14 Alat Tiada Freelancer yang Berjaya Tidak Boleh Hidup Tanpa

Ekonomi bebas global sedang mengalami pertumbuhan yang sangat besar kerana kemampuannya menyediakan alternatif yang fleksibel, mudah, belum lagi keuntungan yang menguntungkan daripada sembilan hingga lima rutin kerja yang monoton.


Industri freelance membolehkan orang untuk mengambil alih dan mengarahkan karier mereka sendiri ketika mereka dapat menentukan sifat dan jumlah projek yang mereka jalankan, pelanggan mereka, kapan harus bekerja dan bagaimana mendapat bayaran.

Pasaran bebas di AS sahaja menggunakan lebih banyak 53 juta pekerja iaitu 34% dari jumlah tenaga kerja nasional yang mengejutkan dan menyumbang pendapatan hampir 715 bilion USD kepada ekonomi AS.

Selain saiz pasaran; pekerjaan freelance sekarang juga menikmati status profesional yang tinggi serta menarik perhatian dengan sekitar 80% bukan freelancer bersedia untuk mengambil projek bebas sebagai tambahan kepada pekerjaan utama mereka.

Alat untuk Freelancer

Alat yang Menggabungkan Bakat Dengan Perniagaan:

Pertumbuhan eksponensial dalam industri freelance telah mendorong pengembangan sejumlah besar alat dan aplikasi yang meningkatkan efisiensi proyek freelance.

Di mana untuk freelancer dunia adalah kanvas mereka, memanfaatkan sepenuhnya peluang yang ada memerlukan pendekatan yang berdisiplin dan, oleh itu, kita melihat bahawa membuat lompatan dari menjadi freelancer biasa kepada profesional freelance yang berjaya memerlukan penggunaan alat yang dirancang khusus untuk menangani masalah yang luar biasa kerja kaki yang merupakan ciri projek lepas. Ini menjadi lebih penting kerana sebagai freelancer seluruh penghidupan anda bergantung pada seberapa efisien anda menyelesaikan projek anda.

Oleh itu, mari kita lihat alat mutlak yang mesti dimiliki untuk menjadi freelancer yang berjaya:

1. Senarai Wunder

Perkara pertama yang pertama, teratur dengan Wunderlist; aplikasi senarai merentas platform dan intuitif untuk dilakukan. Antaramuka minimalis namun menawan, dan kegunaannya lancar seperti menulis di atas kertas. Ia menawarkan sekumpulan ciri menyeluruh yang memastikan bahawa anda tidak akan melupakan tugas penting.

Ia juga mempunyai pilihan aplikasi mudah alih dan desktop yang pelbagai dan menyokong kerjasama antara dua orang atau lebih. Namun, ia tidak menawarkan peringatan berdasarkan lokasi dan bahasa kerana penetapan tarikh tidak memasukkan tarikh akhir yang berulang.

Harga:
Pelan Pro: $ 4.99 sebulan
Rancangan Perniagaan: $ 4.99 setiap pengguna / sebulan

2. Gelombang

Satu perkara yang sering dihadapi oleh para freelancer adalah pengurusan profesional mengenai masalah wang yang menyebabkan ketidakpastian serta pembaziran wang. Wave telah dirancang untuk memenuhi freelancer individu dan perniagaan kecil yang mempunyai sembilan pekerja atau kurang.

Ini menyediakan sekumpulan ciri yang komprehensif termasuk pembukuan, perakaunan, penjanaan dan pengedaran invois, penerimaan pembayaran melalui kad kredit, dan lain-lain. Ia kini melayani lebih dari 25 juta pengguna di seluruh dunia dan untuk alasan yang baik. Ia mempunyai antara muka yang sederhana, mudah digunakan dan disusun secara logik, namun ia tidak menawarkan pilihan untuk menjalankan perakaunan berasaskan tunai dan gambaran keseluruhan mengenai baki.

Harga:
Percuma.

3. Bidsketch

Untuk berjaya sebagai profesional bebas, penting untuk menonjol dari orang ramai dengan memberikan rasa profesional kepada dokumen cadangan yang anda kongsi dengan pelanggan. Bidsketch menawarkan cadangan projek berjenama dalam beberapa minit yang berdasarkan pada kos, reka bentuk dan kandungan yang boleh digunakan semula. Cadangan ini dapat disesuaikan sepenuhnya dan merangkumi ciri tambahan seperti cadangan bayaran dan tandatangan elektronik.

