DreamHost vs SiteGround: Host Web Mana Yang Harus Anda Gunakan?

SiteGround vs DreamHost


Memilih syarikat hosting untuk memenuhi syarat unik perniagaan anda sukar walaupun anda telah mempersempit pilihan anda kepada dua atau tiga kerana, sebilangan besar syarikat hosting menawarkan ciri yang serupa. Mari kita teliti dua syarikat hosting bajet: DreamHost dan SiteGround yang kedua-duanya mendakwa menawarkan harga rendah dan ciri premium.

DreamHost dan SiteGround kedua-duanya adalah pemenang anugerah dalam industri hosting. DreamHost menghoskan lebih daripada 1,500,000 laman web, aplikasi dan blog, dan SiteGround sekitar 450,000. Adakah lebih besar lebih baik, dan bagaimana perbandingan kedua syarikat hosting ini? Mari kita lihat gambaran awal kedua-dua syarikat.

Semasa dilancarkan pada tahun 1997, misi DreamHost adalah untuk memanfaatkan kekuatan sumber terbuka untuk membantu sesiapa sahaja yang mahukan kehadiran internet, secara sederhana dan murah. Ditubuhkan pada tahun 2004, SiteGround memilih untuk fokus pada penyelesaian perisian khusus dan pengoptimuman kelajuan pelayannya.

Kedua-dua tuan rumah mempunyai reputasi baik dalam industri ini. Alexa Ranking, yang dapat memberi anda petunjuk yang sangat luas tentang populariti syarikat, memberikan SiteGround kedudukan global 3,642 dan DreamHost salah satu dari 5,318.

Bandingkan prestasi DreamHost dan SiteGround

Contents

Masa dan Kebolehpercayaan

Monitor masa

Waktu operasi dan pemuatan halaman yang pantas tidak boleh dirundingkan kerana ciri-ciri ini secara langsung mempengaruhi persepsi pelanggan anda terhadap perniagaan anda setiap kali mereka melayari laman web anda.

Waktu tamat.DreamHost menjamin masa operasi 100% dan SiteGround menjamin masa operasi 99.9%. HowsHost.com menguji kedua-dua hos dalam jangka masa 30 hari dan mendapati DreamHost mempunyai purata masa operasi 99.92% dan SiteGround 99.91%. Angka-angka ini baik.

Memuatkan halaman. Menurut pengujian yang dilakukan oleh codeinwp.com, masa tindak balas untuk laman web SiteGround adalah antara 0,4 dan 3,76 saat, dan untuk DreamHost antara 0,93 dan 2,74 saat. Ujian oleh howshost.com menunjukkan masa respons rata-rata untuk laman web SiteGround menjadi .6 saat dan untuk DreamHost .5 saat. Kedua-dua kelajuan hanya mencukupi berbanding dengan host seperti InMotion yang rata-rata 100% lebih pantas.

Sandaran dan kelebihan. Mengenai pilihan sandaran dan redundansi, kedua-dua hos melakukan sandaran setiap hari, tetapi SiteGround menawarkan 30 salinan sehari dengan rancangan GrowBig dan GoGeek. Pelan sandaran dan pemulihan premium adalah kos tambahan untuk kedua-dua hos.

Kebolehpercayaan.SiteGround mempunyai pusat data di Chicago, London, Amsterdam, dan Singapura. SiteGround menguruskan pelayannya, menulis tambalan perisiannya sendiri apabila perlu dan menyimpan keseluruhan pelayan ganti di lokasi. Ia menggunakan pelayan web Apache canggih terkini. Pelanggan boleh memilih lokasi yang paling dekat dengan pelanggan mereka untuk mendapatkan kelajuan memuat halaman terbaik.

Pada tahun 2015 DreamHost mengalihkan strategi pusat datanya dari mengendalikan pelayannya sendiri ke perkhidmatan colokasi. ViaWest di Oregon kini menguruskan dua pusat data California, dan RagingWire mengendalikan Pusat Virginia-nya. Manfaatnya ialah pengurusan pusat data diserahkan kepada profesional. DreamHost mempunyai pelayan DELL yang kuat menggunakan pemacu keadaan pepejal yang meningkatkan kelajuan hosting sebanyak 200%.

