19 Treba je razmisliti o izbiri platforme za e-trgovino

Kupci na spletu pričakujejo hitre, personalizirane in brez težav izkušnje. Če vaša spletna trgovina ne ponuja, izgubljate prodajo, ki bo dosegla 414 milijard dolarjev do leta 2018. Izguba v prodaji je samo vrh ledene slabe novice.


Opazite si vpliv neugodnih pregledov. Ali še huje, pritožbe na družbenih medijih, ki so virusne. “Ali je vse, kar potrebujem, da me stranke ljubijo?”

To je glavni razlog za izbiro platforme za e-trgovino, vendar bi jo morali imeti radi tudi vi. Preden se odločite za graditelja spletne trgovine, se prepričajte, da presega prodajo.

Kako izbrati pravo programsko opremo za e-trgovino

Kupci sestavljajo nakupovalne sezname. Pameten pristop je tudi izbira platforme za e-trgovino. Kaj boste potrebovali, je odvisno od tega, kaj prodajate, vendar so na vrhu seznama ključne značilnosti. Pred izbiro je treba upoštevati:

1. Značilnosti

Vsaka vrhnja platforma e-trgovine ponuja široko paleto zvonov. Ključnega pomena je le peščica. Osredotočite se nanje.

 • Vtičniki in dodatki za nakupovalno košarico. Spletno mesto za e-trgovino brez nakupovalnega vozička je kot trgovina brez blagajn.
 • Možnosti plačila. Ali lahko vaše stranke plačajo tako, kot želijo? Kaj pa tuji kupci?
 • Predloge in teme. Ne le veliko, ampak dobre, ki se povezujejo z zasnovo vašega spletnega mesta. Kupčev prvi vtis naredi ali prekine prodajo.
 • Varnost spletnega mesta. Poiščite platforme, ki presegajo osnove. Ali nudijo zaščito pred goljufijami in spremljanje pred hekerji?
 • Ustvarjanje vsebine. Šibka platforma za upravljanje z vsebinami (CMS) lahko omili močno platformo za e-trgovino. Google promovira spletne trgovine z vsebino, ki ljudem pomaga najti stvari.

2. Možnosti določanja cen

Ena velikost ne ustreza vsem. Niti ena cena ne. Odločite se za platformo e-trgovine, ki vam omogoča, da dodate ali odštejete tisto, kar potrebujete. Toda kako pridejo do njihove cene? Najboljše in najbolj prilagodljive platforme temeljijo na ta način:

 • Načrtovanje, gostovanje in orodja
 • Funkcije nakupovanja in trženja
 • Back Office in varnost
 • Pomoč in podpora

Svet deluje na mesečne obračunske cikle, kar velja tudi za večino platform e-trgovine.

3. Predloge (teme)

Lahko oblikujete iz nič, a se ne bi raje osredotočili na prodajo? Ponudniki programske opreme za e-trgovino ponujajo predloge za lažje izvajanje.

Prednost uporabe predloge je, da že veste, da deluje z vašo platformo. Pomanjkljivost je, da imajo nekatere platforme le nekaj tem.

Oglejte si forume spletnih skupnosti na platformi, če želite izvedeti, kaj je delovalo za druge. Našli boste brezplačne ali poceni teme, ki so jih ustvarili drugi uporabniki. Obiščite njihova spletna mesta in si oglejte temo v akciji.

Neodvisni oblikovalci ponujajo še več izbire predloge. Pogosto se osredotočijo na ustvarjanje tem za določene platforme.

4. Prilagodljivost oblikovanja

Prava programska oprema za e-trgovino se lahko zažene v nekaj urah. Hitro uvajanje lahko prinese žrtvovanje. Morda boste predali prilagodljivost oblikovanja.

Po VeoPixu 94% prvih vtisov uporabnika prihaja iz vašega dizajna.

To ni vedno cilj platforme za e-trgovino. Osredotočajo se na to, da vam bo olajšalo ustvarjanje trgovine. Rezultat tega je nakup déjà vu za stranke, ki se vprašajo: “Ali tega še nisem videl?”

