7 одличних циљева маркетинга на друштвеним медијима којима треба тежити

Први корак било које маркетиншке стратегије, укључујући маркетинг на друштвеним медијима, је дефинисање ваших циљева. Шта очекујете да изађете из своје стратегије маркетинга на друштвеним мрежама? Сваки посао ће се разликовати, али ево неколико циљева којима компаније најчешће теже.


Напомена: Можете одабрати више од једног циља за свој стратегија маркетинга друштвених медија. Кључ је да препознате који циљ покушавате постићи сваком кампањом друштвених медија коју покренете.

ЦИЉ 1: Изградња свести о марки међу својим купцима

Први циљ маркетинга на друштвеним мрежама је да једноставно информишете своје идеалне купце о постојању вашег бренда. На друштвеним медијима постоји безброј начина на који то можете учинити. Ево неких начина заснованих на врхунским друштвеним мрежама. О другим тактикама и другим друштвеним мрежама размотрићемо касније у 2. кораку.

на Твиттер, можете да комуницирате са било ким, без обзира да ли вас прате. Стога можете пронаћи своје идеалне купце и започети разговоре с њима слањем јавних порука њима користећи њихово @усернаме. Они могу бити пословно повезани или једноставно само забавни. Или ћете приметити вашу марку.

Маркетинг стратегија друштвених медија

Такође можете да користите Твиттер огласе да бисте добили садржај, производе и услуге испред ваших идеалних купаца.

на Фејсбук, можете комуницирати са својим идеалним купцима тако што постанете обожаватељ њихове странице и коментаришете њихове објаве користећи своју Фацебоок страницу.

У овом тренутку не желите да рекламирате своје производе или услуге, већ једноставно допринесете драгоценим разговорима. Такође можете да користите личне профиле познатих чланова ваше компаније да бисте се придружили групама у којима су ваши идеални купци ангажовани и почели да се дружите са њима. Коначно, можете користити и Фацебоок огласе да бисте добили садржај, производе и услуге испред својих идеалних купаца.

Како се рекламирати на ЛинкедИн-у

на ЛинкедИн, можете комуницирати са својим идеалним купцима користећи личне профиле директним повезивањем с њима, путем Премиум налога и ИнМаилс или повезивањем са њима у ЛинкедИн групама. Такође можете да користите ЛинкедИн огласе да бисте добили садржај, производе и услуге испред својих идеалних купаца.

Као што видите, изградња свести о вашем бренду испред вашег идеалног купца може се лако постићи путем друштвених медија. А с обзиром да су ваши купци предузећа која већ раде на друштвеним медијима и покушавају да подигну свест о себи пред својим идеалним купцима, нећете имати проблема да их пронађете и изградите свест за себе.

ЦИЉ 2: Успостављање вашег бренда као мисаоног лидера у вашој индустрији

Други циљ који иде корак даље од подизања свести о вашем бренду је успостављање вашег бренда као лидера у вашој индустрији. Рецимо да је софтвер друштвених медија вашег бренда. Ваш бренд би желео да буде препознат као водећи лидер у индустрији друштвених медија. Да бисте то учинили, желели бисте да креирате вредан садржај у различитим форматима.

У зависности од ваше индустрије и идеалних купаца, ови формати могу укључивати постове на блоговима, е-књиге, беле радове, видео записе, вебинаре, подцасте, алате, образовне програме, па чак и цертификате. Циљ свих ових садржаја био би показати знање и стручност ваше марке у вашој индустрији.

Ресурси за цонтент маркетинг за друштвене медије

Наравно, стварање свих тих садржаја је једна ствар. Осигурање да садржај дође до вашег идеалног купца је још једно. Ту се појављују друштвени медији. Мреже друштвених медија играју огромну улогу у томе да осигурате да своје идеалне купце достигнете вредним садржајем који вас успоставља као водитеља мисли.

Већина стратегије дистрибуције садржаја на друштвеним медијима укључују мјешавину органског дијељења садржаја с мрежом марке, као и стварање циљаних огласа који осигуравају да садржај досегне идеалне купце марке. У зависности од врсте садржаја, садржај се такође може користити као начин да не само ојачате свој статус мисаоног лидера у својој индустрији, већ вам помогне и да генерише потенцијалне потенцијалне клијенте.