Pendapat mengenai Prestasi DreamHost dan SiteGround

Masa penggunaan dan kebolehpercayaan boleh menjadi isu hujah dan keputusan ujian mengelirukan. Sekiranya ulasan pengguna boleh dilakukan, kedua-dua hos sangat dipercayai walaupun terdapat strategi pusat data yang berbeza.

Ciri-ciri DreamHost dan SiteGround

Bandingkan Ciri Utama

Ciri-ciri utama dibandingkan

Nota: Kedua-dua hos menawarkan versi terbaru MySQL, PHP, Perl dan Python, banyak langkah keselamatan seperti sandaran harian, perlindungan SPAM dan pautan panas, dan pelbagai domain dan akaun e-mel.

Pendaftaran Domain. Dengan kedua-dua akaun hosting DreamHost dan SiteGround Shared, anda boleh mendaftarkan nama domain dengan salah satu sambungan yang paling popular (mis. .Com, .net, .org, .info, dll.) Percuma seumur hidup akaun anda. Pada harga pendaftaran domain DreamHost hadir dengan privasi domain percuma.

Pembina Laman Web. Hanya SiteGround yang mempunyai pembina laman web. Weebly adalah pembangun laman web drag-and-drop popular yang mudah digunakan dan membolehkan anda membuat laman web profesional walaupun anda belum pernah membuat laman web sebelumnya. Anda dapat menambahkan teks, foto, peta, audio dan video ke laman web anda hanya dengan menyeret dan menjatuhkan elemen ke tempatnya. Weebly merangkumi tema etalase sehingga anda dapat membuat laman web eCommerce yang berfungsi dengan sedikit usaha seperti membuat blog.

Bagi peminat DreamHost, belajar WordPress mungkin merupakan alternatif yang baik kerana terdapat banyak forum di luar sana untuk membantu anda memulakannya dan kerana WordPress memberi kuasa kepada 17% laman web dunia, ini adalah kemahiran yang berguna untuk belajar. Juga, terdapat beberapa plugin dan templat WordPress untuk membantu anda membuat laman web yang disesuaikan menggunakan fungsi drag-and-drop yang sama seperti Weebly.

Pangkalan data MySQL. Kedua SiteGround dan DreamHost menawarkan pangkalan data MySQL tanpa had, dan e-mel tanpa had dan auto-responden.

Hosting WordPress.Semua rancangan hosting WordPress SiteGround menawarkan ciri yang serupa dengan rancangan hosting Bersama. Pelan StartUp ($ 3,95 / bln) kurang ciri, tetapi rancangan GoGeek ($ 14.94 / bln) sangat digalakkan. Pelan GoGeek menawarkan nama domain percuma sepanjang hayat rancangan, pemindahan laman web percuma, ruang web 30GB, pematuhan PCI percuma, sijil SSL percuma 1 tahun, pangkalan data SQL tanpa had dan beberapa laman web. SiteGround mengatakan bahawa ia mempunyai lebih sedikit akaun di pelayan WordPress yang mengurangkan persaingan sumber.

Pelan hosting DreamHost WordPress ($ 19.95 jika anda mendaftar untuk rancangan tahunan) menawarkan satu laman web setiap rancangan, storan 30GB, Mesin Maya Hip Hop (HHVM) yang merupakan alternatif Facebook untuk PHP, cache Varnish, integrasi CDN, RAM penskalaan automatik dan pelayan pangkalan data MySQL terpencil. Akaun WordPress dihoskan pada VPS terpencil.

Kedua-dua hos menyediakan pemasang 1 klik WordPress, pembaharuan automatik, Supercacher, Pementasan WordPress (yang menjadikannya lebih mudah untuk menguji dan melaksanakan perubahan tanpa membina pelayan ujian yang terpisah), Git yang telah dipasang sebelumnya (membolehkan anda membuat perubahan secara tempatan dan kemudian mendorong perubahan ini ke laman web langsung anda selepas ujian) dan Pengurusan Baris Perintah.

Penyelesaian eCommerce. Pelan StartUp hosting Bersama SiteGround tidak digalakkan untuk laman eCommerce. Untuk menjadi tuan rumah laman web eCommerce, anda perlu mendaftar untuk rancangan GoGeek ($ 14.95 / bln) yang menawarkan pematuhan PCI percuma (syarat undang-undang untuk transaksi kad kredit) dan alamat IP khusus. Perisian eCommerce percuma merangkumi SSL, Zen Cart, Magento, Agora, dan CubeCart. Sekiranya pelanggan anda berada di luar AS, anda mungkin mendapat keuntungan dengan mempunyai pelayan di dekat kawasan geografi khalayak sasaran anda (yang mana SiteGround boleh tawarkan kepada anda). Sekiranya pelanggan anda berada di AS, ini tidak menjadi masalah.

