GoDaddy vs. DreamHost: Host Web Mana Yang Harus Anda Pilih?

Perbandingan satu lawan satu ini dilakukan supaya anda lebih mudah mengatasi kekeliruan dan mencari syarikat hosting web yang memenuhi keperluan anda. Mari kita lihat dua yang telah beroperasi sejak akhir 1990-an – GoDaddy dan DreamHost.


GoDaddy mempunyai hampir 13 juta pelanggan, dan DreamHost mempunyai lebih daripada 1.5 juta laman web. Kedua-dua GoDaddy dan DreamHost menyediakan hosting bersama, WordPress terkelola, VPS, dan rancangan pelayan khusus. GoDaddy menawarkan pilihan Linux dan Windows untuk semua rancangan, sementara DreamHost mempunyai rancangan berasaskan Linux.

GoDaddy dinobatkan sebagai Fortune 100 “Syarikat Terbaik untuk Bekerja” pada tahun 2012, telah memenangi banyak anugerah “terbaik”, dan terkenal kerana kempen iklannya yang kontroversial. DreamHost juga telah memenangi banyak anugerah – termasuk “Best Business Host Award” PCMag pada tahun 2014 dan 2015

GoDaddy bermula pada tahun 1997 sebagai Jomax Technologies dan dijenamakan semula sebagai Go Daddy pada tahun 1999. Pada tahun 2006, kedua-dua nama tersebut digabungkan, dan jenama tersebut menjadi GoDaddy. Kumpulan pelaburan swasta memiliki GoDaddy. Walau bagaimanapun, Bob Parsons, pengasasnya, kekal sebagai pemegang saham individu terbesar. DreamHost dimulakan oleh empat pelajar kolej pada tahun 1997, dan masih dimiliki secara persendirian, dengan ibu pejabat di Los Angeles, California.

Bandingkan prestasi GoDaddy dan DreamHost

Contents

Masa dan Kebolehpercayaan

Monitor masa

Waktu tamat. Salah satu perkara terpenting yang harus disediakan oleh syarikat hosting web adalah waktu operasi. Apabila pelayan dimatikan, laman web anda tidak dapat dilihat dan anda kehilangan penonton dan pelanggan. GoDaddy menjamin masa operasi sekurang-kurangnya 99.9%. Sekiranya laman web jatuh .1% atau lebih dari 99.9% dalam satu bulan, anda akan dikreditkan 5% dari kos hosting bulan itu. DreamHost menawarkan jaminan uptime 100% yang sedikit lebih baik, dengan pengembalian dana satu hari hosting untuk setiap jam downtime, setelah masalah dilaporkan.

Persembahan. GoDaddy menggunakan pemproses Core i7 dalam rancangan bersama, dan Xeons dalam VPS dan rancangan khusus. DreamHost menggunakan pemproses AMD dan storan SSD.

Menguji laman web yang dihoskan di GoDaddy menghasilkan masa muat 2.91s, lebih cepat daripada 56% laman web yang diuji dengan Pingdom. Laman web DreamHost yang setanding dimuat dalam 2.10s, lebih cepat daripada 70% laman web yang diuji.

Kebolehpercayaan. GoDaddy memiliki pusat data yang dimilikinya di Phoenix, Arizona, dan menyewa dua pusat Arizona lain di Mesa dan Scottsdale. GoDaddy mempunyai pusat data lain di Chicago, Los Angeles, dan Ashburn, Virginia. Keperluan antarabangsa dipenuhi dengan pusat Eropah di Amsterdam dan pusat Asia yang terletak di Singapura. Pusat data dikuasakan dan disejukkan dengan kelebihan dan cadangan diesel.

DreamHost mempunyai pusat data di Los Angeles dan Irvine, California, Portland, Oregon, dan Ashburn, Virginia. Rancangan adalah untuk menggabungkan pusat data California ke Pusat Portland. Kekurangan tenaga dan penyejukan dan keselamatan 24/7 berlaku di pusat data DreamHost.

