29 Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Membina Laman Web yang Hebat

Ia rumit tetapi tidak rumit. Bagaimana dengan cara meringkaskan apa yang berlaku dalam membina laman web? Berkat teknologi dan inovasi, aspek teknikal pembinaan laman web menjadi lebih mudah. Itu perancangan yang masih menjadi halangan anda.


Laman web baru sering menjadi terlalu rumit bahkan sebelum dilancarkan. Pembina mendekatinya dengan berfikir bahawa mereka harus menjadi semua perkara untuk semua orang. Itu bukan masalahnya. Orang mahu kurang, bukan lebih. Berikut adalah 29 perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum membina laman web.

Ketahui masa depan reka bentuk web dari pakar

Contents

1. Tujuan Laman Web Anda

Tujuan mencampurkan dan memadankan lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Laman web yang berjaya dibina dan dipasarkan dengan fokus tunggal.
Pastikan ia sederhana. Pilih daripada tiga pilihan strategik:

 • 1. Jual produk dan perkhidmatan. Laman web eCommerce dapat menjana pendapatan dan keuntungan, tetapi selalunya memerlukan anggaran yang besar untuk membuatnya dan menjalankannya.
 • 2. Menjana petunjuk. Anda boleh membangun dan memasarkan laman web jenis ini dengan lebih sedikit wang. Jangan memikirkan apa yang anda perlukan untuk menghasilkan petunjuk yang berkualiti dan dapat dilacak.
 • 3. Menetapkan tauliah. Ini adalah yang paling murah untuk dibina. Gunakan satu untuk meningkatkan kesedaran, tetapi ingat bahawa anda tidak boleh menggunakannya untuk menjual sesuatu atau menjana petunjuk.

2. Menentukan Penonton Sasaran

Hanya ada satu cara untuk membuat laman web atau blog yang berjaya. Anda harus menjadi yang terbaik dalam apa yang anda lakukan dalam industri yang ada.
Sekiranya anda bukan yang terbaik di dunia dalam pasaran anda, ambil pendekatan yang lebih sempit untuk definisinya. Apa yang anda mahukan (atau boleh menjadi lebih baik) daripada pesaing lain?
Untuk mencari niche ini, ajukan tiga soalan berikut:

 • 1. Adakah pasaran anda mengalami kesakitan yang mendesak atau semangat tidak rasional?
 • 2. Adakah bukti mereka ingin mengatasi rasa sakit atau semangat ini?
 • 3. Adakah anda mempunyai penyelesaian unik untuknya?

Jawapan afirmatif untuk ketiga-tiga soalan bermaksud anda sudah menentukan khalayak sasaran anda.

3. Meneliti Pesaing Anda

Sebelum anda memulakan usaha ini, pastikan anda memahami mengapa ia penting. Awak mahu penyelidikan yang kompetitif supaya anda dapat melakukan apa yang tidak dilakukan oleh pesaing anda.
Anda menentukan pasaran sasaran anda pada langkah sebelumnya. Sudah tiba masanya untuk melihat bagaimana laman web lain menariknya. Gunakan alat ini.

 • Alexa: Perkhidmatan ini akan membantu anda menganalisis lalu lintas di kedai eCommerce pesaing anda. Alexa akan memberi anda peringkat trafik global mereka dan pandangan penonton. Anda akan membayar beberapa laporan lanjutannya.
 • Buku SEO: Alat Perbandingan Kesamaan Halaman: Gunakan perkhidmatan ini untuk membandingkan tajuk halaman pesaing, maklumat meta, dan frasa umum.
 • Alat Kata Kunci Google AdWords: Jangan ketinggalan perkhidmatan ini. Gunakan untuk menganalisis kata kunci dan jumlah lalu lintas yang dihasilkan oleh kata kunci tersebut. Anda boleh menggunakannya untuk mengira berapa pesaing anda membayar per klik untuk iklan.
 • DomainTools: Whois: Yang anda perlukan hanyalah URL pesaing. Anda akan menerima rekod lengkap domain tersebut.
 • SpyFu: Perkhidmatan berbayar ini membolehkan anda melihat AdWords dan kata kunci mana yang sesuai untuk pesaing anda. Anda boleh mengelakkan kesalahan yang mereka lakukan. Seperti semua pesaing anda melakukan ujian pasaran untuk anda dengan harga $ 79 sebulan.

