5 Alternatif WordPress yang Perlu Anda Cuba

Tidak dinafikan, WordPress adalah salah satu sistem pengurusan kandungan yang paling banyak digunakan di dunia. Ia popular, kuat dan fleksibel tetapi persoalan utamanya adalah – adakah pembina laman web yang tepat untuk anda?


WordPress mungkin bukan untuk semua orang. Sekiranya anda merasakan WordPress bukan secawan teh anda, maka tidak ada gunanya menggunakannya.

Pilihan Alternatif WordPress

Sekiranya anda membaca siaran ini, kami rasa anda mencari beberapa alternatif untuk WordPress.

Oleh itu, mari kita cari 5 alternatif popular untuk WordPress. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mencuba lebih banyak lagi, 000webhost mencadangkan beberapa alternatif WordPress lagi.

1. Joomla

Panel Kawalan Joomla

Tidak salah jika kita mengatakan Joomla adalah salah satu saingan terbesar WP. Ia mempunyai pangsa pasar terbesar di platform laman web selepas WordPress. Komuniti Joomla cukup aktif kerana terdapat lebih daripada 8,000 sambungan Joomla.

Ini adalah platform CMS percuma yang dilancarkan pada tahun 2003. Ia terutamanya dirancang untuk rangka aplikasi web. Joomla ditulis dalam PHP dan menggunakan OOP (Pengaturcaraan Berorientasikan Objek).

Sekiranya kita bercakap mengenai ciri, membuat blog di Joomla sangat mudah. Anda hanya perlu menyalin dan menampal kandungan anda ke platform dan tekan butang ‘terbitkan’.

Bercakap mengenai fleksibiliti, tidak ada batasan bagaimana anda mahu menyesuaikan laman web anda di Joomla. Dari integrasi rangkaian sosial hingga pintu masuk pembayaran yang kompleks, pelaksanaan ciri yang berbeza cukup mudah dengan Joomla.

2. Drupal

Pentadbiran Drupal

Drupal adalah salah satu alternatif terbaik untuk WordPress. Seperti WordPress, ini adalah sistem pengurusan kandungan sumber terbuka percuma yang membolehkan anda membuat laman web yang cantik, fleksibel dan profesional dengan mudah.

Ia cukup mudah digunakan, tidak perlu lama bagi pemula untuk mempelajari fungsi platform ini.

Namun, jika kita membincangkan keselamatan, Drupal selangkah lebih maju dari WordPress. Platform ini mempunyai rekod prestasi yang luar biasa dari segi keselamatan. Ia mempunyai proses teratur untuk mengesahkan, menyiasat dan menerbitkan masalah keselamatan yang berbeza.
Anda dapat mengekalkan parameter prestasi dan keselamatan dengan mudah dari konsol pentadbir.

Selain itu, Drupal mempunyai komuniti aktif yang luas di mana anda dapat mencari lebih dari 16,000 modul percuma yang dapat digunakan untuk mencari sokongan pada berbagai masalah seperti sandaran pangkalan data, CRM, menambahkan ciri tertentu ke laman web anda, integrasi media sosial, SEO, dll..

Bercakap mengenai tema dan templat, Drupal mempunyai komuniti pereka dan pemaju yang besar yang membuat templat yang kaya dengan responsif. Anda boleh menemui banyak penyedia pihak ketiga yang menawarkan tema dan plugin responsif. Lebih-lebih lagi, semua temanya telah dirancang dengan mempertimbangkan aspek SEO yang berbeza.

Selain itu, menguruskan kandungan Joomla adalah sebiji kek. Ini memberi anda banyak pilihan untuk menguruskan tahap kebenaran yang berbeza tanpa menukar tab.

Perkara lain yang menjadikannya alternatif terbaik untuk WordPress adalah skalabilitasnya, anda boleh bermula dengan 2 halaman dan berkembang menjadi 2000 tanpa membuat satu perubahan.

Kami rasa kita tidak boleh lupa menyebutkan di sini bahawa beberapa laman web dengan lalu lintas tinggi di dunia seperti Nascar, Grammys dan White House telah memilih Drupal.

