutan, maka Rancangan Halaman Sampul atau Pelan Peribadi adalah pilihan yang bagus.

Kami mengesyorkan Wix untuk orang yang ingin membuat laman web pertama mereka tetapi tidak mempunyai pengetahuan teknikal atau reka bentuk. Pilih Wix jika anda mahukan pembina laman web yang begitu mudah digunakan sehingga lebih senang daripada membuat frustrasi. Sekiranya anda mencari sesuatu yang lebih maju atau dengan lebih banyak alat eCommerce, cubalah Squarespace atau lihat pilihan lain.

Tetapi, seperti yang kami katakan, memilih pembina laman web adalah keputusan penting dan semuanya bergantung pada keperluan khusus anda. Oleh itu, gunakan siaran ini sebagai panduan, tetapi jangan hanya mengambil kata-kata kami. Anda juga mungkin berminat membaca perbandingan pembangun laman web Squarespace dan perisian WordPress kami.

Kami sangat mengesyorkan mencuba percubaan percuma Squarespace dan Pelan Percuma Wix sebelum membuat sebarang keputusan. Teliti, eksperimen, dan cari yang mana yang sesuai untuk anda.

Kami harap anda dapati siaran ini bermanfaat, dan semoga berjaya dengan pembinaan laman web anda!

Adakah anda lebih suka Wix atau Squarespace? Adakah anda mempunyai alasan lain untuk memilih yang lain? Kami ingin mendengarnya, jadi sila bagikannya dalam komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map