4. Meneroka Strategi Pengewangan

Adakah pendapatan adalah salah satu ukuran kejayaan laman web anda? Pertimbangkan salah satu daripada tiga strategi berikut:

 • 1. Laman keahlian. Pelawat mendaftar untuk mengakses kandungan anda. Mereka membeli produk atau perkhidmatan tertentu.
 • 2. Langganan atau paywall. Pengunjung membayar yuran berulang yang memberi mereka akses ke semua kandungan sehingga langganan mereka tamat.
 • 3. Jual kandungan. Ia mesti ada nilai dan relevan. Anda masih boleh menjual produk di laman web anda walaupun anda tidak memiliki produk sendiri. Jadilah ahli gabungan untuk produk jenama lain. Anda mendapat komisen untuk setiap penjualan yang dibuat. Sekiranya anda baru mula mengewangkan laman web anda, pilihan ini mungkin sesuai untuk anda. Mudah mencari program afiliasi. Jalankan carian dengan topik utama laman web anda, diikuti dengan kata-kata “program afiliasi.”

5. Menetapkan Belanjawan Anda

Menetapkan anggaran yang realistik bermula dengan mempunyai idea tentang apa yang anda mahu laman web ini lakukan. Lihat tiga bidang teras:

 • Reka bentuk. Berapa banyak penyesuaian yang anda mahukan? Adakah tema WordPress standard akan berfungsi? Adakah anda memerlukan reka bentuk khas dari bawah ke atas? Pemacu belanjawan utama di sini mungkin adalah keperluan grafik.
 • Kandungan. Berapa banyak kandungan unik yang anda perlukan? Kandungannya adalah copywriting.
 • Kefungsian. Tanyakan kepada diri anda soalan-soalan ini untuk menentukan kos untuk menjadikan laman web anda berfungsi:

Adakah anda memerlukan lebih dari sekadar borang hubungan asas?
Adakah anda mahu menawarkan muat turun?
Adakah anda ingin mengesan petunjuk dari borang?
Adakah anda memerlukan e-commerce, dan jika demikian, jenis pilihan pembayaran apa?
Adakah anda ingin mengoptimumkan laman web anda untuk enjin carian (SEO)?
Adakah anda memerlukan W3C atau pematuhan lain?

Tambahkan item baris belanjawan dari ketiga bidang ini ke senarai tambahan komponen dan kos laman web teras ini:

 • Nama Domain – $ 10 / tahun
 • Hosting – $ 10 hingga $ 100 setahun (bergantung pada perkhidmatan lalu lintas dan hosting)
 • Masa Perancangan, Reka Bentuk dan Pembangunan Web – 60 jam ke atas
 • Penyelenggaraan Laman Web Berterusan – $ 500 setahun dan ke atas
 • Memasarkan Laman Web Anda Dalam Talian – $ 750 sebulan dan ke atas

Jumlah kos ini akan memberi anda gambaran umum mengenai kos untuk membuat dan menyelenggara laman web anda. Anda akan mempunyai anggaran anda.

6. Mendaftar Domain

Mendapatkan nama domain melibatkan mendaftarkan nama dengan organisasi yang bernama ICANN. Anda menggunakan pendaftar nama domain untuk ini. Anda akan membayar mereka yuran pendaftaran yang berharga sekitar $ 10 hingga $ 35 untuk nama itu.
Pendaftar yang anda pilih adalah masalah pilihan peribadi. Tanyakan cadangan kepada orang yang anda kenali. Pastikan mereka diakreditasi oleh ICANN.

