Cara Memulakan Kedai Dalam Talian

Adakah anda berfikir untuk memulakan kedai dalam talian anda sendiri? Jualan dalam talian dijangka meningkat 1.5 trilion dolar menjelang 2018. Walau bagaimanapun, perkara yang menghalangi banyak orang adalah ketidakpastian mengenai cara menubuhkan dan mengekalkan pasaran dalam talian.


Mendirikan kedai dalam talian lebih murah dan lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Sekiranya anda mempunyai produk yang ingin anda jual, maka kedai dalam talian adalah kaedah terbaik untuk menguji penjualan itu dan item lain untuk melihat apa permintaannya.

Walaupun anda dapat menjual item di laman web seperti Amazon, Ebay, dan Etsy, mendirikan kedai dalam talian anda sendiri membolehkan anda mempunyai kawalan penuh terhadap penjenamaan dan meningkatkan trafik dari masa ke masa dan bukannya berisiko kehilangan pelanggan tetap kepada pesaing juga di laman web tersebut.

Untuk menyiapkan dan menjalankan kedai dalam talian yang berjaya, ada beberapa perkara yang harus anda pertimbangkan terlebih dahulu.

Bermula dengan Kedai Dalam Talian

Contents

MENCARI PRODUK YANG MENGUNTUNGKAN

Oleh kerana tujuan anda mungkin menjana wang, anda mesti terlebih dahulu mencari produk yang akan menguntungkan untuk anda jual. Ini bermaksud bahawa anda mesti memilih produk yang permintaan dan yang mempunyai margin keuntungan yang berpatutan antara harga yang boleh anda beli / buat dan harga yang akan ditanggung oleh pasaran.

Memilih Niche untuk Kedai Dalam Talian Anda

Salah satu keputusan paling sukar yang akan anda hadapi adalah apa yang anda mahukan untuk kedai dalam talian anda. Penting untuk memilih niche yang cukup sempit untuk membantu anda memasarkan jenama anda, tetapi cukup luas untuk membolehkan anda mengembangkan aksesori / produk tambahan.

Memilih segmen produk yang berkaitan dengan minat atau minat yang anda miliki

Sekiranya anda benci memasak, menjual aksesori dapur mungkin bukan pilihan terbaik untuk kedai dalam talian anda. Sebaliknya, jika anda gemar memasak, maka menjual periuk dan kuali terbaik di pasaran memberikan anda tempat permulaan yang sangat baik dari mana anda boleh mengembangkan alat memasak dan juga rempah dan perasa.

Memilih Niche Di Mana Anda Boleh Menambah Nilai

Salah satu komponen utama untuk mencari jalan keluar untuk kedai dalam talian anda adalah memilih satu di mana anda boleh menambah nilai. Seperti yang dinyatakan oleh Andrew Youderian dalam artikelnya mengenai ECommerce Fuel, jika anda cuba bersaing dengan Amazon mengenai harga, anda akan keluar dari perniagaan.

Sebagai gantinya, anda mesti memastikan bahawa anda mempunyai sesuatu yang lebih berharga daripada yang ditawarkan Amazon kepada pelanggan. Penyelesaian? Jawab soalan pelanggan dan didik pelanggan dengan kandungan yang sangat baik. Anda mesti terlebih dahulu memahami masalah yang dihadapi pelanggan anda, menawarkan cara untuk menyelesaikan masalah itu, dan pesanan akan mengikutinya.

Memilih Niche Pasar yang Mempunyai Ruang untuk Berkembang

Jangan hanya fokus pada satu atau dua item tiket besar yang akan memberi anda pulangan keuntungan yang tinggi. Ini bagus apabila pelanggan baru mengunjungi laman web anda, tetapi bagaimana anda akan memasarkan ke pangkalan pelanggan anda sekarang?

Cari pasaran yang mempunyai aksesori dan alat tambah yang boleh anda buat untuk mendapatkan penjualan susulan tersebut. Salah satu contohnya ialah peralatan fotografi. Pembelian awal kamera DSLR mewah adalah besar dan akan memberi anda keuntungan besar jika anda menjualnya. Walau bagaimanapun, anda dapat meningkatkan penjualan dalam talian anda dengan menawarkan aksesori kamera. Anda boleh menjual kanta, lampiran denyar, tali, beg, tripod dan sebagainya.

Menyasarkan Jenis Pelanggan Yang Tepat

Penting untuk anda mengetahui jenis pelanggan utama yang ingin anda sasarkan. Inilah orang-orang yang dapat anda tambah nilai dalam kehidupan mereka. Salah satu contohnya ialah penggemar kereta model. Dia mungkin sanggup mengeluarkan wang untuk mengatur bahagian kereta modelnya, pada cat baru yang sangat baik, atau bahkan pada buku dan maklumat untuk membantunya meningkatkan hobinya. Kuncinya adalah mencari pangkalan pelanggan yang meminati niche.

Pelanggan mungkin merangkumi:

 • Pelobi
 • Pemilik bisnes
 • Profesional

Anda juga ingin mempertimbangkan setiap aspek asas pelanggan tersebut, seperti jantina, pendapatan boleh guna, dan usia. Adakah mereka mempunyai wang tambahan yang cukup untuk melabur dalam apa yang anda jual di kedai dalam talian anda?

Mencari Produk Yang Sesuai untuk Dijual

Setelah mengecilkan minat, anda harus mengetahui produk mana yang akan dijual. Andrew Youderian mencadangkan mencari produk yang akan membolehkan anda menambah nilai. Apa yang dimaksudkan dengan itu adalah bahawa ia adalah sesuatu yang orang perlukan dan akan menolong mereka dalam beberapa cara atau membuat kehidupan mereka lebih baik dalam beberapa cara.

Dalam Minggu Kerja 4 Jam oleh Tim Ferriss, dia mengesyorkan memilih produk dengan harga antara $ 100- $ 200. Sebab ini adalah julat yang ideal adalah kerana cukup besar untuk margin betul tetapi untuk anda masih memberikan nilai.

Anda juga perlu mempertimbangkan hakikat bahawa anda akan menjual lebih banyak item dalam julat harga yang disebutkan di atas. Semakin tinggi harga barang, semakin rendah kadar penukarannya. Sebilangan besar orang sanggup membelanjakan $ 100- $ 150 dalam talian. Sebagai tambahan, Youderian menunjukkan bahawa barang dengan harga lebih tinggi mengatakan alat dapur $ 1000, sering kali mempunyai margin keuntungan yang lebih rendah.

Jadi, anda mungkin menghasilkan $ 30 untuk alat $ 100 itu tetapi hanya $ 100 pada alat $ 1000. Ini bermaksud item $ 100 memberi anda margin keuntungan 30%, dan anda akan menjual lebih banyak daripadanya, tetapi alat $ 1000 hanya memberi anda keuntungan 10%, dan anda akan menjual lebih sedikit.

Penting juga untuk mencuba mencari produk yang belum dijual oleh orang lain. Cari produk unik yang tidak ada yang ditawarkan oleh orang lain dan anda akan menjaringkan pasaran, sekurang-kurangnya sebentar. Salah satu cara untuk menemui produk untuk dijual adalah dengan menghadiri pameran perdagangan di kawasan khusus anda.

Menilai Permintaan Pasaran untuk Produk Anda

Sebelum anda membuat keputusan akhir mengenai produk yang ingin anda jual, lakukan carian yang mendalam untuk pesaing dalam talian. Siapa yang menjual produk yang sama atau serupa? Bolehkah anda bersaing dengan syarikat itu dengan berkesan? Sekiranya mereka adalah nama yang mudah dikenali dan mempunyai kedudukan teratas di mesin pencari, membuat kedai dalam talian anda diperhatikan mungkin merupakan cabaran sebenar.

Menilai Permintaan Produk

Luangkan masa untuk mengesahkan sama ada terdapat permintaan pasaran yang munasabah untuk produk yang ingin anda jual.

Sekiranya anda ingin memutuskan antara beberapa produk, selesaikan tugas berikut:

 • Uji nama produk untuk minat kata kunci. Produk mana yang mendapat lebih banyak carian? Banyak carian untuk nama produk dapat menunjukkan minat yang tinggi.
 • Periksa laman media sosial untuk melihat apakah ada catatan mengenai produk tersebut dan berapa kali siaran tersebut disukai dan dikongsi.
 • Lihat Google Trends dan lihat sama ada topiknya naik atau turun atau kekal stabil.

Mengesahkan Permintaan Geografi

Sekarang setelah anda melihat tren kata kunci dan ketepuan, dan anda tahu bahawa orang sebenarnya mencari produk yang ingin anda tawarkan, gali sedikit lebih mendalam dan cari tahu siapa sebenarnya orang tersebut. Kadang-kadang, produk akan lebih popular di satu kawasan geografi daripada yang lain. Contohnya, jika anda menjual pengikis kaca depan, ia akan menjadi lebih baik jika musim sejuk adalah musim yang panjang.

Penting untuk memastikan bahawa permintaan paling banyak untuk produk anda adalah di kawasan yang mudah dihantar. Sekiranya kos penghantaran terlalu dilarang, itu boleh membunuh penjualan anda.

Anda boleh menggunakan tren Google untuk mengetahui negara mana yang mencari kata kunci yang berkaitan dengan produk anda dan bandar mana yang mempunyai jumlah carian tertinggi (ini dapat membantu maklumat penghantaran).

Mengesahkan Media Sosial

Anda juga ingin menyemak semula pengesahan media sosial untuk melihat seberapa banyak daya tarikan produk anda ke sana. Anda ingin melihat minat pasaran dan produk di pelbagai platform media sosial untuk mengetahui bukan sahaja seberapa popular topik itu tetapi jika ada orang yang berkongsi maklumat mengenai produk anda.

Anda boleh menggunakan laman web seperti Topsy untuk mengetahui berapa banyak tweet setiap hari. Sebagai contoh, katakan bahawa anda akan menjual jenis lensa kamera tertentu yang ditujukan kepada jurugambar hidupan liar. Anda mungkin mencari istilah seperti “kamera”, “hidupan liar” dan “luar” untuk melihat apa yang sedang tren.

Menilai Potensi Pesaing

Mulakan dengan menyusun pelbagai jenis persaingan yang akan anda hadapi dalam menjual produk ini. Mari kembali ke contoh lensa kamera khas. Anda juga akan bersaing dengan orang yang menjual lensa untuk jenis fotografi lain, hobi lain dalam beberapa kes, dan sebagainya.

Berapa pesaing dalam talian? Adakah pasar begitu penuh sehingga anda akan mengalami kesukaran untuk menonjol dari orang ramai? Hanya ada banyak pelanggan yang berkeliling, jadi jika ketersediaan melebihi permintaan pasaran, maka kemungkinan besar anda tidak akan berjaya.