Harga:
Pelan Freelancer: $ 29 sebulan
Pelan Studio: $ 79 sebulan
Pelan Agensi: $ 149 sebulan

4. Minterapp

Salah satu alat paling mudah yang ada, Minterapp membolehkan solo-freelancer dan juga perniagaan freelance untuk mengesan masa dengan cekap dan menghasilkan invois profesional. Anda boleh menambahkan tugas yang perlu diselesaikan dan menetapkan tanggungjawab kepada pengguna tertentu bersama dengan kadar pembayaran setiap jam atau jabatan.

Minterapp akan sentiasa memantau kemajuan projek dan menghasilkan invois berdasarkan jumlah jam yang digunakan. Ia berasaskan cloud, sehingga dapat diakses di mana saja dan memungkinkan penerimaan pembayaran melalui pilihan pembayaran yang selamat seperti PayPal, Stripe, dll..

Harga:
Pelan Ringkas: $ 9,95 sebulan
Rancangan Perniagaan: $ 29.95 sebulan
Pelan Perusahaan: $ 59.95 sebulan

5. TextExpander

Freelancer sering diminta untuk menyulap pelbagai projek secara serentak. Ini biasanya melibatkan perkongsian lebih kurang email yang serupa dengan pelanggan yang menghabiskan banyak masa. Di sinilah TextExpander memainkan peranannya. Ini pra-program singkatan ringkas yang secara automatik memasukkan teks dan juga gambar, CSS apabila diminta oleh jalan pintas yang mudah.
Ia juga menjimatkan masa dengan memperbaiki kesalahan menaip secara automatik dan memasukkan borang yang diperlukan untuk setiap projek. Namun, satu-satunya kelemahan adalah bahawa ia menawarkan antara muka semua perniagaan.

Harga:
$ 1.66 sebulan

6. Pejabat terbuka

Bagi freelancer yang menulis untuk mencari nafkah, OpenOffice adalah alternatif berkuasa Microsoft Office. Ia menarik untuk freelancer kerana pelbagai ciri termasuk mudah mengeksport dokumen seperti pamflet, e-book, panduan, dll ke pdf.

Harga:
Percuma.

7. Dropbox

Dropbox sangat sesuai untuk menyegerakkan fail ke platform web dan menyusunnya mengikut projek sehingga anda tidak perlu berulang-ulang mencari dokumen. Ia menawarkan kolaborasi dokumen dalam talian masa nyata dan menyediakan akses yang tidak ternilai ke fail yang anda hapus secara tidak sengaja. Kosnya adalah satu-satunya perkara yang perlu diberi perhatian kerana ia mungkin terlalu banyak. Penyelesaiannya sangat sesuai untuk pekerja bebas yang menguruskan pasukan kecil perniagaan mereka sendiri dan kecil.

Harga:
$ 9.99 sebulan

8. MindMeister

MindMeister adalah alat pemetaan minda yang sesuai untuk projek kreatif. Ini membolehkan individu dan pasukan untuk menyampaikan pemikiran mereka secara visual dan membaginya dengan ahli pasukan untuk proses pemikiran yang lebih kolaboratif. Apa yang membezakan MindMeister daripada alat pemetaan minda percuma adalah ia hanya menggunakan penyemak imbas web untuk berfungsi.

Walau bagaimanapun, ia tidak dilengkapi dengan pembuatan manual pengguna yang tidak jelas untuk pengguna baru dan tidak membenarkan spesifikasi jenis pautan. MindMeister juga dapat digunakan sebagai alat pengurusan projek yang sederhana kerana pengguna dapat mengubah idea menjadi tugas yang dapat digabungkan dengan tenggat waktu, penugasan, dan tingkat keutamaan. Semasa projek berjalan, status tugas dapat dipantau dengan mudah.

Harga:
Pelan Peribadi: $ 6 sebulan
Pelan Profesional: $ 10 sebulan
Rancangan Perniagaan: $ 15 sebulan

9. Evernote

Kreativiti adalah roti dan mentega profesional bebas dan boleh mencetuskan bila-bila masa sepanjang hari. Dalam keadaan seperti itu, Evernote bertindak sebagai platform untuk mencatat idea, menangkap gambar, fail media, dan lain-lain dengan cepat dan mengamankannya dengan segera ke platform berasaskan web sehingga mudah diambil dari lokasi mana pun.

Versi percuma membataskan pengguna untuk berfungsi hanya dengan menggunakan dua alat, sedangkan, rancangan peringkat pertengahan tidak memiliki ciri-ciri yang menonjol dan rancangan profesional mungkin terlalu mahal untuk individu freelancer.

