GoDaddy vs. SiteGround: Host Web Mana Yang Harus Anda Pilih?

Mencari syarikat hosting web yang paling sesuai dengan keperluan anda boleh membuat anda kecewa. Salah satu cara untuk membuatnya lebih mudah adalah dengan melakukan perbandingan satu lawan satu syarikat hosting. Mari kita lihat dua perniagaan web hosting terkenal yang masing-masing telah beroperasi selama bertahun-tahun, GoDaddy dan SiteGround.


Kedua-dua GoDaddy dan SiteGround menawarkan pelbagai ciri yang menarik bagi webmaster. GoDaddy mempunyai hampir 13 juta pelanggan, dan SiteGround mempunyai hampir 500,000 pelanggan. Kedua-dua GoDaddy dan SiteGround menyediakan hosting bersama, hosting WordPress yang dikendalikan, dan VPS dan rancangan pelayan khusus. GoDaddy menawarkan pilihan Linux dan Windows untuk semua rancangan, sementara SiteGround hanya Linux.

GoDaddy dinobatkan pada tahun 2012 sebagai Fortune 100 “Syarikat Terbaik untuk Bekerja.” GoDaddy juga terkenal dengan kempen iklan yang kontroversial – terutamanya semasa Super Bowls baru-baru ini. SiteGround telah diiktiraf oleh majalah dan organisasi web dan telah memenangi banyak anugerah “terbaik”.

Bermula pada tahun 1997 sebagai syarikat perunding bernama Jomax Technologies, syarikat itu dijenamakan semula sebagai Go Daddy pada tahun 1999. Pada tahun 2006, kedua-dua nama tersebut digabungkan, dan jenama tersebut menjadi GoDaddy. GoDaddy dimiliki oleh kumpulan pelaburan swasta, walaupun pengasasnya, Bob Parsons, tetap menjadi pemegang saham individu terbesar.

SiteGround ditubuhkan pada tahun 2004 dan merupakan syarikat milik persendirian dengan ibu pejabat utamanya di Sofia, Bulgaria – walaupun seperti yang akan anda lihat nanti dalam tinjauan, ia mempunyai kehadiran di seluruh dunia.

Bandingkan prestasi GoDaddy dan SiteGround

Contents

Masa dan Kebolehpercayaan

Monitor masa

Waktu tamat. Perkara masa penting. Apabila laman web anda tidak dapat dilihat kerana pelayan tidak berfungsi, anda kehilangan penonton.

GoDaddy menjamin masa operasi sekurang-kurangnya 99.9%. Sekiranya laman web jatuh .1% atau lebih dari 99.9% dalam satu bulan, anda akan dikreditkan 5% dari kos hosting bulan itu.

SiteGround mempunyai jaminan yang lebih kuat untuk masa operasi sekurang-kurangnya 99.9%. Sekiranya laman web turun antara 99.9% dan 99%, anda mendapat satu bulan hosting percuma; untuk setiap 1% di bawah 99%, anda akan mendapat tambahan bulan percuma.

Persembahan. GoDaddy menggunakan pemproses Core i7 dalam rancangan bersama, dan Xeons dalam VPS dan rancangan khusus. Pelayan SiteGround berubah kerana mereka tidak menggunakan teknologi yang sama selama bertahun-tahun. Apabila kaedah baru atau teknologi lebih cepat dilancarkan, SiteGround akan mengemas kini pusat datanya – dan bukan hanya untuk pengguna baru. Mereka melakukan baik pulih sepenuhnya apabila mereka mengemas kini. Juga jarang didengar dalam hosting bersama ialah SiteGround menggunakan Supercache untuk semua rancangan mereka, bukan hanya hosting WordPress yang dikendalikan seperti kebanyakan syarikat.

Menguji laman web yang dihoskan di GoDaddy menghasilkan masa muat 2.91s, lebih cepat daripada 56% laman web yang diuji dengan Pingdom. Ujian laman web SiteGround menghasilkan masa muat 1.2 saat, lebih cepat daripada 87% laman web yang diuji.

