Kajian CoreCommerce 2016


Komersial Teras

Melawat laman web

8.8


Skor AWA

Komersial Teras

Pada tahun 2008, syarikat perisian Sum Effect memperoleh platform eCommerce digiSHOP Pro dan mengubahnya menjadi CoreCommerce. Sejak itu, CEO Matt DeLong telah membantu CoreCommerce mendapat tempat tetap sebagai salah satu platform teratas di pasaran. Hari ini, CoreCommerce menambah kemas kini setiap enam minggu untuk mencuba dan terus berdaya saing di pasaran yang sesak. Baca ulasan CoreCommerce kami di bawah.

Kelebihan

 • Percubaan 15 hari percuma
 • Persediaan Penghantaran Fleksibel
 • Sandaran Harian
 • Pentadbir tanpa had

Keburukan

 • Ruang Simpanan Terhad
 • Inventori Terhad

Gambaran keseluruhan

 • Laman web: www.CoreCommerce.com
 • Ibu pejabat: Nashville, TN
 • Tahun Ditubuhkan: 2001
 • Kategori: Perisian Reka Bentuk Web eCommerce
 • Perkhidmatan: Pemasaran eCommerce
 • Cubaan percuma: 15 hari

CoreCommerce adalah platform membeli-belah dalam talian berasaskan awan. Tujuannya adalah untuk membantu perniagaan dan pengusaha dengan cepat membuat laman web profesional dengan harga yang berpatutan. Walaupun ia adalah pilihan yang boleh dipercayai, ada bidang yang perlu diperbaiki.

Teras untuk CoreCommerce?

Walaupun mereka akan cepat menegaskan bahawa program ini dirancang untuk perniagaan ukuran apa pun, itu mungkin tidak sepenuhnya tepat. CoreCommerce mampu menangani penjualan dengan jumlah yang tinggi. Walau bagaimanapun, rancangan yang lebih mahal bahkan terdapat sekatan penggunaan. Perniagaan yang lebih besar mungkin mendapati bahawa mereka melebihi had penyimpanan dan lebar jalur. Ini boleh menyebabkan bayaran bulanan. Tidak semestinya membayar penalti apabila terdapat pilihan yang tidak terhad di pasaran. Atas sebab ini, CoreCommerce adalah yang terbaik untuk perniagaan kecil hingga sederhana.

Kawasan Fokus

CoreCommerce menjadikan dirinya sebagai platform serba boleh yang sangat sesuai untuk usahawan. Ia juga memberikan potongan harga yang sangat baik untuk bukan keuntungan yang ingin membina laman web. Jika tidak, titik penjualannya yang besar adalah perkhidmatan pelanggan yang sangat baik. Mereka berusaha untuk memberikan sokongan yang unggul kepada semua pelanggan mereka. Di kawasan ini, mereka berjaya.

Batasan

Batasan storan dan lebar jalur mungkin cukup untuk menjauhkan beberapa pengguna berpotensi. Walaupun ini tidak biasa di platform eCommerce, ia boleh menjadi masalah. Sekiranya anda menjangka untuk berkembang dengan cepat, membayar lebihan bukanlah sesuatu yang anda ingin bimbangkan.

Skalabiliti

CoreCommerce boleh diskalakan dalam arti bahawa anda boleh meningkatkan rancangan pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, ada pilihan yang lebih baik untuk perniagaan besar yang mencari alat SEO yang canggih dan tanpa bayaran berlebihan.

Membatalkan Akaun Anda

Tidak berpuas hati dengan CoreCommerce? Membatalkan akaun adalah mudah. Yang mesti anda buat hanyalah membuat tiket pembatalan. Sekiranya anda ingin memulihkan akaun anda, akan dikenakan bayaran $ 150. Jika tidak, tidak ada bayaran pembatalan. Hanya langganan bulanan yang tersedia, jadi tidak perlu pembayaran balik yang besar.

Reputasi

CoreCommerce telah membina reputasi untuk perkhidmatan pelanggan. Walaupun mereka masih mempunyai banyak ruang untuk diperbaiki, anda boleh mendapatkan bantuan pakar. Perisian ini juga biasanya berada di antara sepuluh platform teratas. Syarikat ini adalah nama yang dipercayai dalam industri ini.

