29 saker att tänka på innan du bygger en fantastisk webbplats

Det är komplicerat men inte komplicerat. Hur är det för ett sätt att sammanfatta vad som går att bygga en webbplats? Tack vare teknik och innovation har de tekniska aspekterna av webbplatsbyggnad gjort det enkelt. Det är planeringen som fortfarande är ditt hinder.


Nya webbplatser blir ofta komplicerade innan de ens startar. Byggare närmar sig det och tror att de måste vara alla saker för alla människor. Det är inte fallet. Människor vill ha mindre, inte mer. Här är 29 saker att tänka på innan du bygger en webbplats.

Lär dig framtiden för webbdesign från experterna

Contents

1. Syftet med din webbplats

Att blanda och matcha syften gör mer skada än nytta. Vinnande webbplatser byggs och marknadsförs med ett enskilt fokus.
Håll det enkelt. Välj mellan tre strategiska alternativ:

 • 1. Sälj produkter och tjänster. En e-handelssajt kan generera intäkter och vinster, men det kräver ofta en stor budget för att skapa och driva den.
 • 2. Generera leads. Du kan utveckla och marknadsföra denna typ av webbplats för mindre pengar. Skissa inte på vad du behöver för att producera kvalificerade, spårbara leads.
 • 3. Upprätta referenser. Dessa är de billigaste att bygga. Använd en för att bygga medvetenhet, men kom ihåg att du inte kan använda den för att sälja saker eller generera leads.

2. Definiera en målgrupp

Det finns bara ett sätt att skapa en framgångsrik webbplats eller blogg. Du måste vara bäst på vad du gör inom din befintliga bransch.
Om du inte är världens bästa på din marknad, ta en snävare inställning till dess definition. Vilken nisch är du bättre i (eller kan du bli bättre på) än någon annan konkurrent?
För att hitta denna nisch ställer du dessa tre frågor:

 • 1. Har din marknad akut smärta eller irrationell passion?
 • 2. Finns det bevis för att de vill lösa denna smärta eller passion?
 • 3. Har du en unik lösning för det?

Bekräftande svar på alla tre frågorna betyder att du har det definierade din målgrupp.

3. Forska dina konkurrenter

Innan du ens börjar med den här ansträngningen, se till att du förstår varför det är avgörande. Du vill konkurrenskraftig forskning så du kan göra vad dina konkurrenter inte gör.
Du definierade din målmarknad i föregående steg. Det är dags att se hur andra webbplatser lockar dem. Använd dessa verktyg.

 • alexa: Den här tjänsten hjälper dig att analysera trafiken i din konkurrents e-handelsbutik. Alexa ger dig deras globala trafik rankning och publik insikt. Du betalar för några av de avancerade rapporterna.
 • SEO-bok: Verktyg för jämförelse av sidorealitet: Använd den här tjänsten för att jämföra dina konkurrenters sidtitlar, metainformation och vanliga fraser.
 • Google AdWords sökordsverktyg: Hoppa inte över den här tjänsten. Använd den för att analysera nyckelord och mängden trafik som genereras av dessa sökord. Du kan använda den för att uppskatta hur mycket din konkurrens betalar per klick för annonser.
 • Domain: Whois: Allt du behöver är en konkurrents URL. Du kommer att få en omfattande post av den domänen.
 • SpyFu: Denna betalda tjänst låter dig se vilka AdWords och nyckelord som fungerar för dina konkurrenter. Du kan undvika de misstag de gjort. Det är som att alla dina konkurrenter ska göra marknadstest för dig för $ 79 per månad.

4. Utforska en intäktsstrategi

Är intäkterna ett av måtten på framgång för din webbplats? Tänk på en av dessa tre strategier:

 • 1. En medlemskapssida. Besökare registrerar sig för att få tillgång till ditt innehåll. De köper specifika produkter eller tjänster.
 • 2. Prenumerationer eller en betalvägg. Besökare betalar en återkommande avgift som ger dem tillgång till allt innehåll tills deras prenumeration löper ut.
 • 3. Sälj innehåll. Det måste ha värde och vara relevant. Du kan fortfarande sälja produkter på din webbplats även om du inte har dina egna. Bli medlem för ett annat märkes produkter. Du tjänar en provision för varje försäljning som görs. Om du precis börjar tjäna pengar på din webbplats kan det här alternativet vara rätt för dig. Det är lätt att hitta affiliate-program. Kör en sökning med webbplatsens kärnämne, följt av orden “affiliate-program.”