Kebolehpercayaan. GoDaddy memiliki pusat data utamanya di Phoenix, Arizona, dan menyewa dua pusat Arizona yang lain di Mesa dan Scottsdale. GoDaddy mempunyai pusat data lain di Chicago, Los Angeles, dan Ashburn, Virginia. Pusat Eropah berada di Amsterdam, dan pusat Asia terletak di Singapura. Pusat data dikuasakan dan disejukkan dengan kelebihan dan cadangan diesel.

SiteGround juga mempunyai pusat data di seluruh dunia untuk melayani pelanggan antarabangsa dengan lebih baik. Terdapat pusat data di Chicago, London, Amsterdam, dan Singapura. Pusat data dikuasakan dan disejukkan dengan kelebihan dan cadangan diesel. Pada tahun 2015, pelayan bersama ditingkatkan untuk menggunakan wadah Linux, yang mengumpulkan pelayan untuk mempercepat akses dan memberikan lebih banyak kebolehpercayaan, dan semua rancangan dialihkan ke SSD untuk penyimpanan serta pangkalan data MySQL.

Pendapat mengenai Prestasi GoDaddy dan SiteGround

Walaupun masa operasi dijamin pada kedua-duanya, sebilangan besar pelanggan GoDaddy mengadu mengenai waktu henti. SiteGround mempunyai jaminan masa operasi yang lebih baik dan jauh lebih cepat dalam masa muat dan tindak balas dalam ujian yang dilakukan. Mereka juga memiliki keunggulan dalam teknologi kerana melakukan rombakan lengkap ketika pelayan yang lebih baik dikembangkan.

Ciri-ciri GoDaddy dan SiteGround

Bandingkan Ciri Utama

Ciri-ciri utama dibandingkan

Nota: Sering kali anda akan melihat perkataan “tidak terhad” atau “tidak bermeter” dalam rancangan hosting. Anda harus ingat bahwa itu tidak berarti “semua yang dapat Anda gunakan,” tetapi itulah yang dianggap oleh syarikat hosting “penggunaan yang wajar.”

Pendaftaran Domain. Walaupun kedua-dua hos adalah pendaftar domain, GoDaddy adalah pendaftar terbesar di dunia dengan lebih 60 juta domain di bawah pengurusan. GoDaddy menawarkan satu tahun pendaftaran domain percuma untuk tempoh awal apabila jangka masa itu adalah 12 bulan atau lebih lama. SiteGround juga menawarkan pendaftaran domain percuma selama setahun.

Pembina Laman Web. GoDaddy mempunyai antara muka drag-and-drop dengan Pembangun Laman Webnya, bermula dengan harga promo $ 1 sebulan. SiteGround juga menyediakan pembangun laman web antara muka drag-and-drop dengan Weebly Basic, percuma.

Pangkalan Data. Bergantung pada rancangan yang dipilih, GoDaddy menawarkan dari 10 hingga pangkalan data MySQL tanpa had. SiteGround mempunyai pangkalan data tanpa had untuk semua rancangannya.

Akaun E-mel. GoDaddy menawarkan 100 hingga 1,000 akaun dengan storan 100 MB hingga 1 GB, bergantung pada rancangan anda. SiteGround menyediakan akaun e-mel dan penghantaran e-mel tanpa had untuk semua rancangannya.

Hosting WordPress. Kedua-dua GoDaddy dan SiteGround menawarkan rancangan WordPress yang diuruskan. Pelan WordPress Terurus biasanya lebih mahal daripada rancangan bersama standard. Walau bagaimanapun, sandaran dan kemas kini dilakukan untuk anda, yang membolehkan anda memberi tumpuan kepada perkara penting – kandungan laman web anda.