Vaša platforma za e-trgovino mora biti sposobna vključiti elemente oblikovanja identitete vaše blagovne znamke. Večina predlog je za to dovolj prilagodljiva. Vprašajte, če niste prepričani.

5. Funkcionalnost

Vaša spletna trgovina je najpomembnejša povezava kupcev z vašo blagovno znamko. Slaba nakupna izkušnja lahko to poškoduje.

Ali lahko programska rešitev za e-trgovino obravnava količino strank, ki pridejo v vašo spletno trgovino? Zmogljivost je ključna funkcionalnost.

Najbolje oblikovane platforme za e-trgovino nudijo to zagotovilo, vendar to ni dovolj. Kupci pričakujejo prilagojene izkušnje. Ali si želijo ogledati izdelke glede na njihovo geografsko lego? Cenijo e-poštna sporočila na podlagi predhodnih nakupov.

Funkcionalnost to ustvarja.

Izzovite platformo e-trgovine, ki jo nameravate pokazati, da lahko prilagodi uporabniško izkušnjo.

6. Enostavnost uporabe

“Platforma e-trgovanja” in “programska oprema nakupovalni voziček” sta dve različni stvari. Oba vam pomagata voditi spletno trgovino in obdelati plačila, vendar je ena podmnožica druge. Poskrbite, da veste, katerega potrebujete.

Če potrebujete celotno rešitev, želite platformo za e-trgovino. Vključuje gostovanje, predloge za oblikovanje, obdelavo plačil, trgovska orodja, trženje, varnost in drugo.

Če že imate spletno mesto, boste morda potrebovali le način za poslovanje s strankami. Programska oprema za nakupovalne vozičke je najboljša izbira.

Veliko je prodajalcev, ki ponujajo katero koli možnost. Izbor temelji na poštenem odgovoru na to vprašanje. Kako enostavno mora biti vmesnik, da lahko upravljate svojo spletno trgovino? Nato se postavite v čevlje stranke. Ali bo rešitev, ki jo izberete, tudi za njih enostavna?

7. Katalog izdelkov

Vaš katalog izdelkov je spletno skladišče vsakega izdelka, ki ga prodajate. Spodbujati mora predmete, ki jih želite potisniti. Hkrati mora strankam pomagati najti tisto, kar iščejo.

Vložite čas za ogled podatkovnih polj, ki jih ponuja platforma za e-trgovino. So neprožni? Boste morali zamenjati? To je rešitev, ki bo delovala proti vam, ne za vas. Prava izbira odgovori tudi na ta vprašanja:

 • Ali lahko katalog predstavlja izdelek z različnimi atributi? Ali obstajajo omejitve?
 • Koliko kategorij izdelkov in podkategorij lahko katalog podpira?
 • Ali lahko izdelek ali podkategorijo postavite v več kategorij brez podvajanja podatkov?
 • Ali lahko povežete dodatke in ustvarite svežnje?

8. Velikost shranjevanja

Trgovine z opeko in malto imajo omejitve velikosti, vendar vaša spletna trgovina nima, kajne?

V teoriji ne. A vseeno morate slediti zalogam. Tako boste lažje ugotovili, kakšno zmogljivost potrebujete. Je nekoliko bolj zapleteno, kot si morda mislite.

Če prodajate pet izdelkov, ki prihajajo v 20 različnih barvah, morate identificirati in slediti 100 izdelkom. Vsakemu elementu dodelite alfanumerično številko SKU (enota za skladiščenje).

Najbolj priljubljene platforme za e-trgovino imajo drsne cene glede na velikost prodajalne. Na primer, mesečna cenovna stopnja v trgovini Shopify znaša 14 USD in ponuja 25 SKU-jev. Zdi se velikodušno, vendar ne bi bilo dovolj za vaših pet izdelkov v 20 barvah.

Preverite, ali je platforma, ki jo nameravate uporabljati, razširljiva. Večina jih ponuja neomejeno število, zato vam ne bo treba skrbeti, da bi jih zmanjkalo.

