Ulasan PrestaShop 2016


Kedai Presta

Melawat laman web

8.9


Skor AWA

Kedai Presta

PrestaShop adalah keranjang belanja sumber terbuka yang dilancarkan pada tahun 2007. Hari ini, ia mempunyai pejabat di Miami dan Paris yang menjadi tuan rumah pasukan lebih dari 100 pemaju. Platform ini mempunyai jangkauan antarabangsa dengan lebih dari 250,000 pelanggan dari seluruh dunia. Sebagai produk sumber terbuka, ia berada dalam keadaan pengembangan dan peningkatan yang berterusan. Baca ulasan PrestaShop kami di bawah.

Kelebihan

 • Produk dan Kategori Tanpa Had
 • Mudah dipasang dan disediakan
 • Pemuat Naik Fail yang senang digunakan
 • Penyesuaian Templat Langsung

Keburukan

 • Sukar untuk Dipanjangkan
 • Modul Mahal
 • Tidak Sesuai untuk Perniagaan Bersaiz Besar
 • Tema Tidak Sah

Gambaran keseluruhan

 • Laman web: www.PrestaShop.com
 • Ibu pejabat: Paris, Perancis
 • Tahun Ditubuhkan: 2007
 • Kategori: Pembina Kedai Dalam Talian

Kelebihan tersendiri menggunakan platform sumber terbuka ialah anda boleh memulakan secara percuma. Perisian boleh dimuat turun hanya dalam beberapa saat. Anda bahkan tidak perlu memasukkan alamat e-mel anda. Sebaliknya, anda bertanggungjawab untuk mendaftarkan domain, menyambung ke pelayan hosting dan mengurus tugas penyediaan lain yang diperlukan.

Platform berbayar akan melakukan kerja ini untuk anda, tetapi dengan PrestaShop, anda harus mengambil langkah-langkah ini sendiri. Walaupun terdapat panduan untuk memulakan dan mengesyorkan perkhidmatan hosting, proses ini mungkin luar biasa bagi sesiapa yang mempunyai pengalaman teknikal yang terhad.

PrestaShop Direka untuk siapa?

Pengguna tergolong dalam dua kategori:

 1. Mereka yang mempunyai pengetahuan teknikal untuk menyediakan laman web dan melakukan kerja reka bentuk.
 2. Mereka yang mempunyai wang dan sumber daya untuk mengupah pemaju dan pakar lain untuk mendapatkan kedai mereka.

Sekiranya anda sepenuhnya baru dalam eCommerce, PrestaShop akan banyak berlaku sekaligus. Bagi mereka yang mempunyai pengetahuan atau sumber untuk memanfaatkan sepenuhnya PrestaShop, terdapat faedah yang jelas. Kedai anda akan disesuaikan sepenuhnya. Sebarang alat atau fungsi dapat ditambahkan ke integrasi pihak ketiga.

Kawasan Tumpuan

Apa yang menjadikan PrestaShop unik adalah bahawa mana-mana pembangun boleh membuat tambahan dan menyumbang kepada perisian. Ini bermaksud bahawa seluruh komuniti bertanggungjawab untuk membina dan memperbaiki platform. Terdapat lebih banyak potensi untuk penyelesaian masa nyata.

Batasan

Sekali lagi, kelemahan besarnya ialah anda perlu melaburkan lebih banyak masa dan wang dalam persediaan awal. Sebilangan besar alat tambah dilengkapi dengan tanda harga dan kos dapat terkumpul dengan cepat. Perisian mungkin percuma, tetapi laman web anda tidak seperti yang anda mahukan.

Skalabiliti

Tidak ada batasan seberapa besar laman web dan perniagaan anda dapat berkembang. Semua bergantung kepada anda untuk memilih gerbang pembayaran yang tepat dan alat lain yang membolehkan anda mengembangkannya. Laman web yang sepenuhnya berskala menarik, tetapi perlu diingat bahawa banyak ciri tidak automatik. Sekiranya anda mengatasi ciri penting, anda perlu mencari dan menyatukan penyedia baru.

Reputasi

PrestaShop telah diterima dengan baik oleh pengguna dan pembangun. Program sumber terbuka bergantung pada komuniti atau pemaju. Namun, tidak setiap komuniti padu dan boleh dipercayai. Dengan PrestaShop, anda dapat menikmati sekumpulan pengguna dan forum yang terlibat yang memberikan maklumat berguna. Dalam aspek ini, PrestaShop telah berjaya mengatasi beberapa masalah umum yang berkaitan dengan program sumber terbuka.