5. Ställa in din budget

Att ställa in en realistisk budget börjar med att ha en uppfattning om vad du vill att webbplatsen ska göra. Titta på tre kärnområden:

 • Design. Hur mycket anpassning vill du ha? Fungerar ett vanligt WordPress-tema? Behöver du en anpassad design från början? Den viktigaste budgetdrivrutinen här kommer sannolikt att vara grafikbehov.
 • Innehåll. Hur mycket unikt innehåll behöver du? Innehållet är copywriting.
 • Funktionalitet. Ställ dig själv dessa frågor för att bestämma kostnaderna för att din webbplats ska fungera:

Behöver du mer än ett grundläggande kontaktformulär?
Vill du erbjuda nedladdningar?
Vill du spåra leads från formulär?
Behöver du e-handel, och i så fall vilken typ av betalningsalternativ?
Vill du optimera din webbplats för sökmotorer (SEO)?
Behöver du W3C eller annan efterlevnad?

Lägg till budgetrader från dessa tre områden till den här extra listan över huvudsakliga webbplatskomponenter och kostnader:

 • Domännamn – $ 10 / år
 • Hosting – $ 10 till $ 100 per år (beroende på trafik och webbhotell)
 • Webbplanering, design och utvecklingstid – 60 timmar och uppåt
 • Fortsatt underhåll av webbplatsen – $ 500 per år och uppåt
 • Marknadsför din webbplats online – $ 750 per månad och uppåt

Summan av dessa kostnader ger dig en allmän uppfattning om vad det kommer att kosta att skapa och underhålla din webbplats. Du har din budget.

6. Registrera ett domän

Att få ett domännamn innebär att registrera namnet hos en organisation som heter ICANN. Du använder en domännamnsregistrator för detta. Du betalar dem en registreringsavgift som kostar cirka 10 till $ 35 för det namnet.
Registratorn du väljer är en fråga om personligt val. Be personer du känner om rekommendationer. Se till att de är ackrediterade av ICANN.

Registratorer tjänar sina pengar genom att betala för mervärdestjänster. Ta dig tid att förstå vad som erbjuds. Ansebara registratorer:

 • Göm aldrig avgifter.
 • Ger dig direkt tillgång till dina whois-poster, registrarlås och behörighetskoder.
 • Ange totala DNS-inställningar som värdnamnsposter, e-postväxlare och namnservrar.
 • Erbjud en gratis sekretessservice via e-post.
 • Sälj aldrig dina uppgifter till en tredje part.
 • Är tillgängliga via telefon om du har tekniska problem.

7. Webbhotell

Tänk på webbhotell som sändningen av din webbplats. Om din hostingtjänst inte gör ett bra jobb återspeglar upplevelsen dig. Det kan till och med betyda förlorade intäkter. För några år sedan gick Amazons webbplats ner i 40 minuter på grund av problem med webbhotell. Det beräknas kosta dem över 4,7 miljoner dollar i förlorade försäljningar.
Inget värdföretag kan garantera 100% driftstid, men det bör erbjuda minst 99% driftstid i genomsnitt.

Din webbhotellleverantör bör kunna skala för att tillgodose trafiktillväxt. Du kan börja med en delad server och sedan byta till dedikerade servrar när du har fått dragkraft.

Du vill ha snabb respons och support om du har tekniska problem. Leta efter en bästa webbhotellleverantör som erbjuder 24/7 tillgänglighet. Gör en bakgrundskontroll. Titta på kundens feedback. Ställ frågor om du inte förstår något i ditt servicenivåavtal.

Du får vad du betalar för. Den billigaste webbhotellleverantören kanske inte är det bästa valet.

8. Använda Open Source Content Management Systems (CMS)

Några av de största webbplatserna i världen körs på innehållshanteringssystem. Det är en datorapplikation som tillåter publicering och underhåll av innehåll från ett centralt gränssnitt.
Huvudsyftet med din webbplats kommer att avgöra om du behöver ett CMS. Kommer ett team att bidra med innehåll till webbplatsen? CMS-system möjliggör samarbete och arbetsflödeshantering. Här är de 4 mest populära enligt Google.