GoDaddyGoDaddy mempunyai empat rancangan. Mereka adalah Basic, yang terhad kepada satu laman web, 25,000 pengunjung setiap bulan, dan 10 GB storan SSD. Deluxe dengan satu laman web, 100,000 pelawat, dan storan 15 GB. Terunggul dengan dua laman web, 400,000 pelawat, dan storan SSD 30 GB; dan Pembangun dengan sehingga 5 laman web, 800,000 pelawat, dan storan SSD 50 GB. Semua rancangan dilengkapi dengan domain percuma semasa memesan jangka masa tahunan. Dua peringkat teratas juga dilengkapi dengan sijil SSL percuma selama satu tahun, dan rancangan Ultimate termasuk SiteLock percuma.

Tapak Tapak.SiteGround mempunyai tiga rancangan; Permulaan, yang terhad kepada satu laman web dan storan 10 GB, GrowBig dengan storan 20 GB, dan GoGeek dengan 30 GB. Rancangan GrowBig dan GoGeek menyediakan laman web tanpa had, SSL percuma selama setahun, dan status keutamaan pada tiket sokongan. Pelan GoGeek menambah Git dan mempunyai lebih sedikit pengguna setiap pelayan. Ketiga-tiga rancangan dilengkapi dengan domain percuma, CDN percuma, sokongan WordPerfect, dan lalu lintas tanpa had. SiteGround tidak menghadkan jumlah pelawat. Sebaliknya, penggunaan CPU diukur oleh SiteGround, dan amaran dikeluarkan untuk penggunaan berlebihan.

Penyelesaian eCommerce. Kedua-dua GoDaddy dan SiteGround menyediakan keranjang belanja percuma melalui pemasang cPanel mereka, seperti Magneto, ZenCart, PrestaShop, dan lain-lain. Pemalam WP eCommerce seperti WooCommerce boleh didapati dari kedua-dua hos untuk laman WordPress.

Sandaran. GoDaddy mempunyai rancangan cadangan dan pemulihan laman web dengan bayaran bulanan dengan rancangan bersama, dan sandaran harian percuma di WordPress, VPS, dan rancangan khusus. SiteGround melakukan backup setiap hari yang disimpan 30 hari, dan juga mengesyorkan pengguna membuat backup mereka sendiri dan menyimpannya di luar laman web.

Keselamatan Hosting. GoDaddy melakukan imbasan dan bertindak secara proaktif terhadap ancaman DDoS, dan ia memberikan apa yang disebutnya “CageFS.” CageFS membolehkan anda mengatur hak istimewa pengguna untuk membatasi akses ke kandungan. GoDaddy menyediakan SpamAssasin, dan juga BoxTrapper, untuk penapisan e-mel.

Untuk penapisan e-mel, SiteGround juga menyediakan SpamAssasin. SiteGround mempunyai perisian khusus yang dapat mengasingkan akaun yang mempunyai masalah. Ini memastikan laman web anda dilindungi, walaupun laman web yang salah berada di pelayan bersama yang sama. SiteGround juga memantau pelayan dalam masa nyata dan perisiannya dapat bertindak balas secara automatik terhadap kebanyakan masalah tanpa campur tangan manusia.

GoDaddy menyediakan SSL kongsi percuma untuk rancangannya, dengan peringkat teratas mendapat SSL Peribadi percuma. Semua kecuali pelan peringkat terendah di SiteGround diberikan sijil SSL percuma selama setahun.

GoDaddy menawarkan pilihan Windows atau Linux untuk semua rancangannya; SiteGround hanya berasaskan Linux.

Panel kawalan. SiteGround menggunakan cPanel standard industri. GoDaddy juga menggunakan cPanel, tetapi telah melakukan beberapa penyesuaian, yang mungkin membuatnya tidak biasa bagi pengguna cPanel biasa.

Pendapat mengenai Ciri Utama GoDaddy dan SiteGround

Kedua-dua syarikat hosting menyediakan ciri-ciri yang anda harapkan akan membayar lebih banyak. GoDaddy adalah laman web untuk pendaftaran domain. SiteGround mempunyai ciri yang lebih baik dalam rancangan WordPressnya, dan lebar jalur, pangkalan data, dan ciri e-mel yang tidak terhad untuk semua rancangannya memberikan kelebihan untuk perniagaan dan individu bersaiz pertengahan hingga lebih besar dengan laman web lalu lintas tinggi.

