7 Matlamat Pemasaran Media Sosial yang Cemerlang untuk Diperjuangkan

Langkah pertama untuk strategi pemasaran apa pun, termasuk pemasaran media sosial, adalah menentukan tujuan anda. Apa yang anda harapkan untuk keluar dari strategi pemasaran media sosial anda? Setiap perniagaan akan berbeza, tetapi berikut adalah beberapa tujuan yang biasanya dicari oleh syarikat.


Catatan: Anda boleh memilih lebih daripada satu matlamat untuk anda strategi pemasaran media sosial. Kuncinya adalah mengenal pasti matlamat yang ingin anda capai dengan setiap kempen media sosial yang anda lancarkan.

MATLAMAT 1: Membangunkan Kesedaran Jenama di Kalangan Pelanggan Anda

Matlamat pertama pemasaran media sosial adalah untuk membiarkan pelanggan ideal anda mengetahui jenama anda wujud. Di media sosial, terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan. Berikut adalah beberapa cara berdasarkan rangkaian sosial teratas. Kami akan membincangkan lebih banyak taktik dan rangkaian sosial lain di kemudian hari di Langkah 2.

Dihidupkan Twitter, anda boleh berkomunikasi dengan sesiapa sahaja, tidak kira mereka mengikuti anda. Oleh itu, anda dapat mencari pelanggan ideal anda dan memulakan perbualan dengan mereka dengan menghantar mesej awam kepada mereka menggunakan nama pengguna mereka. Mereka boleh berkaitan dengan perniagaan atau hanya bersenang-senang. Sama ada jenama anda akan diperhatikan.

Strategi pemasaran media sosial

Anda juga dapat menggunakan Iklan Twitter untuk menampilkan konten, produk, dan perkhidmatan Anda di hadapan pelanggan ideal anda.

Dihidupkan Facebook, anda boleh berkomunikasi dengan pelanggan ideal anda dengan menjadi peminat halaman mereka dan memberi komen mengenai catatan mereka menggunakan halaman Facebook anda.

Anda tidak mahu mengiklankan produk atau perkhidmatan anda pada masa ini, tetapi hanya menyumbang kepada perbualan yang berharga. Anda juga boleh menggunakan profil peribadi ahli syarikat anda yang terkenal untuk menyertai kumpulan di mana pelanggan ideal anda terlibat dan mula terlibat dengan mereka di sana. Akhirnya, anda juga dapat menggunakan Iklan Facebook untuk menampilkan kandungan, produk, dan perkhidmatan anda di hadapan pelanggan ideal anda.

Cara beriklan di LinkedIn

Dihidupkan LinkedIn, anda boleh berkomunikasi dengan pelanggan ideal anda dengan menggunakan profil peribadi dengan berhubung dengan mereka secara langsung, melalui akaun Premium dan InMails, atau dengan terlibat dengan mereka dalam kumpulan LinkedIn. Anda juga dapat menggunakan Iklan LinkedIn untuk menampilkan kandungan, produk, dan perkhidmatan anda di hadapan pelanggan ideal anda.

Seperti yang anda lihat, kesedaran mengenai jenama anda di hadapan pelanggan ideal anda dapat dilakukan dengan mudah melalui media sosial. Dan memandangkan pelanggan anda adalah perniagaan yang sudah ada di media sosial yang berusaha meningkatkan kesedaran untuk diri mereka di hadapan pelanggan ideal mereka, anda tidak akan menghadapi masalah untuk mencarinya dan membina kesedaran untuk diri sendiri.

MATLAMAT 2: Menetapkan Jenama Anda sebagai Pemimpin Pemikiran dalam Industri Anda

Matlamat lain yang melangkah lebih jauh daripada meningkatkan kesedaran untuk jenama anda adalah menjadikan jenama anda sebagai peneraju pemikiran dalam industri anda. Katakanlah perisian media sosial jenama anda. Jenama anda ingin dikenali sebagai peneraju pemikiran dalam industri media sosial. Untuk melakukan itu, anda ingin membuat kandungan berharga dalam pelbagai format.

