7 съвета за подобряване на стратегията ви за електронна търговия

Интернет променя начина, по който хората купуват нови неща. Дните на магазините за тухли и хоросан изглежда са почти минало. Хората могат официално да купуват всичко онлайн в днешно време – от хранителни стоки до медицински процедури. Тъй като толкова много фирми се появяват в интернет, е по-трудно от всякога да започнете с уебсайта си за електронна търговия.


Независимо дали превръщате блога си в уебсайт за електронна търговия или започвате от нулата, трябва да се видите. В Интернет има много шум. Средният потребител в интернет вижда толкова много добавки само чрез превъртане през Facebook. Как се забелязвате с толкова много конкуренция? Тези 7 съвета за подобряване на стратегията ви за електронна търговия ще ви обяснят как да видите вашия уебсайт от правилната аудитория.

Опции за подобряване на стратегията за електронна търговия

1. Познайте своята аудитория

Ако не знаете с кого говорите, как ще разберете дали някой слуша? Първият ключ за подобряване на стратегията ви за електронна търговия означава да познавате аудиторията си. Не е достатъчно да имате груби предположения за възрастта и интересите на вашата аудитория. Ако искате истинско разбиране на вашата публика, трябва да ги познавате на интимно ниво.

Копайте по-дълбоко, когато мислите за идеалната си аудитория. Представете идеалния си клиент като единичен човек, вместо като група. Кой е той или тя? Къде пазарува? Какви са неговите навици? Разбийте различни аспекти от живота, предисторията и навиците на покупката на вашия идеален клиент. След като разберете идеалния си клиент на това ниво, можете да създадете стратегия, създадена само за тях.

2. Тестова използваемост

Вашият уебсайт за електронна търговия трябва да може да се конкурира с други уебсайтове с големи имена. Какво пречи на хората да избират марка като Amazon над вашата? Трябва ви уебсайт, който е лесен за използване за типични купувачи. Когато тествате използваемостта, не можете да мислите за собственик на уебсайт, трябва да мислите като купувач. Какво би търсил вашият идеален клиент? Каква информация искат да знаят? Всичко правилно ли се показва на различни размери на екрана? Какво ще кажете за мобилните устройства?

Вземете навика да тествате използваемостта редовно. Маркетинг блогът Kissmetrics видяхме, че почти половината от мобилните потребители очакват уебсайтовете да се заредят за две или по-малко! Ако уебсайтът ви не работи бързо, ще загубите потребители. Същото важи и за счупени връзки или страници. Ако нещо не работи както трябва, потребителите няма да се придържат, докато не се поправи.

3. Лесни плащания

Хората вземат емоционални решения за купуване. Те действат бързо и могат да си купят неща, преди логиката да ги настигне. Това е добра новина за бизнеса с електронна търговия, който може да ускори процеса на плащане. Ако клиентът не е в състояние бързо да плати за количката си, той може да загуби интерес. За да улесните клиентите да предават безопасно информацията за кредитната карта, предлагайте различни опции за плащане. За повече помощ прочетете това ръководство от ExpertSure за създаване на търговски акаунти.

4. Включете рецензии

Хората се доверяват на други хора. Чудесен начин да подобрите уебсайта си за електронна търговия е да улесните четенето и да оставите отзиви за продуктите и вашата компания. Повечето хора лесно вярват да купуват от Amazon просто защото толкова много други хора използват Amazon. Тъй като хората купуват неща, които физически не могат да видят лично, трябва да им помогнете да се чувстват сигурни в избора си. Нищо не плаши хората далеч от уебсайта за електронна търговия по-бързо от липсата на отзиви!

Не само трябва да улеснявате клиентите да четат отзиви, но и да насърчавате клиентите да оставят отзиви след покупка. Можете да направите това чрез социални медии или чрез проследяващи имейли. Ако приемате отзиви, бъдете готови да излезете от пътя си, за да отстраните негативните ситуации. Отрицателните имейли могат да убият вашата репутация като бизнес, затова направете всичко възможно да имате положителни взаимодействия с клиентите.

5. Обслужване на клиенти

Въпреки че интернет трябва да свързва хората, изглежда, че има повече стени от всякога. Уебсайтовете за електронна търговия понякога се четат като роботизирани и затова собствениците на фирми трябва да се съсредоточат върху собственото си човечество. Обслужването на клиенти е начин да пробиете тази роботизирана форма и да покажете, че зад уебсайта стои човек от реалния живот.

Обслужването на клиенти може да направи разлика между покупка или загуба. Когато хората се чуят, е по-вероятно да препоръчат бизнес. Zendesk, една от водещите платформи за обслужване на клиенти, казва, че 85% от хората са готови да платят повече за страхотно преживяване на клиентите. Това е достатъчно основание, за да го направим приоритет!

6. Социални медии

Не е достатъчно просто да имате уебсайта си за електронна търговия. Ако искате да сте конкурентоспособни в днешно време, трябва да сте активни в социалните медии. Социалните медии ви дават още един шанс да общувате с клиенти и да изграждате взаимоотношения. Когато публикувате в социалните медии, опитайте се да поддържате тона си разговорен и полезен. Избягвайте да звучите като продавач. Никой не обича да се чувства така, сякаш някой рецитира терен пред тях. Дръжте фокуса върху потребителя, а не върху продуктите.

7. Слушайте обратна връзка

И накрая, отзивите на клиентите са един от най-ценните инструменти за уебсайтове за електронна търговия. Често срещани проблеми, с които се сблъскват уебсайтовете за електронна търговия, са изоставените колички, ниските проценти на конверсия и техническите проблеми. Може дори да не сте наясно с проблем, докато не го попитате. Clientheartbeat.com споделя лесни начини за реално измерване на удовлетвореността на вашите клиенти. Насърчете потребителите да дават обратна връзка, ако не успеят да направят покупка или дори след покупка. Те наистина са най-добрият ви източник на информация за това какво работи, а кое не!

заключение

След няколко години уебсайтовете за електронна търговия вероятно ще бъдат новото нормално положение, когато става дума за пазаруване. Все повече собственици на фирми скачат от тази тенденция, докато е горещо. С нарастването на уебсайтовете за електронна търговия през 2018 г. идва и повече конкуренция. За щастие, правилната стратегия ще ви държи настрана от тълпата. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че не става въпрос за вашия бизнес, а за клиента. Готови ли сте да изведете бизнеса си за електронна търговия на следващо ниво? Започнете със 7-те съвета по-горе днес!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map