Di sinilah produk unik tersebut dimainkan. Apa yang boleh anda tawarkan yang tidak ditawarkan oleh orang lain dalam talian? Bagaimana anda boleh menawarkannya dengan cara yang menambah nilai?

Mencari Sumber Produk untuk Dijual

Setelah anda memutuskan produk mana yang ingin anda jual di kedai dalam talian anda, anda perlu menyediakan cara terbaik untuk membeli produk tersebut. Anda mempunyai beberapa pilihan.

 • Pengedar: Dengan kaedah ini, anda menunggu sehingga pelanggan memesan produk tersebut, dan kemudian anda membuat pesanan dengan pemborong yang kemudian akan menghantar barang tersebut terus kepada pelanggan anda.
 • Pemborong Pukal Ringan: Beberapa syarikat borong memerlukan pesanan yang sangat banyak untuk memberi anda harga yang rendah untuk produk tersebut. Walau bagaimanapun, sebilangan pemborong menawarkan pilihan pukal ringan sehingga anda dapat membeli jumlah produk yang lebih kecil (katakan satu kes) dan menjualnya semula untuk keuntungan.

Satu perkara yang perlu diingat dengan pengirim barang dan pemborong pukal ringan adalah bahawa mereka tidak seharusnya mempunyai kedai dalam talian mereka sendiri, atau anda akan terpaksa bersaing dengan harga yang lebih rendah yang dapat mereka tawarkan dengan menjual secara langsung. Pertaruhan terbaik anda ialah mencuba pengeluar produk terlebih dahulu. Adakah mereka menjatuhkan kapal? Adakah mereka akan menjual pukal ringan? Setelah anda menjumpai pengeluar produk yang anda suka yang akan melakukan salah satu atau kedua-dua perkara ini, maka anda akan menemui produk yang perlu anda jual di kedai dalam talian anda.

MERANCANG PERNIAGAAN ECOMMERCE

Mula merancang perniagaan eCommerce anda

Walaupun menggoda untuk melompat terlebih dahulu, kerana ia “hanya” kedai dalam talian, jika anda ingin berjaya sebenarnya, anda perlu membuat rancangan untuk perniagaan eCommerce anda. Apabila anda menyedari perkara itu “$ 4 trilion barang dagangan ditinggalkan di troli membeli-belah dalam talian pada tahun 2014,” mudah untuk melihat mengapa anda perlu masuk dengan rancangan tindakan.

Menulis Rancangan Perniagaan eCommerce Anda

NOLO laman undang-undang menjelaskan bahawa mempunyai rancangan perniagaan adalah penting kerana ia merupakan landasan bangunan. Ia dapat membantu perniagaan anda kukuh dari segi struktur. Pentadbiran Perniagaan Kecil (SBA) menawarkan a ahli sihir rancangan perniagaan untuk membantu anda dengan cepat menulis rancangan perniagaan anda sendiri.

Membuat Strategi Pemasaran eCommerce

Mempromosikan kedai dalam talian anda sedikit berbeza daripada mempromosikan kedai batu bata dan mortar. Anda ingin memastikan anda mempunyai strategi pemasaran eCommerce yang kukuh sebelum pembukaan anda. Anda perlu membuat beberapa keputusan asas, seperti:

 • Siapa demografi sasaran anda?
 • Platform media sosial mana yang anda mahukan dan bagaimana anda mencapai demografi sasaran di sana?
 • Berapa anggaran iklan anda dan di mana tempat terbaik untuk menggunakannya untuk mendorong pelanggan ke laman web anda?
 • Bagaimana anda akan menukar pelawat laman web menjadi pelanggan?

Salah satu peraturan utama dalam perniagaan adalah bahawa jauh lebih mudah untuk menjual 20% lebih banyak kepada pelanggan anda sekarang daripada menjangkau pelanggan baru. Oleh itu, fikirkan keperluan tambahan yang dapat anda penuhi semasa perniagaan anda berkembang dan anda mendapat asas pelanggan yang setia.

Meneliti Persaingan Potensi Anda

Sekiranya anda ingin menjadi kedai dalam talian untuk orang ramai, anda perlu memahami bukan sahaja siapa persaingan tetapi apa yang mereka lakukan. Anda harus menggunakan alat seperti:

 • Buku SEO – Bandingkan bagaimana pesaing anda menamakan halaman mereka, maklumat meta yang mereka gunakan dan frasa yang serupa.
 • Google AdWords – Gunakan alat ini untuk melihat berapa banyak lalu lintas yang diperoleh kata kunci tertentu. Walaupun kata kunci hanyalah sebahagian daripada persamaan, maklumat ini dapat membantu anda menentukan jenis produk atau kandungan yang ingin anda tambahkan ke laman web anda untuk menarik pengunjung.
 • SpyFu – Ini adalah perkhidmatan berbayar, tetapi maklumat yang anda dapat sangat berharga. Anda dapat dengan mudah melihat AdWords apa yang digunakan oleh persaingan anda. Anda juga dapat melihat mana yang berjaya dan mana yang tidak berjaya. Ini pada dasarnya adalah cara untuk belajar dari apa yang dilakukan pesaing anda dengan betul dan juga yang tidak sesuai untuk mereka.

Selain menggunakan alat, luangkan masa untuk mempelajari bagaimana laman web pesaing disusun, kandungan apa yang mereka miliki, dan apa sahaja ciri khas yang mereka tawarkan kepada pengunjung, seperti buletin atau kupon.

Mengenal pasti Pelanggan Sasaran Anda

Salah satu bahan penting dalam berjaya memasarkan kepada pelanggan adalah mencari tahu siapa pelanggan sasaran anda. Sebelum memulakan penyelidikan, anda harus memilih demografi tertentu untuk disasarkan.

Memilih Demografi Khusus untuk Sasaran

Dengan mengetahui pelanggan sasaran anda, anda bukan sahaja dapat menyesuaikan pemasaran tetapi juga untuk menyesuaikan produk yang anda pilih untuk disenaraikan di kedai anda. Di sinilah mewujudkan persona pengguna yang sangat berguna.

Pada asasnya, anda membuat profil pelanggan yang sesuai untuk kedai anda. Jawab soalan seperti usia, tempat tinggalnya, minatnya jika dia sudah berkahwin, jika dia mempunyai anak dan juga alasan mengapa dia akan membeli produk kamu.

Anda ingin menentukan maklumat demografi dan maklumat psikologi. Maklumat demografi merangkumi:

 • Jantina
 • Umur
 • Lokasi
 • Pendidikan
 • Status perkahwinan
 • Pendapatan tahunan
 • Deskripsi kerja

Maklumat psikologi merangkumi:

 • Hobi
 • Minat
 • Akhlak dan Nilai
 • Kelakuan
 • Gaya hidup

Anda juga harus mempertimbangkan pelanggan semasa yang anda miliki atau jangkakan dan bagaimana mereka termasuk dalam keterangan yang disenaraikan di atas.

Membuat Profil Pelanggan

Profil pelanggan atau persona pengguna anda adalah gambaran bagaimana rupa pelanggan ideal anda, Setelah anda mengumpulkan maklumat di atas, tulis bio ringkas untuk pengguna idea anda. Tulis seperti bio. Anda juga boleh menamakan orang yang mengejek anda untuk merahsiakannya.

Setelah anda membuat persona pengguna anda, anda pasti ingin menggunakan maklumat ini dalam setiap aspek menjalankan kedai dalam talian anda. Adakah pengguna idea anda adalah ibu yang bekerja? Kemudian dia berkemungkinan akan mengunjungi laman web anda pada waktu petang atau pada hujung minggu. Ini bermaksud bahawa anda harus mengadakan potongan atau acara khas pada waktu yang sesuai untuk dia hadiri.

Sekiranya dia berumur tertentu, ingatlah ketika membuat saiz fon kandungan anda. Anda boleh menggunakan keperibadian pengguna untuk semua perkara sehinggalah tingkah laku keranjang belanja dan mendapatkan kadar penukaran anda setinggi mungkin. Semakin baik anda memahami pelanggan biasa anda, semakin baik anda dapat menyempurnakan matlamat anda dan menemui kejayaan.

Menentukan Niche Pasaran

Semasa anda mula-mula memulakan, mengetahui ceruk sasaran anda dapat menjimatkan banyak masa dan wang. Anda tidak akan membuang dana iklan untuk mengeluarkan iklan kepada orang yang tidak sesuai dengan pasaran sasaran anda.

Semasa pertama kali memulakan, agak sukar untuk menentukan siapa pelanggan sasaran anda. Salah satu cara untuk mengenal pasti prospek sasaran adalah dengan meneliti pesaing seperti yang disebutkan di atas. Contohnya, gunakan Quantcast untuk mendapatkan maklumat mengenai jenis orang yang melayari laman web pesaing anda. Ini adalah maklumat yang sangat baik untuk menentukan demografi sasaran anda.

Maklumat ini mungkin berubah setelah anda benar-benar membuat kedai anda beroperasi dan beroperasi. Anda boleh mengumpulkan data demografi tambahan dengan mengambil tinjauan pelanggan anda dan mempelajari statistik analisis web melalui alat di panel kawalan laman web anda, seperti Webalizer dan AWStats.

Membina Strategi Penjenamaan

Strategi penjenamaan anda menentukan kedai anda kepada pelanggan. Setelah meneliti pesaing anda, dan mengetahui demografi sasaran anda, anda juga ingin meneliti maklumat umum mengenai demografi tersebut. Anda boleh menggunakan alat seperti Bersaing.com dan Nielson untuk menentukan perkara yang paling diminati oleh khalayak sasaran.

Mengetepikan Perniagaan Anda

Penting untuk anda membezakan perniagaan anda daripada semua yang serupa di luar sana. Apa kata-kata yang menggambarkan perniagaan anda secara keseluruhan? Cuba cari perkataan yang tidak digunakan oleh pesaing anda tetapi akan bercakap dengan demografi sasaran anda.

Sebagai contoh, jika anda mendapati dalam penyelidikan anda bahawa pelanggan sasaran anda adalah ibu yang bekerja, maka dia mungkin mencari pertolongan untuk terus mengatasi semua yang harus dilakukannya. Anda dapat menggunakan kata-kata seperti “bermanfaat” dan “menjimatkan waktu” untuk menarik khalayak sasaran tersebut.

Mengetahui Pelanggan Sasaran Anda

Sekarang, anda harus mempunyai idea yang cukup baik tentang siapa pelanggan sasaran anda. Cari lebih jauh mengenai persona pengguna tersebut dan cari tahu apa yang diinginkan oleh orang ini semasa dia mengunjungi kedai dalam talian anda. Apa yang dia cari?