Pendaftar menghasilkan wang mereka dengan mengenakan bayaran untuk perkhidmatan bernilai tambah. Luangkan masa untuk memahami apa yang ditawarkan. Pendaftar yang terkenal:

 • Jangan sekali-kali menyembunyikan yuran.
 • Beri anda akses terus ke rekod, kunci pendaftar, dan kod kebenaran anda.
 • Berikan jumlah tetapan DNS seperti rekod nama host, penukar mel, dan pelayan nama.
 • Tawarkan perkhidmatan privasi e-mel percuma.
 • Jangan sekali-kali menjual data anda kepada pihak ketiga.
 • Boleh diakses melalui telefon sekiranya anda menghadapi masalah teknikal.

7. Web Hosting

Fikirkan hosting web sebagai penyiaran laman web anda. Sekiranya perkhidmatan hosting anda tidak melakukan kerja yang baik, pengalaman itu mencerminkan anda. Ia bahkan boleh bermaksud kehilangan pendapatan. Beberapa tahun yang lalu, laman web Amazon ditutup selama 40 minit kerana masalah hosting web. Dianggarkan menelan belanja lebih dari $ 4.7 juta dalam jualan yang hilang.
Tidak ada syarikat hosting yang dapat menjamin waktu operasi 100%, tetapi rata-rata menawarkan sekurang-kurangnya 99% waktu operasi.

Penyedia hosting web anda seharusnya dapat menimbang untuk menampung pertumbuhan lalu lintas. Anda mungkin memulakan dengan pelayan bersama dan kemudian beralih ke pelayan khusus setelah anda mendapat daya tarikan.

Anda mahukan respons dan sokongan yang cepat sekiranya anda menghadapi masalah teknikal. Cari penyedia hosting web terbaik yang menawarkan kebolehaksesan 24/7. Lakukan pemeriksaan latar belakang. Lihat maklum balas pelanggan. Kemukakan soalan sekiranya anda tidak memahami apa-apa mengenai perjanjian tahap perkhidmatan anda.

Anda mendapat apa yang anda bayar. Penyedia hos web yang paling murah mungkin bukan pilihan terbaik.

8. Menggunakan Sistem Pengurusan Kandungan Sumber Terbuka (CMS)

Beberapa laman web terbesar di dunia menggunakan sistem pengurusan kandungan. Ini adalah aplikasi komputer yang membolehkan penerbitan dan pemeliharaan kandungan dari antara muka pusat.
Tujuan utama laman web anda akan menentukan sama ada anda memerlukan CMS. Adakah pasukan akan menyumbangkan kandungan ke laman web? Sistem CMS memungkinkan untuk kolaborasi dan pengurusan aliran kerja. Berikut adalah 4 teratas yang paling popular seperti yang dinilai oleh Google.

 • WordPress. Hampir seperempat dari semua laman web di Internet berjalan di CMS ini. Sebarang laman web boleh menggunakan CMS WordPress. Tema sumber terbuka memudahkan pengintegrasian fungsi lain. Terdapat banyak pemalam untuk memperluas ciri.
 • Joomla. Platform CMS sumber terbuka ini berasaskan PHP dan menggunakan pangkalan data MySQL untuk menyimpan kandungan. Seperti WordPress, terdapat ribuan templat untuk kegunaan tersuai.
 • Magento. Platform ini berfungsi paling baik untuk laman web eCommerce. Magento menggunakan pangkalan data Zend PHP dan MySQL. Banyak pembangun laman web menggunakan Magento kerana membuat laman web untuk peranti mudah alih.
 • Drupal. CMS ini fleksibel dan disukai oleh orang yang mahukan laman web tersuai. Ia cukup selamat dan boleh dipercayai untuk White House dan NASA. Kelemahannya ialah tidak mesra pengguna seperti WordPress atau Joomla.