Hosting Shared DreamHost (dari $ 7,95 / bln) menawarkan pematuhan PCI percuma. Perisian eCommerce percuma merangkumi SLL, Zen Cart, dan CubeCart.

Untuk menyokong laman web eCommerce anda: baik rancangan DreamHost dan GoGeek SiteGround menawarkan sijil SSL (untuk mengesahkan laman web anda), akses FTP, persekitaran pementasan untuk menguji perubahan laman web, sandaran harian, dan alamat IP khusus.

Sandaran. DreamHost melakukan “snapshot” data anda secara automatik pada pelbagai selang masa tetap (dua jam, dua setiap hari, dan dua mingguan). Anda boleh membuat sandaran laman web, pangkalan data, dan data akaun secara manual dari panel kawalan (hanya satu sandaran manual untuk setiap bulan).

Pemasang 1 klik SoftGulous SiteGround memberi anda keupayaan untuk membuat sandaran dan memulihkan laman web anda dengan satu klik. SiteGround menyimpan sandaran akaun hosting bersama dan separa berdedikasi pelanggan sehingga 30 hari.

Keselamatan Hosting. SiteGround mendakwa sebagai tuan rumah pertama yang melaksanakan pengasingan akaun, suatu mekanisme yang menghalang mana-mana akaun mempengaruhi prestasi orang lain dan mencegah kemungkinan pelanggaran keselamatan. SiteGround secara proaktif memantau dan mengesan eksploitasi keselamatan dan menulis tambalannya sendiri untuk memperbaiki kerentanan dengan segera dan bukannya menunggu kemas kini perisian rasmi. Ia melaksanakan sandaran harian, CloudFlare CDN, akses SSH, peningkatan perkakasan biasa dan sijil SSL.

DreamHost mempunyai artikel Wiki yang komprehensif untuk membimbing anda melalui proses yang diperlukan untuk mengatur e-mel yang selamat, pemindahan fail, akaun pengguna, dll. Ia menawarkan integrasi CloudFlare, sijil SSL / TLK, sandaran harian dan perlindungan privasi domain.

Panel kawalan. Kedua DreamHost dan SiteGround mempunyai antara muka backend yang akan anda gunakan untuk menguruskan akaun, domain, e-mel, sandaran, fail, pangkalan data, penagihan, dll., Melihat statistik laman web dan memasang perisian. Kedua-dua hos menawarkan alat untuk meningkatkan kelajuan memuat halaman, melindungi laman web anda dari penggodaman dan SPAM, memperuntukkan peruntukan sumber dan mengubah ujian ke laman web anda sebelum anda menjadikannya langsung.

SiteGround menggunakan panel kawalan cPanel yang popular dan mudah digunakan. Ia mempunyai perisian Softaculous untuk pemasangan skrip perisian 1-klik, e-mel bebas SPAM, Cloudflare CDN, AutoUpdates untuk Joomla dan WordPress, SuperCacher dan persekitaran Pementasan ketika anda ingin menguji perubahan pada laman web anda.

DreamHost mempunyai panel kawalan proprietari yang menyimpang dari cPanel standard industri kerana terasa seperti papan pemuka tradisional dengan panel navigasi kiri. Anda boleh menyeret dan melepaskan item navigasi untuk menyesuaikan pelbagai kawasan panel. Anda juga boleh menggunakan Panel Kawalan untuk memasang WordPress (dan aplikasi dan tambahan lain) menggunakan Pemasang Satu Klik.

Program Gabungan dan Penjual Semula. Anda boleh membuat $ 65 setiap rujukan, tanpa had bulanan, dengan program gabungan BlueHost. Dengan program afiliasi Network Solutions, dapat menjana hingga $ 150 sebulan. Program penjual semula Penyelesaian Rangkaian adalah melalui pihak ketiga, SRSplus.

