Cara Memilih Niche eCommerce

Masih ada ruang untuk pemasar eCommerce baru. Menurut Statista, perdagangan elektronik adalah industri bernilai $ 1.2 trilion. Bermula dengan eCommerce bermaksud memilih niche yang boleh anda gemari, tetapi juga mempunyai kemungkinan untuk memperoleh keuntungan. Penting untuk memilih niche supaya anda tahu pelanggan yang menjadi sasaran.


Terdapat beribu-ribu produk yang boleh anda jual dalam talian. Usahawan baru kadang kala sukar untuk mengetahui dari mana hendak bermula dalam proses pemilihan.

Pilih niche eCommerce yang betul

Lihat Permintaan Pasaran

Salah satu cara untuk memilih niche eCommerce adalah dengan melihat permintaan pasaran terhadap produk tersebut. Katakan anda menjumpai produk yang anda rasa menarik dan unik. Ada beberapa cara untuk menentukan apakah mungkin ada keperluan untuk produk tersebut.

Terdapat beberapa jenis produk asas yang boleh anda jual. Mereka cenderung tergolong dalam kategori berikut:

 • Ebook dan Manual
 • Produk yang menyelesaikan masalah
 • Produk habis (ini adalah barang yang digunakan orang dan mesti diisi semula)
 • Item baru

Sebaik sahaja anda memilih item dari salah satu kategori tersebut, anda seterusnya ingin melihat sama ada produk itu sesuai dengan mana-mana topik yang popular di Google.

Trend Google

Lihat topik apa yang menjadi tren di Google dan lihat apakah produk yang anda fikirkan sesuai dengan salah satu topik tersebut.
Contohnya, dua carian paling popular di Google untuk 14 Disember 2015 adalah:

 • Kim Kardashian
 • Justin Bieber.

Bolehkah produk anda mengikat selebriti atau muzik ini dengan cara lain? Sekiranya tidak, teruskan tren, lihat jika ada yang memenuhi minat orang yang ada pada masa ini.

Trend Media Sosial

Menurut Pusat Penyelidikan Pew, 65% orang dewasa kini menggunakan rangkaian sosial. Mengikuti apa yang sedang popular di laman web seperti Twitter dan Facebook juga dapat memberitahu anda banyak tentang keperluan yang tidak dipenuhi dan minat petunjuk dalam talian.
Sebagai contoh, beberapa topik yang popular di Twitter pada bulan Disember adalah:

 • Patriot
 • Krismas
 • Pusat sukan

Selain masuk ke Twitter dan hanya melihat ke bar sisi kiri untuk melihat apa yang sedang tren, anda boleh menggunakan laman web seperti Peta Dagangan untuk menguraikan perkara yang dibincangkan oleh orang di pelbagai kawasan di dunia.

Di Facebook, menemui topik yang sedang tren semudah masuk ke akaun anda dan melihat di bar sisi kanan di halaman utama anda. Tiga topik teratas akan muncul, dan anda dapat melihat lebih banyak lagi dengan mengklik anak panah ke bawah. Contohnya, topik ini menjadi trend pada 14 Disember 2015:

 • Tahun yang ditinjau
 • Pilihan raya Presiden
 • Suami Instagram

Walaupun topiknya luas, mereka mungkin memberi anda idea tentang apa yang diminati orang pada masa ini dan dengan itu tempat yang baik untuk memulakan sumbang saran mengenai produk yang mungkin anda ingin jual dalam talian.

Jualan paling laris

Walaupun anda tidak mahu menyalin apa yang dilakukan orang lain, anda boleh mendapatkan idea yang baik tentang jenis produk yang dibeli orang dengan mencari senarai buku terlaris.

 • Amazon adalah salah satu platform eCommerce teratas di seluruh dunia. Pergi ke Amazon.com, klik pada Kategori dan pilih satu. Sekarang, pergi ke bahagian atas halaman kategori dan klik pada tab yang bertuliskan “Penjual Terbaik” untuk melihat produk apa yang paling hangat.
 • Ebay adalah tempat lain untuk mencari produk yang popular. Cukup buka Ebay.com, arahkan kursor ke tab yang bertuliskan “Hari Ini” dan kemudian klik pada “Koleksi Tren Hari Ini”. Ini akan menunjukkan kepada anda item yang baik pada masa ini.
 • Sekiranya anda berfikir untuk menjual produk buatan tangan atau tukang, Etsy adalah tempat yang baik untuk melihat apa yang baik dan yang tidak baik. Pergi ke https://www.etsy.com/market/best_selling_items secara langsung untuk mengetahui apa yang hangat hari ini.