9. Meneroka Pembangun Laman Web yang Dihoskan

Terdapat banyak pembangun laman web di pasaran. Ini boleh membuat keputusan luar biasa. Fokuskan penilaian anda di mana yang paling sesuai dengan keperluan anda berdasarkan:

 • Apa rupa, rasa, dan ciri yang anda mahukan.
 • Berapa banyak masa, usaha, dan wang yang anda ada.
 • Sama ada anda bereksperimen atau menginginkan sesuatu yang tahan lama.

Berikut adalah beberapa pilihan pembangun laman web teratas:

Pergi ke Strikingly jika anda ingin membuat laman web percuma. Mencipta laman web yang cantik dan cantik. Tingkatkan ke versi berbayar untuk membuang iklan. Buat laman web berasaskan blog secara percuma di WordPress. Dalam kedua kes tersebut, laman web anda akan menggunakan subdomain. Ini adalah harga yang kecil untuk laman web yang sebaliknya percuma.

Sekiranya anda baru mula menjual dari laman web anda, pilih Weebly atau SquareSpace. Weebly lebih murah, tetapi templatnya tidak dirancang dengan baik. Squarespace lebih mahal, tetapi templat menimbulkan kecanggihan dan kemewahan.

Sekiranya anda serius mengenai kedai dalam talian anda, terokai Shopify. Ia berskala dan menyokong pertumbuhan.

10. Reka Bentuk Web Custom vs Templat Laman Web

Laman web khusus dibangunkan dari awal. Spesifikasi unik anda menentukan seni bina maklumat, grafik, fungsi, dan sokongan pentadbiran. Adakah anda mempunyai garis panduan penjenamaan yang mantap yang menggambarkan siapa anda sebagai syarikat? Penyelesaian khusus adalah untuk anda.

Penyelesaian sesuai khusus memerlukan masa berbulan-bulan untuk digunakan. Itu mungkin tidak dapat dilaksanakan jika anda ingin memulakannya dengan segera, atau jika anda mempunyai anggaran yang terhad. Laman templat mungkin menawarkan alternatif yang baik.

Sekiranya anda baru memulakan, anda mungkin tidak memerlukan bahagian laman web tertentu. Laman web pra-binaan atau templat adalah pilihan terbaik. Tidak seperti rakan kustom mereka, templat hanya merangkumi fungsi asas. Beberapa penyesuaian mungkin dilakukan.

Sekiranya anda menghargai kesan identiti dalam talian yang kuat, jenama anda mendapat lebih banyak faedah daripada reka bentuk web tersuai. Reka bentuk tersuai boleh mahal. Sebilangan besar templat senang ditimbang.

11. Reka Bentuk Bersih

Reka bentuk yang berani dan bersih menarik perhatian dan memudahkan melayari pengguna. Bold membuat kenyataan. Laman web yang berantakan membuat pengguna bangkit sebelum anda berpeluang memberitahu mereka apa yang anda mahukan. Reka bentuk bersih yang sederhana juga membantu perkara yang betul menonjol.

Reka bentuk bersih mengikut prinsip sederhana: lebih kurang lebih. Elakkan menggunakan terlalu banyak maklumat yang disajikan dengan cara yang berbeza. Katakan apa yang anda katakan – tetapi katakan dengan baik.

 • Gunakan ruang putih. Fokus pada elemen utama dan buang yang lain. Ruang kosong menjadikan pengguna mencerna kandungan lebih mudah.
 • Kumpulkan semua idea anda ke dalam satu atau dua grafik setiap halaman. Gambar mesti mempunyai kesan visual yang kuat, sama ada mengenai warna atau mesej yang mereka kirimkan.
 • Main dengan kontras. Ia dapat membantu anda menunjukkan maklumat. Tambahkan kontras jika anda menggunakan ruang putih untuk reka bentuk yang bersih.