Anugerah

Anugerah Sumber Terbuka Penerbitan Packt 2010 dan 2011

Ciri-ciri utama

 • Pembawa Penghantaran Tanpa Had
 • Sesuaikan Medan Produk
 • Langganan RSS Feed
 • 1-Klik Pengaktifan Modul
 • Penyunting WYSIWYG
 • Sesuaikan Status Pesanan
 • Mesej Pesanan yang Dipratentukan
 • Papan Pemuka Analisis Masa Nyata
 • Menyokong Pelbagai Mata Wang dan Bahasa
 • URL khusus
 • Alat Ramalan Bersepadu
 • E-mel Susulan Automatik

Keputusan Pakar Industri di PrestaShop

Platform eCommerce Akhirnya, PrestaShop sangat digalakkan oleh para pakar. Program ini dipuji sebagai salah satu pilihan sumber terbuka teratas di pasaran dan sangat sesuai untuk perniagaan yang lebih besar. Satu kata berhati-hati ialah PrestaShop mungkin bukan idea untuk syarikat kecil yang tidak mempunyai inventori produk yang luas. Perniagaan kecil yang berusaha meminimumkan kos overhead semasa melabur dalam pertumbuhan mungkin mendapati bahawa kos tambahan yang berkaitan dengan PrestaShop sederhana tidak bernilai potensi faedah.

Di luar masalah kos yang berpotensi, pengkritik tidak mempunyai apa-apa kecuali perkara positif untuk dinyatakan mengenai PrestaShop. Berikut adalah beberapa sorotan:

 • Papan pemuka yang kemas dan teratur.“Back office” mengelakkan terlalu berantakan, yang merupakan masalah biasa di antara program eCommerce. Mudah untuk menavigasi antara menu dan halaman yang berbeza, jadi cari apa yang anda perlukan.
 • Alat pelaporan yang terkenal.Anda dapat melihat statistik prestasi laman web semasa anda membuka papan pemuka anda.
 • Alat pengurusan inventori yang mesra pengguna.Menambah produk adalah mudah dan boleh merangkumi seberapa banyak butiran yang anda mahukan. Anda mementingkan kawalan penuh.

Mungkin berita terbaik mengenai PrestaShop adalah bahawa ia hanya akan menjadi lebih baik kerana pembangun dari seluruh dunia terus melakukan penambahbaikan.

  • http://www.merchantmaverick.com/reviews/prestashop-review/
  • https://reviews.financesonline.com/p/prestashop/#review
  • https://www.cmscritic.com/prestashop-review/
  • 20 April 2016

Ulasan dan Testimoni Pengguna yang Positif di PrestaShop

Di antara pelanggan yang mempunyai pengetahuan dan sumber untuk mengendalikan PrestaShop, ulasannya sangat positif. Tinjauan di laman web kajian yang berbeza menunjukkan bahawa program ini sering mendapat 8 hingga 9 bintang dan mempunyai ratusan sebutan positif di laman media sosial.

Berikut adalah beberapa ciri yang sering disebut dalam ulasan positif:

 • Tema: PrestaShop menawarkan pelbagai tema menarik yang dapat disesuaikan sepenuhnya. Anda boleh memulakan dengan asas yang kukuh bahkan sebelum perlu bimbang untuk membuat perubahan.
 • Modul: Dengan PrestaShop, anda boleh membeli hampir mana-mana modul (atau aplikasi) dan mengembangkan fungsi kedai anda. Hampir semua nama utama ada.
 • Alat SEO.Pengguna yang beralih ke PrestaShop melaporkan peningkatan lalu lintas organik yang ketara dari mesin pencari.

Sekali lagi, mereka yang mengetahui apa yang diperlukan untuk mengendalikan PrestaShop sangat gembira dengan program ini.

Ulasan dan Aduan Pengguna Negatif di PrestaShop

Penting untuk diperhatikan bahawa PrestaShop adalah produk sumber terbuka yang boleh dimuat turun dan dikendalikan oleh komuniti pemaju dari seluruh dunia. Ini bererti memerlukan pengembang atau syarikat yang berpengalaman dengan sumber daya untuk menyewa pemaju, untuk berjaya menjalankan PrestaShop. Bagi sesetengah orang, jumlah pengetahuan teknikal yang diperlukan adalah kelemahan yang signifikan bagi PrestaShop. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa ini adalah sifat program sumber terbuka.

