17 Alat Uji Kelajuan Laman Web Percuma untuk Meningkatkan Prestasi Laman Web anda

Sebagai juruweb, mungkin statistik terpenting yang anda temui adalah statistik yang menggambarkan ketidaksabaran rata-rata pengguna Internet: masa memuatkan laman web anda. Kurang dari beberapa saat sahaja yang anda dapat.


Sebenarnya, jika ada halaman Web anda yang memakan masa lebih dari tiga saat untuk dimuat, kemungkinan anda akan kehilangan perniagaan kerana kebanyakan orang hanya akan menekan butang kembali atau menutup tab.

Oleh kerana ia menimbulkan kesan negatif mengenai laman web anda, banyak pengguna ini mungkin tidak akan repot untuk kembali.

Kelajuan laman web juga mempunyai pengaruh yang signifikan pada peringkat mesin pencari laman web anda, dengan Google menggunakan waktu muat halaman Web sebagai salah satu parameter peringkat cariannya. (Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dengan kata-kata Google di sini.)

Oleh itu, jika laman web anda mengambil masa lebih lama daripada biasa untuk dimuatkan, gergasi mesin pencari akan mendapat kedudukan laman web yang lebih pantas di hadapan laman web anda. Dan seperti yang anda jangkakan, ini bermakna anda tidak mendapat keuntungan dari kehadiran dalam talian yang anda berusaha keras untuk mewujudkannya!

Oleh itu, prestasi dan kemampuan keseluruhan laman web anda untuk menghasilkan dengan cepat adalah mustahak bukan hanya untuk kegunaannya tetapi juga kejayaannya. Walaupun anda mengingatnya, adalah idea yang baik untuk menggunakan alat ujian kelajuan untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik mengenai masalah kelajuan laman web yang mungkin anda hadapi.

Alat ujian akan memberi tahu anda tentang kelajuan laman web anda, serta memberikan data dan laporan terperinci mengenai bagaimana anda sebenarnya dapat menyelesaikan masalah tersebut. Ya, mereka percuma, jadi mengapa tidak?

1. Dapatan Google PageSpeed

Dibangunkan oleh Google, Wawasan PageSpeed adalah alat percuma yang membolehkan anda menganalisis prestasi laman web anda di kedua-dua peranti desktop dan mudah alih. Ia menilai halaman anda dengan skor antara 0 dan 100 mata. Skor yang lebih tinggi, lebih baik melebihi 85, adalah petunjuk bahawa halaman berprestasi sangat baik.

Namun, apa-apa yang lebih rendah daripada ini bermakna ada ruang untuk diperbaiki. Walaupun Wawasan PageSpeed ​​sebenarnya tidak akan memberi anda masa memuatkan halaman anda dengan tepat, apa yang dilakukannya adalah menghasilkan sekitar 30 cadangan berbeza mengenai bagaimana anda dapat menjadikan halaman itu lebih cepat.

2. WebPagetest

Alat dalam talian percuma yang lain, WebPagetest membolehkan anda menjalankan ujian mudah untuk menentukan masa memuatkan halaman Web anda dengan tepat. Walau bagaimanapun, anda juga dapat melakukan ujian yang lebih dipersonalisasi dengan mengkonfigurasi tetapan lanjutan, di mana anda dapat mencari pilihan untuk penyekat kandungan, penyekat video, transaksi berbilang langkah, dan banyak lagi.

Setelah menjalankan ujian, pilih “Kecepatan Halaman”, dan anda akan mendapat gred keseluruhan serta senarai semak lengkap beberapa cadangan untuk meningkatkan kelajuan laman web anda. Ciri lain yang perlu disebutkan adalah kemampuan untuk memilih beberapa lokasi dan pelbagai penyemak imbas sebelum anda memulakan ujian.