12. Memilih Skema Warna

Adakah jenama anda sudah ada? Anda sudah mempunyai skema warna. Sekiranya tidak, anda mempunyai lebih banyak pilihan.
Warna mempengaruhi psikologi. Gunakan panduan ini untuk menentukan warna utama yang sesuai untuk anda.

Kemudian, ikuti Peraturan 60-30-10. Ia berfungsi untuk pereka dalaman dan fesyen, dan juga reka bentuk web. Pilih tiga warna yang berbeza dan gunakan masing-masing dengan nisbah 60%, 30%, dan 10%.

 • 60% akan menjadi warna utama laman web anda dan menetapkan nada.
 • 30% harus berbeza dengan 60% untuk menghasilkan kesan yang menarik.
 • 10% adalah warna aksen anda. Ia melengkapkan warna primer atau sekunder.

Jadikan sama ada warna neutral 60% atau 30%. Ini memberi anda sebilangan besar pilihan pilihan untuk dua warna yang lain.

13. Membangunkan Identiti Jenama

Fikir tentang identiti jenama sebagai kumpulan nilai dan idea yang anda mahu orang kaitkan dengan laman web anda. Reka bentuk dapat membantu anda mengemukakan idea-idea ini.

Kualiti kandungan anda menggambarkan jenama anda. Melabur dalam grafik dan fotografi yang bagus. Jangan memendam tulisan yang baik.

Adakah fon menggambarkan keperibadian jenama anda? Pilih tidak lebih daripada tiga gaya fon. Mereka akan dikaitkan dengan jenama anda.

Identiti anda bukanlah perkara segera. Ia berkembang dari masa ke masa. Tetapi anda tidak mahu menjauhkan diri dari tempat itu di tempat. Buat panduan gaya untuk melacak semua keputusan anda mengenai warna dan reka bentuk. Rujuknya setiap kali anda membuat kandungan baru.

14. Tipografi Web

Sebilangan besar maklumat yang terdapat di web adalah teks, jadi penting untuk memahami bagaimana menyampaikannya.
Terdapat keseluruhan sains di sebalik tipografi. Terutama untuk laman web. Font berkelakuan di skrin dengan cara yang berbeza daripada yang terdapat di atas kertas. Baca lebih lanjut mengenainya di sini.

Berikut adalah beberapa amalan terbaik tipografi:

 • Gunakan keseimbangan fon serif dan sans-serif yang sama untuk tajuk utama.
 • Gunakan lebih banyak fon sans-serif dalam salinan isi badan.
 • Hadkan baris teks hingga 84 aksara.
 • Gunakan tipografi responsif.

15. Ciri dan Fungsi

Anda boleh mengubahnya menjadi senarai 10 teratas. Pastikan laman web anda melakukan perkara berikut:

 • 1. responsif. Paparan harus mengimbangi ukuran skrin.
 • 2. senang digunakan Jangan pandai menggunakan navigasi. Jadikannya ringkas dan jelas.
 • 3. Kemas kini kandungan secara berkala. Salah satu cara mudah untuk melakukannya adalah dengan blog.
 • 4. Simpan elemen terpenting dari setiap halaman di atas tatal.
 • 5. Gunakan magnet plumbum. Anda mahukan alamat e-mel, jadi berikan pelawat sesuatu untuk itu.
 • 6. Optimumkan untuk kelajuan. Pelawat anda tidak akan menunggu halaman lambat dimuat. Google juga akan menghukum anda dengan peringkat yang lebih rendah.
 • 7. Gunakan CMS untuk menjimatkan masa dan membina kandungan dengan lebih pantas.
 • 8. Manfaatkan analitik. Menggunakan data mengenai laman web anda adalah satu-satunya cara untuk memperbaikinya.
 • 9. Bimbing pengunjung anda. Jangan menganggap mereka tahu apa yang harus dilakukan. Sekiranya anda mahu mereka mengklik atau menatal, beritahu mereka.
 • 10. Mengintegrasikan media sosial. Laman web ini sama kuatnya dengan Google. Anda tidak boleh memasukkannya ke laman web anda.