Apa itu Pertandingan?

Semasa anda berada di laman web ini melakukan penyelidikan, luangkan masa untuk mempelajari persaingan anda. Sekiranya anda mengklik nama pengguna di mana-mana laman web tersebut, anda dapat melihat inventori lengkap produk yang ditawarkan oleh penjual.

Sebagai contoh, katakan anda menyedari bahawa orang lain menjual produk di senarai pendek item anda untuk dijual. Mari kita lihat ia adalah pancing dan kekili. Anda mengklik nama pengguna itu dan melihat bahawa dia juga menjual aksesori seperti tali pancing dan umpan. Mungkin dia juga menjual kotak tekel, menyasarkan kumpulan yang sama.

Anda boleh belajar banyak dengan mengkaji apa yang sedang dilakukan oleh pertandingan anda. Anda boleh belajar di mana untuk mengiklankan dan bahkan produk tambahan apa yang dapat anda jual.

Ketahui Niche Terpilih Anda

Sebaik sahaja anda mempunyai satu atau dua produk, anda boleh menentukan niche anda. Mari kita gunakan contoh di atas dan katakan bahawa anda telah memilih bekalan memancing sebagai kawasan niche anda.

Langkah seterusnya

Setelah memilih niche, apakah langkah seterusnya?

 • Produk apa yang ada? Hanya kerana anda menyukai produk tidak bermaksud anda dapat mencari tempat untuk memesannya dengan cepat dan menyimpannya dalam stok. Anda juga harus melihat kosnya dan sekiranya anda dapat menjual barang tersebut dengan harga yang setanding dengan peruncit dalam talian yang lain.
 • Produk mana yang mempunyai margin keuntungan paling besar? Salah satu cara untuk menyempitkan senarai barang yang mungkin dijual adalah dengan melihat pada harga berapa anda boleh membelinya, berapa harga yang mereka harapkan dalam talian, dan berapa margin keuntungan keseluruhan anda. Semakin tinggi margin keuntungan, semakin baik perniagaan anda secara teori.
 • Adakah pembekal menawarkan pilihan penghantaran drop? Sekiranya item itu besar, ini dapat menjimatkan wang anda kerana bukannya menghantar barang kepada anda dan kemudian menghantarnya kepada pembeli, anda melewatkan satu langkah dalam proses pengeposan, sehingga dapat mengurangkan biaya.
 • Adakah terdapat diskaun jika anda membeli secara pukal? Sekiranya anda yakin, anda boleh menjual barang tersebut, membeli secara pukal dapat menurunkan kos pengeluaran. Biasanya, semakin banyak item yang dapat anda beli sekaligus, semakin baik harga yang anda dapat untuk produk tersebut.

Pertimbangan Bermusim

Adakah produk yang dijual lebih baik pada waktu-waktu tertentu dalam setahun daripada waktu-waktu lain? Salah satu contohnya ialah baju sejuk Krismas yang hodoh. Mereka akan laris antara November dan Januari. Sepanjang tahun ini, penjualan akan merosot.

Sekiranya anda bercadang untuk menjual barang bermusim, siapkan rancangan cadangan untuk apa yang akan anda jual pada bulan-bulan lambat anda atau bagaimana anda akan meningkatkan penjualan musiman tahun depan.

Bolehkah Anda Mengikuti Produk Ini?

Sebelum anda membuat keputusan akhir untuk menjual produk, tanyakan pada diri anda apakah itu sesuatu yang boleh anda dapatkan. Adakah anda fikir ia memberi nilai tambah kepada kehidupan orang lain? Sekiranya tidak, akan sukar bagi anda untuk menjualnya apabila anda perlu melancarkan produk.

Potensi untuk Produk Menambah Nilai

Adakah anda yakin produk itu dibuat dengan baik dan bernilai untuk wang? Adakah anda fikir ia menjadikan kehidupan pelanggan anda lebih baik, walaupun hanya dengan cara kecil?

Adakah anda menggunakan produk itu sendiri? Testimoni peribadi sangat kuat. Salah satu contohnya ialah wakil syarikat MLM seperti minyak pati Young Living. Mereka menggunakan minyak itu sendiri dan bersumpah dengan mereka. Kesungguhan ini bersinar, dan yang lain ingin mencuba produk. Sekiranya anda ingin menjual produk, maka anda perlu memastikan bahawa anda bersedia menggunakannya sendiri, dan anda faham bagaimana ia berfungsi dan mengapa produk yang paling berpotensi ada di luar sana.