Mungkin terdapat pelbagai peringkat perkara yang sangat diperlukan oleh pelanggan ini. Seiring berjalannya waktu, apabila anda mengetahui asas pelanggan anda dengan lebih baik, kemungkinan besar anda akan mengembangkan personaliti tambahan, jadi anda tahu cara menjangkau setiap jenis pelanggan.

Membezakan Jenama Anda

Apakah keperibadian anda sebagai pemilik kedai dalam talian? Ini harus muncul dalam sikap anda, halaman anda, dan bahkan dengan cara apa pun yang anda berikan kepada dunia secara keseluruhan. Beberapa syarikat berbangga kerana mesra alam. Apa yang membezakan anda dan jenama anda? Bagaimanakah anda dapat menunjukkan bahawa ini akan tetap mematuhi pernyataan misi anda.

Anda mahu menggali lebih dalam jenama anda. Sebagai contoh, jika anda menjanjikan perkhidmatan yang menjimatkan masa, apa maksudnya? Adakah ini bermaksud pesanan dikemas dan dihantar dalam masa satu jam setelah diterima? Apa yang perlu anda lakukan untuk memastikan ini berlaku? Berapa banyak pekerja yang perlu anda ambil atau bolehkah anda mengatasinya sendiri?

Ini juga boleh membuat perbezaan sama ada anda meletakkan penghantaran di tangan pengilang (dropshipping), atau anda sendiri yang menanganinya untuk memastikan produk keluar dengan segera.

Memperibadikan Jenama Anda

Gambar dua e-mel yang berlainan di peti masuk anda. Satu e-mel mengatakan:

“Hei, Jane. Saya hanya ingin memberi anda sedikit sebanyak dan terima kasih atas pesanan anda tentang ABC Widget baru-baru ini. Oleh kerana anda menyukai Widget ABC, saya juga ingin memberitahu anda bahawa Widget XYZ akan dijual sehingga tengah malam esok. Terima kasih kerana menjadi pelanggan setia. “

E-mel lain mengatakan:

“XYZ Widget dijual hingga tengah malam esok. Datang dan beli satu. “

E-mel mana yang akan anda balas dengan lebih baik? Anda harus memperibadikan jenama anda untuk memenuhi keperluan pelanggan anda. Ini termasuk pengalaman pengguna di laman web anda, e-mel yang anda hantar dan bahkan pemasaran media sosial. Malah pernyataan misi anda harus disesuaikan dengan keperluan pelanggan anda.

Semasa mengembangkan pernyataan misi anda, ingatlah audiens sasaran tersebut. Masalah apa yang anda selesaikan? Bagaimana kaitan jenama anda? Bagaimana anda boleh menjadikan jenama itu tetap di fikiran pelanggan?

Membangunkan Proposal Jual yang Unik

Cadangan Jual Unik (USP) dapat membantu anda terpisah dari persaingan. Inilah yang menjadikan jenama anda unik. Untuk mengembangkan USP, anda perlu memberi tumpuan kepada pelanggan anda, atau pelanggan ideal, dan apa yang mereka mahukan.

Ini bermaksud bahawa anda mungkin mengecewakan orang lain. Namun, itu tidak menjadi masalah selagi anda memilih khalayak sasaran aktif dan anda memahaminya dengan baik. Anda akan membina pengikut setia di kalangan pelanggan tersebut. USP yang kuat:

 • Memenuhi keperluan yang tinggi
 • Menunjukkan bahawa anda mengetahui khalayak sasaran anda
 • Boleh diringkaskan dalam satu atau dua ayat

Sekiranya anda mahu dikenang di pasar dunia dalam talian yang sesak, jenama anda mesti menonjol dalam beberapa cara.

Harga Produk Anda untuk Kedai Dalam Talian Anda

Mengetahui cara memberi harga produk untuk kedai dalam talian anda, sehingga anda memperoleh keuntungan sambil menarik pelanggan adalah tindakan mengimbangkan. Shopify menawarkan perkara berikut formula untuk membantu anda mengetahui bagaimana harga produk untuk kedai dalam talian:

“Harga Runcit = [(kos item) ÷ (100 – peratusan markup)] x 100”

Jadi, hanya untuk memberi anda idea. Sekiranya anda ingin membuat keuntungan 60% pada item yang berharga $ 20.00 untuk dibeli, formula akan kelihatan seperti ini:

Harga Runcit = [($ 20.00) ÷ (100 – 60)] x 100
Harga Runcit = [$ 20.00 ÷ 40)] x 100
Harga Runcit = ($ .50) x 100
Harga Runcit = $ 50.00

Jadi, barang yang berharga $ 20.00 akan dijual dengan harga $ 50.00. Anda juga harus mencari tahu sama ada anda hanya mahu menggunakan harga runcit yang dicadangkan oleh pengeluar, atau jika anda perlu membuat pergerakan produk dengan memberikan potongan harga.

Kuncinya adalah memastikan anda menjana keuntungan walaupun setelah membayar overhead, seperti yuran hosting web dan kos pekerja.

Menentukan Margin Keuntungan Anda

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda tidak harus bersaing dengan harga di Amazon. Amazon akan membuat harga barang dengan kerugian hanya untuk menjalankan kedai yang lebih kecil daripada perniagaan. Mereka mempunyai dana dan ukuran untuk mencapainya dengan mudah, tetapi jika anda cuba menurunkan harga produk anda, anda akan cepat keluar dari perniagaan.

Itulah sebabnya sangat penting untuk mengetahui margin anda. Penting bagi anda untuk mengetahui margin anda sehingga anda dapat membuat harga yang cukup rendah untuk bersaing tetapi tetap memastikan anda mendapat sedikit keuntungan.

Mengetahui USP Anda

USP bermaksud Proposisi Jual Unik. Apakah faktor unik anda yang membuat pelanggan berulang-ulang? Beberapa USP merangkumi:

 • Perkhidmatan pelanggan yang baik
 • Penghantaran percuma
 • Item tidak terdapat di tempat lain
 • Rasa bersedekah

Apa pun USP anda, adalah penting untuk mengetahui bagaimana anda akan membezakan diri anda daripada pertandingan.

Menawarkan Insentif

Sebab lain sangat mustahak untuk memahami margin anda ialah anda kemudian dapat mengetahui apakah insentif untuk ditawarkan kepada pelanggan anda.

Adakah keuntungan anda membolehkan anda memberikan penghantaran percuma? Sekiranya anda menawarkan potongan separuh? Anda mungkin mahu memberikan pemimpin kerugian. Ini hanyalah produk yang anda jual wang anda dengan harga yang rendah dengan harapan barang anda yang menghasilkan keuntungan juga akan dijual.

Menawarkan Kepelbagaian Produk

Sekiranya anda telah menyelesaikan kerja rumah anda dan anda benar-benar memahami permintaan pasaran dan sasaran pelanggan anda, maka anda akan dapat dengan mudah mempelbagaikan produk yang anda tawarkan untuk menjual barang tambahan. Anda juga boleh menawarkan lebih banyak pilihan untuk produk yang sudah anda jual.

Contoh yang baik untuk ini adalah baju t-shirt. Mungkin anda mulakan dengan menjualnya dalam jumlah kecil, sederhana, dan besar dan hitam. Anda boleh mempelbagaikan dengan cepat di sini dengan menambahkan saiz kanak-kanak, saiz plus, dan pilihan warna yang berbeza.

Menyiapkan Garis Masa Projek

Banyak perkara boleh mempengaruhi berapa lama masa untuk membuat kedai dalam talian anda beroperasi dan beroperasi. Sekiranya anda menggunakan platform yang siap digunakan, seperti Shopify, garis masa mungkin akan berjalan lebih cepat. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menyesuaikan kedai dalam talian dan host sendiri, anda memerlukan masa lebih lama untuk menyiapkan laman web ini.

Anda mahu membina masa untuk:

 • Selesaikan ujian untuk memastikan semuanya berfungsi dengan betul sebelum anda melancarkan kedai anda.
 • Masalah yang tidak dijangka yang anda hadapi mungkin akan melambatkan pelancarannya.
 • Promosi pra-pelancaran.

Lebih baik merancang lebih banyak masa daripada yang anda fikir anda perlukan. Jauh lebih baik untuk dilancarkan sedikit lebih awal daripada yang lewat.

Menganggarkan Kos untuk Memulakan Perniagaan eCommerce

Menurut Usahawan, sebuah kedai dalam talian berasaskan templat boleh beroperasi dengan harga $ 250 sebulan, tetapi penyelesaian all-in-one yang disesuaikan sepenuhnya boleh menelan belanja lebih dari $ 500,000 setahun. Jelas, terdapat banyak tahap di antara mereka. Sebilangan perbelanjaan yang akan anda tanggung termasuk:

 • Bayaran pendaftaran dan hosting nama domain
 • Kos reka bentuk laman web
 • Penyesuaian perisian eCommerce
 • Perolehan produk awal
 • Kos untuk perjalanan ke pameran perdagangan atau untuk bertemu dengan pengeluar
 • Kos pengiklanan
 • Enam bulan pembiayaan untuk membayar pekerja dan sebarang overhead

Beberapa yuran yang dapat anda jimatkan dengan memulakan kecil dan berkembang seiring perniagaan anda berkembang. Sebagai contoh, tidak perlu membayar sistem gerbang pembayaran yang mahal semasa anda pertama kali membuka. Anda boleh menggunakan PayPal atau Google Pay dengan mudah.

Oleh itu, apabila jumlah penjualan anda meningkat, masuk akal untuk membayar yuran untuk memproses pembayaran kad kredit kerana akan menjimatkan kos pemprosesan, anda boleh menambahkannya ke rancangan perniagaan anda.

Membiayai Perniagaan eCommerce Anda

Walaupun anda memulakan dengan kedai dalam talian yang paling asas yang dapat anda bayangkan, anda akan dikenakan bayaran. Terdapat beberapa cara untuk membiayai perniagaan anda.

Sekiranya anda mempunyai produk yang sedang anda kembangkan, anda boleh menggunakan Crowdfunding untuk mendapatkan wang untuk mengembangkan produk awal dan mendapatkan kedai anda di tempat. Beberapa idea lain untuk mengumpulkan wang yang mencukupi:

 • Mengadakan pelbagai penggalangan dana dalam talian dan juga luar. Jual produk, mulakan akaun GoFundMe, dll.
 • Minta rakan dan keluarga melabur untuk peratusan keuntungan masa depan. Walau bagaimanapun, sentiasa menjaga kawalan perniagaan anda.
 • Cari pelabur malaikat.
 • Keluarkan pinjaman perniagaan kecil.
 • Bayar setiap bulan untuk laman eCommerce anda pada mulanya sehingga anda mampu mengembangkan platform yang dihoskan sendiri.