Bergantung pada industri tertentu dan pelanggan ideal anda, format ini mungkin merangkumi catatan blog, ebook, kertas putih, video, webinar, podcast, alat, program pendidikan, dan bahkan sijil. Matlamat semua kandungan itu adalah untuk menunjukkan pengetahuan dan kepakaran jenama anda dalam industri anda.

Sumber pemasaran kandungan untuk media sosial

Sudah tentu, membuat semua kandungan itu adalah satu perkara. Memastikan kandungan mencapai pelanggan ideal anda adalah perkara lain. Di situlah media sosial dimainkan. Rangkaian media sosial berperanan besar dalam memastikan anda dapat menjangkau pelanggan ideal anda dengan kandungan berharga yang menjadikan anda sebagai pemimpin pemikiran.

Paling strategi pengedaran kandungan media sosial melibatkan campuran untuk berkongsi kandungan secara organik dengan rangkaian jenama serta membuat iklan yang disasarkan yang memastikan bahawa kandungan menjangkau pelanggan ideal jenama. Bergantung pada jenis kandungan, konten juga dapat digunakan sebagai cara untuk tidak hanya meningkatkan status anda sebagai pemimpin pemikiran dalam industri anda, tetapi juga membantu anda menghasilkan petunjuk.

Contohnya, jangan hanya memberikan kertas putih percuma. Jadikan pelanggan ideal anda memberikan alamat e-mel mereka sebagai gantinya dengan menghubungkan sebarang promosi pemasaran media sosial untuk kertas putih itu ke halaman arahan yang direka khusus untuk kertas putih itu.

Penjanaan utama untuk pemasaran media sosial

Sekiranya anda telah mencipta kandungan yang hebat, ini adalah win-win untuk anda dan petunjuk baru anda.

MATLAMAT 3: Menjana Lalu Lintas ke Laman Web Anda

Tidak kira apa perniagaan anda lakukan, anda mungkin tidak dapat melakukannya tanpa lalu lintas ke laman web anda. Pemasaran media sosial adalah cara yang baik untuk akhirnya lorong lalu lintas ke laman web anda. Sebagai permulaan, hampir setiap rangkaian sosial membenarkan sekurang-kurangnya satu tempat di mana anda boleh menambahkan pautan ke laman web anda, jika tidak lebih. Profil peribadi, halaman perniagaan – hampir semuanya menawarkan sekurang-kurangnya satu bidang pautan laman web. Beberapa menawarkan bidang yang jelas bukan untuk pautan laman web, tetapi dapat digunakan untuknya.

Selepas pautan di profil anda, anda mempunyai kemas kini status dengan pautan kembali ke kandungan anda atau promosi semasa dan kempen iklan media sosial dengan pautan kembali ke kandungan anda atau promosi semasa.

Kemudian, jika anda benar-benar bernasib baik, anda akan menemui perbincangan yang relevan di mana orang mengemukakan soalan yang boleh dijawab dengan pautan kembali ke laman web anda. Sudah tentu, kadang-kadang anda mungkin tidak mendapat pautan, tetapi jika anda mempunyai jenama yang mudah dikenali, sebutannya cukup baik. Atau anda mungkin bernasib baik dan mendapat pemasaran dari mulut ke mulut yang hebat dari pengguna anda!

Dari mulut ke mulut di Twitter

Penting untuk berjaga-jaga untuk sebutan sebegini dan mengucapkan terima kasih apabila mungkin supaya orang ingin terus menyebarkan berita mengenai perniagaan anda.

MATLAMAT 4: Menjana petunjuk untuk pasukan jualan anda

Pada mulanya, pemasaran media sosial adalah mengenai membina khalayak dan mendorong penglibatan. Tetapi kemudian, perniagaan mula bercakap ROI. Mereka ingin melihat nombor yang dapat mereka gunakan untuk menjadikan aktiviti pemasaran media sosial setara dengan nilai dolar.