Satu lagi aduan besar terhadap PrestaShop ada kaitan dengan kos. Walaupun perisiannya percuma, anda mungkin mendapati pelbagai kos bertambah dengan cepat. Di antara membayar untuk hosting, add-on dan developer, PrestaShop dapat dengan cepat melebihi anggaran syarikat kecil.

Berdasarkan maklum balas pengguna, bersiaplah untuk melabur lebih banyak masa dan wang untuk membuat laman web melalui PrestaShop daripada kebanyakan pesaing.

 • http://www.merchantmaverick.com/reviews/prestashop-review/
 • https://reviews.financesonline.com/p/prestashop/

Reka bentuk & Penyesuaian

Dengan PrestaShop, anda bebas membuat laman web dari awal atau menggunakan templat percuma untuk memulakan. Jika tidak, anda perlu membeli tema. Terdapat banyak templat anggun dan profesional untuk dipilih. Tidak mengejutkan bahawa yang paling cantik juga yang paling mahal. Bersedia untuk mengeluarkan beberapa ratus dolar untuk tema yang benar-benar elegan.

Memasang tema boleh hadir dengan pelbagai cabaran. Kecuali anda mempunyai tahap pengalaman teknikal tertentu, anda akan memerlukan bantuan profesional. Ini boleh menyebabkan kos lebih banyak.

PrestaShop sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai kemahiran pengekodan. Seorang pakar akan dapat mengubah aspek tema dengan beberapa ketukan. Berita baiknya ialah bahagian depan termasuk ciri suntingan templat langsung. Alat ini membolehkan anda mengedit warna, fon, dan perincian lain. Ini juga menjadikan pengurusan kandungan agak mudah. Sebaik sahaja laman web ini dibentuk, penambahan keterangan dan gambar adalah intuitif.

Pembinaan Tapak Mudah Alih

Semasa anda memilih tema, pastikan anda mencari pilihan mudah alih yang responsif. Tidak semua tema mesra mudah alih dan responsif. Selamatkan diri anda dengan memulakan dengan tema responsif yang akan disesuaikan dengan saiz penyemak imbas dan kelihatan baik di mana-mana peranti. Semasa anda mengedit laman web anda, anda dapat melihat seperti apa laman web anda pada pelbagai jenis peranti.

Perkongsian Sosial

Anda mungkin dapat mencari tambahan perkongsian sosial percuma, tetapi kemungkinannya, anda harus membayar untuk menambahkan fungsi ini ke laman web anda. Bersedia untuk membelanjakan sejumlah wang untuk alat tambah. Tanpa mereka, anda tidak akan mempunyai banyak cara alat pemasaran.

Perkhidmatan Reka Bentuk

Sebilangan besar perniagaan ingin melabur dalam perkhidmatan reka bentuk. Mengambil pekerja bebas akan bergantung kepada anda. PrestaShop tidak menawarkan perkhidmatan reka bentuk. Anda mungkin ingin mengunjungi forum komuniti dan meminta cadangan.