Anugerah dan Persijilan

CoreCommerce diperakui PCI. Namun, mereka masih belum mendapat anugerah penting. Pada tahun 2012, mereka menerima tiga pencalonan Stevie. Mereka dikenali dalam kategori Perisian Komputer, Pengaturcaraan / Reka Bentuk Perisian Terbaik, dan Laman E-dagang Terbaik.

Masa depan mungkin membawa beberapa kemenangan sebenar. Platform ini baru-baru ini diperoleh dan bersiap untuk membuat perubahan besar. Ciri baru mungkin memberi penghargaan baru.

Ciri-ciri utama

 • Kemas kini automatik
 • Gunakan Nama Domain Anda Sendiri
 • SSL Penyulitan 256-bit percuma
 • Masa Penggunaan 99.9%
 • Akses ke MX Records
 • Sekat IP
 • Pengesahan Imej reCaptcha
 • Integrasi Sosial
 • Sedia Mudah Alih
 • URL mesra SEO
 • Suapan Produk terbina dalam
 • Menyokong Lebih dari 50 Gerbang Pembayaran

Keputusan Pakar Industri mengenai CoreCommerce

eCommerce PlateformSatu kelemahan yang jelas untuk CoreCommerce yang sering disebut oleh ulasan pakar adalah bahawa CoreCommerce dilengkapi dengan penyimpanan terhad. Malah rancangan pembungkusan yang paling mahal dan meluas hanya membenarkan persediaan terhad. Walaupun ini mungkin tidak menjadi masalah semasa anda memulakan perniagaan anda, ini mungkin menyebabkan sakit kepala yang ketara ketika keperluan anda berubah.

Walaupun ada had ini, pengkritik gembira dengan program ini, memberikannya 8 hingga 8.5 bintang daripada sepuluh. Walaupun CoreCommerce tidak semestinya merupakan program serba terkuat di pasaran, ia berjaya mencipta nama untuk dirinya sendiri dengan memberi tumpuan kepada beberapa bidang utama. Program ini telah berusaha untuk membuat tanda dengan menawarkan pelbagai ciri kualiti dan alat media sosial yang sangat baik. Mereka juga telah memberikan sokongan pelanggan yang boleh dipercayai. Sekiranya bidang ini juga termasuk dalam keutamaan utama anda, maka CoreCommerce adalah penyelesaian eCommerce yang hebat.

Akhirnya, pengkritik mengakui bahawa walaupun banyak ciri boleh menjadi kelebihan, ia juga dapat membuat panel kawalan yang membingungkan dan sesak. Ini seolah-olah mencerminkan kritikan pengguna bahawa backend terlalu tidak teratur. Walaupun begitu, CoreCommerce adalah pesaing yang kuat dan patut diperiksa.

Ulasan dan Testimoni Pengguna yang Positif

Anehnya, banyak ulasan positif secara langsung bertentangan dengan kritikan negatif dari pengguna. Walaupun beberapa pengguna kecewa sepenuhnya di antara muka, yang lain merasa senang digunakan dan dilayari. Ini mungkin berbeza-beza mengikut seberapa banyak pengalaman yang anda miliki dengan meneroka latar belakang laman web.

Pengguna CoreCommerce juga mendapati sokongan pelanggan sangat membantu. Pasukan sokongan berpangkalan di A.S., yang pasti berfungsi memihak kepadanya. Pengguna merasa senang menghubungi seseorang di zon waktu yang sama yang dapat memberikan jawapan yang bermaklumat.

Positif CoreCommerce yang lain termasuk:

 • Menyediakan akses ke pelbagai pintu masuk pembayaran
 • Meningkatkan hasil penjualan dengan ketara
 • Menyediakan templat yang mudah disesuaikan
 • Sangat serasi dengan alat perdagangan mudah alih

Akhirnya, CoreCommerce menyediakan alat media sosial yang sangat baik yang mudah disatukan. Sekiranya media sosial adalah sebahagian besar strategi pemasaran anda, maka CoreCommerce dapat membantu.