9. Delovanje

Hitrost je pomembna Aberdeen Group ima podatke, da to dokažejo. Zamuda ene sekunde v času nalaganja pomeni:

 • 11% manj ogledov strani
 • 16-odstotno zmanjšanje zadovoljstva strank
 • 7-odstotna izguba pri konverzijah

Spletne trgovine uporabljajo veliko slik. Za nalaganje si vzamejo čas. Sodelujte s platformo za e-trgovino, da optimizirate te slike, tako da se hitro naložijo. Začne se pri vas, vendar vam mora pomagati tudi partner. Ali bodo povečali uspešnost z orodji, kot so omrežja za pošiljanje vsebin (CDN)?

Baza podatkov vaše spletne trgovine je lahko tudi ozko grlo uspešnosti. Še posebej, če imate veliko izbiro. Vprašajte platformo za e-trgovino, kako pristopijo k temu. Medtem ko imate njihovo pozornost, jih povprašajte o njihovi odsotnosti. To bi moralo biti nekaj, s čimer se želijo pohvaliti.

10. Odprti vir vs gostovana rešitev

Open Source se imenuje tudi Self Hosted. Gostovane rešitve so znane tudi kot SAAS (Software As A Service). Vaša izbira je, vendar je pravi za vas?

Odvisno je od treh glavnih dejavnikov:

 • Vaš proračun
 • Vaš talent za programiranje
 • Zahteve glede funkcije vaše trgovine

Na podlagi teh treh pomislekov je, zakaj ljudje izberejo gostovano rešitev:

 • Stroški nastavitve. Je nizka. Stroški prilagajanja so zmerni.
 • Spretnosti. Lahko ga zaženete in vzdržujete, če imate dostojno računalniško znanje.
 • Gostovanje. To je vključeno v stroške.
 • Podpora. Pomoč je telefonski klic.
 • Nadgradnje. Brez dela na tvojem koncu. Razvijalca ga potisne ven.

To je razlog, zakaj se ljudje odločijo za Open Source:

 • Lastnosti. Večja prilagodljivost pri prilagajanju.
 • Integracija programske opreme drugih proizvajalcev. Imate dostop do korenskih datotek. Prosto lahko sodelujete s komur koli.

Proračun je odločilni dejavnik za večino. Stroški nastavitve za Open Source so dražja možnost. Dodajte več stroškov za stalni razvoj. Še vedno je boljša izbira za popolno prilagodljivost.

11. Integracije tretjih oseb

Vaša izbira programske rešitve za e-trgovino morda ne ponuja vseh funkcij ali funkcionalnosti, ki jih potrebujete. Če tega ne bo, ga boste morali povezati z rešitvijo, ki jo nudi nekdo drug. Tretje rešitve dodajajo ali razširijo te funkcionalnosti:

 • Sistemi za upravljanje vsebin. Upravljajte uporabniško izkušnjo.
 • Vodenje podjetja. Upravljajte podatke pošasti.
 • Ponudniki plačil. Upravljajte način plačila kupcev.
 • Analitika in testiranje. Upravljajte, kako trgujete svojim strankam.
 • Geolokacija. Upravljajte uporabniško izkušnjo glede na lokacijo.
 • Pošiljanje in potrditev naslova. Upravljajte z logistiko izpolnjevanja.
 • Obračun davka. Upravljajte svoje lokalne ali globalne davčne obveznosti.
 • Skupna izmenjava in ocene. Upravljajte, kako stranke širijo besedo in vas ocenjujejo.
 • Iskanje. Upravljajte, kako ljudje v vaši spletni trgovini najdejo stvari.
 • Trženje po e-pošti. Upravljajte, kako ostanete v stiku s strankami.

Ni vedno popolnega ujemanja. Popolni boste lahko, če veste, da se e-trgovina, ki jo izberete, dobro igra z drugimi.

12. Trženje

ECommerce ne gre več samo za prodajo. Uspešne spletne trgovine ustvarjajo prilagojene odnose s svojimi strankami. Vaša platforma za e-trgovino vam mora pomagati, da kupcem zagotovite globljo vrednost. To se mora zgoditi pred, med in po njihovi spletni nakupovalni izkušnji.