Extras.BlueHost mempunyai kredit iklan $ 150; Network Solutions mempunyai kredit bernilai $ 50 untuk program Pemasaran Penyelesaian Rangkaian. BlueHost akan memindahkan laman web yang sudah ada jika anda mempunyai laman web yang lain, walaupun ia mengenakan premium untuk perkhidmatan tersebut. Network Solutions mempunyai beberapa pilihan pemasaran, SEO, dan eCommerce yang tersedia dengan bayaran bulanan.

Pendapat mengenai Ciri Utama DreamHost dan SiteGround

Kedua-dua hos kaya dengan ciri dan sementara DreamHost jelas menjadi tuan rumah yang boleh dipercayai dan cekap, SiteGround, anak baru di blok, mempunyai pendekatan yang lebih proaktif dan inovatif. Walau bagaimanapun, SiteGround cenderung untuk menyembunyikan sebahagian daripada kosnya.

Bandingkan rancangan hosting web dan harga DreamHost dan SiteGround

Pelan Hosting & Harga

Pelan harga dibandingkan

Nota: Maklumat pakej hosting ditulis oleh orang pemasaran dan penjualan. Mereka direka untuk mengelirukan anda. Untuk mempermudahnya, mari kita lihat beberapa harga minimum dan maksimum yang boleh anda harapkan untuk membayar pakej serupa yang ditawarkan oleh dua host ini. Ingatlah bahawa konsep “tidak terhad” harus diambil dengan sedikit garam. Sebagai contoh, lalu lintas yang tidak terhad untuk rancangan Permulaan SiteGround secara efektif menerjemahkan kepada 10,000 pengunjung sebulan. Lebar jalur lebar dan storan yang dipanggil dari DreamHost sebenarnya dibatasi oleh dasar “penggunaan biasa”.

Hosting yang dikongsi.

 • Tapak Tapak – Memulakan merancang ($ 3.95 / bln) dengan ruang web 10GB; TumbuhBesar merancang ($ 7.95 / bln) dengan ruang web 20GB, dan GoGeek merancang ($ 14.95 / bln) dengan ruang web 30GB (semasa mendaftar sekurang-kurangnya satu tahun.)
 • DreamHost – Dari $ 7.95 / bln ke $ 9.95 / bln (semasa mendaftar minimum 36 dan 12 bulan masing-masing) dan menawarkan alamat e-mel, lebar jalur dan storan tanpa had.

Hosting WordPress

 • SiteGround – Pelan StartUp ($ 3.95 / bln) dengan ruang web 10GB; TumbuhBesar merancang ($ 7.95 / bln) dengan ruang web 20GB, dan GoGeek merancang ($ 14.95 / bln) dengan ruang web 30GB (semasa mendaftar sekurang-kurangnya satu tahun.)
 • DreamHost – Setiap tahun ($ 19.95 / bln); Bulanan ($ 24.95 / bln).

Pelayan Peribadi Peribadi Maya (DreamHost) dan Cloud (SiteGround)
Kelebihan utama pemacu SSD ialah mereka dapat mengambil data lebih cepat daripada pemacu tradisional.

 • Tapak Tapak
  • Kemasukan rancang dengan RAM DDR 2GB & Ruang cakera 20GB ($ 60 / bln).
  • Perusahaan rancang dengan RAM DDR 4GB & Ruang cakera 80GB ($ 140 / bln).
 • DreamHost
  • RAM 2GB & 60GB SSD ($ 30 / bln).
  • RAM 8GB & 120GB SSD ($ 120 / bln).

Hosting khusus
Kelebihan utama pemacu SATA adalah bahawa data yang disebut ‘hilang’ hampir selalu dapat diambil.

 • Tapak Tapak
  • Kemasukan Pelan pelayan dengan RAM 4GB & HDD SATA II 500GB ($ 229 / bln).
  • Perusahaan Pelan pelayan dengan RAM 16GB & HDD SATA III 4 x 500GB ($ 429 / bln).
 • DreamHost
  • Pemula TERAS 4 rancang dengan RAM 4GB & HDD 1TB ($ 149 / bln).
  • Premium TERAS 12 rancang dengan RAM 32B & 240GB SDD ($ 329 / bln)($ 329 / bln).

Terbaik untuk pemula. Pelan hosting Bersama DreamHost sangat sesuai untuk perniagaan baru dan menyediakan sumber yang mencukupi untuk blog, perniagaan permulaan atau laman web eCommerce kecil. Pelan Startup SiteGround adalah untuk kegunaan peribadi dan perniagaan yang tahu bahawa akhirnya mereka harus meningkatkan tetapi ingin “menguji perairan” dengan membuat kehadiran web asas.