 • WordPress. Nästan en fjärdedel av alla webbplatser på Internet körs på detta CMS. Nästan alla webbplatser kan använda WordPress CMS. Öppna källkodsteman gör det enkelt att integrera annan funktionalitet. Det finns många plugins för att utöka funktioner.
 • Joomla. Denna open source-CMS-plattform är PHP-baserad och använder MySQL-databas för att lagra innehåll. Liksom WordPress finns det tusentals mallar för anpassade användningar.
 • Magento. Denna plattform fungerar bäst för e-handelswebbplatser. Magento använder Zend PHP-databaser och MySQL. Många webbplatsbyggare använder Magento eftersom det skapar webbplatser för mobila enheter.
 • Drupal. Denna CMS är flexibel och föredras av personer som vill anpassa webbplatser. Det är säkert och tillförlitligt nog för Vita huset och NASA. En nackdel är att det inte är lika användarvänligt som WordPress eller Joomla.

9. Utforska värdbyggda webbplatsbyggare

Det finns många webbplatsbyggare på marknaden. Det kan bli överväldigande att bestämma. Fokusera din utvärdering på vilken av dem som bäst passar dina behov utifrån:

 • Vilken typ av utseende, känsla och funktioner du vill ha.
 • Hur mycket tid, ansträngning och pengar du har.
 • Oavsett om du experimenterar eller vill ha något varaktigt.

Här är några toppval av webbplatsbyggare:

Gå till slående om du vill skapa en gratis webbplats. Skapa slående vackra, enkla platser. Uppgradera till en betald version för att ta bort reklam. Skapa en bloggbaserad webbplats gratis på WordPress. I båda fallen kommer din webbplats att anta ett underdomän. Det är ett litet pris för en annars gratis webbplats.

Om du precis börjar sälja från din webbplats väljer du Weebly eller SquareSpace. Weebly är billigare, men mallarna är inte väl utformade. Squarespace kostar mer, men mallar framkallar sofistikering och lyx.

Om du ser allvar med din webbutik kan du utforska Shopify. Det är skalbart och stöder tillväxt.

10. Anpassad webbdesign kontra webbplatsmallar

En egen webbplats utvecklas från grunden. Dina unika specifikationer bestämmer informationsarkitektur, grafik, funktioner och administrativ back-end. Har du väletablerade varumärkesriktlinjer som återspeglar vem du är som företag? En anpassad lösning är för dig.

Anpassade lösningar behöver månader att distribuera. Det kanske inte går att använda om du vill komma igång direkt eller om du har en begränsad budget. En mallwebbplats kan erbjuda ett bra alternativ.

Om du precis börjar kanske du inte behöver vissa delar av en webbplats. En förbyggd eller mallbaserad webbplats är ett bra val. Till skillnad från deras anpassade motsvarigheter, innehåller mallar bara grundläggande funktioner. Vissa anpassningar är möjliga.

Om du uppskattar effekten av en stark onlineidentitet, har ditt varumärke mer nytta av en anpassad webbdesign. Anpassade mönster kan vara dyra att skala. De flesta mallar är enkla att skala.

11. Ren design

Djärva, rena mönster väcker uppmärksamhet och gör det enkelt för användare att surfa. Fet uttalar sig. Besvärliga webbplatser får användare att studsa innan du får chansen att berätta vad du handlar om. Enkel ren design hjälper också till att rätt saker sticker ut.

Den rena designen följer en enkel princip: mindre är mer. Undvik att använda för mycket information som presenteras på olika sätt. Säg vad du har att säga – men säg det väl.

 • Använd vitt utrymme. Fokusera på viktiga element och ta bort resten. Vitt utrymme gör användaren att smälta innehållet lättare.
 • Samla alla dina idéer i en eller två bilder per sida. Bilderna måste ha en stark visuell inverkan, oavsett om det handlar om färgen eller meddelandet de skickar.
 • Lek med kontraster. Det kan hjälpa dig att påpeka information. Lägg till kontrast om du använder vitt utrymme för en ren design.

12. Välj ett färgschema

Finns ditt märke redan? Du har redan ditt färgschema. Om det inte gör det har du fler alternativ.
Färg påverkar psykologin. Använd den här guiden för att bestämma vilken huvudfärg som kommer att fungera för dig.