Bandingkan rancangan web hosting dan harga GoDaddy dan SiteGround

Pelan Hosting & Harga

Pelan harga dibandingkan

Nota: Harga sentiasa berubah kerana promosi sering dijalankan oleh syarikat hosting untuk terus berdaya saing. Harga promosi biasanya hanya baik untuk jangka masa perkhidmatan pertama, jadi mendaftar untuk jangka masa panjang bermaksud penjimatan yang lebih tinggi. Biasanya, mendaftar untuk jangka masa yang lebih lama, tanpa mengira promosi yang berterusan, bermakna kemungkinan besar akan berlaku penurunan harga.

GoDaddy. GoDaddy menawarkan tiga rancangan bersama pada kedua-dua pilihan Windows dan Linux, dan ciri-ciri serupa untuk kedua-duanya. Economy membenarkan satu laman web, lebar jalur tanpa had, dan storan 100 GB, dengan harga $ 3,99. Deluxe, dengan harga $ 4,99 sebulan, dan Ultimate, pada $ 7,99 sebulan, menawarkan laman web tanpa had, lebar jalur tanpa had, dan storan tanpa had. Semua rancangan dilengkapi dengan tahun pendaftaran domain percuma pada rancangan tahunan. Akaun e-mel masing-masing terhad kepada 100, 500, dan 1000. Pelan Ultimate menambah SSL percuma selama satu tahun.

Tapak Tapak. SiteGround menawarkan tiga rancangan bersama. Permulaan membolehkan satu laman web dan 10 GB storan. GrowBig dan GoGeek masing-masing menawarkan laman web tanpa had, dan 20 GB dan 30 GB storan. Semua rancangan dilengkapi dengan tahun pendaftaran domain percuma, akaun e-mel tanpa had, lalu lintas tanpa had, sandaran harian, dan CDN percuma. Rancangan GrowBig dan GoGeek menambah sokongan teknikal keutamaan dan SSL percuma selama satu tahun. Pelan GoGeek menambah lebih sedikit akaun per pelayan, pematuhan PCI, dan Git. Walaupun SiteGround tidak mengira pengunjung terhadap penggunaan lebar jalur anda, ia mengukur penggunaan CPU dan akan mengeluarkan peringatan untuk apa yang dianggapnya sebagai penggunaan sumber CPU yang berlebihan.

Hosting WordPress terurus

GoGaddy. GoDaddy menawarkan empat rancangan, dengan dua yang lebih rendah terhad kepada satu laman web, dua laman web teratas mempunyai 2 dan lima laman web yang dibenarkan. GoDaddy menghadkan jumlah pelawat setiap bulan berdasarkan rancangan anda, dan jumlah penyimpanan SSD berbeza mengikut rancangan.

Tapak Tapak: SiteGround mempunyai pengunjung yang tidak terhad dan penyimpanan terhad dalam tiga rancangannya. Harga GoDaddy adalah $ 3.99, $ 4.49, $ 7.99, dan $ 13.99, sementara SiteGround juga berharga $ 3.95, $ 7.95, dan $ 14.95.

VPS dan hosting pelayan khas GoDaddy menawarkan lebih banyak rancangan VPS, dengan lima rancangan untuk Linux dan lima untuk Windows – rancangan Windows berharga sekitar $ 10 sebulan lebih. SiteGround menawarkan empat rancangan VPS, dengan harga lebih tinggi daripada GoDaddy. Kedua-dua hos menawarkan konfigurasi rancangan secara khusus. Pelan GoDaddy mempunyai lebar jalur yang tidak terhad, sementara rancangan SiteGround menawarkan lebar jalur 5 TB.

SiteGround menawarkan rancangan khusus yang lebih sedikit daripada GoDaddy, dan harganya jauh lebih tinggi. Rancangan Windows GoDaddy berjalan sekitar $ 30 lebih banyak daripada rancangan Linuxnya. Pelan khusus SiteGround mempunyai pelayan yang lebih pantas, tetapi rancangannya membenarkan lebar jalur lebih sedikit. Rancangan GoDaddy mempunyai lebar jalur yang tidak terhad.