Pendapat mengenai Prestasi GoDaddy dan DreamHost

DreamHost mempunyai jaminan masa operasi yang sedikit lebih baik, dan masa muat dan tindak balas yang lebih cepat daripada GoDaddy dalam ujian.

Ciri-ciri GoDaddy dan DreamHost

Bandingkan Ciri Utama

Ciri-ciri utama dibandingkan

Nota: “Tidak terhad” atau “tidak terukur” adalah perkataan popular di syarikat hosting web. Sayangnya, itu tidak bermaksud apa yang anda fikirkan – “semua yang anda boleh gunakan.” Sebaliknya, ini merujuk pada apa yang dianggap oleh syarikat hosting sebagai penggunaan yang wajar.

Pendaftaran Domain. Walaupun kedua-dua hos adalah pendaftar domain, GoDaddy adalah pendaftar terbesar di dunia dengan lebih 60 juta domain di bawah pengurusan. GoDaddy menawarkan satu tahun pendaftaran domain percuma untuk tempoh awal apabila jangka masa itu adalah 12 bulan atau lebih lama. DreamHost juga menawarkan pendaftaran domain percuma selama setahun.

Pembina Laman Web. GoDaddy mempunyai antara muka drag-and-drop dengan Pembangun Laman Webnya, bermula dengan harga promo $ 1 sebulan. DreamHost tidak mempunyai pembangun laman web bersepadu dalam rancangannya.

Pangkalan Data. Bergantung pada rancangan yang dipilih, GoDaddy menawarkan dari 10 hingga pangkalan data MySQL tanpa had. DreamHost mempunyai pangkalan data tanpa had untuk semua rancangannya.

Akaun E-mel. GoDaddy menawarkan 100 hingga 1,000 akaun dengan storan 100 MB hingga 1 GB, bergantung pada rancangan anda. DreamHost menyediakan akaun e-mel dan penghantaran e-mel tanpa had untuk semua rancangannya.

Hosting WordPress. Kedua-dua GoDaddy dan DreamHost menawarkan rancangan WordPress yang diuruskan. Dalam WordPress yang diurus, sandaran dan kemas kini di laman web anda dibuat untuk anda, yang membolehkan anda memberi tumpuan kepada perkara penting – membina kandungan laman web anda.

GoDaddy.GoDaddy mempunyai empat rancangan WordPress. Pelan asas, yang terhad kepada satu laman web, 25,000 pelawat setiap bulan, dan 10 GB storan SSD. Pelan mewah, dengan satu laman web, 100,000 pelawat, dan storan 15 GB. Pelan utama, dengan dua laman web, 400,000 pelawat, dan storan SSD 30 GB. Rancangan pemaju, dengan sehingga 5 laman web, 800,000 pelawat, dan storan SSD 50 GB. Semua hadir dengan domain percuma semasa memesan jangka masa tahunan. Dua peringkat teratas juga dilengkapi dengan sijil SSL percuma selama satu tahun, dan rancangan Ultimate termasuk SiteLock percuma.

DreamHost DreamHost menawarkan satu rancangan WordPress terurus yang mempunyai kelajuan dan nilai. Ia dihoskan di VPS dan termasuk penyimpanan SSD 30 GB, SSL percuma, caching, hosting berasingan untuk pangkalan data MySQL, pelawat tanpa had, dan tiada had pada pemalam.

Penyelesaian eCommerce. Kedua-duanya GoDaddy dan DreamHost menawarkan keranjang belanja percuma, seperti Magneto, ZenCart, PrestaShop, dan lain-lain, melalui panel kawalan. DreamHost juga menyokong Café Commerce, pembangun laman web eCommerce komersial. Pemalam kedai WordPress, seperti WooCommerce, tersedia dari kedua-dua hos untuk laman WordPress.

Sandaran. GoDaddy mempunyai rancangan cadangan dan pemulihan laman web dengan bayaran bulanan dengan rancangan bersama, dan sandaran harian percuma di WordPress, VPS, dan rancangan khusus. Dasar DreamHost melarang sandaran laman web disimpan di pelayan dalam rancangannya yang dikongsi – sandaran mesti dimuat turun dan dikeluarkan dari pelayan host secepat mungkin setelah dibuat. Data dan pangkalan data laman web disandarkan secara automatik, tetapi sandaran tidak dijamin.