Kadang-kadang lebih baik memulakannya lebih kecil dan memberi ruang untuk pertumbuhan. Adalah lebih penting pada awal perniagaan baru untuk mempunyai aliran tunai yang mencukupi agar perniagaan anda dapat berkembang daripada memulakannya dengan besar.

MENUBUHKAN ENTITAS PERNIAGAAN

Anda mesti melindungi diri dan harta peribadi anda dengan meletakkan beberapa perkara sebelum anda melancarkan kedai dalam talian anda.

Memfailkan Nama Perniagaan Anda

Anda perlu memilih struktur undang-undang perniagaan anda. Kuncinya di sini adalah memilih syarikat anda sehingga jika seseorang menyerang anda di peringkat undang-undang, anda secara peribadi tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan yang anda perlu bayar..

Anda boleh membentuk S Corp atau LLC. Perkara paling bijak adalah dengan berbincang dengan pengacara perniagaan mengenai struktur terbaik untuk perniagaan anda. Kertas kerja untuk memfailkan syarikat boleh menjadi rumit.

Walaupun anda berpotensi untuk mendaftar sendiri di negeri anda, anda memerlukan banyak jam untuk memahami kertas kerja dan kertas tindak lanjut yang diperlukan setiap tahun. Mungkin lebih menjimatkan kos untuk terus maju dan mengupah profesional untuk menangani pekerjaan ini untuk anda.

Anda juga perlu memilih nama untuk menjalankan perniagaan atau “menjalankan perniagaan sebagai” (DBA). Biasanya, apabila anda mengemukakan permohonan untuk syarikat anda, Setiausaha Negara akan memeriksa pangkalan data untuk memastikan tidak ada perniagaan lain yang sudah menjalankan perniagaan dengan nama tersebut.

Mendapatkan Nombor Pengenalan Majikan Anda (atau “ID Cukai”)

Oleh kerana anda tidak mahu memberikan nombor keselamatan sosial anda sendiri kepada pembekal, anda juga ingin mendaftar untuk mendapatkan nombor pengenalan cukai untuk perniagaan anda, atau nombor pengenalan majikan (EIN). Awak boleh daftar dalam talian melalui Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri untuk nombor ini.

Memohon Lesen dan Izin Perniagaan

Apa lesen dan izin yang anda perlukan untuk perniagaan anda berbeza-beza bergantung pada tempat anda tinggal. Anda perlu menghubungi pegawai negeri dan daerah untuk melihat apa yang anda perlukan. Beberapa perkara biasa termasuk:

Makanan membenarkan jika menjalankan perniagaan makanan (mungkin ada pertimbangan lain juga untuk makanan)
Lesen runcit untuk membolehkan anda memungut cukai jualan untuk negeri anda

Kuncinya adalah memastikan anda mengikuti peraturan untuk industri anda dan memungut sebarang cukai yang dikehendaki oleh negeri anda.

Membuka Akaun Bank Perniagaan

Zum Perundangan mengesyorkan agar akaun bank perniagaan dan akaun peribadi anda terpisah. Terdapat banyak alasan untuk melakukannya, tetapi alasan utamanya adalah kerana dana anda dapat dilakukan secara telus untuk tujuan cukai dan jika ada setiap audit, mereka akan melihat terlebih dahulu akaun perniagaan anda dan bukannya akaun peribadi anda. Ini dapat menyelamatkan banyak kekesalan dan salah faham.

Cari bank yang menawarkan beberapa ciri khusus yang anda perlukan sekarang atau di masa depan untuk perniagaan dalam talian anda, seperti:

 • Deposit langsung
 • Pembayaran bil elektronik
 • Keupayaan memproses kad kredit

Berhati-hatilah dengan bayaran kerana ia dapat meningkat dengan cepat, terutamanya ketika anda baru memulakan. Sentiasa baca cetakan halus dan pastikan anda memahami struktur yuran mana-mana akaun perniagaan yang anda buka.

Membuka Akaun Pedagang untuk Menerima Pembayaran Kad Kredit

Seperti yang disebutkan di atas, anda harus mencari bank atau syarikat berasingan yang membolehkan anda memproses pembayaran kad kredit. Akaun pedagang memberi anda kemampuan ini untuk perniagaan anda. Terdapat beberapa cara untuk menerima kad kredit secara dalam talian, termasuk PayPal ketika baru memulakan akaun pedagang penuh setelah anda membuat jumlah yang akan membuatnya membayar sendiri dalam penjimatan yuran.

Anda pasti mahu elakkan bayaran berlebihan dengan memerhatikan bayaran tersembunyi. Langkah pertama adalah membaca penyata bulanan dengan teliti.

Beberapa yuran yang anda ingin tanyakan dan cari pada penyata anda termasuk:

 • Bayaran diskaun yang tidak berkelayakan
 • Bayaran perbezaan pertukaran
 • Bayaran minimum bulanan (jika anda tidak mencapai jumlah transaksi tertentu)
 • Bayaran penilaian PCI
 • Bayaran suku tahunan
 • Bayaran persediaan
 • Bayaran penamatan awal (banyak pemproses mempunyai tempoh kontrak yang diperlukan)

Memeriksa Fleksibiliti untuk Memproses Lebih Banyak Transaksi Jualan

Perkara lain yang ingin anda tanyakan sebelum anda memilih syarikat pemprosesan kad kredit adalah bagaimana mereka akan menanganinya sekiranya penjualan anda tiba-tiba meletus. Adakah mereka mempunyai kemampuan untuk memproses lebih banyak transaksi dengan mudah? Apakah struktur yuran? Adakah bayaran akan turun sekiranya anda mempunyai lebih banyak jualan?

Memilih Pedagang dengan Reputasi yang Baik

Akhirnya, anda ingin memilih pedagang dengan reputasi yang sangat baik. Baca ulasan dalam talian dan tanyakan kepada Better Business Bureau di negeri syarikat yang beribu pejabat. Beberapa bendera merah yang harus anda perhatikan termasuk:

 • Perkhidmatan pelanggan yang buruk (ini juga boleh membuat anda kelihatan buruk kepada pelanggan anda)
 • Pembayaran tanpa pembayaran atau lewat
 • Terlalu banyak kos tersembunyi
 • Peralatan rosak

Perhatikan siapa lagi yang menggunakan syarikat pemrosesan transaksi yang sama dan jangan ragu untuk menghubungi syarikat tersebut dan tanyakan apakah mereka berpuas hati dengan perkhidmatan ini.

MENYEDIAKAN PERNIAGAAN SECARA ONLINE

Sekarang setelah anda membuat perancangan, inilah masanya untuk memulai usaha menubuhkan perniagaan eCommerce anda. Langkah-langkah yang perlu anda lakukan disenaraikan di bawah.

Mendaftar Domain

Setelah memilih niche dan mencatat nama anda, anda perlu mencari nama domain yang tidak diambil yang juga akan membolehkan pelanggan mengingat jalan ke laman web anda dengan mudah. Ini tidak semudah tugas seperti dulu. Anda mungkin perlu mengeluarkan sedikit wang untuk membeli nama domain premium atau membelinya dari seseorang yang selalu memegang hak atas domain tersebut.

Berharap untuk membayar minimum sekitar $ 15.00 setahun untuk dot com. Namun, lebih besar kemungkinan anda akan membayar lebih banyak untuk nama premium yang akan mudah diingat dan akan mendapat kedudukan yang baik di enjin carian.

Memahami Nama Domain

Laman web sebenarnya hidup di alamat IP atau pelayan. The Alamat IP adalah nombor yang menunjukkan di mana halaman web itu berada. Walau bagaimanapun, jumlahnya sukar bagi orang untuk mengingati. Sebagai gantinya, pendaftar nama domain menawarkan lebih mudah untuk mengingat nama yang terdiri daripada kata-kata (dan kadang-kadang nombor). Jadi, daripada harus ingat untuk menaip “54.239.25.200,” anda hanya perlu ingat untuk menaip “amazon.com.”

Terdapat pelbagai sambungan yang boleh anda pilih selain .com, tetapi kerana dot com adalah lalai, lebih mudah bagi kebanyakan orang untuk mengingat.

Kepentingan Memilih Nama Domain yang Tepat

Memilih nama domain sama dengan menamakan perniagaan batu bata dan mortar. Anda mahukan sesuatu yang mudah diingat, mempamerkan jenama anda dan yang tidak digunakan oleh orang lain. A .com adalah jenis nama yang paling tidak dapat dilupakan, tetapi di Amerika Syarikat .biz adalah pilihan kedua yang kukuh. Di negara lain, anda mungkin ingin menggunakan pilihan lokasi tertentu, seperti .co.uk.

Sekiranya anda mampu, cari nama domain dengan kata kunci yang popular di dalamnya. Oleh itu, jika anda meneliti trend dan mendapati bahawa “argon oil conditioner” adalah istilah yang sangat dicari dan anda boleh merebut nama domain “argonoilconditioner.com”, maka itu adalah langkah bijak.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa domain padanan tepat (EMD) tidak begitu berkesan seperti sebelumnya, jadi jangan membelanjakan wang yang tidak anda miliki untuk mendapatkannya. Sekiranya anda dapat mengambilnya dengan harga yang berpatutan, maka lakukanlah. Sekiranya $ 10,000, anda mungkin mahu berfikir dua kali.

Nama domain yang sukar diingat, terlalu banyak masa, atau terlalu biasa akan sukar dikenang oleh pengunjung laman web anda. Sekiranya pelawat laman web gagal menanda halaman web anda, dia mungkin tidak akan mencarinya lagi kerana dia tidak akan dapat mengingat namanya.

Salah satu kelebihan utama untuk membeli EMD adalah bahawa ia mungkin telah menerima lalu lintas hanya kerana frasa kata kunci dalam nama. Lakukan kajian anda dan lihat apakah berbaloi untuk membeli nama domain tersebut atau tidak. Perlu diingat bahawa semua lalu lintas di dunia tidak akan menolong anda jika trafik tidak disasarkan.

