19 ствари које треба размотрити пре него што одаберете платформу за е-трговину

Купци на мрежи очекују брза, персонализована искуства и без гњаваже. Ако ваша веб продавница не испоручи, губите од продаје која ће достићи 414 милијарди УСД до 2018. Губитак продаје само је врх ледене вијести о лошим вијестима.


Закажите се за утицај неповољних прегледа. Или још горе, жалбе на друштвеним медијима постају виралне. “Да ли је све што је потребно да ме купци воле?”

То је главни разлог избора платформе за е-трговину, али и вама би се то требало свидети. Пре него што се одлучите за произвођача веб продавнице, проверите да ли он превазилази продају.

Како одабрати прави софтвер за е-трговину

Купци праве листе куповине. То је паметан приступ и за избор платформе за е-трговину. Оно што вам треба зависи од тога шта продајете, али постоје кључне карактеристике које припадају на врху листе. Ево шта треба узети у обзир пре избора:

1. Карактеристике

Свака врх платформе за е-трговину нуди широк спектар звона и звиждука. Само шачица је пресудна. Усредсредите се на њих.

 • Додаци и додаци за корпу за куповину. Веб локација за е-трговину без корпе за куповину је попут трговине без благајне.
 • Опције Плаћања. Могу ли ваши купци платити онако како желе? Шта је са страним купцима?
 • Предлошци и теме. Не само пуно њих, већ и оне добре које спајају дизајн вашег сајта. Први утисак купца чини или прекида продају.
 • Безбедност сајта. Потражите платформе које превазилазе основе. Да ли нуде заштиту од преваре и надзор против хакера?
 • Стварање садржаја. Слаба платформа за управљање садржајем (ЦМС) може осакатити јаку платформу за е-трговину. Гоогле промовише веб продавнице са садржајем који помаже људима да пронађу ствари.

2. Опције цена

Једна величина не одговара свима. Ни једна цена. Одлучите се за платформу е-трговине која вам омогућава додавање или одузимање онога што вам је потребно. Али како долазе до својих цена? Најбоље и најфлексибилније платформе то заснивају на овај начин:

 • Планирајте, хостинг и алате
 • Функције куповине и маркетинга
 • Бацк Оффице и сигурност
 • Помоћ и подршка

Свет ради на месечним циклусима наплате, као и на већини е-цоммерце платформи.

3. Предлошци (теме)

Можете да дизајнирате од нуле, али зар се не бисте радије фокусирали на продају? Провајдери софтвера за е-трговину нуде предлоге за олакшавање.

Предност употребе шаблона је да већ знате да ради са вашом платформом. Недостатак је што неке платформе имају само неколико тема.

Погледајте форуме мрежне заједнице на платформи да бисте сазнали шта раде за друге. Пронаћи ћете бесплатне или јефтине теме које су креирали други корисници. Посетите њихове веб локације и видите тему у акцији.

Независни дизајнери пружају још више избора шаблона. Често се фокусирају на креирање тема за одређене платформе.

4. Флексибилност дизајна

Прави софтвер за е-трговину може се покренути за неколико сати. Брзо постављање може доћи са жртвом. Можда ћете на крају предати флексибилност дизајна.

Према ВеоПику, 94% првих утисака корисника потиче из вашег дизајна.

То није увек циљ платформе за е-трговину. Усредсређени су на то да вам олакша креирање продавнице. Резултат је куповина деја ву за купце који се питају: “Нисам ли то већ видео?”

Ваша платформа за е-трговину мора бити у могућности да интегрише елементе дизајна идентитета вашег бренда. Већина шаблона је довољно флексибилна за то. Питајте да ли нисте сигурни.

5. Функционалност

Ваша интернет продавница је најважнија веза коју купци имају са вашим брендом. Лоше искуство куповине може ово оштетити.

Да ли софтверско решење за е-трговину може да поднесе количину купаца који долазе у вашу онлајн продавницу? Капацитет је кључна функционалност.

Најбоље дизајниране платформе за е-трговину пружају ово осигурање, али то није довољно. Купци очекују персонализована искуства. Да ли желе да виде производе на основу свог географског положаја? Цијене е-пошту на основу претходне куповине.

Функционалност то ствара.

Изазовите платформу е-трговине за коју размишљате да покаже да може прилагодити корисничко искуство.