3. Umbraco

Umbraco

Umbraco adalah satu lagi platform CMS popular yang dilancarkan pada tahun 2004. Dalam masa yang singkat, ia telah menjadi pilihan yang popular untuk ribuan pengguna di seluruh dunia. Pada masa ini, ia mempunyai lebih daripada 85,000 pemasangan.

Platform ini dibina berdasarkan teknologi Microsoft’s Net dan kebanyakannya disukai oleh organisasi bersaiz besar.

Umbraco berbangga kerana sangat mesra pengguna dan cepat. Malah pengguna bukan pemaju dan bukan pereka dapat menggunakannya untuk membuat laman web profesional tanpa menggunakan bantuan.

Selain itu, ini adalah platform yang mesra SEO yang bermaksud anda dapat dengan mudah menggunakan alat yang berbeza di laman web anda untuk meningkatkan SEO dan meningkatkan kedudukan mesin pencari anda.

Seperti banyak platform CMS yang popular, Umbraco mempunyai komuniti pembangun yang aktif yang sentiasa tersedia untuk menjawab pelbagai pertanyaan pemula.

Selain itu, Umbraco juga mempunyai sistem sokongan yang luas. Ia mempunyai perpustakaan lebih dari 100 tutorial video yang dapat anda tonton untuk mencari penyelesaian cepat untuk pelbagai masalah.

Sekiranya anda sanggup mengeluarkan sejumlah wang, Umbraco juga memberikan sokongan premium.

Beberapa pengguna Umbraco yang popular adalah asp.net dan wired.co.uk.

4. Teks teks

pentadbir textpattern

Textpattern adalah platform blogging yang popular yang dikeluarkan pada tahun 2003. Ia menyokong prosedur pemasangan yang cepat tetapi standard. Seperti platform CMS yang lain, anda akan diminta untuk memasukkan butiran kelayakan pangkalan data anda dan membuat fail konfigurasi dan menambahkan perincian pengguna. Dan anda sudah bersedia untuk menggunakannya.

Textpattern dilengkapi dengan penyunting canggih menjadikan penyuntingan pelbagai ciri cukup mudah. Pengguna boleh mengedit teks, gambar artikel, kategori dengan satu klik.

Selain itu, ia juga mempunyai beberapa ciri hebat, termasuk pilihan hidup / mati untuk menukar komen, status siaran, dll.

Tetapi, jika kita bercakap mengenai pemasangan plugin, ia sama sekali berbeza dengan WordPress. Seperti WordPress, di sini anda tidak mendapat pilihan untuk memasang pemalam dari menu. Untuk memasang pemalam, anda mesti menyalin dan menampal kod pemalam ke Textpattern.

Walaupun agak sukar bagi pemula tetapi pada masa yang sama mereka dapat belajar lebih banyak lagi.

5. Sedang

Tangkapan skrin sederhana

Walaupun agak berbeza dengan WordPress kerana ia bukan platform CMS yang lengkap namun ia adalah platform penerbitan dalam talian yang popular untuk berjuta-juta blogger amatur dan profesional di seluruh dunia.

Pada asalnya, Medium dilancarkan untuk menghubungkan orang dengan idea yang penting bagi mereka. Namun, seiring berjalannya waktu, ia berubah menjadi platform penulisan yang mesra pengguna untuk penerbit.

Medium adalah platform responsif sepenuhnya yang bermaksud blog anda akan kelihatan cantik pada semua saiz dan peranti skrin. Seperti WordPress, di sini anda tidak perlu risau tentang plugin dan tema kerana tidak ada.

Bahagian terbaik dari Medium adalah, ia membolehkan pengguna menggunakan domain khusus untuk penerbit yang bermaksud anda dapat menggunakan nama domain anda sendiri di media tanpa kesulitan.
Sebagai ganti komen, Medium mempunyai nota dan respons sebaris.

Mengakhiri

Walaupun WP adalah platform CMS yang paling popular namun masih ramai yang bersedia mengetahui alternatifnya. Semoga artikel ini memberikan anda sesuatu yang menarik dan bermanfaat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map