Za to boste potrebovali prava orodja. Ali lahko vaša platforma za e-trgovino pritegne več prometa na spletnem mestu? Ali lahko tudi obiskovalce pretvori v kupce in poveča ponovne nakupe? Ali lahko analizira, kako marketinški dolarji prispevajo k zaključku?

Osredotočite se na ta tri področja, da zagotovo veste:

 • Pretvorba kupcev. Devet od desetih obiskovalcev ob prvem obisku ne kupi ničesar. Ali lahko vaša rešitev optimizira strani izdelkov ali pošlje e-poštna sporočila za prepričljivo izkušnjo vračanja?
 • Prilagojeno ponovno trženje. Ali lahko uporablja vedenje spletnih strani in posamezne podatke uporabnika? Te podatke želite prilagoditi e-poštnim akcijam. Pomaga tudi pri boju proti zapuščenim vozičkom.
 • Spremljanje prihodkov in dodeljevanje prihodkov. Ali lahko poveže pike med marketinškimi napori in dejansko porabljenimi dolarji?

13. Plačilni prehodi

To je storitev, ki avtomatizira plačilno transakcijo med vami in vašimi kupci. Izbira je primerna, če ste prepričani v odgovore iz teh vprašanj:

Kako nameravate prositi stranke, da na vaše spletno mesto vnesejo podatke o plačilu?

Na voljo imate tri možnosti.

 • A
  Obrazec za plačilo na vašem spletnem mestu s podrobnostmi, objavljenimi na vašem strežniku. To je najbolj gladka izkušnja za stranke, vendar je napolnjena z zahtevanimi varnostnimi ukrepi. To je zato, ker ni varno.
 • B
  iFrame ali preusmeritev. To je varen obrazec, uokvirjen znotraj strani na vašem spletnem mestu, ali pa stranke preusmeri na stran z gostiteljskim plačilom. To je najbolj varna možnost.
 • C
  Obrazec za plačilo, gostovan na oddaljenem mestu. Podrobnosti plačila, poslane iz brskalnika, na varen prehod za plačilo (ne prek vašega strežnika).

Ali potrebujete ponudnika plačilnih storitev ali samo prehod za plačilo in račun trgovca?

Pridobitev računa pri ponudniku storitev je dve prednosti. To je lažje kot pridobiti račun trgovca. Prav tako je manj nastavitve in mesečnih pristojbin. Pristojbine za transakcije so običajno višje. Pojdi s tem, če si majhen trgovec.

Če ste večji prodajalec, boste morda že imeli račun trgovca. Potrebujete tehnologijo, ki leži med vašo spletno trgovino in plačilnimi omrežji. Pojdi za možnost prehod.

Ali razumete pristojbine?

Plačilni prehodi in trgovski računi imajo plačilo za storitve. Niso vsi očitni. Vprašajte za celoten urnik, da vas ne preseneti.

Ali prehod za plačila naredi tisto, kar potrebujete?

Recimo, da prodajate nekaj, kar od strank zahteva tekoča plačila. Nekateri prehodi za plačila vam pri tem ne morejo pomagati. Prepričajte se, da prehod s plačili, o katerem razmišljate, pomaga vašim strankam.

14. Prilagodljivost

Vsi ne potrebujejo platforme za e-trgovino, ki podpira na tisoče SKU-jev. In morda ne pošiljate sproženih e-poštnih sporočil, ki temeljijo na dejavnosti vozička. Vsaj danes ne. Potrebe se spreminjajo. Prepričajte se, da vam lahko platforma e-trgovine pomaga pri rasti, ker je razširljiva.

Ne gre vedno za rast. Če prodajate sezonske izdelke, ali lahko znižate in plačate manj? Prilagodljivost mora delovati v obe smeri.

15. Poročanje in analitika

Ne morete sprejemati premišljenih odločitev brez vpogleda. Potrebujete preglednost, kaj se dogaja na vašem spletnem mestu. Data je tvoj prijatelj. Želite platformo za e-trgovino, ki je velikodušna s poročili in orodji za analizo. Dali bi vam vpogled v:

Naročila poročil

 • Plačilo
 • Ponovite nakupe
 • Trendi prodaje
 • Najboljše stranke

Poročila o izdelkih

 • Najbolj gledan
 • Produktivnost
 • Najboljše kategorije

Poročila o prometu

 • Podrobnosti
 • Analiza ključnih besed
 • Ogledi strani
 • Vir

16. Varnostna skladnost

Ta je pomembna. Varnost podatkov kreditnih kartic je resna zadeva. Plačilo želite sprejeti na ta način in morate upoštevati stroge predpise o skladnosti. Če vam je skladnost s PCI tuj pojem, se naučite več tukaj.