Keselamatan Hosting. GoDaddy melakukan imbasan dan bertindak secara proaktif terhadap ancaman DDoS, dan ia memberikan apa yang disebutnya “CageFS.” CageFS membolehkan anda mengatur hak istimewa pengguna untuk membatasi akses ke kandungan. GoDaddy menyediakan SpamAssasin, dan juga BoxTrapper, untuk penapisan e-mel. DreamHost menyediakan anti-spam untuk e-melnya dengan Spamhaus dan memberikan perlindungan DDoS melalui perkhidmatan Arbor Networks.

GoDaddy menyediakan SSL kongsi percuma untuk rancangannya, dengan peringkat teratas mendapat SSL Peribadi percuma. DreamHost menawarkan SSL dengan Let’s Encrypt pada rancangannya.

GoDaddy menawarkan pilihan Windows atau Linux untuk semua rancangannya; DreamHost hanya berasaskan Linux.

Panel kawalan. GoDaddy menggunakan cPanel, tetapi telah melakukan beberapa penyesuaian, yang mungkin membuatnya tidak biasa bagi pengguna cPanel biasa. DreamHost menggunakan panel kawalan proprietari. Ia kaya dengan ciri, tetapi sesiapa sahaja yang mempunyai pengalaman cPanel mungkin akan membingungkannya pada mulanya.

Hijau. DreamHost membeli Kredit Tenaga Boleh Diperbaharui dan mengatakan jejaknya tidak berkadar karbon.

Tambahan. Selain hosting rancangan, GoDaddy juga menawarkan SEO, pemasaran dalam talian, dan perkhidmatan reka bentuk dengan biaya tambahan. GoDaddy juga mempunyai rancangan penjual semula. Kedua-dua GoDaddy dan DreamHost mempunyai program afiliasi. DreamHost juga memberikan kredit iklan $ 100 kepada Bing / Yahoo.

Pendapat mengenai Ciri Utama GoDaddy dan DreamHost

GoDaddy mungkin menjadi laman web untuk pendaftaran domain, tetapi lebar jalur lebar, pangkalan data, dan ciri e-mel DreamHost untuk semua rancangannya memberikan kelebihan untuk perniagaan dan individu bersaiz pertengahan hingga lebih besar dengan laman web lalu lintas tinggi. DreamHost juga mempermudah WordPress yang diuruskan dengan satu rancangan dengan ciri yang sama atau lebih baik dengan rancangan dari GoDaddy. GoDaddy mempunyai kelebihan bagi mereka yang memerlukan Windows kerana DreamHost hanya Linux.

Bandingkan rancangan web hosting dan harga GoDaddy dan DreamHost

Pelan Hosting & Harga

Pelan harga dibandingkan

Nota: Harga untuk syarikat web hosting adalah sasaran bergerak. Untuk terus berdaya saing, promosi khas diberikan sepanjang tahun. Harga di sini adalah apa yang ditawarkan pada masa perbandingan ini. Anda harus perhatikan bahawa harga promosi hanya baik untuk jangka masa perkhidmatan pertama, jadi mendaftar untuk jangka masa panjang bermaksud penjimatan yang lebih tinggi. Biasanya, mendaftar untuk jangka masa yang lebih lama, tanpa mengira promosi yang berterusan, bermakna kemungkinan besar akan berlaku penurunan harga.

Web Hosting Berkongsi.

GoDaddy. GoDaddy menawarkan tiga rancangan bersama pada pilihan Windows dan Linuxnya. Economy membenarkan satu laman web, lebar jalur tanpa had, dan storan 100 GB, dengan harga $ 3,99. Deluxe, dengan harga $ 4,99 sebulan, dan Ultimate, pada $ 7,99 sebulan, menawarkan laman web tanpa had, lebar jalur tanpa had, dan storan tanpa had. Semua rancangan dilengkapi dengan tahun pendaftaran domain percuma pada rancangan tahunan. Akaun e-mel masing-masing terhad kepada 100, 500, dan 1000. Pelan Ultimate menambah sijil SSL percuma selama satu tahun.