3. GTmetrix

Dengan GTmetrix, anda dapat memberikan pengalaman pengguna yang lebih cekap, pantas, dan lebih baik secara keseluruhan. Alat dalam talian percuma bukan sahaja menunjukkan kepada anda kelajuan halaman Web anda, tetapi juga menganalisis pelbagai cara untuk meningkatkan kelajuan dan prestasi laman web anda. Anda juga dapat melihat gred YSlow di laman web anda.

Anda boleh mendaftar untuk mendapatkan akaun percuma untuk mendapatkan akses ke beberapa ciri alat, yang cukup untuk kebanyakan keperluan ujian kelajuan anda. Satu ciri menarik adalah kemampuan untuk melacak sejarah laporan anda hingga lima laman web yang berbeza. Tetapi untuk mendapatkan akses ke ciri canggih, anda mesti membayar. Pelan berbayar bermula dari $ 15 setiap bulan, yang merupakan tawaran yang menimbangkan hasil yang anda dapat.

4. Pingdom

Pingdom adalah perkhidmatan pemantauan laman web, rangkaian, dan pelayan yang hebat yang membolehkan pengguna menjalankan ujian kelajuan percuma. Ini memaparkan masa memuatkan laman web anda dan memberi anda banyak laporan, seperti nilai prestasi, berdasarkan pelbagai faktor penting, dan perincian tempoh setiap objek di halaman anda (misalnya perpustakaan JavaScript, gambar, dan helaian gaya) yang diperlukan untuk memuatkan.

Ini juga membolehkan anda menjalankan ujian dari beberapa lokasi dan mengesan sejarah prestasi, yang berguna. Namun, jika anda ingin memantau prestasi, waktu operasi, dan kelajuan laman web anda 24/7, anda harus membeli rancangan bulanan, mulai dari $ 13.95 sebulan.

5. Tunjukkan Perlahan

Tunjukkan Perlahan, versi berasaskan web dari aplikasi pelayan sumber terbuka yang menggunakan nama yang sama dan memantau banyak metrik prestasi laman web dari masa ke masa. Sebaik sahaja anda menambahkan URL anda, perisian tersebut memantau laman web anda secara terbuka dengan menangkap hasil dari empat alat ujian kelajuan yang paling popular, termasuk Dynatrace, YSlow, WebPagetest, dan PageSpeed ​​Insights.

Hasilnya terdapat dalam grafik untuk membantu anda memahami bagaimana pelbagai perubahan pada laman web anda memberi kesan terhadap kinerjanya. Anda mesti mendaftar untuk menggunakan alat ini. Sekiranya anda mahu laman web ini menyimpan pengukuran anda secara peribadi, anda harus memuat turun dan memasang alat tersebut di pelayan anda sendiri.

6. Neustar

Walaupun alat lain memberi anda banyak lokasi untuk dipilih sebelum anda memulakan ujian, Neustar mempunyai pendekatan yang sedikit berbeza. Setelah memberikan URL anda, alat ini menguji kelajuan laman web anda di empat lokasi yang berbeza secara serentak. Ini membolehkan anda melihat masa yang tepat untuk memuatkan laman web anda di lokasi seperti San Francisco; Washington DC; Dublin; dan Singapura.

Waktu pemuatan masing-masing ada dalam carta, jadi anda mesti mengenal pasti fail yang perlu anda optimalkan untuk meningkatkan masa muat laman web anda. Anda juga mempunyai pilihan untuk mengeksport hasil anda ke PDF, yang boleh anda muat turun dan lihat di kemudian hari.

7. Kesan Beban

Kesan Beban adalah alat ujian prestasi dan ujian beban dalam talian percuma untuk aplikasi mudah alih, aplikasi Web dan laman web anda. Ia memberikan data yang mencukupi mengenai kemampuan laman web anda untuk menangani lalu lintas laman web. Juga, ia dapat menunjukkan pelbagai metrik seperti “permintaan sesaat” dan “masa muat jenis kandungan” dalam grafik.

