Hur man väljer en e-handelsnisch

Det finns fortfarande plats för nya e-handelsföretag. Enligt Statista, elektronisk handel är en $ 1,2 biljoner industri. Att komma igång med e-handel innebär att du väljer en nisch som du kan vara passionerad för, men som också har möjlighet att göra en vinst. Det är viktigt att välja en nisch så att du vet vilka kunder du ska rikta in sig på.


Det finns tusentals produkter som du kan sälja online. Nya företagare har ibland svårt att veta var de ska börja i urvalsprocessen.

Välj rätt e-handelsnisch

Titta på marknadsfrågan

Ett sätt att välja en e-handelsnisch är att se marknadens efterfrågan på den produkten. Låt oss säga att du hittar en produkt som du tycker är intressant och unik. Det finns några sätt att avgöra om det kan finnas ett behov av den produkten.

Det finns några grundläggande produkttyper du kan sälja. De tenderar att falla in i dessa kategorier:

 • E-böcker och manualer
 • Produkter som löser ett problem
 • Förbrukningsvaror (det här är saker som folk använder och måste fylla på)
 • Nyhetsartiklar

När du väljer ett objekt från en av dessa kategorier, kommer du nästa gång att titta på om produkten stämmer med någon trendande ämnen på Google.

Google Trender

Ta en titt på vilka ämnen som trender på Google och se om produkterna du överväger matchar upp till ett av dessa ämnen.
Till exempel var de två bästa trendiga sökningarna på Google för 14 december 2015:

 • Kim Kardashian
 • Justin Bieber.

Kan din produkt binda sig till dessa kändisar eller musik på något sätt? Om inte, gå vidare ner trenderna och se om något möter ett intresse som folk har för närvarande.

Trender för sociala medier

Enligt Pew Research Center, 65% av vuxna använder nu socialt nätverk. Att följa vad som trender på webbplatser som Twitter och Facebook kan också berätta mycket om alla ouppfyllda behov och intressen för online-leads.
Exempelvis var vissa ämnen som trender på Twitter i december:

 • Patriots
 • Christmas
 • Sportcentrum

Förutom att logga in på Twitter och bara titta på vänster sidofält för att se vad som är trendigt kan du använda webbplatser som Trendsmap att dela upp vad människor i olika delar av världen pratar om.

På Facebook är det lika enkelt att upptäcka trendande ämnen som att logga in på ditt konto och titta i den högra sidofältet på din hemsida. De tre bästa ämnena kommer att dra upp, och du kan se mer genom att klicka på nedåtpilen. Till exempel tränade dessa ämnen den 14 december 2015:

 • År i översyn
 • Presidentval
 • Instagram män

Även om ämnena är breda kan de ge dig en uppfattning om vad människor för närvarande är intresserade av och därmed ett bra ställe att börja brainstorma på en produkt du kanske vill sälja online.

Bästsäljare

Även om du inte vill kopiera vad andra gör, kan du få en god uppfattning om de typer av produkter som folk köper genom att söka på bestsellerlistor.

 • Amazon är en av de bästa e-handelsplattformarna runt om i världen. Gå till Amazon.com, klicka på Kategorier och välj en. Gå nu till början av kategorisidan och klicka på fliken som säger “Bästsäljare” för att se vad de hetaste produkterna är.
 • Ebay är ett annat ställe att söka efter hottrendingprodukter. Gå bara till Ebay.com, håll muspekaren över fliken där det står “Idag” och klicka sedan på “Dagens trendsamling.” Den visar dig artiklar som går bra just nu.
 • Om du funderar på att sälja handgjorda eller hantverksprodukter är Etsy ett bra ställe att se vad som går bra och vad som inte gör det. Gå till https://www.etsy.com/market/best_selling_items direkt för att ta reda på vad som är varmt idag.

Vad är tävlingen?