6. Једноставност употребе

“Платформа за е-трговину” и “софтвер за куповину” су две различите ствари. Обоје помажу да покрећете своју интернетску трговину и обрађујете плаћања, али једно је друго. Обавезно знате која вам је потребна.

Ако вам је потребно целокупно решење, желите да платформа е-трговине. То укључује хостинг, предлошке за дизајн, обраду плаћања, трговачке алате, маркетинг, сигурност и још много тога.

Ако већ имате веб локацију, можда ће вам требати само начин да послујете са својим купцима. Софтвер за куповину је најбољи избор.

Има доста добављача који нуде било коју опцију. Избор заснивајте на искреном одговору на ово питање. Колико лако треба да буде интерфејс да бисте покренули своју интернетску трговину? Затим се ставите у ципеле купца. Да ли ће и рјешење које одаберете бити лако за њих?

7. Каталог производа

Ваш каталог производа је интернетско складиште за све продате ствари. Мора да промовише предмете које желите да гурнете. Истовремено, он мора помоћи вашим купцима да пронађу оно што траже.

Уложите време да бисте погледали поља података које пружа е-трговина платформа. Да ли су нефлексибилни? Да ли ћете морати да извршите замјене? То је решење које ће радити против вас, а не за вас. Прави избор такође даје одговоре на ова питања:

 • Може ли каталог представљати производ са различитим атрибутима? Постоје ли ограничења?
 • Колико категорија производа и поткатегорија може да подржи каталог?
 • Можете ли да производ или подкатегорију ставите у више категорија без дуплирања података?
 • Можете ли да повежете додатке и створите пакете?

8. Величина продавнице

Продавнице опека и малтера имају ограничења величине, али ваша интернетска продавница нема, зар не?

Теоретски, не. Али још увек морате да пратите залихе. То вам помаже да схватите потребан капацитет. Мало је сложеније него што можда мислите.

Ако продајете пет производа који се испоручују у 20 различитих боја, морате идентификовати и пратити 100 предмета. Сваком ставку ћете доделити алфанумерички СКУ (јединица за складиштење).

Најпопуларније платформе за е-трговину имају клизне цене на основу величине продавнице. На пример, месечни ниво цене на Схопифи-у је 14 УСД, нудећи 25 СКУ-а. Изгледа великодушно, али не би било довољно за ваших пет производа у 20 боја.

Проверите да ли је платформа коју планирате да користи скалабилно. Већина нуди неограничен број, тако да нећете морати да бринете о томе да ли ће вам понестати.

9. Перформансе

Брзина је битна и Абердеен Гроуп има податке да то докаже. Кашњење једне секунде у времену учитавања значи:

 • 11% мање прегледа страница
 • 16% смањење задовољства купаца
 • 7% губитак у конверзијама

Интернет продавнице користе пуно слика. Требају времена да се учитају. У партнерству са својом еЦоммерце платформом извршите оптимизацију тих слика тако да се брзо учитавају. Почиње с вама, али и ваш партнер мора да вам помогне. Да ли ће повећати перформансе помоћу алата као што су мреже за испоруку садржаја (ЦДН)?

База података ваше веб продавнице такође може бити уско грло перформанси. Поготово ако имате велики избор. Питајте платформу за е-трговину како приступају томе. И док имате њихову пажњу, питајте их о њиховој станци. То би требало бити нешто чиме се желе похвалити.

10. Опен Соурце вс. Хостед Солутион

Отворени извор се назива и Селф Хостед. Рјешења с хостом су позната и под називом СААС (Софтваре Ас А Сервице). То је ваш избор, али који је тачан за вас?

Зависи од три главна фактора:

 • Ваш буџет
 • Ваш талент за програмирање
 • Захтеви за карактеристике ваше продавнице

На основу ова три разматрања, ево зашто људи бирају хостовано решење:

 • Цена постављања. То је низак. Трошкови прилагођавања су умерени.
 • Вештине. Можете га покренути и одржавати све док имате пристојно рачунарско знање.
 • Хостинг. Укључено је у трошак.
 • Подршка. Помоћ је телефонски позив.
 • Надоградње. Нема посла на вашем крају. Програмер је избацио.

Ево зашто се људи одлучују за Опен Соурце:

 • Карактеристике. Већа флексибилност за прилагођавање.
 • Интеграција софтвера треће стране. Имате приступ коренским датотекама. Слободни сте да радите са киме год желите.

Буџет је одлучујући фактор за већину. Трошкови подешавања за Опен Соурце чине га скупљом опцијом. Додајте више трошкова за стални развој. То је још увек бољи избор за потпуну флексибилност.