Ulasan dan Aduan Pengguna Negatif

Walaupun CoreCommerce telah wujud sejak tahun 2008, tidak banyak maklum balas pengguna mengenai program ini. Apa yang ada di sana tidak betul-betul bercahaya. CoreCommerce mendapat ulasan yang buruk ketika datang ke pengalaman pengguna. Ramai yang merasakan bahawa keseluruhan program tidak dirancang dengan baik dan huru hara. Nampaknya para pembangun lupa memikirkan bagaimana pertaruhan mengatur ciri dan memberikan antara muka yang bersih kepada pengguna untuk menavigasi bahagian belakang laman web mereka. Ini dapat menjadikan CoreCommerce merasa luar biasa, terutama untuk pemula.

Berikut adalah beberapa bidang lain yang biasa disebut dalam ulasan negatif:

 • Alat SEO yang lemah.
  Pengguna perlu meluangkan masa untuk menyesuaikan dan mengoptimumkan halaman mereka.
 • Templat yang tidak menarik.
  Beberapa program telah gagal memberikan templat yang mengagumkan. CoreCommerce hanya memberikan asas.

Reka bentuk & Penyesuaian

Templat

CoreCommerce menawarkan lebih dari seratus templat percuma. Malangnya, banyak dari mereka kelihatan ketinggalan zaman dan mempunyai rasa amatur. Sebahagian daripada masalahnya adalah lelangit warna. Kemas kini yang mudah untuk warna yang lebih profesional dan menarik akan menjadikan beberapa templat menjadi sebuah dunia yang baik. Secara keseluruhan, tema-tema itu tidak kelihatan cantik yang tersedia dalam pilihan tema pesaing lain.

Menyesuaikan Laman Web Anda

Untuk pemula, anda hanya boleh menggunakan wizard reka bentuk untuk memulakan. Ini akan memberi anda panduan langkah demi langkah. Petunjuk asas merangkumi memilih tema, menukar logo dan menambah menu navigasi. Bagi mereka yang ingin membuat lebih banyak perubahan, terdapat banyak alat. Anda boleh menggunakan drag and drop editor atau mengedit melalui CSS dan HTML. CoreCommerce cukup fleksibel ketika menyesuaikan laman web anda.

Perkhidmatan Reka Bentuk

Sekiranya anda tidak mahu menghabiskan masa untuk reka bentuk, anda boleh membayar perkhidmatan reka bentuk CoreCommerce. Pereka akan menyesuaikan setiap bahagian laman web dengan harga beberapa ratus dolar. Contohnya, anda boleh membeli logo dengan harga $ 399. Atau, anda boleh memilih untuk menyesuaikan keseluruhan laman web, bermula dari $ 2299. Dalam dunia reka bentuk web, ini adalah harga yang agak berpatutan. Sila berhati-hati. Angka itu dapat bertambah dengan cepat semasa anda menambahkan permintaan.

Apa sahaja laluan reka bentuk yang anda pilih, harap laman web anda mudah alih. Tidak semua tema responsif, tetapi anda akan mendapat versi mudah alih dari laman web anda. Ini adalah ciri penting untuk perniagaan dalam talian. Sebilangan besar pembeli melayari telefon atau tablet.

Antaramuka Reka Bentuk

Panel pentadbir telah disifatkan sebagai membosankan oleh sesetengah pihak. Nasib baik, ia masih dapat menyelesaikan tugasnya. Malah pemula dengan cepat akan menuju ke susun atur dan belajar di mana mencari fungsi umum. Anda bahkan boleh menyesuaikan paparan anda sehingga ciri yang paling sering anda gunakan disenaraikan terlebih dahulu. Tidak perlu membuang masa menatal pilihan. Seperti kebanyakan program, antara muka pengguna boleh mendapat manfaat daripada kemas kini, tetapi menawarkan semua fungsi yang anda perlukan.

Perkongsian Sosial

Integrasi media sosial adalah kekuatan CoreCommerce yang sebenar. Memautkan akaun media sosial anda mudah dan intuitif. Anda juga boleh menjual produk di Facebook. Ciri-ciri tersebut mendorong pelanggan untuk “menyukai” dan memberi komen mengenai produk. Ini adalah bonus besar bagi mereka yang ingin membina media sosial berikut. Ciri blog terbina dalam juga memudahkan membuat dan menerbitkan catatan.