Jaminan Wang Dikembalikan: Dalam kedua-dua keadaan, tidak ada yuran persediaan atau bayaran untuk pendaftaran nama domain. Kedua-duanya menawarkan jaminan wang dikembalikan (97 hari untuk DreamHost dan 30 hari untuk SiteGround). Walaupun jaminan DreamHost terdengar mengagumkan, ingat bahawa ia hanya sah untuk hosting Bersama.

Pendapat mengenai Harga Perancangan Hosting

Berdampingan, rancangan dan harga untuk dua hos ini kelihatan agak membingungkan tetapi boleh dibandingkan, ciri untuk ciri. Semakin banyak RAM yang anda mampu, semakin baik. Jumlah simpanan yang anda perlukan bergantung pada apa yang anda rancangkan untuk menyimpan, mis. video dan gambar mengambil banyak ruang jadi jika anda seorang jurugambar, keperluan anda mengenai penyimpanan akan lebih besar. Anda mengesyorkan senarai lengkap keperluan anda dan fungsi laman web anda dan menghubungi kedua-dua jabatan sokongan tuan rumah untuk mengemukakan soalan. Ini juga merupakan cara yang sangat bijak untuk menilai kualiti sokongan mereka dan mendapatkan nasihat percuma mengenai apa yang anda perlukan.

Betapa mudahnya menggunakan DreamHost dan SiteGround

Kemudahan penggunaan

Betapa senang menggunakan antara muka

Panel kawalan. Seperti yang kita lihat sebelumnya, DreamHost dan SiteGround mempunyai antara muka backend yang berbeza. Sekiranya anda biasa menggunakan cPanel, panel kawalan DreamHost mungkin akan membuat anda kecewa; jika anda seorang pemula, anda memerlukan keluk pembelajaran yang serupa, mana sahaja tuan rumah yang anda pilih, jadi tidak menjadi masalah.

Pemasang sekali klik. Sebilangan besar panel kawalan menawarkan pemasangan 1 klik untuk perisian dan skrip popular seperti WordPress, ZenCart, dan utiliti galeri dan galeri foto. Pemasang 1 klik juga digunakan untuk mengaktifkan pengoptimuman halaman, menjadikan laman web anda hidup, mengaktifkan perisian keselamatan dan membuat akaun e-mel. Terdapat sangat sedikit syarikat hosting yang tidak menawarkan pemasangan perisian 1 klik untuk kebanyakan tambahan aplikasi dan kedua SiteGround dan DreamHost.

Pendapat mengenai Kemudahan Penggunaan

DreamHost dan SiteGround mempunyai antara muka yang mudah digunakan dan mudah. Petua DreamHost SiteGround dengan tutorial Wiki yang merangkumi tangkapan skrin dan arahan langkah demi langkah untuk melaksanakan kebanyakan tugas di panel kawalan.

Sokongan DreamHost dan SiteGround

Sokongan Teknikal dan Pelanggan

Sokongan pengguna dibandingkan

DreamHost mempunyai blog rasmi termasuk 96 tutorial terakhir, forum pengguna dan Wiki yang komprehensif.

SiteGround mempunyai asas pengetahuan FAQ yang besar dan tutorial mendalam untuk WordPress, Joomla, dan Magento.

Kedua-duanya telah menghasilkan banyak laman web tidak rasmi untuk membantu pengguna baru memulakannya.

Hubungi DreamHost:

Twitter: @DreamHost dan @DreamHostCare

Telefon: 7147064182

Hubungi SiteGround:

Twitter: @SiteGround dan

Telefon: 1.866.605.2484

Pendapat mengenai Sokongan Pengguna

Walaupun kedua-dua hos menjamin sokongan 24/7 – sembang langsung dan tiket sokongan (e-mel) – hanya SiteGround yang menawarkan sokongan telefon percuma. Ini mungkin merupakan kegagalan terbesar DreamHost, yang disebut oleh kebanyakan pengulas dan separuh daripada aduan yang disiarkan di internet.