11. Интеграције трећих страна

Ваш избор софтверског решења за е-трговање можда не нуди све потребне функције или функције. Ако то не уради, мораћете да га повежете са решењем које неко други пружа. Решења трећих страна додају или проширују ове функционалности:

 • Системи за управљање садржајем. Управљајте корисничким искуством.
 • Ентерприсе манагемент. Управљање подацима чудовишта.
 • Пружаоци плаћања. Управљајте начином на који ће вас купци платити.
 • Аналитика и тестирање. Управљајте како продајете својим купцима.
 • Геолокација. Управљајте корисничким искуством на основу локације.
 • Достава и потврда адресе. Управљање логистиком испуњења.
 • Обрачун пореза Управљајте локалним или глобалним поштовањем пореза.
 • Друштвено дељење и прегледи. Управљајте како клијенти шире реч и оцењују вас.
 • Претрага. Управљајте како људи проналазе ствари у вашој интернетској продавници.
 • Емејл Маркетинг. Управљајте како остати у контакту са купцима.

Не постоји увек савршена утакмица. Можете га учинити савршеним ако знате да се еЦоммерце платформа коју одаберете игра добро са другима.

12. Маркетинг

ЕЦоммерце се више не ради само о продаји. Успешне интернетске продавнице стварају персонализоване односе са својим купцима. Ваша платформа за е-трговину треба да вам помогне да обезбедите дубљу вредност за купце. То се мора догодити пре, током и после њиховог искуства у куповини на мрежи.

За то ће вам требати прави алати. Да ли ваша е-трговина може привући више промета на сајту? Да ли такође може да претвори посетиоце у купце и повећа поновљене куповине? И, може ли се анализирати на који начин маркетиншки долари доприносе суштини?

Усредсредите се на ове три области да бисте сигурно знали:

 • Конверзија купаца. Девет од 10 посетилаца не купује ништа приликом своје прве посете. Можете ли својим рјешењем оптимизирати странице производа или слати е-поруке за увјерљив доживљај повратка?
 • Персонализовани ремаркетинг. Да ли може да користи понашање веб странице и појединачне податке корисника? Желите да ове информације персонализују кампање е-поште. Такође вам помаже у борби против напуштених колица.
 • Праћење прихода и атрибуција. Да ли може да повеже тачке између маркетиншких напора и стварног утрошеног долара?

13. Гатеваис за плаћање

Ово је услуга која аутоматизује трансакцију плаћања између вас и ваших купаца. Избор вам одговара, ако сте сигурни у одговоре са ових питања:

Како планирате да тражите од купаца да унесу детаље о плаћању на вашој веб локацији?

Имате три опције.

 • А
  Образац за плаћање на вашој веб локацији са детаљима објављеним на вашем серверу. То је најлакше искуство за одјаву ваших клијената, али напуњено потребним сигурносним мерама предострожности. То је зато што није безбедно.
 • Б
  иФраме или преусмеравање. То је сигуран образац уоквирен унутар странице на вашој веб локацији или преусмерава купце на страницу за плаћање с хостом. Ово је најсигурнија опција.
 • Ц
  Образац за плаћање смјештен на удаљеном веб мјесту. Подаци о плаћању послати од прегледача до сигурног гатеваи-а (не преко вашег сервера).

Да ли вам је потребан добављач платних услуга или само гатеваи и рачун трговца?

Добијање рачуна код провајдера пуних услуга има две предности. То је лакше него добити рачун трговца. Такође је мање подешавања и месечних накнада. Накнаде за трансакције обично су веће. Пођите с овим ако сте мали трговац.

Ако сте већи продавац, можда већ имате рачун трговца. Потребна вам је технологија која се налази између ваше интернетске продавнице и платних мрежа. Само идите на опцију гатеваи.

Да ли разумете накнаде?

Пролази за плаћање и рачуни трговаца имају накнаде за услуге. Нису све очигледне. Затражите пун распоред, тако да нисте изненађени.

Да ли приступник плаћања врши оно што требате?

Рецимо да продајете нешто што захтева редовна плаћања од купаца. Неки приступници плаћања не могу вам помоћи у томе. Обавезно осигурајте да му гатеваи за плаћање који размишљате помаже вашим клијентима.