Menurut Majalah usahawan, testimoni berfungsi kerana mereka:

 • Membina kepercayaan
 • Bukan spam
 • Membantu mengatasi keraguan

Potensi untuk Penjualan Berulang

Adakah produk yang akan disusun semula oleh orang lain atau adakah produk yang mereka beli sekali dan tidak lagi?
Produk yang orang beli sekali:

 • Kotak alat mahal
 • Item baru
 • Alat

Produk yang dipesan orang berulang-ulang:

 • Produk makanan
 • Produk kecantikan
 • Pakaian

Produk yang mereka gemari boleh habis atau akan habis adalah produk yang kemungkinan besar mereka akan susun semula. Walau bagaimanapun, tidak semestinya menolak produk lain. Anda juga mesti melihat sama ada ada kemungkinan orang untuk memesan barang itu untuk ahli keluarga yang lain atau pemberian hadiah.

Pertumbuhan dan Skalabiliti

Sekiranya anda pernah bercakap dengan pelabur atau menonton Shark Tank NBC, anda mungkin pernah mendengar perkataan “skalabilitas”. Ringkasnya, ini hanya bermaksud sama ada penjualan barang tersebut dapat meningkat atau cepat atau merupakan produk yang tidak stabil di pasaran yang lebih besar.

Contoh produk yang tidak dapat ditimbang dengan baik mungkin ialah perkhidmatan parkir valet yang ditujukan untuk restoran berskala tinggi tempatan. Ini adalah pasar di mana anda mesti mempunyai hubungan untuk berhubungan dengan restoran. Terdapat banyak persaingan. Ia tidak mudah dibawa ke pasar lain di mana anda mungkin tidak mempunyai kenalan yang sama. Terdapat juga persaingan yang tinggi di pasaran lain.

Contoh produk yang mempunyai skalabilitas yang baik adalah pembawa bayi yang menjimatkan punggung ibu. Mungkin produk tersebut kini dijual di beberapa butik tempatan. Namun, dengan hubungan dan kerja yang betul, ini adalah item yang mudah menarik minat ramai ibu baru di luar sana. Ia boleh dijual di pelbagai pasaran di seluruh dunia dan dalam talian.

Adakah item yang anda lihat boleh diskalakan?

 • Adakah ia mempunyai daya tarikan besar-besaran?
 • Adakah ia dapat diterjemahkan dengan baik kepada penjualan dalam talian dan batu bata dan mortar?
 • Adakah anda mempunyai kemampuan untuk mengubahnya, menyesuaikannya, menambah produk yang serupa dengannya?

Sudah tentu, ada banyak faktor tambahan yang perlu dilakukan untuk mengetahui skalabilitas, tetapi itulah asas-asas yang dapat membantu anda menentukan antara produk yang mungkin anda pertimbangkan.

Mencari Pembekal

Sebaik sahaja anda memutuskan produk, anda mempunyai beberapa pilihan untuk mendapatkannya:

 • Buat produk sendiri (ini boleh memberi kesan kepada skalabiliti kemudian)
 • Bayar seseorang untuk mengeluarkan produk untuk anda
 • Cari pembekal yang sudah membuat produk dan siapkan mereka untuk menjual secara borong

Pameran Perdagangan

Salah satu cara untuk mencari pembekal adalah dengan mengunjungi pameran perdagangan di kawasan khusus anda. Jadi, mari kita gunakan contoh bekalan memancing itu lagi. Anda akan menghadiri pameran perdagangan pancing secara borong. Semasa di pameran, anda mencatat, bertanya dan mencari produk yang unik untuk dijual.

Anda harus mengumpulkan:

 • Maklumat hubungan
 • Keupayaan syarikat untuk memenuhi pesanan yang besar
 • Maklumat mengenai penghantaran drop

Sebilangan besar orang di pameran perdagangan adalah vendor pihak ketiga. Sekiranya boleh, langkau pembekal dan pesan terus dari syarikat untuk mengurangkan kos. Di sinilah borong masuk.

Mencari Pemborong

Mencari pemborong boleh menjadi lebih mencabar daripada yang anda fikirkan. Sebilangan besar pemborong yang akan muncul dalam carian Google anda bukanlah pemborong sama sekali. Harga mereka tidak berada pada tahap yang membolehkan anda memperoleh keuntungan yang berpatutan.

Shopify mempunyai senarai baik pembekal domestik dan luar negara. Ini adalah tempat yang baik untuk memulakan, tetapi anda juga boleh membeli beberapa produk dan memeriksa pembungkusan untuk mendapatkan maklumat pengeluar. Hubungi pengeluar tersebut secara langsung melalui e-mel, surat siput atau telefon dan tanyakan mengenai akaun borong.