Följ sedan regeln 60-30-10. Det fungerar för interiör- och modedesigner, och lika bra inom webbdesign. Välj tre olika färger och använd dem i förhållanden 60%, 30% respektive 10%.

 • 60% kommer att vara den primära färgen på din webbplats och ställa in tonen.
 • De 30% bör kontrastera med de 60% för att skapa en slående effekt.
 • 10% är din accentfärg. Det kompletterar antingen primär- eller sekundärfärgen.

Gör antingen 60% eller 30% till en neutral färg. Detta ger dig det största antalet alternativ för de andra två färgerna.

13. Utveckla en varumärkesidentitet

Tänk på märkesidentitet som den uppsättning värden och idéer som du vill att människor ska associera med din webbplats. Design kan hjälpa dig att uttrycka dessa idéer.

Kvaliteten på ditt innehåll återspeglar ditt varumärke. Investera i bra grafik och fotografering. Skimpa inte på bra skrivande.

Återspeglar teckensnitten ditt varumärkes personlighet? Välj inte mer än tre typsnitt. De kommer att kopplas till ditt varumärke.

Din identitet är inte en omedelbar sak. Det utvecklas över tiden. Men du vill inte köra bort från den när den är på plats. Skapa en stilguide för att hålla reda på alla dina beslut om färger och design. Se det varje gång du skapar nytt innehåll.

14. Webbtypografi

Den mest information som finns på webben är text, så det är viktigt att förstå hur den finns.
Det finns en hel vetenskap bakom typografi. Särskilt för webbplatser. Teckensnitt uppför sig på skärmar på olika sätt än på papper. Läs mer om det här.

Här är några typografi bästa praxis:

 • Använd en lika balans mellan serif- och sans-serif-teckensnitt för rubriker.
 • Använd fler sans-serif-teckensnitt i kroppskopia.
 • Begränsa textrader till 84 tecken.
 • Använd responsiv typografi.

15. Funktioner och funktionalitet

Du kan förvandla detta till en topp 10-lista. Se till att din webbplats gör dessa saker:

 • 1. Lyhörd. Displayen måste kompensera för storleken på skärmen.
 • 2. Lätt att använda. Bli inte smart med navigering. Gör det enkelt och uppenbart.
 • 3. Uppdatera innehållet regelbundet. Ett enkelt sätt att göra detta är med en blogg.
 • 4. Håll de viktigaste elementen på varje sida ovanför rullningen.
 • 5. Använd blymagneter. Du vill ha e-postadress, så ge besökare något för det.
 • 6. Optimera för hastighet. Dina besökare väntar inte på att långsamma sidor laddas. Google straffar dig också med en lägre ranking.
 • 7. Använd CMS för att spara tid och bygga innehåll snabbare.
 • 8. Dra fördel av analyser. Att använda data om din webbplats är det enda sättet du kan förbättra den.
 • 9. Guide dina besökare. Anta inte att de vet vad de ska göra. Om du vill att de ska klicka eller bläddra, låt dem veta.
 • 10. Integrera sociala medier. Dessa webbplatser är lika kraftfulla som Google. Du har inte råd att inte inkludera dem på din webbplats.

16. Webbplatsstruktur

De strukturen på din webbplats hjälper besökare att vidta åtgärder för att köpa de produkter eller tjänster du erbjuder. Gör det enkelt för dem. Du gör detta genom att skapa en tydlig webbplatsstruktur som är lätt att navigera. Det följer en hierarki av innehåll, och det känns naturligt och intuitivt för besökare.

Här är några bästa metoder att tänka på:

 • Ju närmare du är din hemsida, desto mer allmänna bör ämnena vara. Huvuddelarna på din webbplats ska måla en bred bild. Använd dem för att starta konversationen och dra besökare in.
 • Huvuddelar bör motsvara dina primära erbjudanden, produkter och tjänster.
 • Börja med att märka avsnitt. Arbeta med att förfina dem under hela utvecklingen av din webbplats. Testa och ändra för att uppmuntra ett naturligt flöde. Utför nyckelordsundersökningar för optimala etiketter.
 • Använd analys från webbplatsens webbplatssökning för att se vad folk letar efter. Gör dessa artiklar tillgängliga så att användare inte behöver söka efter dem.
 • Överlappa inte innehåll. Redundans skadar användarupplevelsen. Sökmotorer straffar dig också för detta.
 • Avsnittnamn och webbplatsens flöde bör vara tydliga och vara vettiga för alla. Inte bara du.