14. Скалабилност

Није свима потребна платформа за е-трговину која подржава хиљаде СКУ-ова. А можда не шаљете активиране е-поруке на основу активности колица. Бар данас не. Потребе се мењају. Уверите се да вам платформа за е-трговину може помоћи да растете јер је скалабилна.

Није увек реч о расту. Ако продајете сезонске производе, можете ли смањити и платити мање? Скалабилност мора радити у оба правца.

15. Извештавање и аналитика

Не можете доносити информисане одлуке без увида. Потребна вам је видљивост шта се дешава на вашој веб локацији. Дата је твој пријатељ. Желите платформу е-трговине која је издашна са извештајима и алатима за анализу. Требали би вам дати увид у:

Ордер Репортс

 • Плаћање
 • Поновите куповину
 • Трендови продаје
 • Најбољи купци

Извештаји о производима

 • Најгледанији
 • Продуктивност
 • Топ категорије

Извештаји о саобраћају

 • Детаљ
 • Анализа кључних речи
 • Прикази страница
 • Извор

16. Сигурносна усаглашеност

Овај је важан. Сигурност података са кредитних картица је озбиљна ствар. На овај начин желите да прихватите плаћање и морате да се придржавате строгих прописа о поштовању прописа. Ако вам је усаглашеност са ПЦИ страним концептом, сазнајте више овде.

Такође морате знати све о томе ССЛ сертификати. То су мале датотеке података које омогућавају прегледачима да обрађују осетљиве трансакције попут куповине на мрежи.

Хостована платформа за е-трговину води рачуна о усаглашавању ПЦИ-ја за вас. Такође ће се побринути за обезбеђење вашег ССЛ сертификата. Обоје постају ваша одговорност ако кренете путем Опен Соурце.

17. СЕО Фриендли архитектура

Већ знате да су упити у претраживачима како купци проналазе ваше производе. Карактеристике претраживача (СЕО) се разликују у зависности од решења платформе еЦоммерце. То се креће од ничега до свега што вам је потребно, а можда ћете морати додатно да платите.

Гоогле рангира интернетске продавнице више када кључне речи помажу купцима да пронађу производе. Ваша платформа треба да олакшава креирање и додавање овог садржаја на нове или постојеће странице. Општа подршка за СЕО није довољна. Потражите ове специфичности:

 • Неовисне УРЛ адресе
 • Независне навигацијске везе
 • Независне наслове страница
 • Независни мета описи
 • Независне слике АЛТ ознаке
 • Независни наслови Х1

Већина топ платформи нуди ово, али не и све.

18. Мобилно прилагођено

Гоогле воли мобилне уређаје. Његов алгоритам претраживања сада укључује мобилне уређаје као фактор рангирања. Да ли ће вам платформа за е-трговину помоћи да поздравите купце мобилних уређаја и таблета?

Програмери су креирали е-трговину за рачунарске веб прегледаче. Та је структура сувише богата за прегледаче мобилних уређаја. Одговор је прилагодљив дизајн. Оптимизира све од информационе архитектуре до процеса наплате.

Главне платформе за е-трговину сада нуде ове предлошке. Да би остали конкурентни, они то морају. Када прегледате те шаблоне, потражите ове одзивне дизајнерске знакове:

 • Велики тастери
 • Једноставна навигација
 • Поједностављени унос података
 • Интуитивно коришћење мобилних функција

19. Подршка

Ваша Интернет продавница је отворена 24 сата дневно. Ако нешто није у реду, не вршите продају док проблем не буде решен. Колико брзо можете добити помоћ?

Само зато што један добављач каже да имају подршку 24 сата дневно, то не значи да је уживо. А то не значи и да је у питању подршка путем телефона. Након радног времена, то може само значити подршку за ћаскање.

Не можете победити непосредну подршку човека, али то није једини ресурс. Погледајте базе знања платформе. То је често занемарен ресурс. То су блогови, форуми и често постављана питања. Форуми су такође ту где ћете наићи на жалбе и фрустрације. Значајно подручје посвећено подршци може бити црвена застава.

Подршка је једна од оних ствари о којима можда нећете размишљати док вам не затреба. То није време да откријете да није доступно после 22 сата. или викендом.

Беионд Прице

Онлине купци више не траже цијену и производ. Они очекују комплетна услуга. Очекује се да бисте требали да се огледате када бирате платформу за е-трговину. Испоручићете задовољство купцима, а то је оно што генерише продају.

Поделите везу са нама када се ваша веб продавница отвори за посао!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map