Memilih Perkhidmatan Web Hosting

Sebaik sahaja anda mempunyai nama domain, jika anda merancang untuk membuat etalase sendiri daripada menggunakan perkhidmatan seperti Shopify atau Facebook Stores, maka anda perlu mencari syarikat hosting di mana laman web anda akan berada. Kos dan ciri boleh berbeza-beza. Untuk kedai dalam talian, pastikan syarikat hosting menawarkan minimum:

 • Keupayaan SSL
 • Lebar jalur tidak terhad (tidak pernah sepenuhnya tidak terhad, tetapi ini adalah tempat yang baik untuk memulakan)
 • Perkhidmatan pelanggan yang sangat baik dan sokongan teknologi 24/7
 • Cukup banyak ruang untuk laman web anda berkembang semasa anda menambahkan produk dan kandungan

Sebelum anda membuat keputusan akhir mengenai perkhidmatan hosting, pastikan untuk memeriksa ulasan dalam talian dengan teliti. Ada yang memerlukan pembayaran setahun lebih awal, dan perkara terakhir yang ingin anda lakukan adalah membayar yuran hosting bernilai setahun hanya untuk mengetahui bahawa syarikat hosting tidak boleh dipercayai. Sekiranya tuan rumah menawarkan percubaan percuma, manfaatkannya sebelum membuat komitmen.

Memilih Platform eCommerce

Langkah seterusnya adalah memilih keranjang belanja untuk kedai dalam talian anda. Luangkan masa anda dan pilih platform yang anda fikir boleh berkembang. Sekiranya impian anda adalah memiliki kedai mega, maka penyelesaian yang dihoskan sendiri mungkin lebih baik daripada yang dihoskan.

 • Penyelesaian eCommerce yang dihoskan – Beberapa perkara tersebut telah disebutkan sebelumnya, seperti Shopify. Beberapa yang lain termasuk Volusi dan Komersial Besar. Penyelesaian yang dihoskan dihoskan di laman web penyedia perisian dan menggunakan platform mereka. Pilihan penyesuaian terhad, tetapi kebanyakan dapat disesuaikan sedikit.
 • Troli Beli-belah yang Dihoskan Sendiri – Dihoskan sendiri membolehkan anda memasang perisian pilihan anda di pelayan anda sendiri. Ini mungkin perisian eCommerce sumber terbuka, atau mungkin sesuatu yang telah anda rancang khusus untuk kedai dalam talian anda. Yang lebih murah dari kedua pilihan tersebut adalah dengan mengambil perisian sumber terbuka dan menyesuaikannya dengan keperluan anda. Sebilangan besar keranjang belanja sumber terbuka mempunyai pemaju yang mengusahakan tema dan pemalam yang akan mengembangkan keupayaan.

Memilih Gerbang Pembayaran

Memilih pilihan gerbang pembayaran adalah salah satu keputusan yang paling sukar untuk dibuat oleh banyak pemilik kedai dalam talian. Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah melihat beberapa pintu gerbang teratas dan melihat ciri apa yang ada dan yang paling mudah disatukan dengan keranjang belanja yang anda pilih. Berikut adalah beberapa pilihan yang paling popular:

 • PayPal
 • Petak
 • Jalur

Terdapat banyak pilihan lain juga, termasuk akaun pedagang tempatan dan nasional yang akan disatukan dengan sistem pesanan dalam talian. Kuncinya adalah untuk mengetahui mana yang akan memberikan anda yuran pemprosesan terbaik berdasarkan jumlah perniagaan yang anda jalankan sekarang. Anda selalu boleh beralih ke syarikat lain kemudian jika lebih masuk akal untuk perniagaan dan kos pemprosesan kad kredit anda.

Pelbagai platform eCommerce berintegrasi dengan pelbagai pintu masuk pembayaran. Contohnya, kerana keterbatasan dengan aplikasi Square, aplikasi ini tidak dapat disatukan dengan mudah di banyak tempat. Sebaliknya, PayPal mempunyai banyak pembangun pihak ketiga dan telah mengembangkan aplikasi yang membolehkannya berintegrasi dengan hampir setiap pintu masuk pembayaran di luar sana.

Memandangkan Penyedia Perkhidmatan Pembayaran All-in-One

Sekiranya anda ingin mempermudah penyimpanan buku anda dan berapa banyak sumber pembayaran yang harus anda ikuti, cari penyedia perkhidmatan pembayaran all-in-one.

Penyedia semua dalam satu akan membolehkan anda:

 • Proses urus niaga
 • Jalankan laporan
 • Siapkan pengesanan penipuan
 • Proses mengembalikan
 • Muat turun maklumat cukai

Memilih pembekal yang melakukan segalanya juga akan memberi anda kelonggaran kerana kedai dalam talian anda berkembang tanpa perlu meneliti akaun pedagang lagi sebelum memindahkan proses transaksi anda.

Membandingkan Bayaran Pembekal Perkhidmatan Pembayaran

Bayaran memproses dengan cepat memakan keuntungan anda. Penting untuk anda memahami apa-apa yuran yang terlibat sebelum mendaftar ke akaun pedagang.

 • Setiap Bayaran Transaksi: Beberapa syarikat mengenakan bayaran per transaksi untuk setiap pesanan yang diproses. Biasanya, ini adalah bayaran tetap yang berada di bawah $ 1.00. Walaupun begitu, ini boleh berbeza.
 • Peratusan Jualan: Sebilangan besar syarikat akaun saudagar mengenakan bayaran berdasarkan harga jualan barang tersebut. Ini mungkin sekitar 2.99% jika anda tidak menjalankan perniagaan dengan jumlah yang sangat tinggi tetapi cenderung turun semakin banyak jumlah jualan anda.
 • Bayaran Akaun: Beberapa syarikat mengenakan yuran tahunan, suku tahunan, atau bulanan hanya untuk memastikan akaun anda tetap terbuka. Cari perniagaan yang tidak mengenakan yuran selagi anda membuat beberapa jualan.

Sebagai contoh, Authorize.net mengenakan bayaran bulanan sekitar $ 25 ditambah yuran transaksi 2.9% + $ 0.30. Walau bagaimanapun, anda boleh mengambil wang dari 5 negara dalam 6 mata wang yang berbeza, dan mereka menerima semua kad kredit utama dan pembayaran mudah alih.

Sebaliknya, Beanstream tidak mengenakan yuran bulanan dan 2.25-2.65% yuran transaksi. Ia hanya tersedia untuk tiga negara dalam 2 mata wang yang berbeza.

Anda boleh mendapatkan yang lengkap carta yang menggariskan yuran dan peratusan di FormStack. Anda dapat membandingkan sekilas mana gateway mempunyai ciri yang anda perlukan dengan kos terendah.

MEMBINA KEDAI ONLINE

Setelah memilih perisian yang ingin anda gunakan, sudah tiba masanya untuk menyesuaikan kedai anda sebanyak mungkin. Walaupun anda mungkin bosan membuat keputusan pada ketika ini, dengan mempertimbangkan beberapa perkara dengan teliti akan membantu laman web anda menjadi lebih menarik dan mesra pengguna kepada pelanggan.

Memilih Tema yang Sesuai untuk Kedai Dalam Talian Anda

Menurut Majalah masa, anda mempunyai masa sekitar 15 saat untuk menarik minat pelawat laman web yang tiba di halaman anda. Mungkin ada yang berpendapat bahawa anda mempunyai waktu yang lebih sedikit daripada itu, tetapi walaupun anda mempunyai 15 saat penuh, ingat bahawa itu adalah jendela yang sangat pendek untuk memberikan kesan pertama yang hebat.

Untuk memberikan kesan pertama yang hebat, anda memerlukan:

 • Struktur pelayaran yang jelas. Pembaca harus melihat bagaimana untuk pergi dari Titik A ke Titik B dengan cepat.
 • Tulis kandungan luar biasa yang menarik minat pembaca.
 • Tampilan tidak rapi yang menarik mata ke mana anda mahu pergi. Sebagai contoh, jika anda ingin menyalurkan pelawat laman web anda ke item pelepasan anda, apakah perkara pertama yang mereka lihat ketika mendarat di laman utama anda? Adakah barang pelepasan atau pautan dengannya?

Ingatlah semua perkara ini semasa anda memilih tema. Adakah ia akan memberi anda halaman yang mudah dijelajahi dan mudah dilayari yang anda cari?

Menyesuaikan Penampilan Kedai Anda

Sekiranya kedai anda kelihatan seperti mana-mana kedai lain di luar sana, maka sukar untuk mewujudkan jenama anda. Selain menambahkan logo dan sentuhan unik anda pada keseluruhan penampilan kedai anda, anda juga ingin mempertimbangkan warna yang anda gunakan dan bagaimana warna itu sesuai dengan keseluruhan imej jenama anda.

Menurut KISSmetrik, warna meningkatkan pengiktirafan jenama anda sebanyak 80% dan boleh menimbulkan keyakinan pengguna.

Anda juga ingin menambah ciri yang sesuai untuk niche anda. Contohnya, jika anda menjual pakaian, anda perlu menambahkan pilihan untuk pilihan ukuran. Sebaliknya, jika anda menjual peralatan dapur, pilihan warna dan ukuran mungkin terhad, jadi anda mungkin tidak memerlukan fitur ini.

Merancang Senibina Maklumat Laman Web eCommerce (IA)

Walaupun seni bina maklumat mungkin terdengar seperti navigasi laman web, terdapat beberapa perbezaan asas. Walaupun kedua-duanya saling berkaitan, seni bina laman web adalah kerangka laman web ini. Seni bina merangkumi bahagian-bahagian laman web dan bagaimana semua elemen berfungsi bersama untuk membawa maklumat kepada pengguna akhir.

IA boleh merangkumi elemen seperti:

 • Inventori kandungan
 • Penamaan standard atau gaya editorial
 • Bagaimana perkara dikumpulkan bersama

IA sangat penting kerana anda akan membina struktur asas ini semasa laman web anda berkembang. Struktur yang baik dapat membuat atau menghancurkan anda ketika anda mencapai puncak pertumbuhan.

Membuat Imej Produk Hebat

Anda boleh membuat kedai dalam talian yang paling menakjubkan yang pernah ada, tetapi jika pengguna tidak dapat melihat dengan jelas item yang anda jual, maka anda mungkin akan kekurangan penjualan untuk menunjukkannya.

Anda mempunyai beberapa pilihan asas ketika menambah gambar produk:

 • Gunakan gambar yang disediakan pengeluar (selagi anda mempunyai kebenaran untuk melakukannya). Banyak pengeluar mengupah jurugambar profesional untuk membuat gambar produk mereka yang cantik. Kelemahannya ialah orang lain yang menjual produk tersebut mungkin mempunyai gambar yang sama di laman web mereka.
 • Sewa jurugambar profesional. Anda berpotensi mengupah profesional untuk mengambil gambar produk. Walau bagaimanapun, ini mungkin mahal, terutama pada awalnya apabila anda mempunyai anggaran yang terhad.
 • Ambil gambar sendiri. Ini boleh mencabar. Anda memerlukan latar belakang putih atau hitam untuk kebanyakan item. Kotak ringan boleh berguna. Anda boleh membelinya dengan sangat murah di laman web seperti Amazon untuk item yang lebih kecil. Ia juga bijak untuk melabur dalam kamera DSLR yang baik untuk resolusi terbaik.