Medan du är på dessa webbplatser gör forskning, ta dig tid att studera din tävling. Om du klickar på ett användarnamn på någon av dessa webbplatser kan du se hela inventeringen av produkter som säljaren erbjuder.

Låt oss till exempel säga att du märker att en annan person säljer en produkt på din korta lista över varor som ska säljas. Låt oss bara se att det är en fiskespö och rulle. Du klickar på användarens namn och ser att han också säljer tillbehör som fiskelinje och lock. Kanske säljer han också tacklådor och riktar sig mot samma grupp.

Du kan lära dig mycket genom att studera vad din tävling gör. Du kan lära dig var du ska annonsera och till och med vilka ytterligare produkter du kan sälja.

Lär dig din utvalda nisch

När du har en produkt eller två i åtanke kan du ställa in din nisch. Låt oss använda exemplet ovan och säg att du har valt fiskematerial som ditt nischområde.

Nästa steg

När du har valt en nisch, vad är dina nästa steg?

 • Vilka produkter finns tillgängliga? Bara för att du gillar en produkt betyder det inte att du kan hitta en plats att beställa den snabbt och förvara den i lager. Du måste också titta på kostnaden och om du kan sälja föremålet till ett jämförbart pris till andra onlinebutiker.
 • Vilka produkter har störst vinstmarginal? Ett sätt att begränsa listan över möjliga föremål att sälja är att titta på vilket pris du kan köpa dem till, vilket pris de letar efter online och vad din totala vinstmarginal är. Ju högre vinstmarginal, desto bättre kommer ditt företag att göra i teorin.
 • Erbjuder leverantören fraktalternativ för frakt? Om föremålet är stort kan detta spara pengar eftersom i stället för att skicka objektet till dig och sedan skicka det till köparen hoppar du över ett steg i portoprocessen och reducerar därmed kostnaderna.
 • Finns det en rabatt om du köper i bulk? Om du är säker kan du sälja föremålet, att köpa i bulk kan minska produktionskostnaderna. Typiskt, ju mer av en artikel du kan köpa samtidigt, desto bättre pris får du för den produkten.

Säsongsöverväganden

Är produkten en som säljer bättre vid vissa tider på året än andra tider? Ett exempel är fula jultröjor. De kommer att sälja bäst mellan november och januari. Resten av året sjunker försäljningen.

Om du planerar att sälja en säsongsartikel, har du en säkerhetsplan för vad du kommer att sälja under dina långsamma månader eller hur du kommer att öka under säsongsförsäljningen nästa år.

Kan du komma bakom den här produkten?

Innan du tar ett slutligt beslut att sälja en produkt, fråga dig själv om det är något du kan komma bakom. Tror du att det ger mervärde till andras liv? Om inte kommer det att vara svårt för dig att sälja den när du måste slå upp produkten.

Potential för produkt att lägga till värde

Tror du att produkten är välgjord och ett bra värde för pengarna? Tror du att det gör dina kunders liv bättre, även om det bara är på något litet sätt?

Använder du produkten själv? Personliga vittnesmål är kraftfulla. Ett exempel på detta är företrädare för MLM-företag som Young Living eteriska oljor. De använder själva oljorna och svär vid dem. Denna passion lyser igenom, och andra vill prova produkten. Om du vill sälja en produkt måste du se till att du är villig att använda den själv, och du förstår hur den fungerar och varför den är den bästa av de potentiella produkterna där ute.

Enligt Entreprenörsmagasin, vittnesmål fungerar eftersom de:

 • Bygg förtroende
 • Är inte skräppost
 • Hjälp att övervinna tvivel

Potential för upprepad försäljning

Är produkten en som människor kommer att sortera om eller är det en produkt de köper en gång och aldrig mer?
Produkter som människor köper en gång:

 • Dyrt verktygslåda
 • Nyhetsartiklar
 • Gadgets

Produkter som människor beställer om och om igen:

 • Mat produkter
 • Skönhetsprodukter
 • Kläder

En produkt som de älskar som kan användas eller kommer att slitna ut är en som de sannolikt kommer att sortera om. Uteslut dock inte nödvändigtvis andra produkter. Du måste också titta på om det finns en potential för människor att beställa föremålet för andra familjemedlemmar eller gåva.