Anda bahkan boleh menjalankan ujian dari hingga 10 lokasi yang berbeza secara serentak, dan anda dapat menambahkan lebih banyak lokasi berdasarkan permintaan. Walaupun anda dapat mengakses kebanyakan ciri menggunakan percubaan percuma, anda harus melanggan salah satu rancangan premium jika anda mahukan sesuatu yang lebih maju. Rancangan bermula pada $ 89 / bulan.

8. YSlow

Dibangunkan oleh Yahoo, YSlow adalah pemalam percuma untuk penyemak imbas anda. Ini tersedia untuk pelbagai penyemak imbas yang popular, seperti Opera, Firefox, Chrome dan Safari. Alat ini menganalisis mana-mana halaman Web yang anda lawati dengan serta-merta. Walaupun tidak memberi anda masa memuatkan halaman anda dengan tepat, ia memberi anda 20 markah prestasi berbeza berdasarkan set peraturan Yahoo untuk laman web berprestasi tinggi.

Bukan itu sahaja. Ia juga memaparkan statistik mengenai halaman, meringkaskan komponen halaman, menyediakan alat untuk analisis prestasi, dan menawarkan pelbagai cadangan dan petua untuk membantu anda meningkatkan prestasi dan kelajuan laman web anda.

9. Penganalisis Halaman Web

Mungkin salah satu alat ujian kelajuan tertua di luar sana (versi pertamanya dikeluarkan pada tahun 2003), Penganalisis Halaman Web dapat membantu pengguna meningkatkan prestasi laman web mereka. Sebaik sahaja anda memasukkan URL, alat yang hebat akan memberi anda analisis deskriptif laman web anda dengan mengira dan menjumlahkan setiap elemen halaman Web anda.

Alat ini mempertimbangkan ciri-ciri ini dan kemudian memberikan nasihat berharga mengenai cara meningkatkan masa pemuatan laman web anda. Ia juga memasukkan teknik dan amalan pengoptimuman laman web terbaik ke dalam cadangannya.

10. Pemarkahan Halaman

Pemarkahan Halaman adalah alat mudah lain yang memuatkan URL yang dimasukkan dan memberikan paparan terperinci mengenai jangka masa setiap bahagian memuat. Ini akan menunjukkan bukan hanya waktu keseluruhan tetapi juga beberapa proses transmisi lain yang terjadi ketika seseorang meminta laman web melalui penyemak imbas Web, termasuk waktu muat turun, pencarian domain, ukuran halaman, waktu sambungan, dan banyak lagi.

PageScoring adalah salah satu alat yang paling berkesan untuk mengukur prestasi laman web anda dalam masa nyata kerana menyediakan laporan prestasi yang mudah dan mudah difahami kepada pengguna dengan reka bentuk minimalis.

11. DareBoost

DareBoost adalah alat yang agak baru dan menawarkan lebih daripada 100 pusat pemeriksaan yang berbeza ketika menganalisis kelajuan laman web anda. Ia kemudian menilai laman web anda dengan skor antara 0 dan 100. Anda boleh menggunakan alat untuk menguji prestasi laman web anda di desktop dan mudah alih, dan ia akan mengesan masalah kualiti dan masa memuat dari hingga 10 lokasi yang berbeza (bergantung pada lokasi mana kamu pilih).

Hasilnya ada dalam laporan, yang mana prioriti yang anda tetapkan akan berpisah. Anda bahkan boleh mengeksport laporan anda ke PDF dan membandingkan prestasi laman web anda dengan yang lain. Selain memberikan cadangan untuk meningkatkan kecepatan laman web Anda, alat ini juga menawarkan kualiti kod, aksesibilitas, dan nasihat SEO.