Harga:
Pelan Asas: Percuma
Pelan Plus: 34.99 setahun
Pelan Premium: 69.99 setahun

10. Hootsuite

Industri freelance adalah industri yang berkembang dan sangat kompetitif di mana jumlah projek yang diperoleh adalah sebanding dengan jarak pandang yang anda nikmati di hadapan pelanggan anda. Dan di mana lebih baik untuk memasarkan kemampuan anda dan mempersembahkan portfolio anda daripada melalui platform media sosial yang sejauh ini merupakan saluran pemasaran yang paling berkesan pada zaman kita.

Hootsuite adalah alat pengurusan media sosial yang paling banyak digunakan yang kini melayani lebih dari 10 juta pengguna di seluruh dunia dan menawarkan satu papan pemuka yang mudah digunakan yang mampu memantau kempen media sosial secara serentak di pelbagai rangkaian.

Harga:
Pelan Asas: Percuma
Pelan Pro: $ 8.99 sebulan
Rancangan Perniagaan: Harga disesuaikan

11. Kendur

Pasaran freelance memperluas jangkauan anda ke pelosok terjauh di dunia, yang membolehkan freelancer bekerja dengan ahli pasukan dan juga pelanggan dari seluruh dunia. Untuk menyediakan media komunikasi yang mudah dan boleh dipercayai, Slack menawarkan aplikasi pesanan berkumpulan yang inovatif yang membolehkan pengguna membuat ruang khusus melalui mana freelancer dapat berkomunikasi dengan pasukan antarabangsa dan juga pelanggan.

Walaupun tidak memiliki ciri-ciri berguna seperti kalendar, pengurusan tugas, dan ketentuan kolaboratif, ini adalah antara aplikasi komunikasi paling popular yang mempunyai kegunaan dan peraturan untuk berkongsi fail serta terlibat dalam perbincangan kumpulan.

Harga:
Pelan Asas: Percuma
Pelan Standard: $ 8 sebulan
Pelan Plus: $ 15 sebulan

12. Mozy

Freelancer berurusan dengan banyak pelanggan dan projek dan oleh itu perlu mengusahakan pelbagai dokumen pada satu masa. Satu perkara yang mereka tidak mampu adalah kehilangan dokumen kerana akan menyebabkan pembaziran kerja keras berjam-jam.

Mozy adalah penyelesaian sandaran berasaskan cloud yang komprehensif yang sesuai untuk individu dan juga perniagaan. Ini membolehkan freelancer bekerja di pelbagai peranti dan semua maklumat disandarkan secara automatik di cloud. Ia sedikit mahal dan tidak mempunyai pilihan perkongsian fail.

Harga:
Pelan Bulanan: Bermula dari $ 13 sebulan
Pelan 1 Tahun: Bermula dari $ 158 setahun
Pelan 2 Tahun: Bermula dari $ 293 setahun

13. Tanda Adobe

Keperluan freelancer yang sederhana tetapi mustahak adalah Adobe Sign yang membolehkan mereka menandatangani dan berkongsi dokumen secara elektronik dengan pelanggan tanpa perlu melakukan latihan cetak-tanda-scan konvensional. Oleh kerana fungsi yang pantas, Adobe Sign meningkatkan kecekapan proses tandatangan hingga 80%.

Harga:
Pakej Individu: $ 9,99 sebulan
Pakej Perniagaan: Bermula pada $ 30 sebulan
Pakej Perusahaan: Harga disesuaikan

14. Dashlane

Terakhir tetapi yang paling tidak mustahak, menguruskan pelbagai aplikasi dan log masuk boleh menjadi rumit dan memerlukan masa untuk mengingat semula kata laluan anda setiap kali anda menggunakan aplikasi boleh meletihkan dan memakan masa.
Dashline menawarkan fungsi pengurusan kata laluan, e-wallet, dan isi semula automatik, jadi satu-satunya kata laluan yang perlu anda ingat adalah kata laluan utama yang digunakan untuk mengakses Dashline. Walau bagaimanapun, peruntukan pembuatan kata laluan lalai harus dibuat lebih selamat.

Harga:
Pakej Asas: Percuma
Pakej Premium: $ 39.99 setahun

Mulakan Seperti Pro!

Banyak orang mula bebas dengan sedikit atau tanpa sokongan teknologi hanya untuk menelusuri kembali langkah mereka dan mencipta semula proses kerja mereka dengan menggunakan alat. Oleh kerana terdapat banyak aplikasi berkualiti tinggi yang percuma, disarankan agar para freelancer memulakan perusahaan mereka dengan menggunakan alat-alat berguna ini yang akan meningkatkan kecekapan dan profesionalisme mereka, membuka jalan menuju kejayaan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map