16. Struktur Tapak

The struktur laman web anda membantu pelawat mengambil langkah untuk membeli produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan. Permudahkan mereka. Anda melakukannya dengan membuat struktur laman web yang jelas dan senang dilayari. Ini mengikuti hierarki kandungan, dan terasa wajar dan intuitif bagi pengunjung.

Berikut adalah beberapa amalan terbaik yang perlu diingat:

 • Semakin hampir dengan laman utama anda, topik yang lebih umum seharusnya. Bahagian kepala laman web anda harus melukis gambar yang luas. Gunakan mereka untuk memulakan perbualan, dan menarik pengunjung masuk.
 • Bahagian utama harus sesuai dengan tawaran, produk, dan perkhidmatan utama anda.
 • Mulakan dengan melabel bahagian. Berusahalah untuk memperbaikinya sepanjang evolusi laman web anda. Uji dan ubah untuk mendorong aliran semula jadi. Lakukan penyelidikan kata kunci untuk label yang optimum.
 • Gunakan analitik dari carian laman web laman web anda untuk melihat apa yang dicari orang. Jadikan item tersebut dapat diakses sehingga pengguna tidak perlu mencarinya.
 • Jangan tumpang tindih kandungan. Redundansi menyusahkan pengalaman pengguna. Enjin carian akan menghukum anda untuk ini juga.
 • Nama bahagian dan aliran laman web harus jelas dan masuk akal bagi semua orang. Bukan hanya anda.

17. Navigasi dan Kebolehgunaan

Ini kritikal. The reka bentuk navigasi laman web mempunyai kesan besar terhadap kejayaan atau kegagalan. Ini mempengaruhi kedudukan lalu lintas dan mesin pencari. Ini mempengaruhi penukaran dan keramahan pengguna.

 • Gunakan navigasi menegak atau mendatar standard. Sudah biasa bagi penonton. Anda tidak mahu mengelirukan mereka.
 • Jangan tergila-gila dengan menu lungsur. Mereka terbaik untuk membantu pengguna memilih dari senarai besar.
 • Jangan memuatkan navigasi halaman utama anda. Ini membingungkan pengunjung, dan ini menyusahkan SEO anda.
 • Gunakan pautan teks dan bukannya butang. Mereka lebih mesra carian dan dimuat lebih pantas.

18. Reka Bentuk Web Responsif

Ini adalah salah satu perkara terpenting yang perlu anda sertakan di laman web anda.

Reka bentuk web yang responsif membolehkan susun atur laman web berubah untuk skrin yang menggunakannya. Layar lebar komputer memaparkan banyak lajur. Tidak begitu dengan peranti mudah alih. Reka bentuk responsif akan membetulkannya.

Reka bentuk responsif bagus untuk pelawat anda dan bagus untuk anda. Ini menjadikan Google seperti anda lebih baik juga. Google memberikan pangkat yang lebih tinggi ke laman web yang dibina untuk sokongan berbilang peranti.

19. Ajakan Bertindak

A ajakan bertindak (CTA) adalah butang atau pautan di laman web anda. Ini mendorong calon pelanggan untuk menjadi petunjuk. Orang memerlukan kandungan yang ingin mereka lihat.
CTA mestilah:

 • Visual. Tawaran menarik menggunakan grafik.
 • Ringkas. Simpan sehingga tidak lebih dari lima perkataan.
 • Berorientasikan tindakan. Mulakannya dengan kata kerja.
 • Dalam warna yang berbeza. Jadikan ia menonjol.
 • Cukup besar untuk dilihat dari kejauhan. Itu mesti menarik perhatian.
 • Mudah difahami dan jelas. Apa yang akan diperoleh pengunjung sekiranya mereka mengklik CTA anda?