DreamHost. DreamHost menjadikannya mudah dengan satu rancangan bersama. Pelan ini dilengkapi dengan segalanya tanpa had – penyimpanan tanpa had, lebar jalur tanpa had, akaun e-mel tanpa had, dan domain tanpa had. Untuk jangka masa tiga tahun, harganya ialah $ 7,99 sebulan. Pendaftaran domain percuma selama satu tahun, serta SSL percuma, disertakan dengan rancangannya. IP khusus tersedia dengan bayaran bulanan tambahan $ 5.95.

Hosting WordPress terurus

GoDaddy. GoDaddy menawarkan empat rancangan. Dua yang paling rendah membenarkan satu laman web, sementara di sebelah atas membenarkan dua laman web, dan tingkat atas membenarkan 5. GoDaddy mengehadkan jumlah pelawat setiap bulan berdasarkan rancangan anda, dan jumlah penyimpanan SSD berbeza mengikut rancangan. Harga GoDaddy adalah $ 3.99, $ 4.49, $ 7.99, dan $ 13.99 sebulan.

DreamHost. DreamHost mempunyai satu rancangan dengan harga $ 19.95 sebulan, jadi sedikit lebih tinggi daripada peringkat teratas GoDaddy. Walau bagaimanapun, rancangan WordPress DreamHost dilengkapi dengan IP khusus, menggunakan infrastruktur SSD, membolehkan pengunjung tanpa had setiap bulan, dan terletak di pelayan VPS. Ia terhad kepada satu laman web dan satu pangkalan data MySQL.

VPS dan hosting pelayan khas. GoDaddy menawarkan lebih banyak rancangan VPS, dengan lima rancangan untuk Linux dan lima untuk Windows – rancangan Windows berharga sekitar $ 10 sebulan lebih. Pelan GoDaddy menawarkan lebar jalur tanpa had dan storan 40 GB hingga 250 GB (bergantung pada peringkat). DreamHost menawarkan empat rancangan, harga sangat hampir dengan harga GoDaddy untuk ciri serupa. Walau bagaimanapun, rancangan DreamHost menawarkan lebar jalur dan storan SSD tanpa had.

DreamHost menawarkan satu rancangan khusus yang boleh disesuaikan dengan bayaran bulanan tambahan. GoDaddy menawarkan lima rancangan khusus untuk Linux dan 5 untuk Windows. Rancangan Windows GoDaddy berjalan sekitar $ 30 lebih banyak daripada rancangan Linuxnya. Pelan GoDaddy dan rancangan dari DreamHost semuanya mempunyai lebar jalur yang tidak terhad.

Kredit. GoDaddy menawarkan kredit pemasaran yang berbeza bergantung pada lokasi anda. DreamHost menawarkan pemasaran percuma dengan kredit $ 100 untuk Bing / Yahoo. Kedua-duanya menjual nama domain, dan kedua DreamHost dan GoDaddy memberikan satu tahun pendaftaran percuma untuk pendaftaran baru.

Jaminan wang dikembalikan. GoDaddy dan DreamHost menawarkan jaminan pengembalian wang. GoDaddy menawarkan jaminan standard 30 hari untuk syarat tahunan dan ke atas. Untuk rancangan bulanan, bayaran balik penuh GoDaddy terhad kepada 48 jam, dan dinilai semula selepas itu. DreamHost mempunyai Jaminan 97 hari yang terkemuka di industri (pada rancangannya yang dikongsi, jika dibeli dengan kad kredit). Sekiranya anda mempunyai pendaftaran domain percuma di GoDaddy atau DreamHost, mereka akan menahan yuran pendaftaran domain dari bayaran balik, dan anda akan menyimpan nama domain.