Ulasan pengguna mengenai DreamHost dan SiteGround

Ulasan Pengguna

Ulasan pengguna dibandingkan

Nota: Ingatlah bahawa ulasan pengguna bersifat subjektif dan kadang kala pengguna, terutamanya jika tidak bersifat teknikal, salah memahami syarat perjanjian mereka dengan tuan rumah. Ini adalah pertikaian umum antara tuan rumah dan pelanggan ketika laman web ditutup pada pelayan bersama kerana mereka menggunakan sumber yang berlebihan.

Ulasan positif.

DreamHost dan SiteGround mendapat penghargaan daripada majoriti pelanggan atas sokongan muda, bersemangat dan bertenaga. SiteGround mendapat mata tambahan untuk hosting Cloud yang unggul, walaupun mahal.

Ulasan negatif.

DreamHost menghasilkan tiga aduan utama di internet daripada pelanggannya. Pertama, bahawa tidak ada sokongan telefon; kedua, bahawa panel kawalan kontroversial mereka yang tidak standard tidak intuitif; dan ketiga, bahawa untuk pengguna bukan AS, akses ke sokongan boleh menyusahkan dan menunda penyelesaian masalah.

SiteGround mendapat jempol dalam tiga bidang, terutamanya berkisar pada kos tambahan. Ramai pengguna tidak suka membayar tambahan untuk perlindungan nama domain dan harus membayar untuk pemindahan laman web. Aduan utama ketiga adalah “masalah sambungan” sama ada dengan 500 kesalahan atau CloudFlare; beberapa kesalahan yang disebabkan oleh pengguna disebabkan oleh sumber yang terhad dalam rancangan hosting Bersama.

Pendapat mengenai Ulasan Pengguna

Sokongan di atas rata-rata adalah mustahak jika anda mempunyai perniagaan eCommerce atau pemula. Nampaknya kedua-dua tuan rumah komited untuk mencapai kecemerlangan perkhidmatan dan memandang serius pelanggan mereka. Dilihat dari tinjauan, kedua-dua laman web telah menerapkan ciri-ciri unik, bahkan tidak popular, atau memilih model perniagaan bukan standard yang, secara keseluruhan, telah terbukti berjaya dengan cara mereka sendiri.

Kesimpulan mengenai perbandingan DreamHost dan SiteGround

Host Web mana yang sesuai untuk anda?

Memilih platform Terbaik

Sebab untuk memilih Dreamhost:

 • Lebih banyak pengalaman dan lebih banyak anugerah
 • Jaminan wang dikembalikan hebat
 • Pusat data dari luar kepada profesional
 • Struktur harga yang telus

Sebab untuk memilih SiteGround:

 • Panel kawalan cPanel tradisional dan mudah digunakan
 • Rangkaian pelayan global
 • Pendekatan inovatif terhadap keselamatan
 • Penawaran peringkat kemasukan bajet

DreamHost adalah yang terbaik untuk perniagaan dan laman web eCommerce yang memerlukan kebolehpercayaan, fleksibiliti dan pilihan untuk meningkatkan rancangan mereka. Mungkin terlalu banyak untuk seseorang yang menulis blog atau perniagaannya hanya memerlukan kehadiran web.

SiteGround sangat sesuai untuk kegunaan rumah, untuk usahawan dan perniagaan kecil dengan anggaran tetapi juga untuk syarikat yang lebih besar yang menghargai keusahawanan inovatif yang mempunyai SiteGround bersaing dengan host yang lebih besar daripada dirinya sendiri.

Sekiranya ulasan ini tidak mempengaruhi anda, lihatlah beberapa laman web kompetitif dalam liga yang serupa.

WebHostingHub mempunyai rancangan hosting Bersama peringkat awal yang disebut SPARK yang menyaingi rancangan Permulaan SiteGround. Ahli kumpulan Endurance International Group (EIG), model sokongan WebHosting Hub, adalah kelas pertama dan disokong oleh saudara dan saudaranya di bawah payung EIG.

Untuk menyaingi DreamHost, BlueHost, dilahirkan pada tahun 1996, adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia, yang mempunyai lebih daripada 1.9 juta domain. Ini terdapat di bahagian atas hampir semua senarai “10 syarikat hosting teratas”.

Hantarkan kami jika anda mempunyai pertanyaan, komen atau pengalaman yang menyenangkan dengan hosting web yang ingin anda kongsikan. Kami ingin mendengar daripada anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map