Semasa anda menambahkan gambar produk anda, cuba perhatikan item tersebut seolah-olah anda adalah pelanggan. Apa yang anda ingin ketahui mengenai produk tersebut? Dari sudut mana anda ingin melihat item tersebut? Perincian apa yang penting bagi pengguna?

Menulis Penerangan Produk yang Menarik

Matlamat anda untuk mendapatkan produk adalah untuk menarik minat pelanggan sambil memberikan maklumat yang cukup untuk dia mengetahui sama ada dia mahu membeli produk tersebut atau tidak. Sekiranya anda dapat membuat suara yang unik untuk perihalan anda, anda mungkin akan melihat peningkatan penukaran jualan.

Sebagai contoh, katakan anda menjual tuala dapur. Anda hanya boleh menggambarkan serat, ukuran, warna dan masa pengeringan cepat dari sisi mikrofiber seperti yang dilakukan oleh laman web lain di luar sana.

Atau anda boleh membuat cerita mengenai tukang masak rumah yang menggunakan tuala kerana dia menyukai pelbagai warna, ia menjimatkan masa kerana pengeringan mikrofon lebih cepat, dan sebagainya. Adakah anda melihat bagaimana seseorang lebih menarik dan peribadi daripada yang lain?

Walaupun anda tidak perlu membuat cerita fiksyen untuk setiap item, anda harus menerangkannya dengan cara agar pembaca dapat membayangkan dirinya menggunakan item tersebut. Cuba cetuskan imaginasi pelawat laman web ini.

Mengoptimumkan Navigasi Tapak eCommerce

Untuk navigasi laman web, hanya mempunyai struktur dan butang yang mudah dicari tidak mencukupi. Anda juga mesti mempertimbangkan bagaimana pengguna menavigasi ke produk tertentu yang ingin mereka cari. Ini menjadi semakin penting semakin banyak produk yang anda ada di laman web anda.

Menurut Majalah Smashing, kuncinya adalah memastikan pelanggan dapat mencari produk yang ingin dibeli. Oleh itu, anda perlu mempertimbangkan segalanya dari cara mengatur kategori hingga cara terbaik untuk membuat pelanggan mencari dan apa hasil carian di laman web anda akan dikembalikan kepada mereka.

Ini bermakna anda perlu mempunyai kategori ibu bapa yang kuat. Anda juga harus menambahkan penapis yang membolehkan pengguna menyempitkan carian dengan perkara seperti “apa yang baru,” paling popular “, dan” harga terendah. “

Merancang Aliran Pemeriksaan eCommerce

The kadar pengabaian keranjang belanja rata-rata adalah 68.95%. Sekiranya anda ingin memperbaikinya dan menukar pengunjung laman web menjadi pelanggan yang membuat pesanan, anda pasti ingin memikirkan aliran troli beli-belah anda.

Pelanggan harus dapat melihat dengan jelas cara membuat pembayaran dari saat dia menambahkan barang pertama ke keranjang belanja sehingga pesanan selesai.

 • Letakkan butang tinjauan keranjang belanja dan butang pembayaran di lokasi yang jelas.
 • Memudahkan urusan keluar – jangan memaksa pengguna mendaftar ke pembayaran. Berikan pilihan daftar keluar tetamu juga.
 • Pasang perisian yang menghantar tawaran peluang kedua sekiranya pengguna meninggalkan keranjang belanja.

Semakin mudah anda membuat aliran pembayaran, semakin tinggi kadar penukaran anda.

Halaman Perincian Produk Bangunan

Maklumat produk akan membantu pengguna memahami sepenuhnya apa yang mereka beli dan akan mengurangkan kadar pulangan anda. Anda ingin memasukkan maklumat seperti:

 • Jaminan
 • Ukuran
 • Bahan yang digunakan untuk membuat produk
 • Spesifikasi teknikal

Semakin terperinci anda, semakin mudah bagi pelanggan anda untuk menentukan apakah barang-barang tersebut adalah apa yang mereka cari. Walau bagaimanapun, biasanya yang terbaik adalah tidak mengacaukan halaman item dengan perinciannya. Sebagai gantinya, berikan pautan di mana pelanggan dapat mengklik, dan lebih banyak maklumat akan muncul. Atau, letakkan maklumat di bawah gambar dan maklumat keterangan.

Menjadikan Pelanggan Mempercayai Kedai eCommerce Anda

Ada sebab bahawa kebanyakan pengguna membeli dari jenama yang mereka kenali. Ini kerana jenama tersebut telah membina reputasi dan pelanggan tahu bahawa dia boleh mempercayai jenama itu untuk memberikan produk yang berkualiti dan menyampaikan apa yang dijanjikan.

Sekiranya anda belum mempunyai pengenalan nama itu, anda perlu memberikan lebih banyak maklumat daripada laman web yang memilikinya. Anda ingin menyertakan maklumat seperti berapa pesanan yang telah anda penuhi, maklumat hubungan yang jelas, dan lambang yang menunjukkan bahawa anda adalah penjual semula atau peruncit yang disahkan untuk jenama tertentu yang dikenali.

Menyertakan maklumat keahlian untuk mana-mana organisasi yang menjadi milik anda juga merupakan cara untuk membina kepercayaan dan kesetiaan.

Mengkonfigurasi Keselamatan Tapak eCommerce

Pelanggan anda mempercayai anda dengan maklumat peribadi. Cara terpantas untuk membunuh kepercayaan yang mereka percayai adalah dengan membiarkan laman web eCommerce anda terbuka untuk penggodam. Adalah mustahak anda melabur dalam keselamatan dan sentiasa mengikuti ancaman keselamatan baru sepanjang hayat kedai anda.

 • Perkara pertama yang harus anda lakukan adalah bermula dengan konfigurasi pelayan web yang selamat. SSL, misalnya, akan menyulitkan maklumat sensitif, menambahkan lapisan perlindungan yang lain.
 • Tambahkan firewall ke pelayan anda atau pastikan pelayan anda telah memasang firewall untuk perlindungan. Sebilangan besar keranjang belanja mempunyai pemalam firewall yang boleh anda pasangkan.
 • Anda juga ingin memasang perisian yang mengimbas ancaman, virus dan percubaan penggodaman.

Anda ingin menganalisis keselamatan laman web anda dengan penganalisis keselamatan asas seperti yang oleh Microsoft. Sekiranya anda tidak pasti cara mengamankan laman web anda, anda harus membuat pelaburan dalam bidang keselamatan dengan menyewa pakar keselamatan dalam talian.

Mematuhi Piawaian Keselamatan Data PCI

The Majlis Piawaian Keselamatan PCI telah menetapkan beberapa standard keselamatan untuk laman web eCommerce untuk membantu pemilik kedai memahami cara terbaik untuk menjaga keselamatan maklumat sensitif.

Laman web ini menawarkan alat untuk membantu anda memastikan anda menjaga keselamatan laman web anda dan maklumat pelanggan, termasuk dokumen yang menerangkan cara mengamankan laman web anda dan alat yang membantu anda menilai keselamatan laman web anda dan mengetahui cara untuk menyelesaikan sebarang kelemahan keselamatan.

PERSEDIAAN MELANCARKAN KEDAI WEB

Setelah anda siapkan semuanya, terdapat beberapa pra-pemeriksaan dan tugas yang ingin anda selesaikan sebelum anda benar-benar melancarkan kedai anda. Dengan mengurus perkara-perkara ini lebih awal, anda dapat menumpukan perhatian sepenuhnya pada perkhidmatan pelanggan yang sangat baik dan memenuhi pesanan dengan cepat.

Menyiapkan Pemantauan Tapak

Pemantauan laman web akan memberitahu anda jika pelayan anda tidak berfungsi atau ada masalah lain dengan laman web anda. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah membelanjakan wang anda yang sukar diperoleh untuk iklan, mendorong lalu lintas ke laman web anda, hanya untuk memastikan pengunjung menyedari bahawa laman web ini tidak berfungsi.

Anda juga ingin menyiapkan analisis supaya anda dapat mengesan prestasi laman web anda secara keseluruhan, dari mana lalu lintas berasal, dan kata kunci mana yang berkinerja terbaik.

Menubuhkan Buletin

Tidak semua orang yang datang ke laman web anda akan membeli sesuatu pada lawatan pertama itu. Namun, jika anda dapat menarik minat mereka untuk mendaftar ke buletin anda, anda tiba-tiba mempunyai cara untuk memastikan talian komunikasi tetap terbuka. Anda juga dapat meyakinkan mereka untuk kembali ke laman web anda dengan menunjukkan kepada mereka item baru, barang yang dijual, atau menawarkan potongan harga.

Mendapatkan Persediaan di Media Sosial

46% pengguna yang dalam talian beralih ke media sosial sebelum membuat pembelian. Penting untuk anda mewujudkan kehadiran di media sosial dan membuat kemunculan sebelum anda melancarkan kedai dalam talian. Minimum, anda semestinya mempunyai kehadiran di dua pemain terbesar Twitter dan Facebook.

Walau bagaimanapun, anda juga harus melihat demografi sasaran anda dan platform media sosial lain yang mungkin sesuai untuk anda. Contohnya, jika anda ingin memasarkan kepada orang muda, cubalah Instagram. Sekiranya anda ingin menarik wanita ke laman web anda, lihat Pinterest.

Membangunkan Pelan Sandaran Laman web

Tidak kira berapa banyak langkah keselamatan yang anda buat atau seberapa baik anda menyiapkannya, kadang-kadang perkara yang tidak dapat difikirkan berlaku dan laman web anda tidak berfungsi, atau penggodam mengambilnya. Pastikan anda mempunyai rancangan yang menyandarkan fail pangkalan data penting anda secara automatik.

Ia juga pintar untuk mempunyai pelbagai sandaran. Sebilangan besar syarikat hosting web membuat sandaran laman web penuh yang membolehkan anda memutar balik laman web anda ke tarikh sebelumnya satu atau dua minggu sebelumnya. Anda juga mahu menyimpan fail sandaran dari laman web penuh anda pada cakera keras luar.

Akhirnya, teruskan dan pasang perisian yang membuat sandaran untuk anda secara berkala. Sebilangan besar platform kandungan mempunyai pemalam yang boleh anda pasangkan yang akan berfungsi untuk anda di latar belakang. Anda hanya menetapkan sandaran seberapa kerap anda ingin melengkapkannya.