Pendapat mengenai Harga Perancangan Hosting

Untuk hosting bersama, DreamHost mempunyai kelebihan dengan ciri yang tidak terhad, dan kesederhanaan hanya mempunyai satu rancangan – walaupun jika anda mahukan lebih sedikit ciri dengan harga yang lebih rendah, GoDaddy memberikan anda pilihan itu. DreamHost sangat sesuai untuk perniagaan kecil hingga sederhana.

Betapa senangnya menggunakan GoDaddy dan DreamHost

Kemudahan penggunaan

Betapa senang menggunakan antara muka

Panel kawalan. GoDaddy dan DreamHost menggunakan panel kawalan yang berbeza. GoDaddy menggunakan cPanel tetapi sedikit mengubah suai antara muka. Antara muka grafik cPanel yang mesra pengguna adalah standard industri, dan ia mempunyai sebahagian besar ciri yang diperlukan untuk mentadbir laman web anda melalui ikon yang mudah dikenali. GoDaddy menggunakan Plesk standard industri untuk rancangan Windows. Panel kawalan proprietari DreamHost mesra pengguna dan hebat setelah anda membiasakannya. Namun, ini membingungkan bagi seseorang yang berasal dari cPanel.

Pemasang sekali klik. GoDaddy menyediakan pemasangan aplikasi satu klik ke ratusan aplikasi melalui panel kawalannya. DreamHost menyediakan pemasangan satu aplikasi dengan satu klik melalui panel kawalannya. Kedua-duanya mempunyai pemasangan WordPress satu klik.

Navigasi Laman Web. Kedua-dua laman GoDaddy dan DreamHost memberikan banyak maklumat sekiranya anda dapat menemuinya. GoDaddy menawarkan lebih banyak produk selain hosting, jadi sedikit membingungkan untuk menavigasi, dan halamannya memerlukan banyak tatal. DreamHost menjadikannya sukar untuk mencari beberapa maklumat tanpa menggunakan Google atau membaca wiki.

Pendapat mengenai Kemudahan Penggunaan

DreamHost menjadikan memilih rancangan hosting bersama semudah yang ada – hanya ada satu rancangan. GoDaddy, bagaimanapun, memberi anda pilihan dengan harga lebih rendah (walaupun kurang diketengahkan). Panel kawalan GoDaddy berdasarkan cPanel standard industri, dan ia menawarkan lebih banyak aplikasi untuk pemasangan satu klik.

Sokongan GoDaddy dan DreamHost

Sokongan Teknikal dan Pelanggan

Sokongan pengguna dibandingkan

GoDaddy harus dianggap tidak lebih baik daripada rata-rata, berdasarkan ulasan pelanggan. Pelanggan DreamHost sangat menilai perkhidmatan pelanggan mereka. Kedua-duanya mempunyai anggota sokongan yang dianggap ramah dan berpengetahuan.

GoDaddy mempunyai telefon, e-mel, dan sembang langsung 24/7, serta pangkalan pengetahuan yang luas dengan tutorial dan video. GoDaddy menyediakan artikel bermaklumat selain blognya di “GoDaddy Garage.” DreamHost mempunyai halaman hubungan di mana anda boleh menghantar e-mel soalan. Terdapat lebih banyak pilihan sokongan dari DreamHost setelah anda membeli dari mereka, tetapi telefon bukan salah satunya. DreamHost mempunyai wiki unik yang dikemas kini mengikut keperluan dan mempunyai banyak maklumat, seperti asas pengetahuan. DreamHost mempunyai forum dan blog.

Pendapat mengenai Sokongan Pengguna

GoDaddy menawarkan lebih banyak kaedah hubungan, termasuk telefon, jadi mendapatkan bantuan adalah mudah. Sokongan GoDaddy dinilai rata-rata oleh majoriti pelanggan yang memberi komen, sementara pelanggan DreamHost bercakap lebih baik daripada sokongan purata. Kekurangan telefon atau sembang langsung (kecuali log masuk ke akaun) untuk DreamHost memberikan kelebihan kepada GoDaddy di sini.