17. Navigering och användbarhet

Det är kritiskt. De design av en webbplatss navigering har stor inverkan på framgång eller misslyckande. Det påverkar trafikens och sökmotorens ranking. Det påverkar konverteringar och användarvänlighet.

 • Använd vanlig vertikal eller horisontell navigering. Det är redan bekant för tittarna. Du vill inte förvirra dem.
 • Blir inte galen med rullgardinsmenyer. De är bäst för att hjälpa användare att välja från en stor lista.
 • Överbelasta inte din startsida-navigering. Det är förvirrande för besökare, och det gör din SEO skada.
 • Använd textlänkar istället för knappar. De är mer sökvänliga och laddar snabbare.

18. Responsiv webbdesign

Detta är en av de viktigaste sakerna du behöver inkludera på din webbplats.

Responsiv webbdesign låter webbplatslayouter ändras för skärmen med den. En dators bredbild visar många kolumner. Inte så med en mobil enhet. Responsiv design kommer att korrigera detta.

Responsiv design är bra för dina besökare och det är bra för dig. Det gör också att Google gillar dig bättre. Google ger högre rankningar till webbplatser byggda för stöd för flera enheter.

19. Uppmaning

EN call-to-action (CTA) är en knapp eller länk på din webbplats. Det får potentiella kunder att bli ledare. Det tar människor till innehåll de vill se.
CTA: er bör vara:

 • Visuell. Ett övertygande erbjudande använder grafik.
 • Kort. Håll det till högst fem ord.
 • Handlingsinriktade. Börja det med ett verb.
 • I kontrastfärg. Få den att sticker ut.
 • Stor nog att se på avstånd. Det måste dra uppmärksamhet.
 • Lätt att förstå och tydlig. Vad får en besökare om de klickar på din CTA?

20. Prestanda och hastighet

Snabb sidhastighet förstärker besökarnas engagemang. Det ökar lagret och ökar försäljningen. Omedelbart webbplatsrespons leder till högre konverteringsfrekvens. En sekunders fördröjning av sidbelastningen minskar kundnöjdheten med 16%.
Här är saker du kan göra för att optimera prestanda och öka hastigheten:

 • alla bilder med rätt format, storlek och komprimering.
 • Optimera CSS-kod. Färre kodlinjer betyder färre behandlingscykler. Det ökar effektiv leverans av webbplatsfiler till begärande webbläsare.
 • Använd så få plugins som möjligt. De försämrar prestandan.
 • Optimera databaser.
 • Utnyttja caching på webben med programvara om din leverantör inte erbjuder caching på serversidan.
 • Använd innehållsleveransnätverk (CDN). Det kommer att öka din prestanda och din sidrankning.

21. Blogg på plats

En blogg ger fler besökare till din webbplats. Varje blogginlägg är en annan indexerad sida på din webbplats. Det är en annan möjlighet att dyka upp i sökmotorer.

Bloggar är en favorit sak att dela på sociala medier. Det är mer exponering för dig.
Din blogg hjälper till att etablera dig eller ditt företag som en myndighet. Hjälpsamt innehåll lockar fler kunder.

22. Originalinnehåll

Skapa originalinnehåll är tidskrävande och dyrt. Vänja dig att klaga på det här, men sluta aldrig. Här är varför.

Sökmotorer rangordnar din webbplats beroende på innehållet på din webbplats. Det är därför det är så viktigt att lägga originalinnehåll på dina webbsidor. Om du inte uppdaterar ditt innehåll förlorar användare intresset för din webbplats. Ändra eller förbättra ditt innehåll regelbundet. Sökmotorspindlar kryper igenom ditt innehåll oftare. Dina sökresultat kommer att förbättras.

23. Sökmotoroptimering (SEO)

Google och de andra sökmotorerna publicerar inte sina algoritmer. Det är omöjligt att veta exakt hur du optimerar din webbplats för dem. Ändå är det här du kan göra för att öka synligheten.