ciri-ciri & Alat

Ciri
Gambaran keseluruhan
Persediaan Kedai Dalam TalianWizard penyediaan mengambil semua tekaan untuk bermula. Ikuti sahaja dan bina kedai anda dalam beberapa minit.
Jalur Lebar dan StoranCiri-ciri ini berbeza mengikut pakej harga. Ini adalah amalan biasa di platform eCommerce. Batasan penggunaan mungkin tidak menjadi masalah untuk kedai bersaiz kecil atau sederhana. Namun, berhati-hatilah dengan bayaran berlebihan untuk kedai yang lebih besar.
Plugin dan Tambahan Keranjang BelanjaKeranjang belanja anda boleh disesuaikan sepenuhnya. Senarai pilihan mereka cukup mengagumkan. Dari daftar masuk satu halaman hingga menangani pengembalian, anda boleh melakukan apa sahaja.
Pengurusan PesananCoreCommerce telah melangkaui alat pengurusan pesanan. Anda berada dalam kawalan penuh dan dapat membuat perubahan mengikut keperluan. Setiap butiran kecil dapat disesuaikan sepenuhnya.
Penjejakan PenghantaranCoreCommerce menawarkan lebih banyak pilihan penghantaran daripada platform eCommerce lain. Gunakan wizard penghantaran untuk memulakan dan menghantar melalui syarikat penerbangan utama. Anda boleh mengira kadar atau menetapkan kadar tetap. Penghantaran juga tersedia, dan anda boleh mencetak label anda. Ia tidak lebih menyeluruh daripada itu.
Ciri CRMSekali lagi, platform ini mungkin terkuat ketika menggunakan alat pengurusan. Berkomunikasi dengan pelanggan dengan mudah dan membina reputasi untuk perkhidmatan teladan.
Templat dan TemaMereka cenderung terlihat ketinggalan zaman, tetapi dapat disesuaikan. Ini adalah tempat yang lemah untuk CoreCommerce, jadi anda mungkin ingin mempertimbangkan tema rata-rata berbanding kekuatan lain.
Integrasi dan TambahanMenu tetapan di pentadbir anda akan membantu anda mengakses senarai lengkap add-on. Di sini, anda boleh menggabungkan beberapa alat yang paling popular pada masa kini. Pilihannya merangkumi Constant Contact, Google Analytics, dan eBay. Pengguna CoreCommerce boleh menggunakan alat tambah ini untuk membuat laman web yang dinamik.
ECommerce mudah alihSemua tema mesra telefon bimbit. Anda tidak perlu memikirkan apakah laman web anda akan kelihatan baik di telefon atau tablet.
Web HostingRackspace menyediakan hosting. Anda boleh bergantung pada pelayan mereka yang kuat untuk memastikan laman web anda terus berjalan. Tidak perlu membuat sandaran data anda secara manual. Senang juga mengetahui bahawa perisian dikemas kini setiap enam hingga lapan minggu. Anda tidak perlu risau bahawa teknologi hosting anda ketinggalan.
Stor aplikasiKedai aplikasi disusun mengikut kategori utama. Anda boleh mencari mengikut keperluan anda. Bahagian yang terbaik adalah bahawa CoreCommerce telah bekerjasama dengan pemimpin industri lain untuk memberikan anda senarai alat yang hebat. Amazon, Shipwire, dan MailChimp semuanya dapat ditambahkan hanya dengan beberapa klik.
BloggingCiri blog terbina dalam membolehkan anda memasarkan kepada pelanggan. Tulis catatan dan tambahkan gambar dengan cepat. Antaramuka mirip dengan Word atau WordPress dan akan kelihatan biasa bagi kebanyakan pengguna.
SEO dan PemasaranNampaknya aneh bahawa CoreCommerce tidak mempunyai alat SEO yang lebih baik. Sekiranya anda ingin menjalankan kedai dalam talian, anda mahukan keupayaan pengoptimuman lanjutan. CoreCommerce hanya menawarkan pilihan paling asas. Meta tag dan URL tersuai tidak tersedia di setiap halaman. Ini boleh memberi kesan yang besar pada penukaran.
Surat beritaAnda boleh mengatur kempen buletin menggunakan tambahan yang tersedia. Pilih dari penyedia utama seperti Constant Contact. CoreCommerce memudahkan untuk membina senarai mel dan menjangkau pelanggan.
Ciri-ciri keselamatanNikmati SSL kongsi, penyulitan 256 tetapi sandaran harian. Hosting selamat, dan firewall canggih melindungi laman web anda. Lapisan perlindungan ini berada di atas dan di luar kebanyakan platform lain. Anda boleh yakin bahawa laman web anda selamat.
Pensijilan PCICoreCommerce diperakui PCI. Anda boleh yakin bahawa mereka melaksanakan amalan terbaik industri.
Penciptaan KandunganPapan pemuka memudahkan untuk menambahkan kandungan dan produk. Buat borang dan halaman maklumat khusus atau kemas kini blog anda hanya dengan beberapa klik. Sekiranya anda boleh menggunakan Word, anda boleh menambahkan kandungan.
Sijil HadiahMenjual sijil hadiah dan memberikan potongan hanya memerlukan beberapa klik. Tidak mungkin lebih mudah.
Pilihan pembayaranCoreCommerce serasi dengan lebih daripada 50 pintu masuk. Anda mempunyai banyak pilihan hebat ketika menerima kad kredit.
Kira Cukai dan PenghantaranKira kadar ini dengan cepat dan mudah. Pilih pilihan penghantaran anda dan hasilkan cukai mengikut lokasi.
LaporanCoreCommerce adalah untuk memudahkan menguruskan kedai anda. Alat pelaporan yang kuat dapat membantu anda melihat gambaran yang lebih besar.
Statistik TapakHanya dengan beberapa klik, anda boleh mengintegrasikan Google Analytics. Ini mungkin kaedah yang paling popular dan dipercayai untuk mengesan dan melihat prestasi laman web.