Melindungi Maklumat Pelanggan

Sekiranya anda ingin membina kepercayaan dengan pelanggan, anda mesti meletakkan keselamatan dan polisi untuk melindungi maklumat peribadi yang dibagikan pelanggan kepada anda. Anda juga harus menerbitkan polisi ini agar pelanggan dapat melihat apa yang anda lakukan dengan maklumat mereka dan langkah-langkah yang telah anda ambil untuk menambahkan keamanan ke laman web anda.

Memilih Strategi Penghantaran

Adalah sukar untuk mengetahui penyelesaian penghantaran terbaik untuk perniagaan anda. Anda harus mengetahui berat produk yang anda hantar, di mana kebanyakan pelanggan anda berada, bagaimana menangani pesanan tergesa-gesa dan berapa biayanya.

Anda boleh mendapatkan harga untuk beberapa syarikat perkapalan utama dalam talian, termasuk USPS, FedEx, dan UPS. Sekiranya anda baru memulakan, anda mungkin ingin melakukan perbandingan perbandingan untuk melihat vendor penghantaran mana yang akan menawarkan harga terbaik. Anda boleh menggunakan laman web seperti iShip.com untuk mengetahui kaedah yang paling cepat, termurah, atau terbaik untuk menghantar pesanan anda.

Menentukan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) Kedai Anda

Memilih indikator prestasi utama (KPI) yang tepat untuk kedai anda adalah sesuatu yang seharusnya anda miliki sebelum anda melancarkan. Walau bagaimanapun, KPI anda juga harus lancar kerana ia mungkin berubah dari masa ke masa. Oleh kerana anda telah menetapkan beberapa tujuan dan misi untuk perniagaan anda, ini harus sesuai dengan KPI anda.

Jadi, sebagai contoh, jika tujuan anda adalah untuk meningkatkan penjualan, anda akan melihat kadar penukaran harian, nombor penjualan harian dan statistik lalu lintas.

Memuktamadkan Promosi dan Strategi Pelancaran Anda

Sebelum anda bersedia melancarkan, anda juga ingin mengadakan pertemuan dengan pasukan pemasaran anda. Bagaimana anda akan mengeluarkan berita mengenai pembukaan utama anda? Ini adalah masa di mana anda seharusnya dapat mengarahkan banyak lalu lintas ke laman web anda, membina senarai mel anda dan semoga mendapat beberapa pelanggan setia.

Promosi untuk pelancaran anda hendaklah merangkumi minimum:

 • Siaran akhbar ke media dalam talian dan tempatan
 • Pesta di mana anda menjemput pemberi pengaruh utama (boleh diadakan dalam talian)
 • Hadiah atau potongan khas pada hari acara
 • Sembang dalam talian di mana pakar masuk dan bercakap dengan pelanggan anda, sehingga mendorong lalu lintas ke laman web anda melalui platform sembang. Contohnya, jika anda menjual peralatan golf, anda mungkin mempunyai pemain golf profesional mengenai cara meningkatkan tindak lanjut anda.

Cuba berfikir di luar kotak ketika merancang strategi pelancaran anda. Apa sahaja yang boleh anda lakukan akan membuat anda menonjol dari pertandingan adalah perkara yang baik.

MEMANDU TRAFIK KE KEDAI ONLINE BARU ANDA

Malah kedai dalam talian yang paling indah tidak banyak digunakan sekiranya pelanggan anda tidak tahu di mana anda dapat mencari anda. Sekiranya anda ingin berjaya, anda mesti mengarahkan sebanyak mungkin lalu lintas ke kedai anda.

Menghubungi Blogger dan Akhbar

Siapakah penyumbang utama di kawasan khusus anda? BuzzSumo adalah alat yang hebat untuk membantu anda mengenal pasti blogger yang paling banyak dibincangkan dalam kata kunci atau frasa. Cukup ketik topik dan lihat apa yang timbul. Blogger yang paling berpengaruh adalah mereka yang ingin anda berhubung.

Tanyakan kepada mereka dan tanyakan apakah mereka berminat dengan wawancara, artikel, atau berkongsi jeritan antara satu sama lain.

Mengeposkan Kedai Anda ke Reddit

Reddit adalah platform yang digunakan orang untuk mencari kandungan yang menarik minat mereka. Salah satu daripada garis panduan tawaran laman web ini bukan hanya untuk mempromosikan diri secara terang-terangan. Di sinilah blog yang berkaitan dengan kedai anda boleh berguna. Hanya tulis topik yang berkaitan dengan kedai dalam talian anda, menghubungkan kembali ke satu atau dua produk yang masuk akal dalam ruang lingkup artikel dan kemudian hantarkan maklumat berguna artikel itu ke Reddit untuk mempromosikan kandungan dan semoga, seterusnya, mendorong sedikit lalu lintas ke kedai dalam talian anda.

Membuat Papan di Pinterest

Dua pertiga daripada mereka yang mendaftar ke Pinterest adalah wanita. Sekiranya demografi sasaran anda adalah wanita atau sebahagiannya wanita, adalah bijak untuk membuat papan iklan di Pinterest. Namun, anda juga harus memahami dinamik Pinterest untuk benar-benar memahami cara memasarkan di sana.

Bagi pihak yang paling ramai, mereka yang mengunjungi Pinterest adalah kumpulan yang bijak. Sekiranya anda ingin menghubungi mereka dan mendorong mereka untuk berkongsi pin anda, anda ingin kembali ke kandungan anda di laman web anda. Menjual peralatan memasak? Menawarkan resipi. Pakaian? Buat pin yang mempamerkan pakaian yang sempurna untuk malam di bandar.

Memanfaatkan Mesin Belanja Perbandingan

Mesin perbandingan (CSE) menjadi semakin popular di kalangan pengguna yang menggunakannya untuk mencari harga terbaik pada item tertentu. Ini juga merupakan cara anda memperoleh lebih banyak jualan untuk kedai dalam talian anda.

Pada asasnya, anda mendaftar dan membayar setiap klik apabila seseorang datang ke kedai anda melalui CSE. Walau bagaimanapun, ini adalah iklan yang sangat disasarkan. Orang yang mengklik pautan tersebut telah mencari produk yang anda jual dan mencari tempat yang mempunyai harga yang baik di mana dia dapat membelinya. Kadar perbualan kemungkinan akan jauh lebih tinggi daripada lalu lintas umum dari enjin carian.

Memulakan Blog

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, blog dapat membantu menyediakan kandungan yang dapat anda kongsi di laman web seperti Reddit, StumbleUpon, dan juga yang akan dihubungkan oleh blogger lain. Anda juga dapat menggunakan artikel di blog anda untuk menambah nilai bagi pelanggan tetap anda ketika anda mendidik mereka mengenai berbagai topik yang berkaitan dengan produk dan niche anda.

Sebaik-baiknya, blog harus menjadi sebahagian daripada laman web anda, sehingga apabila orang datang untuk membaca artikel mereka sudah ada di laman web anda dan dapat dengan mudah mengklik untuk pergi berbelanja atau membeli barang-barang tertentu.

Menjangkau Pengguna Kuasa Instagram

Sehingga September 2015, Instagram mempunyai kira-kira 400 juta pengguna bulanan aktif. Dari pengguna tersebut, ada yang dikenal sebagai “pengguna tenaga.” Ini adalah pengguna yang mempunyai banyak pengikut dan menyiarkan foto secara berkala. Kunci untuk berhubung dengan pengguna yang berkuasa adalah dengan menghantar foto yang berkaitan dengan mereka dalam beberapa cara dan menyebutnya dalam komen. Walaupun teknik ini tidak akan selalu berjaya, pelaburan ini bernilai masa. Sekiranya hanya seorang pengguna tenaga yang menyebut kedai anda, ia dapat meningkatkan pendedahan anda.

Seperti kebanyakan rangkaian media sosial, kuncinya adalah menambahkan sesuatu yang berharga dan itu akan menarik minat pengikut pengguna kuasa.

Tweet di Twitter

Disana ada lebih daripada 1.3 bilion pengguna berdaftar di Twitter. Sekurang-kurangnya sebahagian daripada pengguna tersebut akan berminat dengan apa yang anda tawarkan. Ketika datang ke pemasaran Twitter, anda akan mendapatkan kembali apa yang anda masukkan ke dalamnya. Sekiranya anda mahu orang mengikuti anda, mengetweet semula anda, dan berkongsi kandungan anda, anda perlu membalas budi. Juga, pastikan anda tweet perkara yang patut dikongsi dan bahawa anda tidak hanya mempromosikan diri sepanjang masa.

Melibatkan Pengikut Facebook

Facebook mempunyai sekitar 1 bilion pengguna aktif setiap hari. Salah satu perkara unik mengenai Facebook ialah anda boleh membuat halaman yang berasingan untuk perniagaan anda tanpa perlu membuat akaun yang berasingan. Facebook juga menawarkan pengiklanan yang sangat disasarkan di mana anda dapat menentukan segala-galanya dari jenis minat mereka yang harus melihat iklan anda hingga usia.

Mendapatkan Rakan dan Keluarga untuk Berkongsi

Sekiranya anda belum sedar, anda mempunyai pasukan pemasaran yang cukup kuat dalam lingkungan anda. Keluarga dan rakan anda mungkin ingin melihat anda berjaya dengan kedai dalam talian anda. Jangan teragak-agak untuk meminta mereka berkongsi maklumat mengenai kedai anda dengan mereka yang mereka kenal.

AKHIRNYA MELANCARKAN KEDAI ONLINE ANDA

Anda telah menghabiskan masa berbulan-bulan untuk mempersiapkan pelancaran kedai dalam talian anda, mempromosikannya kepada semua orang yang anda kenal, dan membuat mulut ke mulut. Setelah tarikh pelancaran tiba, anda masih perlu mengerjakan beberapa tugas tambahan agar kedai berjalan lancar.

Menguruskan Inventori

Salah satu kelebihan utama kedai dalam talian adalah pengesanan inventori secara automatik. Sepintas lalu, anda dapat melihat item mana yang mempunyai stok kecil dan jumlah barang yang terlalu banyak. Walau bagaimanapun, juga penting untuk memahami berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan item tertentu dari pembekal. Contohnya, jika anda memesan beberapa barang dari luar negara, memerlukan beberapa minggu untuk menerimanya.

Lama kelamaan, anda seharusnya dapat melihat beberapa corak penjualan dan mengetahui bahawa apabila anda menemui sejumlah produk yang anda perlukan untuk membuat pesanan baru.