 • Använd unikt, högkvalitativt och relevant innehåll på din webbplats.
 • Kontrollera dina metadata. Se till att det korrelerar med dina sökord.
 • Inkludera nyckelord i dina webbadresser.
 • Undvik duplikatinnehåll. Google sänker din ranking.
 • Sluta aldrig lägga till nytt innehåll.

24. Integration av sociala medier

Sociala medier och din webbplats bör arbeta tillsammans för att marknadsföra ditt online-märke.

Gör ditt innehåll delbart med sociala delningsknappar. De hjälper dig att öka medvetenheten om ditt innehåll. Det förbättrar också användarupplevelsen. Besökare vill dela.

Lägg bara till de sociala nätverk som är viktiga för dig. Du ökar sannolikheten för att dela innehåll. Placera sociala delningsknappar längst upp, längst ner eller längs sidan på dina sidor.

De flesta användare föredrar att logga in på en webbplats med social inloggning. Du kommer att öka konverteringar och behålla webbplatseregistrering. Det förkortar registreringsprocessen. Detta ökar konversationsfrekvensen.

25. Effektiv webbplatssäkerhet

Elektroniska tjuvar är osynliga och snabba. De vill ha kundinformation och kreditkortsinformation. Du har en laglig skyldighet att skydda denna information från stöld. Du måste rapportera dina säkerhetsbrott som inträffar.

 • Håll dig uppdaterad med hackinghot.
 • Håll åtkomstkontroll och nätverkssäkerhet så snäv som möjligt.
 • Installera en webbapplikationsbrandvägg och dölja administrationssidor från sökmotorer.
 • Använd ett krypterat SSL-protokoll för att överföra användarnas personliga information.

26. Spårning och analys

Hur använder dina besökare din webbplats? Det enda sättet att veta är att spåra dem och analysera data.

Google Analytics är standarden i webbanalysverktyg för företag av alla storlekar. Det bästa av allt är att det är gratis. Google Analytics är ett av de mest robusta och kraftfulla analysverktygen som finns tillgängliga. Det hjälper dig att förstå vad dina besökare gör på din webbplats.

Andra betalda verktyg som CrazyEgg erbjuder mer insikt. Vad du använder utöver Google Analytics beror på din budget.

27. Omfattande webbplatskarta

Detta är inte för dina tittare. Men en omfattande webbplatskarta är för någon lika viktig.
Sitemaps ger värdefull information till sökmotorer. Det hjälper inte din ranking, men det låter sökmotorerna veta vad de ska rangordna i första hand.

Din webbplats måste ha en XML-webbplatskarta om din webbplats är ny och du vill att sökmotorer ska upptäcka dig.

28. Tvingande bilder

Om du använder fel bilder kan du minska läsarnas besökare. Så här fungerar bilder och text som ett partnerskap:

 • Placera din bild ovanför rubriken. Det kan öka artikelns läsarantal med upp till 10%.
 • Folk läser bildtexter under bilder i genomsnitt 300% mer än själva kroppskopian.
 • Bilder utan tydlig relevans är slöseri med utrymme. Se till att det tilltalar din målgrupp. Bilder måste understryka den viktigaste aspekten av ditt ämne.
 • Uppenbara stockfoton är stora avstängningar för besökare på webbplatsen.
 • Studier visar att webbplatsvisare inte gillar publikbilder. De är inte heller förtjust i ansikten som förstoras utöver den faktiska storleken.

29. Underhåll av webbplatsen

Du får regelbundet underhåll för din bil. Din webbplats behöver också detta. Tiden att planera för underhåll är innan du ens börjar. Skapa en checklista som innehåller:

 • Regelbundna säkerhetskopior.
 • Programuppdateringar, särskilt om du använder en CMS-lösning.
 • Sök efter trasiga länkar.
 • Fixa formulär för att fungera som de borde.
 • Granska och lösa problem med e-postmeddelanden som skickas från webbservern.
 • Ta bort skräppostkonton och kommentarer.
 • Kontrollera laddningshastigheten på webbplatsen.
 • Granska din sökbarhet.

Ta dig tid att göra det rätt

Naturligtvis vill du ha din webbplats igång så snart som möjligt! All denna planering verkar som att det bara kommer att sakta ner saker. Det är sant. Var och en av dessa 29 saker att tänka på representerar veckor eller månader av planering.

Det är väl tillbringat tid. Anser att det är basen på din webbplats. Stora saker bygger på en solid grund.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map