ciri-ciri & Alat

CiriGambaran keseluruhan
Persediaan Kedai Dalam TalianUntuk mendapatkan perisian, yang perlu anda lakukan ialah melayari laman web PrestaShop dan klik muat turun. Dari sana, perkara boleh menjadi lebih rumit. Anda perlu menambah senarai semak item yang berbeza untuk berjaya melancarkan kedai anda. Sekiranya anda tidak pasti di mana untuk mencari hosting yang selamat atau gerbang pembayaran mana yang paling sesuai untuk anda, proses ini boleh menjadi menakutkan.
Jalur Lebar dan StoranIni bergantung pada perkhidmatan hosting yang anda pilih.
Plugin dan Tambahan Keranjang BelanjaPasaran tambahan PrestaShop mempunyai lebih daripada 5,000 pilihan dan dikira. Anda boleh mencari program penting dan menemui pilihan yang kurang dikenali untuk melengkapkan laman web anda.
Pengurusan PesananSalah satu kelebihan PrestaShop adalah papan pemuka dan panel pentadbir yang ramping. Reka bentuk bahagian belakang memudahkan anda menguruskan perniagaan anda dari hari ke hari. Platform ini juga menawarkan pelaporan dan statistik yang mantap, yang dapat membantu pengurusan pesanan. Maklumat pesanan yang penting dan terperinci dipaparkan dengan jelas di papan pemuka.
Pengurusan inventoriAlat pengurusan inventori sama tajam dan mengagumkannya seperti alat pengurusan pesanan. Mungkin ada banyak bidang di mana anda memilih untuk mengintegrasikan add-on, tetapi kemungkinan alat pengurusan bawaan akan lebih dari cukup.
Penjejakan PenghantaranMenyiapkan pilihan penghantaran melalui syarikat penerbangan utama sangat mudah. Anda bahkan boleh menawarkan penghantaran percuma bermula dari nilai tertentu. Hanya perlu beberapa saat untuk memulakan.
Ciri CRMPrestaShop dilengkapi dengan alat pengurusan pelanggan integrasi. Untuk perniagaan kecil dan syarikat permulaan, ini harus lebih daripada cukup untuk menangani masalah dan memberikan perkhidmatan pelanggan yang kukuh. Sekiranya anda mahukan sistem pengurusan yang lebih komprehensif, anda perlu membeli-belah di pasar.
Templat dan TemaPrestaShop memang menawarkan tema percuma di luar kotak. Cukup untuk memulakan anda sekiranya anda mengetahui kodnya. Jika tidak, anda ingin melabur dalam membeli tema. Sebaik sahaja anda mula menyemak imbas, anda akan melihat pelbagai pilihan. Walaupun terdapat beberapa perkara yang tidak menentu, anda dapat menemui tema yang sungguh mengagumkan dan indah.
Integrasi dan TambahanTerdapat banyak pilihan. Untuk mendapatkan produk berkualiti tinggi, cari nama jenama atau program yang diperakui. Ini akan menjamin tahap kualiti tertentu dan menjimatkan masa dan wang anda.
ECommerce mudah alihTema direka oleh pembangun pihak ketiga, yang bermaksud tidak ada set standard. Beberapa tema responsif. Ada yang tidak. Anda harus membaca cetakan halus untuk memilih tema mudah alih dan responsif.
Web HostingIngat bahawa tidak seperti platform lain, hosting tidak termasuk. Anda boleh mengunjungi modul hosting di bawah bahagian perkhidmatan untuk mendapatkan beberapa cadangan. Jika tidak, anda sendiri perlu memilih pembekal.
Stor aplikasiAnda boleh mencari gedung aplikasi dengan cepat mengikut kategori atau kata kunci. Pemasangan satu klik juga merupakan alat yang sangat baik yang menjadikan integrasi mudah.
BloggingDengan semua alat pengurusan yang hebat yang ditawarkan oleh PrestaShop, anda akan menyangka mereka juga akan menyertakan fitur blog yang ringkas. Tidak begitu banyak. Sebenarnya, penambahan blog boleh berharga lebih dari $ 100. Ini kelihatan agak tidak masuk akal, terutamanya apabila anda memikirkan semua program blog percuma di luar sana.
SEO dan PemasaranSemasa anda menambahkan produk, anda akan dapat memasukkan tajuk dan deskripsi meta serta URL tersuai. Sebarang pemasaran yang melampaui itu mesti dilakukan melalui program pihak ketiga. Sekali lagi, dengan program sumber terbuka, harap kerap mengunjungi pasar mereka dan membeli alat tambah.
Surat beritaBerita buruknya ialah anda perlu menambahkan program atau modul untuk menghantar letupan buletin. Berita baiknya ialah banyak aplikasi yang boleh dipercayai percuma hingga sebilangan pengguna. Anda seharusnya dapat menghantar buletin kepada 2,000+ pelanggan tanpa perlu membayar sedikit pun.
Ciri-ciri keselamatanPastikan anda membuat kajian mengenai keselamatan. Penyedia hosting anda semestinya menawarkan banyak perlindungan, tetapi dengan laman web eCommerce, anda ingin sentiasa berwaspada. Pelanggan yang berpengetahuan akan mencari ciri keselamatan tertentu sebelum menawarkan maklumat kad kredit mereka. Mungkin bernilai melabur dalam langganan keselamatan melalui pasar PrestaShop.
Pensijilan PCIPada asasnya, mana-mana pintu masuk pembayaran yang anda pilih untuk ditambahkan akan disahkan dan mematuhi PCI.
Penciptaan KandunganMenambah produk dan kandungan di PrestaShop adalah mudah tanpa terlalu asas. Anda boleh memasukkan banyak perincian produk yang relevan untuk penyimpanan rekod anda. Tidak ada bidang yang wajib, jadi anda tidak akan merasa seperti membuat entri data sahaja. Sesuaikan setiap produk dengan maklumat yang penting untuk perniagaan anda.
Sijil HadiahKeupayaan untuk membuat baucar dan sijil hadiah adalah salah satu daripada beberapa pemasaran terbina dalam
Pilihan pembayaranPrestaShop menawarkan sejumlah pilihan pembayaran percuma yang mengagumkan. Anda boleh menggunakan PayPal, Stripe dan Skrill antara lain. Di kedai aplikasi, anda boleh memilih sekitar 215 pilihan pembayaran. Berita baiknya ialah PrestaShop menyertakan panduan persediaan untuk membantu pengguna.
Kira Cukai dan PenghantaranSatu-satunya kelemahan dengan alat standard ini ialah anda mesti mengunjungi dua halaman berasingan di dalam papan pemuka. Memang, ini bukan pemecah perjanjian, tetapi juga tidak masuk akal sama sekali. Nampaknya cukup mudah untuk menangani semua masalah cukai dan penghantaran di bawah satu tab.
LaporanSalah satu perkara pertama yang akan anda perhatikan mengenai papan pemuka adalah bahawa semuanya berkaitan dengan statistik. Terdapat pelbagai kaunter dan grafik untuk membantu mengesan laman web anda. Walaupun anda bukan data kutu buku, anda tidak dapat menahan diri daripada terjebak dalam semua nombor. Cukup senang untuk mengesan tren dan melihat statistik masa nyata.
Statistik TapakPrestaShop membolehkan anda mengesan aktiviti pelawat, melihat keranjang belanja terbuka dan terbengkalai dan banyak lagi. Sekiranya anda ingin melakukan lebih banyak perlombongan data, anda boleh menambahkan Analitis Google dengan mudah. Anda tidak perlu membayar sepeser pun untuk dapat memahami prestasi pelanggan dan laman web anda. Ini adalah salah satu kawasan di mana PrestaShop menyampaikan sejak awal.