На пример, немојте само давати бесплатан бели папир. Нека идеалан купац уступи вашу адресу е-поште у замену за њу повезујући било какве промоције маркетинга на друштвеним мрежама за тај бели папир са одредишном страницом дизајнираном посебно за тај бели папир.

Водећа генерација за маркетинг на друштвеним медијима

Ако сте направили сјајан садржај, то је победа и за вас и за ваш нови потенцијал.

ЦИЉ 3: Стварање промета на вашој веб локацији

Без обзира на ваше пословање, вероватно не можете без промета на вашој веб локацији. Маркетинг на друштвеним медијима је сјајан начин за крај привлачите саобраћај на своју веб локацију. За почетак, готово свака друштвена мрежа омогућава бар једно место где можете да додате везу на своју веб локацију, ако не и више. Лични профили, пословне странице – готово сви нуде барем једно поље веб локација. Нека поља нуде која очигледно нису за везе до веб локација, али се могу користити за њих.

Након веза у вашим профилима, имате ажурирања статуса са везама које се враћају на ваш садржај или тренутне промоције и огласне кампање за друштвене мреже са везама на ваш садржај или тренутне промоције.

Затим, ако заиста имате среће, наћи ћете релевантне дискусије у којима људи постављају питања на која могу одговорити повратним линком до ваше веб странице. Наравно, понекад можда нећете добити везу, али ако имате лако препознатљив бренд, само помињање је довољно добро. Или ћете можда имати среће и добити од некога сјајне маркетиншке речи од уста!

Усмена реч на Твиттеру

Важно је бити пажљив на ове врсте спомињања и захваљивати се када је то могуће како би људи желели да наставе да шире реч о вашем послу..

ЦИЉ 4: Стварање потенцијалних резултата за ваш продајни тим

У почетку се маркетинг друштвених медија односио на подизање публике и подстицање ангажмана. Али тада компаније почињу разговарати о РОИ-ју. Желели су да виде бројеве које би могли да користе да маркетиншке активности на друштвеним медијима изједначе са вредностима долара.

Један од начина да се то постигне је постављање генерације олова као циља. Ако можете да створите потенцијални потенцијал из друштвених медија за ваш продајни тим, ваш продајни тим може на крају да га прати тако да ако се потенцијални производ претвори у продају, знаћете да ваш маркетинг на друштвеним мрежама генерише РОИ.

Као што смо раније напоменули, део циља успостављања вашег бренда као мисаоног лидера у вашој индустрији такође се може спојити у генерирање олова стварањем вредног садржаја у који људи могу да уђу, делећи са вама своје податке. Али одређене мреже друштвених медија отишле су даље како би помогле брендовима да остваре водећу генерацију.

Фацебоок, на пример, има образац за генерирање олова за мобилне уређаје који брендови могу да користе за хватање потенцијалних клијената Фацебоок апликације. Корисник започиње додиром на оглас.

Оглас БМВ УСА на Фацебооку мобиле
БМВ УСА образац за водећу генерацију на Фацебооку мобиле

Затим поделе своје податке са марком без напуштања Фацебоок апликације.

Твиттер има сличну опцију за огласе, али њихова је доступна и за десктоп и за мобилне кориснике.

Твиттер оглас за добијање информација о корисницима

Једним кликом на дугме позива на акцију омогућиће се Твиттер кориснику да достави име и адресу е-поште повезану са Твиттер налогом на који су тренутно пријављени без напуштања Твиттера. Обе опције са Фацебоока и Твиттера требало би да вам помогну да претворите друштвене огласе у потенцијалне клијенте, јер имате мање шансе да их изгубите између клика на оглас до ваше одредишне странице.

ЦИЉ 5: Претварање саобраћаја на друштвеним медијима у продају на вашој веб локацији

У типичним токовима, већина предузећа ће то покушати претвара промет из маркетинга на друштвеним мрежама у потенцијалне клијенте, а затим те водиче претворити у продају. Али то не значи увек да саобраћај на друштвеним медијима не можете директно претворити у продају. То је само питање врсте промета на друштвеним медијима које покушавате да претворите.