12. Pengoptimuman Pagespeed Varvy

Dibangunkan dan dikendalikan oleh Patrick Sexton, Pengoptimuman Pagespeed Varvy membolehkan pengguna menguji halaman Web untuk masalah kelajuan biasa. Laporan URL yang disediakan dipecah menjadi lima bahagian yang berbeza, termasuk “perkhidmatan yang digunakan,” “rajah sumber,” “masalah kelajuan halaman dijumpai,” dan juga “penggunaan JavaScript.”

Alat ini menerangkan apa yang dapat anda perbaiki di laman web anda dengan menggunakan pendekatan yang lebih grafik, tetapi ia juga merangkumi dokumentasi tentang bagaimana anda dapat mengoptimumkan laman web anda dengan tutorial yang bermaklumat mengenai memanfaatkan cache penyemak imbas, menangguhkan jalan render yang kritikal, dan banyak lagi.

13. Pemasa Tapak OctaGate

Alat ini adalah alat yang mudah namun berguna yang membolehkan pengguna individu atau pemilik laman web memantau tempoh yang diperlukan pengguna memuat turun satu (atau lebih) halaman laman web anda. Sebaik sahaja anda memberikan URL yang ingin anda uji, ia akan menunjukkan hasilnya dalam graf bar, yang menampilkan semua item di halaman dan mengandungi maklumat berharga seperti waktu mula muat turun dan tempohnya.

Sekiranya anda ingin menemui objek halaman yang memuatkan perlahan, Pemasa Tapak OctaGate dapat membantu anda mengenal pasti mereka dengan mudah. Anda kemudian dapat mengoptimumkan objek khusus tersebut untuk meningkatkan kelajuan laman web anda.

14. KeyCDN

KeyCDN adalah alat ujian kelajuan yang ringan dan sangat pantas yang memberikan maklumat terperinci mengenai prestasi laman web anda. Anda boleh memilih dari 10 lokasi yang berlainan di seluruh dunia dan juga boleh memilih untuk menjadikan hasil anda umum atau peribadi. Alat ini juga menyediakan pratonton laman web visual dan pemecahan air terjun, yang membolehkan anda melihat masa muat dengan cepat, permintaan PPTP, serta ukuran penuh laman web.

15. Dotcom-monitor

Dengan monitor dotcom, anda mempunyai tujuh penyemak imbas Web yang berbeza dan 23 lokasi yang berbeza untuk dipilih sebelum anda memulakan ujian kelajuan anda. Apa yang unik dari alat ini ialah alat ini membolehkan anda menjalankan semua ujian geografi secara serentak. Ini seterusnya, menjimatkan masa anda kerana kebanyakan alat lain hanya membolehkan anda menjalankan ujian secara berasingan di setiap lokasi.

Penemuan ujian terdapat dalam laporan, yang dibagi oleh laman web ini kepada lima bagian yang berbeda, termasuk “prestasi”, “kesalahan”, “ringkasan”, “tuan rumah”, dan “carta air terjun”.

16. WebToolHub

Salah satu alat ujian kelajuan yang lebih asas, WebToolHub membolehkan anda memeriksa laman web anda untuk memuatkan masalah dan memberikan pandangan berharga, seperti kecepatan rata-rata, ukuran halaman, kelajuan muat turun, dan waktu muat dalam format tabel.

17. Zoomph

Dengan Zoomph, anda boleh menganalisis laman web anda untuk lebih daripada 400 penyebab biasa masa pemuatan lambat secara percuma. Ia akan mengimbas laman Web anda dan menunjukkan data yang berkaitan dengan prestasinya. Namun, untuk mengakses ciri lain, seperti pemantauan dan pelaporan, anda harus mendaftar untuk akaun percubaan.

Kepada anda

Seperti yang anda lihat, terdapat pelbagai alat ujian kelajuan dalam talian yang dapat anda pilih, dengan masing-masing mempunyai set ciri tersendiri. Menguji laman web anda secara berkala dapat membantu anda dalam menyelesaikan masalah kelajuan yang mungkin anda hadapi. Namun, anda perlu memastikan anda selalu menggunakan alat yang betul!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map