Rancangan & Harga

Gunakan percubaan percuma selama 15 hari untuk mencuba CoreCommerce. Kad kredit tidak diperlukan, dan anda boleh memasukkan hingga tiga sampel pesanan. Alamat e-mel adalah semua yang anda perlukan untuk memulakan. Sekiranya anda menyukai apa yang anda lihat, terdapat banyak pakej harga untuk dipilih. Setiap rancangan menawarkan sijil SSL dan langganan bulanan. Secara umum, rancangannya berbeza-beza mengikut berapa banyak produk yang dapat anda tambahkan dan jumlah lebar jalur dan storan yang anda perlukan. Nasib baik, anda tidak perlu risau tentang yuran transaksi.

Sebilangan besar perniagaan kecil akan berfungsi dengan baik dengan rancangan Pioneer atau Advanced:

Perintis – $ 24,99 / Bulan

 • 150 produk
 • Lima akaun e-mel
 • Lebar jalur 2GB
 • Storan 500 MB
 • SSL yang dikongsi

Lanjutan – $ 39.99 / Bulan

 • 500 produk
 • Sepuluh akaun e-mel
 • Lebar jalur 4 GB
 • Storan 700 MB
 • SSL yang dikongsi

Perniagaan yang lebih besar boleh memilih dari rancangan Profesional, Pakar, Premier dan Perusahaan. Anda juga boleh meningkatkan atau menurunkan rancangan anda bila-bila masa jika diperlukan.

Pelan harga CoreCommerce sesuai dengan persaingan tetapi tidak semestinya menerajui pakej ini. Akan lebih baik jika mereka menawarkan pilihan dan potongan yang lebih tanpa had untuk membayar langganan tahunan di muka. Sebagai gantinya, anda boleh ditagih setiap bulan.

Penting juga untuk diperhatikan had lebar jalur dan had penyimpanan dikenakan dengan bayaran lebihan. Ini adalah fakta lain bahawa CoreCommerce dapat beriklan secara lebih terbuka. Terdapat caj $ 9 untuk setiap GB melebihi had lebar jalur bulanan anda. Anda juga akan dikenakan bayaran $ 9 untuk setiap 100 MB yang anda habiskan di ruang simpanan yang diperuntukkan.

Akhirnya, rancangan peringkat bawah memerlukan bayaran $ 199 untuk membuka kunci API kedai anda. Bagi kebanyakan pengusaha yang menjalankan laman web mereka, akses API tidak akan menjadi keutamaan. Walau bagaimanapun, adalah sesuatu yang perlu diberi perhatian semasa membandingkan platform yang ada.

Seperti yang disebutkan di atas, rancangan harga tentu berada dalam jangkauan yang sama dengan platform lain. Masalahnya ialah ia tidak mengesankan. Di pertengahan jalan.