Rancangan & Harga

Percuma! Walaupun, adakah anda tahu apa yang mereka katakan tentang perkara-perkara yang terdengar terlalu baik untuk menjadi kenyataan? Ya, anda boleh menavigasi melalui laman web demo dan memuat turun perisian secara percuma. Tidak diperlukan alamat e-mel. Tanpa transaksi atau bayaran bulanan, tetapi itu tidak bermakna anda tidak perlu mengeluarkan sejumlah wang untuk memulakan.

<Berikut adalah beberapa kos permulaan yang perlu diingat:

 • Web hosting – biasanya berjalan sekitar $ 10 / bulan
 • Tema / templat – harapkan membayar sekitar $ 300 untuk tema berkualiti tinggi
 • Pereka Web – Kecuali anda mempunyai pengalaman pengekodan, anda mungkin memerlukan pertolongan merancang laman web anda. Mencari seseorang dengan harga $ 100 / jam akan menjadi murah.
 • Pakar IT – Sekali lagi, anda pasti mahu semuanya bermula dari hari pertama. Ini memerlukan bantuan pakar. Bantuan profesional dilengkapi dengan tanda harga profesional.
 • Alat tambah dan modul – $$$

Pasti, PrestaShop bebas untuk memulakan, tetapi kos dapat meningkat dengan cepat. Semakin canggih dan berfungsi yang anda mahukan laman web anda, semakin banyak jangkaan anda untuk membayar.

Sokongan pengguna

Kerana sesiapa sahaja dapat menyumbang ke PrestaShop dan membuat tambahan, sokongan pelanggan boleh menjadi rumit. Tidak mungkin memiliki segelintir orang yang berkelayakan untuk menjawab soalan mengenai platform yang sentiasa berubah.