Kredit. GoDaddy menawarkan kredit pemasaran yang berbeza bergantung pada lokasi anda. SiteGround tidak mempunyai kredit pemasaran. Kedua-duanya menjual nama domain, dan kedua SiteGround dan GoDaddy memberikan satu tahun pendaftaran percuma untuk pendaftaran baru.

Jaminan wang dikembalikan GoDaddy dan SiteGround menawarkan polisi mengembalikan wang tanpa pertanyaan. GoDaddy menawarkan jaminan standard 30 hari untuk syarat tahunan dan ke atas. Untuk rancangan bulanan, bayaran balik penuh GoDaddy terhad kepada 48 jam dan dinilai semula selepas itu. SiteGround mempunyai jaminan pulangan wang selama 30 hari untuk semua rancangannya. Sekiranya anda mempunyai pendaftaran domain percuma di GoDaddy atau SiteGround, mereka akan menahan yuran pendaftaran domain dari bayaran balik, dan anda akan menyimpan nama domain.

Pendapat mengenai Harga Perancangan Hosting

Berdasarkan harga semata-mata, GoDaddy mempunyai kelebihan. Harganya menjadikannya sesuai untuk laman web peribadi atau blog, atau untuk perniagaan kecil. SiteGround memang mempunyai spesifikasi pelayan yang lebih baik dan penyimpanan SSD untuk rancangannya, tetapi penyimpanannya terhad pada rancangan bersama, yang mungkin menghalangi pelanggan dengan laman web yang lebih besar.

Betapa mudahnya menggunakan GoDaddy dan SiteGround

Kemudahan penggunaan

Betapa senang menggunakan antara muka

Panel kawalan. Kedua-dua GoDaddy dan SiteGround menggunakan panel kawalan yang serupa. Antara muka grafik cPanel yang mesra pengguna adalah standard industri, dan ia mempunyai sebahagian besar ciri yang diperlukan untuk mentadbir laman web anda melalui ikon yang mudah dikenali. GoDaddy mempunyai sebahagian besar ciri cPanel biasa tetapi menggunakan antara muka tersuai. Plesk standard industri digunakan oleh GoDaddy untuk rancangan Windows.

Pemasang sekali klik. GoDaddy menyediakan pemasangan aplikasi satu klik ke ratusan aplikasi melalui panel kawalannya. SiteGround juga mempunyai ratusan aplikasi satu klik melalui Softaculous. Kedua-duanya mempunyai pemasangan WordPress satu klik.

Navigasi Laman Web. Kedua-dua laman GoDaddy dan SiteGround memberikan semua maklumat yang perlu anda ketahui untuk mengetahui mengenai rancangan yang berbeza. Kedua-duanya menyediakan carta yang sesuai untuk membandingkan tahap dalam rancangan mereka. GoDaddy menawarkan lebih banyak produk selain hosting, jadi sedikit membingungkan untuk menavigasi, dan halamannya memerlukan banyak tatal.

Pendapat mengenai Kemudahan Penggunaan

Pemasang satu klik sangat serupa, kedua-duanya menawarkan cPanel (walaupun GoDaddy’s diubah suai), dan kedua-dua laman web ini mesra pengguna. Anda boleh menyebutnya sebagai tali leher.

Sokongan GoDaddy dan SiteGround

Sokongan Teknikal dan Pelanggan

Sokongan pengguna dibandingkan

Berdasarkan ulasan pelanggan, GoDaddy dianggap tidak lebih baik daripada rata-rata. Juga berdasarkan ulasan pelanggan, SiteGround mempunyai sokongan yang sangat baik. SiteGround menyatakan masa menunggu tiket sokongan hanya 10 minit. Kedua-duanya mempunyai anggota sokongan yang dianggap ramah dan berpengetahuan.

Kedua-dua GoDaddy dan SiteGround mempunyai telefon, e-mel, dan sembang langsung 24/7. Kedua-duanya mempunyai pangkalan pengetahuan yang luas dengan tutorial dan video, dan keduanya mempunyai blog. GoDaddy menyediakan artikel bermaklumat selain blognya di “GoDaddy Garage.”