Prav tako morate vedeti vse SSL potrdila. To so majhne podatkovne datoteke, ki brskalnikom omogočajo obdelavo občutljivih transakcij, kot so spletni nakupi.

Gostovana platforma za e-trgovino skrbi za skladnost PCI z vami. Prav tako bo poskrbel za zavarovanje vašega SSL potrdila. Obe strani postaneta vaša odgovornost, če se odpravite na pot Open Source.

17. SEO prijazna arhitektura

Že veste, da poizvedbe iskalnikov iščejo, kako stranke najdejo vaše izdelke. Funkcije za optimizacijo iskalnikov (SEO) se razlikujejo glede na rešitve e-trgovine. V razponu je od nič do vsega, kar boste potrebovali, zato boste morda morali doplačati.

Google uvršča spletne trgovine višje, ko ključne besede kupcem pomagajo najti izdelke. Vaša platforma bi morala olajšati ustvarjanje in dodajanje te vsebine na nove ali obstoječe strani. Splošna podpora za SEO ni dovolj. Poiščite te posebne značilnosti:

 • Neodvisni URL-ji strani
 • Neodvisne navigacijske povezave
 • Naslovi neodvisnih strani
 • Neodvisni meta opisi
 • Neodvisne slike ALT Oznake
 • Neodvisne H1 naslove

To ponuja večina vrhunskih platform, vendar ne vse.

18. Mobilno prijazno

Google obožuje mobilne naprave. Njegov iskalni algoritem zdaj kot dejavnik razvrščanja vključuje mobilne prijazne. Ali bo vaša platforma za e-trgovino pomagala pri sprejemu kupcev mobilnih naprav in tabličnih računalnikov?

Programerji so ustvarili e-trgovino za računalniške brskalnike. Ta struktura je preveč bogata za brskalnike mobilnih naprav. Odgovor je odziven dizajn. Optimizira vse, od informacijske arhitekture do postopka nakupa.

Glavne platforme za e-trgovino zdaj ponujajo te predloge. Da bi ostali konkurenčni, morajo. Ko pregledate te predloge, poiščite te odzivne znake oblikovanja:

 • Veliki gumbi
 • Preprosta navigacija
 • Poenostavljeni vnos podatkov
 • Intuitivna uporaba mobilnih funkcij

19. Podpora

Vaša spletna trgovina je odprta 24/7. Če je nekaj narobe, ne opravite prodaje, dokler težave ne odpravite. Kako hitro lahko dobite pomoč?

Samo zato, ker ponudnik pravi, da ima 24/7 podporo, to še ne pomeni, da je v živo. In to še ne pomeni, da gre tudi za podporo telefonu v živo. Po delovnem času lahko to pomeni le podporo za klepet.

Ne moreš dobiti neposredne podpore človeka, vendar to ni edini vir. Oglejte si baze znanja platforme. To je pogosto spregledan vir. Tako tudi spletni dnevniki, forumi in pogosta vprašanja. Forumi so tudi tam, kjer boste našli pritožbe in frustracije. Veliko območje, namenjeno podpori vprašanjem, je lahko rdeča zastava.

Podpora je ena tistih stvari, o katerih morda ne bi razmišljali, dokler je ne potrebujete. To še ni čas, da odkrijete, da ni na voljo po 22. uri. ali ob vikendih.

Nad ceno

Spletni kupci ne iščejo več cene in izdelka. Pričakujejo popolna storitev. Pričakujete, da si morate ogledati platformo za e-trgovino. Kupcem boste zagotovili zadovoljstvo in prav to ustvarja prodajo.

Delite povezavo z nami, ko se vaša spletna trgovina odpre za podjetja!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map