20. Prestasi dan Kepantasan

Kelajuan memuatkan halaman yang pantas menguatkan penglibatan pengunjung. Ini meningkatkan pengekalan dan meningkatkan penjualan. Respons laman web seketika membawa kepada kadar penukaran yang lebih tinggi. Kelewatan satu saat dalam pemuatan halaman mengurangkan kepuasan pelanggan sebanyak 16%.
Berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan untuk mengoptimumkan prestasi dan meningkatkan kelajuan:

 • semua gambar dengan format, ukuran, dan mampatan yang betul.
 • Optimumkan kod CSS. Lebih sedikit baris kod bermaksud kitaran pemprosesan lebih sedikit. Ini meningkatkan penyampaian fail laman web yang cekap untuk meminta penyemak imbas.
 • Gunakan sesedikit mungkin. Mereka menurunkan prestasi.
 • Mengoptimumkan pangkalan data.
 • Manfaatkan cache web dengan perisian jika penyedia anda tidak menawarkan cache sisi pelayan.
 • Gunakan rangkaian penghantaran kandungan (CDN). Ini akan meningkatkan prestasi dan kedudukan halaman anda.

21. Blog Di Tapak

Blog membawa lebih ramai pelawat ke laman web anda. Setiap catatan blog adalah halaman lain yang diindeks di laman web anda. Ini peluang lain untuk muncul di enjin carian.

Blog adalah perkara kegemaran untuk dikongsi di media sosial. Itu lebih banyak pendedahan untuk anda.
Blog anda membantu menjadikan anda atau syarikat anda sebagai pihak berkuasa. Kandungan bermanfaat menarik lebih ramai pelanggan.

22. Kandungan Asal

Membuat kandungan asli memakan masa dan mahal. Biasakan mengeluh tentang hal ini, tetapi jangan pernah berhenti. Inilah sebabnya.

Enjin carian memberi peringkat pada laman web anda mengikut kesesuaian kandungan yang diletakkan di laman web anda. Itulah sebabnya sangat penting untuk meletakkan kandungan asli di laman web anda. Sekiranya anda tidak mengemas kini kandungan anda, pengguna akan kehilangan minat terhadap laman web anda. Ubah atau tingkatkan kandungan anda secara berkala. Labah-labah enjin carian akan merangkak ke kandungan anda lebih kerap. Hasil carian anda akan bertambah baik.

23. Pengoptimuman Enjin Carian (SEO)

Google dan mesin carian lain tidak menerbitkan algoritma mereka. Mustahil untuk mengetahui dengan tepat bagaimana mengoptimumkan laman web anda untuk mereka. Walaupun begitu, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan penglihatan.

 • Gunakan kandungan unik, berkualiti tinggi, dan relevan di laman web anda.
 • Periksa metadata anda. Pastikan ia berkorelasi dengan kata kunci anda.
 • Sertakan kata kunci dalam URL halaman anda.
 • Elakkan pendua kandungan. Google akan menurunkan kedudukan anda.
 • Jangan berhenti menambahkan kandungan baru.

24. Integrasi Media Sosial

Media sosial dan laman web anda harus bekerjasama untuk mempromosikan jenama dalam talian anda.

Jadikan kandungan anda boleh dikongsi dengan butang kongsi sosial. Mereka membantu anda meningkatkan kesedaran mengenai kandungan anda. Ia juga meningkatkan pengalaman pengguna. Pengunjung ingin berkongsi.

Tambahkan hanya rangkaian sosial yang penting bagi anda. Anda akan meningkatkan kebarangkalian perkongsian kandungan. Letakkan butang perkongsian sosial di bahagian atas, bawah, atau di sepanjang halaman anda.

Sebilangan besar pengguna lebih suka melog masuk ke laman web dengan log masuk sosial. Anda akan meningkatkan penukaran dan pengekalan pendaftaran laman web. Ini memendekkan proses pendaftaran. Ini meningkatkan kadar perbualan.