Pendapat mengenai Sokongan Pengguna

Kedua-dua GoDaddy dan SiteGround menyediakan pelbagai kaedah hubungan, jadi mendapatkan bantuan adalah mudah. Sokongan GoDaddy dinilai rata-rata atau di bawah oleh majoriti pelanggan yang telah memberi komen, sementara ulasan SiteGround menceritakan sokongan yang sangat baik.

Ulasan pengguna mengenai GoDaddy dan SiteGround

Ulasan Pengguna

Ulasan pengguna dibandingkan

Nota: Jangan sekali-kali menggunakan ulasan pelanggan sebagai satu-satunya, atau sumber utama, untuk menentukan host mana yang akan anda kunjungi. Walaupun, apabila ada sesuatu yang selalu muncul dalam ulasan pelanggan, itu mungkin sesuatu yang perlu dipertimbangkan. Ulasan biasanya disiarkan oleh mereka yang bersemangat, jadi kebanyakan pelanggan yang membuat ulasan mempunyai sikap positif atau negatif yang kuat.

Ulasan Negatif untuk GoDaddy dan SiteGround

GoDaddy. Sebilangan besar ulasan negatif mengenai GoDaddy mengadu tentang sokongan pelanggan, had ketat pada beberapa rancangan, dan waktu henti.

Tapak Tapak. Sebilangan besar ulasan negatif terhadap SiteGround mengadu tentang dasar pembaharuan automatik dan kurangnya peringatan sebelum menutup laman web kerana penggunaan CPU berlebihan.

Ulasan Positif untuk GoDaddy dan SiteGround

GoDaddy.. Ulasan positif dari pelanggan GoDaddy memberi komen mengenai perkhidmatan pendaftaran domainnya, dan harganya.

Tapak Tapak. Ulasan positif dari pelanggan SiteGround memuji kepantasan dan keberkesanan sokongan, dan kebolehpercayaan.

Pendapat Ulasan Pengguna

Ulasan menunjukkan bahawa GoDaddy nampaknya berkonsentrasi untuk menjadi pendaftar domain dan hosting adalah suatu pertimbangan semula. Secara keseluruhan, terdapat lebih banyak ulasan positif dari pelanggan SiteGround.

Kesimpulan mengenai perbandingan GoDaddy dan SiteGround

Hosting mana yang terbaik untuk anda?

Memilih platform Terbaik

Kedua-dua syarikat hosting ini mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Sebab untuk memilih SiteGround berbanding GoDaddy:

 • Keselamatan
 • Semua rancangan menggunakan caching
 • CDN percuma

Sebab untuk memilih GoDaddy berbanding SiteGround:

 • Harga yang lebih rendah
 • Menjual pelbagai produk web selain hosting
 • Pilihan Linux dan Windows untuk semua rancangan

GoDaddy mungkin paling sesuai untuk pemula, kerana semua yang berkaitan dengan web dari nama domain hingga SSL, pemasaran, dan perkhidmatan SEO, dan pembukuan dalam talian, dapat diperoleh dari satu laman web. Webmaster yang lebih berpengalaman mungkin menganggap GoDaddy terlalu terhad.

SiteGround juga membatasi penyimpanan dalam rancangannya sedikit, yang boleh menjadi masalah, tetapi sangat sesuai untuk perniagaan kecil hingga pertengahan, terutama dengan rancangan WordPress yang dikendalikannya.

Alternatif yang perlu dipertimbangkan ketika berbelanja untuk host web adalah InMotion Hosting, rancangan WordPress yang diuruskannya lebih murah dan lebih pantas daripada rancangan GoDaddy atau SiteGround. InMotion menawarkan jaminan pulangan wang 90 hari, berbanding dengan jaminan 30 hari GoDaddy dan SiteGround.

Adakah anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai GoDaddy atau SiteGround? Apa pengalaman anda dengan hosting web? Tinggalkan komen anda dan beritahu kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map