Фацебоок оглас за намештај

Ако вам је циљ претворити саобраћај на друштвеним медијима у продају, сигурно ћете се хтјети фокусирати на друштвене мреже које омогућавају преусмјеравање огласа – конкретно, Фацебоок и Твиттер. Преусмеравање огласа омогућава вам да креирате огласе људима који су већ посетили странице ваших производа и услуга. У суштини, ови огласи ће подсетити људе на ваше производе и услуге и надамо се да ће их поново укључити довољно да их претворе у купце.

Да ли је тај Фацебоок оглас био прво што је особу довело до ваше веб странице? Не. Али је ли због тога купила њих? Ако је то била последња кампања на коју су кликнули пре куповине, онда ефективно, да.

Огласи за преусмеравање нису једини пут. Фацебоок такође нуди власницима страница у одабраним категоријама могућност постављања продавница на њиховим страницама како би на њиховој страници могли продавати физичке производе. Једини трошак марке је накнада за обраду кредитне картице.

Постављање продавнице на Фацебоок страници

Ако немате картицу Трговина, такође можете промовисати своје производе и услуге тако што ћете закачити пост о њима на врху зида на Фацебооку или профил на Твиттеру. Или их укажите на своју насловну фотографију. Много могућих начина да натерате посетиоце са вашег друштвеног профила да буду заинтересовани за куповину на вашем веб месту.

ЦИЉ 6: Управљање пред-продајним питањима и пост-продајна подршка

Понекад се не ради само о продаји, већ о искуству. Маркетинг путем друштвених медија може помоћи бренду да створи велико искуство за своје купце. Посебно Б2Б предузећа желе да буду спремна да одговоре на питања пре и после продаје за своје купце, јер су њихови купци предузећа која су већ навикла да обрађују корисничку подршку на друштвеним медијима.

И не само то, већ и компаније очекују скоро тренутни одговор. Зато је коришћење маркетинга друштвеним медијима за стварање сјајног искуства купца током целог путовања купца и шире циљ који би свако предузеће требало да тежи..

Интеракција компаније Тоиота на Фацебооку

Велики је кључ свест да се претпродаја и подршка након продаје можда треба дешавати на више друштвених мрежа. Опет, све ће зависити од ваше индустрије, индустрије ваших купаца и друштвених платформи које они најудобније користе.

У неким случајевима можда има смисла да ваш бренд креира засебан налог посебно за упите подршке. Али без обзира да ли се бавите, обавезно је да будете у потрази за питањима и коментарима било где, било када. На Фејсбуку би могли да буду у посети посетиоцима вашег зида или у коментарима на ваше најновије постове. На Твиттеру би могли да буду у твитовима у којима спомињу ваше корисничко име или само спомињу ваш производ. На другим мрежама они могу бити у нити за коментаре или групе о вашој марки или производу. Због чега је следећи циљ тако важан.

ЦИЉ 7: Слушање за управљање репутацијом бренда

Скоро сваки бренд, било да сте Б2Б или Б2Ц, треба да користи друштвене медије за слушање и управљање репутацијом. Није да ће људи стално стално говорити лоше о вама. Заправо, многи брендови искориштавају узимање добрих ствари о којима говори њихова публика на друштвеним мрежама и те ствари користе као друштвени доказ за продају својих производа и услуга.

Са друге стране, могли бисте бити и на крају пријема друштвеног медија. Кад се то догоди, можете или не морате посебно спомињати или таговати у посту. Али ако је јавно, хтећете да слушате како бисте могли позитивно одговорити.

Управљање репутацијом бренда на Твиттеру

Баш као што би представник службе за кориснике са љутим купцем унутар продавнице, ваш посао ће бити да покушате да разријешите ситуацију. Признајте проблем, извините се и понудите да ствари буду исправне. Чак и ако не можете да помогнете дотичној особи, управо сте показали одличне вештине за услуге купцима, и то може доста напредовати са потенцијалним будућим купцима који такође могу надгледати ситуацију. Или можете поново претворити лоше искуство купца у добро.

Ако можете да постигнете чак и један од ових циљева својим маркетингом на друштвеним медијима, онда сте сигурни да ћете осетити предности које друштвени медији могу да пруже вашем пословању.!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map