Apakah Pasaran untuk Niche Anda?

Setelah anda memilih produk dan menemui bekalan produk tersebut sebelum menghabiskan inventori pesanan wang, anda harus memastikan terdapat pasaran yang berbeza untuk niche anda.

Analisis Di Mana Anda Boleh Mempromosikan dan Menjual Produk Anda

Semasa anda mempelajari produk dan persaingan anda, anda mungkin sudah menyenaraikan tempat tempat persaingan itu dijual dan tahu anda boleh mengikuti persaingan di pasar tersebut.

Sekarang, jika anda ingin unggul dalam pertandingan, anda mesti mencari tambahan. Fikirkan eCommerce sebagai usaha pelbagai forum:

 • Buat sistem keranjang belanja di laman web anda.
 • Mempunyai kehadiran di media sosial.
 • Bercakap dengan pemilik eCommerce lain mengenai menawarkan tawaran istimewa kepada pelanggan antara satu sama lain dalam buletin.
 • E-mel pengguna troli membeli yang ditinggalkan. Kissmetrics menganggarkan bahawa 54% daripada pembeli yang meninggalkan keranjang belanja, tetapi kemudian ditawarkan potongan harga, akan menyelesaikan penjualan. Bentuk tindak lanjut dan jangkauan ini adalah sesuatu yang anda dapat dengan automatik dan lakukan sedikit lebih baik daripada persaingan anda.

Masalah Apa yang Diselesaikan oleh Produk?

Satu perkara yang harus anda fahami jika anda belum lagi adalah masalah apa yang diselesaikan oleh produk untuk orang. Sekiranya joran dan gulungan, katakanlah yang anda pilih untuk menjual sekarang membolehkan seorang nelayan bass melempar lebih jauh dan lebih tepat daripada yang lain di pasar.

Anda sekarang tahu bukan sahaja untuk mempromosikan kepada (nelayan bass), tetapi anda juga tahu apa faedah yang ditawarkan oleh rod dan reel, jadi anda tahu bagaimana mempromosikan demografi itu.

Bagaimana Pelanggan Akan Menemui Anda?

Anda boleh membuat laman web paling indah yang pernah dilihat orang lain, menawarkan potongan harga, dan melakukan semua perkara yang betul, tetapi jika pelanggan tidak tahu mencari anda, anda akan membuang usaha anda.

Selain memiliki laman web, anda perlu memastikan laman web anda:

 • Kedudukan yang baik dalam carian enjin carian
 • Adakah mudah alih mudah alih. Kegemilangan menganggarkan bahawa sudah berakhir 70% pelanggan membuat pembelian pada telefon pintar pada satu ketika. E-mel dan laman web anda harus mesra telefon bimbit.
 • Mempunyai pautan masuk. Ini dapat dicapai apabila anda terlibat dalam komuniti dalam talian untuk mendapatkan khidmat anda.
 • Menjadi pemimpin pemikiran. Jadi, anda akan menyertai forum untuk nelayan ikan bass. Namun, berhati-hati agar tidak menjadi spam. Jangan hanya mempromosikan produk anda di forum, tetapi tawarkan nasihat yang masuk akal untuk menjadikan diri anda sebagai pihak berkuasa.
 • Tambahkan kandungan berharga. Menjamu blog di laman web anda adalah idea yang luar biasa. Ia membolehkan anda menambahkan topik berguna yang dapat anda arahkan sebagai nilai tambah (dengan anggapan forum membenarkan pautan).

Anda juga perlu menggunakan beberapa iklan pintar di media sosial, dalam buletin yang menargetkan demografi pasaran anda, dan bahkan dengan mengeluarkan kad nama yang menyenaraikan alamat laman web anda apabila anda bertemu dengan nelayan tempatan secara langsung.

Mengisi Lubang di Pasar yang Anda Pilih

Sekarang setelah anda memilih niche anda dan mula menjual produk, anda mungkin lebih memahami niche pilihan anda.

Lihatlah soalan yang ditanyakan oleh pengguna sasaran anda di forum atau di blog anda. Apa keperluan mereka yang tidak dipenuhi? Bolehkah anda mencari atau membuat produk menyelesaikan masalah itu?

Mencari niche yang anda gemari bermakna anda akan mula memahami semakin banyak tentang keperluan pelanggan anda yang harus diselesaikan. Memilih niche yang tepat bermaksud perniagaan anda akan berkembang dari masa ke masa apabila anda menambahkan lebih banyak produk dan menemui kaedah baru untuk mempromosikan produk tersebut.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map