Sokongan pengguna

CoreCommerce mempunyai salah satu jabatan sokongan pelanggan yang paling mudah diakses dalam industri ini. Mereka menawarkan:

 • Sembang langsung
 • Sokongan telefon
 • Sokongan e-mel

Anda boleh menghubungi wakil yang berpangkalan di A.S. 24/7 selama seminggu atau dari jam 8 pagi hingga 5 petang CST pada hujung minggu. Tiket kecemasan juga boleh dihantar pada bila-bila masa atau hari. Pengguna juga boleh menyambung ke halaman Twitter dan Facebook aktif CoreCommerce.

Platform ini juga menawarkan pangkalan pengetahuan yang luas dan mudah dicari serta banyak tutorial video. Terdapat pelbagai sumber yang sangat bermaklumat jika anda menghadapi masalah. Untuk mengasah kemahiran anda, daftarlah ke webinar bulanan.

Dengan CoreCommerce, terdapat komitmen yang jelas untuk perkhidmatan dan sokongan pelanggan. Kakitangan cepat bertindak balas, sopan dan bermaklumat. Sekiranya anda mencari jawapan, anda pasti akan menjumpainya. Sebenarnya, anda mungkin dapat menemuinya di beberapa tempat yang berbeza.

Kemudahan penggunaan

CoreCommerce mengiklankan dirinya sebagai dirancang untuk pemula. Namun, jika anda tidak memiliki pengalaman dengan backend laman web, papan pemuka dapat terasa sesak dan keterlaluan. Pengguna yang lebih berpengalaman akan mempunyai masa yang lebih mudah untuk menyusun pilihan. Berita baiknya ialah anda dapat menyesuaikan pandangan pentadbir anda. Tidak perlu lama untuk mengetahui cara menavigasi membuat menu diperibadikan yang menyediakan jalan pintas yang berguna.

Walaupun keseluruhan penampilannya mungkin sudah ketinggalan zaman, fungsi ada di sana. Editor seret dan lepas mudah digunakan, yang bermaksud tidak memerlukan pengekodan. Membuat perubahan pada setiap perincian laman web terasa cukup intuitif. Anda tidak akan membuang masa untuk mencari tahu apa yang dilakukan oleh butang tertentu. Seluruh antara muka pengguna harus kelihatan dan tidak asing lagi bagi sesiapa yang mempunyai sedikit pun pengalaman web.

Pengguna yang lebih maju boleh pergi terus ke CSS atau HTML untuk memasukkan perubahan. CoreCommerce menawarkan semua reka bentuk dan ciri pengurusan yang anda mahukan dalam platform yang mesra pengguna. Ia mungkin bukan papan pemuka yang paling mengagumkan, tetapi ia pasti dapat menyelesaikannya.

Kesimpulannya

Adakah CoreCommerce Sesuai untuk Anda?

Sekiranya anda adalah perniagaan bersaiz kecil atau sederhana yang mencari alat pengurusan terbaik, maka ya. Dari semua platform eCommerce dan shopping cart yang ada, CoreCommerce nampaknya menawarkan banyak pilihan ketika menjalankan perniagaan anda. Banyak orang terperangkap dalam reka bentuk laman web mereka. Walaupun penampilan sangat penting untuk menarik pelanggan, mudah melupakan tugas sehari-hari. CoreCommerce akan membantu anda menjalankan perniagaan anda. Dengan alat pesanan, inventori dan pengurusan pelanggan yang kuat dan fleksibel, anda akan merasa dapat mengawal sepenuhnya kedai dalam talian anda.

Sebaliknya, jika reka bentuk paling penting bagi anda, CoreCommerce dapat merasakan sedikit pada masa itu. Papan pemuka dan tema kelihatan sedikit ketinggalan zaman walaupun fungsinya. Untuk tema terbaru yang cantik dan profesional, anda pasti ingin mencari di tempat lain.

Berita menariknya ialah syarikat baru memperoleh CoreCommerce baru-baru ini. Seseorang hanya boleh menganggap bahawa kepemimpinan baru bermaksud kemas kini reka bentuk. Dengan templat baru, CoreCommerce mungkin benar-benar menjadi kekuatan yang harus diperhitungkan.

Bandingkan

Komersial Teras

88

Shopify

96

Komersial Besar

95

Volusi

94

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map