Sekiranya anda menggunakan syarikat yang menurunkan kapal, anda perlu berkoordinasi dengan sistem mereka untuk memastikan anda tidak menjual barang yang telah mereka hentikan atau yang sudah habis. Cara terburuk untuk memulakan reputasi anda sebagai pemilik kedai dalam talian adalah dengan membuat pelanggan menunggu pesanan mereka.

Mengendalikan Pemenuhan dan Penghantaran

Selain sistem dalam talian berjalan dengan lancar, anda pasti ingin memastikan anda mempunyai proses untuk memenuhi pesanan dan menghantarnya dengan cepat.

 • Sekiranya anda membawa barang yang anda simpan di gudang (atau hanya ruang ganti di rumah anda buat masa ini), anda pasti ingin memastikan bahawa anda membuat sistem pengkatalogan yang membolehkan anda mencari barang tersebut dengan mudah. Fikirkan bagaimana buku disusun di perpustakaan dan lihat jenis nombor atau sistem huruf yang boleh anda buat yang sesuai dengan produk yang anda tawarkan. Pastikan anda memasukkan nombor ini ke dalam sistem keranjang belanja juga untuk lokasi yang selamat.
 • Sekarang, anda mungkin telah memutuskan perkhidmatan penghantaran apa yang akan anda gunakan untuk kedai dalam talian anda. Juga, ingat bahawa anda perlu mempunyai bekalan di tangan seperti kotak, bungkusan, pita pembungkus dan bungkus gelembung.
 • Sentiasa periksa semula bahawa pesanan telah diisi dengan betul dan semuanya dalam penghantaran yang dipesan.
 • Anda ingin menyertakan invois dengan setiap pesanan supaya pelanggan dapat melihat sekilas bahawa semua item telah dihantar.

Berurusan dengan Masalah Pelanggan

Iklan dari mulut ke mulut adalah kekuatan yang kuat. Orang akan menyebarkan baik dan buruk tentang anda. Seorang pelanggan yang tidak berpuas hati mungkin memberitahu sepuluh orang lain, atau dalam hal media sosial, ribuan yang lain. Apabila pelanggan tidak berpuas hati:

 • Balas segera setelah menerima aduan.
 • Perbaiki masalah. Ganti barang yang rosak atau tidak berfungsi, sediakan pos balik atau tawarkan pertukaran.
 • Ingatlah misi laman web anda. Adakah misi anda hanya untuk menjana wang? Walaupun wang itu penting, anda mungkin ingin memasuki perniagaan anda sendiri kerana banyak sebab lain. Bagaimana perkhidmatan pelanggan anda dapat memenuhi matlamat anda?

Sekiranya anda dapat menyelesaikan masalah, anda mungkin memperoleh pelanggan yang setia seumur hidup.

Mengendalikan Pertukaran dan Pengembalian Produk

Sekiranya item tiba di pelanggan yang rosak semasa proses penghantaran, anda perlu membuat aduan bagi pihak mereka dengan pemborong yang menyediakan perkhidmatan penghantaran drop. Atau, jika item tersebut tidak berfungsi atau cacat dalam beberapa cara, pengeluar dengan senang hati akan menggantinya secara percuma. Ini bermaksud bahawa bayaran balik untuk produk yang rosak dijaga dan tidak dikenakan biaya kepada pelanggan.

Sebaliknya, jika barang itu rosak semasa penghantaran, insurans yang anda miliki pada barang tersebut harus menanggung kos penggantian barang tersebut. Anda mesti mengemukakan tuntutan, tentu saja, untuk menerima pembayaran balik dan mungkin ada kelewatan sebelum anda menerima pembayaran. Namun, anda tidak harus membuat pelanggan menunggu sebelum anda mengganti item tersebut.

Mengoptimumkan eStore untuk Meningkatkan Penukaran

Sebaik sahaja anda melancarkan kedai anda, anda pasti dapat melihat dengan jelas beberapa corak. Anda ingin menjalankan beberapa ujian pemisahan A / B untuk melihat apakah halaman pendaratan tertentu menyalurkan lalu lintas dengan lebih berkesan melalui troli beli-belah dan penjualan yang selesai.

Anda boleh menguji apa sahaja yang dapat dibayangkan dengan mengesan analitik dan melakukan ujian A / B. Uji butang warna yang berbeza, penghantaran percuma atau penghantaran yang dikurangkan, dan bahkan penerangan atau ciri lain yang berbeza.

Beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mengoptimumkan eStore anda adalah:

 • Melihat laman web anda sebagai pelanggan. Apa yang menarik perhatian anda? Apa yang rumit atau membingungkan?
 • Periksa untuk memastikan harga ditandakan dengan jelas.
 • Tambahkan ulasan dan testimoni untuk mewujudkan rasa percaya.
 • Manfaatkan tawaran istimewa kepada segmen pengguna berdaftar

Dengan menggunakan Analitis Google dan statistik laman web anda, anda dapat belajar banyak perkara tentang apa yang tidak berfungsi untuk mengubah pengunjung menjadi pelanggan dan membuat perubahan yang sesuai.

POST PASARAN PELANCARAN ECOMMERCE

Setelah melancarkan kedai dalam talian, anda perlu meneruskan usaha pemasaran anda secara berkala, atau anda akan berisiko kehilangan momentum secara perlahan. Beberapa perkara yang ingin anda lakukan secara berkala termasuk:

Memperuntukkan Belanjawan Pemasaran

Sama ada anda mempunyai pelabur, mengambil pinjaman, atau menyimpan wang simpanan, anggaran pemasaran pelancaran awal anda akan habis dengan cepat. Penting untuk memperuntukkan peratusan keuntungan anda ke pemasaran jika anda ingin terus menjangkau pelanggan baru.

Peraturan yang baik adalah membelanjakan hingga 20% daripada keuntungan anda dari pengiklanan.

Anda juga perlu memutuskan apakah matlamat anda. Sebagai contoh, adakah fokus anda pada penghasilan plumbum atau meningkatkan penjualan kepada pelanggan semasa? Kemudian, perhatikan saluran iklan mana yang paling berkesan untuk mencapai tujuan tersebut dan peruntukkan lebih banyak dana ke tempat-tempat tersebut daripada yang lain.

Memulakan Kempen Iklan

Seperti kebanyakan bahagian menjalankan kedai dalam talian, langkah pertama anda adalah untuk mengetahui apakah matlamat anda untuk kempen iklan. Apa yang ingin anda capai?

Seterusnya, anda ingin memikirkan demografi sasaran yang ingin anda capai dengan kempen. Ini akan memberitahu anda di mana anda harus melancarkan kempen iklan dan platform media sosial mana yang paling sesuai untuk mencapai matlamat anda.

Akhirnya, anda akan membina kempen di platform pilihan anda dan harus menguji keberkesanan iklan. Anda mungkin ingin membuat penyesuaian untuk memanfaatkan sepenuhnya anggaran iklan anda.

Mengusahakan eCommerce SEO

Sekarang setelah anda melancarkan laman web anda, sasaran anda seterusnya adalah kedudukan yang lebih tinggi daripada pesaing anda di mesin pencari. Optify melakukan beberapa penyelidikan yang menunjukkan bahawa laman web peringkat pertama untuk kata kunci tertentu mempunyai kadar klik dua kali ganda daripada tempat kedua.

Anda perlu terus melakukan penyelidikan kata kunci dan analisis pesaing seperti yang disebutkan di bahagian atas panduan ini. Apabila anda tidak berpangkat dan juga pesaing, pelajari halaman mereka dan cari tahu mengapa. Sering kali, adalah masalah siapa yang mempunyai kandungan yang lebih baik hari ini, jadi blog anda dapat membantu ini serta seberapa terperinci penerangan produk anda.

Selesaikan masalah, seperti kesalahan ketik atau tatabahasa. Ringkasnya, jadikan halaman anda sebagai yang terbaik.

Teruskan Pemasaran Media Sosial

Dengan pemasaran media sosial, anda menjalin hubungan dengan pengikut anda. Membangunkan suara dan gaya adalah penting. Anda juga ingin berkongsi peratusan perkara hanya untuk bersenang-senang dan bukan dengan niat untuk membuat penjualan. Pengikut menghargai rasa humor atau maklumat yang berguna dan akan berkongsi dengan orang lain.

Menetapkan Pemasaran eMail

Tentukan jadual untuk pemasaran e-mel. Berapa kerap anda mahu menghantar buletin kepada pelanggan? Bagaimana dengan kupon dan tawaran istimewa? Bagaimana anda dapat menghubungi mereka tanpa membuatnya seolah-olah anda hanya menjual kepada mereka?

Pertimbangkan untuk menulis ebook atau panduan dan menawarkannya sebagai pertukaran untuk melanggan buletin anda. Ini dapat memberi insentif kepada pengunjung laman web untuk mendaftar.

Menetapkan Program Gabungan

Adakah anda ingin menawarkan program afiliasi kepada orang lain? Ini boleh menjadi kaedah terbaik untuk mendapatkan produk unik di beberapa laman web.

 • Pastikan anda mempunyai inventori yang mencukupi untuk memenuhi pesanan.
 • Pilih struktur pampasan yang membolehkan anda memperoleh keuntungan yang cukup untuk menampung kos overhed.

Sekiranya anda menggunakan laman web seperti Shopify, anda dapat menggabungkan program afiliasi dengan mudah. Sekiranya anda meng-hosting sendiri, maka anda perlu melihat pilihan yang membolehkan anda melaksanakan ID penjejakan gabungan sehingga anda dapat memberi kredit kepada afiliasi yang mengirimkan rujukan kepada anda dengan betul.

Membangun Program Kesetiaan

Adakah anda ingin mendorong pelanggan untuk membuat pesanan dari semasa ke semasa? Laksanakan program kesetiaan yang memberi ganjaran kepada pelanggan kerana memesan sejumlah produk atau sejumlah kesempatan. Anda boleh memberi mereka wang tunai untuk dibelanjakan, diskaun, atau hadiah kecil yang boleh mereka pilih. Beberapa laman web yang melakukan ini dengan berkesan termasuk Sephora, Kohl’s (Kohl’s Cash), dan Old Navy.

Fikirkan tentang ganjaran apa yang akan menjadikan pangkalan pelanggan sasaran anda berulang-ulang kali.

Kesimpulannya

Menjalankan kedai dalam talian anda sendiri memberi anda peluang untuk menjadi pemilik perniagaan tanpa melaburkan wang tunai sebanyak yang anda perlukan untuk sebuah kedai batu bata dan mortar. Sekiranya anda merancang dengan betul dan mengikuti perkembangan trend dan pemasaran, anda seharusnya dapat membina perniagaan eCommerce yang sangat berjaya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map