Salah satu cara untuk melakukan ini adalah dengan menetapkan generasi peneraju sebagai matlamat. Sekiranya anda dapat menjana petunjuk dari media sosial untuk pasukan penjualan anda, pasukan penjualan anda akhirnya dapat mengesan petunjuk tersebut sehingga jika petunjuknya berubah menjadi penjualan, anda akan mengetahui apakah pemasaran media sosial anda menghasilkan ROI.

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, sebahagian daripada tujuan untuk menjadikan jenama anda sebagai pemimpin pemikiran dalam industri anda juga dapat digabungkan menjadi generasi peneraju dengan membuat kandungan berharga yang dapat diterima orang dengan berkongsi maklumat mereka dengan anda. Tetapi rangkaian media sosial tertentu telah melangkah lebih jauh untuk membantu jenama mencapai generasi peneraju.

Facebook, misalnya, mempunyai bentuk generasi petunjuk mudah alih yang dapat digunakan jenama untuk menangkap petunjuk dari pengguna mudah alih aplikasi Facebook. Pengguna bermula dengan mengetuk iklan.

Iklan BMW USA di Facebook mudah alih
Bentuk generasi utama BMW USA di telefon bimbit Facebook

Kemudian mereka berkongsi maklumat mereka dengan jenama tersebut tanpa meninggalkan aplikasi Facebook.

Twitter mempunyai pilihan iklan yang serupa, tetapi pilihan mereka tersedia untuk pengguna desktop dan mudah alih.

Iklan Twitter untuk mendapatkan maklumat pengguna

Satu klik pada butang ajakan bertindak akan membolehkan pengguna Twitter menyerahkan nama dan alamat e-mel yang berkaitan dengan akaun Twitter yang mereka log masuk tanpa perlu meninggalkan Twitter. Kedua-dua pilihan dari Facebook dan Twitter akan membantu anda mengubah iklan sosial menjadi petunjuk kerana anda mempunyai peluang yang lebih kecil untuk kehilangannya antara klik dari iklan ke halaman arahan anda.

MATLAMAT 5: Menukar Trafik Media Sosial menjadi Penjualan di Laman Web Anda

Dalam corong biasa, kebanyakan perniagaan akan mencuba menukar lalu lintas dari pemasaran media sosial menjadi petunjuk, dan kemudian menukar petunjuk tersebut menjadi jualan. Tetapi itu tidak selalu bermaksud anda tidak boleh menukar lalu lintas media sosial secara langsung menjadi jualan. Ini hanyalah masalah jenis trafik media sosial yang anda cuba tukar.

Iklan Facebook untuk perabot

Sekiranya matlamat anda adalah untuk menukar lalu lintas media sosial menjadi penjualan, anda pasti ingin memberi tumpuan kepada rangkaian sosial yang membolehkan penargetan semula iklan – khususnya, Facebook dan Twitter. Menargetkan semula iklan akan membolehkan anda membuat iklan kepada orang yang telah mengunjungi halaman produk dan perkhidmatan anda. Pada hakikatnya, iklan ini akan mengingatkan orang tentang produk dan perkhidmatan anda, dan mudah-mudahan menariknya kembali untuk menjadikannya pembeli.

Adakah iklan Facebook itu adalah perkara pertama yang membawa orang itu ke laman web anda? Tidak. Tetapi adakah perkara yang menyebabkan mereka membeli? Sekiranya ini merupakan kempen terakhir yang mereka klik sebelum membeli, maka dengan berkesan, ya.

Retargeting iklan bukan satu-satunya cara untuk pergi. Facebook juga menawarkan pemilik halaman dalam kategori tertentu pilihan untuk mendirikan kedai di halaman mereka sehingga mereka dapat menjual produk fizikal di halaman mereka. Satu-satunya kos untuk jenama adalah kos pemprosesan kad kredit.