Ulasan pengguna tentang GoDaddy dan DreamHost

Ulasan Pengguna

Ulasan pengguna dibandingkan

Nota: Walaupun ulasan tidak boleh menjadi satu-satunya faktor penentu dalam memilih hos apabila ada sesuatu yang selalu dikemukakan dalam ulasan pelanggan, ia mungkin perlu dipertimbangkan.

Pengulas adalah pelanggan yang bersemangat, jadi kebanyakan ulasan mempunyai kecenderungan positif atau negatif yang kuat.

Ulasan Negatif untuk GoDaddy dan DreamHost

GoDaddy. Sebilangan besar ulasan negatif mengenai GoDaddy berkaitan dengan sokongan pelanggan yang lemah, sekatan ketat terhadap beberapa rancangan, dan waktu henti.

DreamHost. Keluhan yang biasa berlaku ialah kurangnya sokongan telefon dan sokongan sembang kosong. Juga, bagi syarikat yang mempunyai jaminan masa kerja yang kuat, terdapat banyak aduan waktu henti yang mengejutkan.

Ulasan Positif untuk GoDaddy dan DreamHost

GoDaddy. Ulasan positif dari pelanggan GoDaddy memberi komen mengenai perkhidmatan pendaftaran domainnya, dan harganya.

DreamHost. Sebilangan besar ulasan untuk sokongan pelanggan adalah positif. DreamHost menerima rave dengan hampir “semuanya tanpa had” dengan harga yang rendah.

Pendapat Ulasan Pengguna

Ulasan cenderung menunjukkan bahawa GoDaddy berkonsentrasi untuk menjadi pendaftar domain, dan hosting adalah pemikiran semula. Secara keseluruhan, terdapat lebih banyak ulasan positif dari pelanggan DreamHost.

Kesimpulan perbandingan GoDaddy dan DreamHost

Hosting mana yang terbaik untuk anda?

Memilih platform Terbaik

Setiap syarikat hosting ini mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Sebab untuk memilih DreamHost daripada GoDaddy:

 • Kesederhanaan dalam memilih rancangan
 • Ciri-ciri yang lebih terhad dalam rancangan
 • Jaminan wang yang lebih lama
 • Waktu operasi dijamin 100%

Sebab untuk memilih GoDaddy berbanding DreamHost:

 • Menjual pelbagai produk web selain hosting
 • Pilihan Linux dan Windows untuk semua rancangan
 • Lebih banyak peringkat untuk lebih banyak pilihan dalam rancangan
 • CPanel standard industri (walaupun diubah suai)
 • Telefon dan sembang percuma 24/7

GoDaddy mungkin paling sesuai untuk pemula, kerana semua yang berkaitan dengan web, dari nama domain hingga SSL, pemasaran, dan perkhidmatan SEO, dan pembukuan dalam talian, dapat diperoleh dari satu laman web.

DreamHost menarik bagi mereka yang hanya mahukan laman web “semuanya tanpa had” tanpa melihat pilihan dalam hosting bersama. Ini mungkin tidak sesuai untuk pemula kerana tidak ada pembangun laman web dan tidak ada sokongan telefon. Perniagaan kecil akan mendapati lebar jalur dan storan yang tidak terhad menarik. Syarikat yang memerlukan VPS atau pelayan khusus akan menganggap DreamHost sebagai pilihan yang menarik juga.

Alternatif untuk menyiasat ketika berbelanja untuk host web adalah InMotion Hosting. Walaupun jaminan wang dikembalikan InMotion kurang daripada DreamHost, ia masih menawarkan yang terbaik di industri ini – jaminan pulangan wang 90 hari, berbanding jaminan GoDaddy 30 hari. Bagi mereka yang tidak keberatan membelanjakan sedikit lebih banyak daripada hosting anggaran untuk mendapatkan ciri premium dan masa muat dan respons yang pantas, SiteGround adalah syarikat hosting yang mungkin ingin anda pertimbangkan.

Adakah anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai GoDaddy atau DreamHost? Apa pengalaman anda dengan hosting web? Tinggalkan komen anda dan beritahu kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map