Tempat terbaik untuk meminta pertolongan adalah forum komuniti. Sejauh program sumber terbuka, PrestaShop mempunyai komuniti pengguna yang luas dan berhubung dengan baik yang bersedia membantu. Sebilangan besar orang ini adalah pemaju yang suka menyelesaikan masalah. Soalan anda mungkin hanya projek yang mereka cari.

Berikut adalah beberapa sumber berguna lain:

 • Panduan Pengguna – Hati-hati: beberapa panduan pengguna adalah 500+ halaman. Tidak betul-betul jumlah maklumat yang mudah dicerna.
 • Halaman Soalan Lazim – Ini sangat berguna ketika datang ke proses penyediaan.
 • Forum Pengguna – Lawati sumber ini apabila anda mempunyai soalan khusus.
 • Tiket Web – Anda sentiasa boleh mencuba pilihan ini, tetapi berharap dapat dialihkan ke sumber lain. Terdapat peluang tipis bahawa anda akan mendapat jawapan yang ringkas.
 • Pelan Sokongan – Sekiranya anda mempunyai wang untuk dibakar, anda boleh mendaftar dalam rancangan sokongan. Harganya keterlaluan, dan anda hanya terhad untuk beberapa jam bantuan setiap tahun. Sejujurnya, anda lebih baik menghubungi kakak ipar anda yang menggunakan komputer atau mencari pakar IT anda.
 • Sembang Langsung – Semasa anda melayari laman web ini, terdapat ciri sembang langsung. Seorang wakil mungkin atau mungkin tidak menjawab. Sekiranya benar, bersiaplah untuk mendengar promosi penjualan dan maklumat yang tidak berguna. Biasanya, sembang akan berakhir dengan mereka menghantar e-mel kepada anda panduan pengguna. Yang terbaik adalah menjimatkan masa anda sendiri dan terus pergi ke panduan pengguna.

Nampaknya tidak adil untuk mengatakan bahawa perkhidmatan pelanggan PrestaShop tidak baik. Platform ini tidak dirancang untuk berfungsi dengan produk lain di pasaran. Dengan program sumber terbuka, tidak ada harapan yang sama dalam hal layanan pelanggan dan sokongan. Walaupun begitu, jika anda mahukan akses mudah ke sokongan, program sumber terbuka bukanlah pilihan yang tepat untuk anda.

Kemudahan penggunaan

Jelas sekali, ketika menyiapkan laman web anda, ada beberapa lagi kerja kaki yang terlibat dengan produk sumber terbuka. Namun, ketika menyangkut kemudahan penggunaan, PrestaShop banyak menawarkan.

Selain CSS dan HTML, pengguna dapat memanfaatkan editor depan untuk membuat dan melihat perubahan masa nyata. Ciri ini mesra pemula. Pemula dapat membuat perubahan kecil ketika mereka berjalan tanpa perlu memanggil pereka untuk setiap perubahan kecil.

Setiap halaman di hujung belakang mempunyai butang “Bantuan” di sudut kanan atas. Ini mungkin pertaruhan terbaik untuk maklumat, dan ini selalu sesuai dengan pandangan anda. Selepas persediaan awal, kebanyakan pemilik perniagaan dengan pengalaman teknikal asas seharusnya dapat menjalankan laman web mereka dengan mudah.

Kesimpulannya

Sekiranya Saya Memilih PrestaShop untuk membina Kedai Dalam Talian?

Sekiranya anda mempunyai anggaran yang fleksibel dan ingin membina kedai dalam talian sederhana hingga besar, maka ya. Sejauh platform sumber terbuka, PrestaShop adalah calon yang sangat baik. Ia mempunyai pasaran yang kuat dan membolehkan anda membuat laman web profesional, berfungsi dan menarik yang dapat disesuaikan sepenuhnya.

Untuk perniagaan kecil yang hanya akan menjual selusin atau lebih produk, kos penyediaan mungkin tidak berbaloi. Semuanya turun mengikut anggaran.

Perlu diingat bahawa anda perlu membeli alat tambahan dan meminta bantuan pakar reka bentuk dan IT. Sekiranya kos tersebut tidak mengganggu anda, PrestaShop adalah kaedah terbaik untuk mengalami pilihan tanpa had dan menjadi sebahagian daripada program yang sentiasa berkembang.

Bandingkan

Kedai Presta

89

Shopify

96

Komersial Besar

95

Volusi

94

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me