25. Keselamatan Tapak Berkesan

Pencuri elektronik tidak kelihatan dan pantas. Mereka mahukan maklumat pelanggan dan maklumat kad kredit. Anda mempunyai tanggungjawab undang-undang untuk melindungi data ini dari pencurian. Anda mesti melaporkan pelanggaran keselamatan laman web anda yang berlaku.

 • Ikuti perkembangan ancaman penggodaman.
 • Pastikan kawalan akses dan keselamatan rangkaian sesekat mungkin.
 • Pasang firewall aplikasi web dan sembunyikan halaman pentadbir dari enjin carian.
 • Gunakan protokol SSL yang dienkripsi untuk memindahkan maklumat peribadi pengguna.

26. Penjejakan dan Analisis

Bagaimana pelawat anda menggunakan laman web anda? Satu-satunya cara untuk mengetahui adalah mengesannya dan menganalisis data.

Analitis Google adalah standard dalam alat analitik web untuk perniagaan dengan pelbagai ukuran. Paling bagus, percuma. Analitis Google adalah salah satu alat analitik paling kuat dan kuat yang ada. Ini akan membantu anda memahami apa yang dilakukan oleh pelawat anda di laman web anda.

Alat berbayar lain seperti CrazyEgg menawarkan lebih banyak pandangan. Apa yang anda gunakan di luar Analitis Google bergantung pada anggaran anda.

27. Peta Laman Laman Komprehensif

Ini bukan untuk penonton anda. Tetapi peta laman yang komprehensif adalah untuk seseorang yang sama pentingnya.
Peta laman memberikan maklumat berharga kepada enjin carian. Ini tidak membantu peringkat anda, tetapi membiarkan mesin pencari tahu apa yang harus diberi peringkat pertama.

Laman web anda mesti mempunyai Peta laman XML jika laman web anda baru dan anda mahu enjin carian menemui anda.

28. Imej yang Menarik

Menggunakan gambar yang salah dapat mengurangkan pembaca. Inilah cara gambar dan teks berfungsi sebagai perkongsian:

 • Letakkan gambar anda di atas tajuk utama. Ia dapat meningkatkan jumlah pembaca artikel sebanyak 10%.
 • Orang membaca kapsyen di bawah gambar rata-rata 300% lebih banyak daripada salinan badan itu sendiri.
 • Gambar tanpa perkaitan yang jelas adalah pembaziran ruang. Pastikan ini menarik bagi khalayak sasaran anda. Imej mesti menggarisbawahi aspek terpenting dalam topik anda.
 • Foto stok yang jelas adalah perubahan besar bagi pengunjung laman web.
 • Kajian menunjukkan bahawa penonton laman web tidak menyukai penggambaran orang ramai. Mereka juga tidak menyukai wajah yang diperbesar melebihi ukuran sebenarnya.

29. Penyelenggaraan Laman Web

Anda mendapat penyelenggaraan berkala untuk kereta anda. Laman web anda juga memerlukan ini. Masa untuk merancang penyelenggaraan adalah sebelum anda memulakannya. Buat senarai semak yang merangkumi:

 • Sandaran biasa.
 • Kemas kini perisian, terutamanya jika anda menggunakan penyelesaian CMS.
 • Periksa pautan yang rosak.
 • Betulkan borang untuk berfungsi dengan cara yang sepatutnya.
 • Kaji dan selesaikan masalah dengan e-mel yang dihantar dari pelayan web.
 • Buang akaun dan komen spam.
 • Periksa kelajuan memuatkan laman web.
 • Kaji keterlihatan carian anda.

Luangkan Masa untuk Melakukannya dengan Betul

Sudah tentu, anda mahu laman web anda dikendalikan secepat mungkin! Semua perancangan ini sepertinya akan memperlahankan keadaan. Betul. Setiap 29 perkara yang perlu dipertimbangkan mewakili minggu atau bahkan bulan perancangan.

Sudah habis masa. Anggaplah ia menjadi pangkalan laman web anda. Perkara-perkara besar dibina berdasarkan asas yang kukuh.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map