Mendirikan kedai di laman Facebook

Sekiranya anda tidak mempunyai tab Kedai, anda juga boleh mempromosikan produk dan perkhidmatan anda dengan menyematkan pos mengenai mereka di bahagian atas dinding anda di Facebook atau profil di Twitter. Atau tunjukkan pada foto muka depan anda. Banyak kemungkinan cara untuk mendorong pengunjung dari profil sosial anda berminat untuk membuat pembelian di laman web anda.

MATLAMAT 6: Menguruskan Soalan Pra-Jualan dan Sokongan Pelanggan Pasca-Jualan

Kadang kala, bukan selalu membuat penjualan, melainkan membuat pengalaman. Pemasaran media sosial dapat membantu jenama mencipta pengalaman hebat untuk pelanggan mereka. Perniagaan B2B khususnya ingin bersedia untuk menjawab soalan sebelum dan selepas penjualan untuk pelanggan mereka kerana pelanggan mereka adalah perniagaan yang sudah biasa menangani sokongan pelanggan di media sosial.

Bukan hanya itu, tetapi perniagaan akan mengharapkan tindak balas yang segera. Itulah sebabnya menggunakan pemasaran media sosial untuk mewujudkan pengalaman pelanggan yang hebat sepanjang perjalanan pelanggan dan seterusnya adalah matlamat yang harus dicuba oleh setiap perniagaan.

Interaksi perkhidmatan pelanggan Toyota di Facebook

Kunci utama adalah menyedari bahawa sokongan pra-penjualan dan pasca-penjualan mungkin perlu dilakukan di beberapa rangkaian sosial. Sekali lagi, semuanya bergantung pada industri anda, industri pelanggan anda, dan platform sosial yang paling selesa mereka gunakan.

Dalam beberapa kes, mungkin masuk akal bagi jenama anda untuk membuat akaun berasingan khusus untuk pertanyaan sokongan. Tetapi tidak kira sama ada anda melakukannya, adalah mustahak untuk mencari soalan dan komen di mana sahaja, kapan saja. Di Facebook, mereka boleh berada di catatan pelawat ke dinding anda atau memberi komen pada siaran terbaru anda. Di Twitter, mereka boleh menggunakan tweet yang menyebut nama pengguna anda atau hanya menyebut produk anda. Di rangkaian lain, mereka boleh berada di rangkaian komen atau kumpulan mengenai jenama atau produk anda. Itulah sebabnya matlamat seterusnya sangat penting.

MATLAMAT 7: Mendengarkan Pengurusan Reputasi Jenama

Hampir setiap jenama, sama ada anda B2B atau B2C, harus menggunakan media sosial untuk mendengar dan pengurusan reputasi. Bukan semestinya orang selalu akan mengatakan perkara buruk terhadap anda sepanjang masa. Sebenarnya, banyak jenama memanfaatkan perkara baik yang diperkatakan oleh khalayak media sosial mereka dan menggunakan perkara tersebut sebagai bukti sosial untuk menjual produk dan perkhidmatan mereka.

Di sisi lain, anda juga boleh menerima cambuk media sosial. Apabila itu berlaku, anda mungkin disebut atau ditandai secara khusus dalam catatan. Tetapi jika disiarkan secara terbuka, anda pasti ingin mendengarnya sehingga anda dapat memberikan respons positif.

Pengurusan reputasi jenama di Twitter

Sama seperti perwakilan khidmat pelanggan dengan pelanggan yang marah di dalam kedai, tugas anda adalah dengan berusaha meredakan keadaan. Akui masalahnya, minta maaf, dan tawarkan untuk memperbaikinya. Walaupun anda tidak dapat menolong orang yang bersangkutan, anda baru sahaja menunjukkan kemahiran perkhidmatan pelanggan yang sangat baik, dan itu dapat membantu pengguna masa depan yang mungkin juga memantau keadaan. Atau anda mungkin mengubah pengalaman buruk pelanggan menjadi yang baik sekali lagi.

Sekiranya anda dapat mencapai salah satu tujuan ini dengan pemasaran media sosial anda, maka anda pasti akan merasakan faedah yang dapat diberikan oleh media sosial untuk perniagaan anda!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map