Tillväxt och skalbarhet

Om du någonsin har pratat med en investerare eller sett NBCs Shark Tank, har du antagligen hört ordet “skalbarhet”. I ett nötskal betyder det bara huruvida försäljningen av artikeln kan ökas snabbt eller inte, eller det är en produkt som faller platt på större marknader.

Ett exempel på en produkt som inte skalas bra kan vara en betjänad parkeringstjänst riktad till lokala restauranger i hög skala. Detta är en marknad där du verkligen måste ha en kontakt för att komma bra med restaurangerna. Det finns mycket konkurrens. Det går inte lätt till andra marknader där du kanske inte har samma kontakter. Konkurrensen är också hög på andra marknader.

Ett exempel på en produkt som har god skalbarhet är en bärare som sparar på mammas rygg. Kanske säljs produkten för närvarande i några lokala butiker. Men med rätt anslutningar och arbete är detta en artikel som lätt kan vädja till massorna av nya mammor där ute. Det kan säljas på flera marknader runt om i världen och online.

Är det objekt du tittar på skalbar?

 • Har det massa överklagande?
 • Skulle det översätta bra till både försäljning av online och tegel och murbruk?
 • Har du förmågan att ändra den, anpassa den, lägga till liknande produkter till den?

Naturligtvis finns det många andra faktorer som går ut på att beräkna skalbarhet, men det är de grunder som bör hjälpa dig att bestämma mellan produkter du kanske överväger.

Hitta leverantörer

När du bestämmer dig för en produkt har du flera val för hur du får den:

 • Gör produkten själv (detta kan påverka skalbarhet senare)
 • Betala någon för att tillverka produkten åt dig
 • Hitta en leverantör som redan tillverkar produkten och har dem redo att sälja grossist

Mässor

Ett sätt att hitta leverantörer är att besöka mässor inom ditt nischområde. Så låt oss använda det exemplet på fisketillförsel igen. Du skulle delta i en grossistutställning om fiskeutrustning. När du är på utställningen tar du anteckningar, ställer frågor och letar efter unika produkter att sälja.

Du bör samla in:

 • Kontaktinformation
 • Företagets förmåga att uppfylla stora order
 • Information om frakt

De flesta på mässor är tredjepartsleverantörer. När det är möjligt hoppar du över leverantörerna och beställer direkt från ett företag för att minska kostnaderna. Det är där grossist kommer in.

Hitta grossister

Att hitta grossister kan vara mer utmanande än du kanske tror. Många grossister som dyker upp i dina Google-sökningar är inte alls grossister. Deras priser är inte på en nivå som gör att du kan göra en rimlig vinst.

Shopify har en fin lista över både inhemska och utländska leverantörer. Det här är ett bra ställe att börja, men du kan också köpa några produkter och kontrollera förpackningen för information om tillverkaren. Kontakta dessa tillverkare direkt via e-post, snail mail eller telefon och fråga om grossistkonton.

Vilka är marknaderna för din nisch?

Nu när du har valt en produkt och hittat en leverans av den produkten innan du spenderar pengar på att beställa lager, bör du se till att det finns distinkta marknader för din nisch.

Analysera var du kan marknadsföra och sälja din produkt

När du studerade produkten och din tävling har du antagligen redan kommit med en lista över platser som tävlingen sålde och vet att du kan gå tå till tå med din tävling på den marknaden.

Nu, om du vill utmärka sig förbi tävlingen, måste du hitta ytterligare. Tänk på e-handel som en multiforum-strävan:

 • Skapa ett kundvagnssystem på din webbplats.
 • Har en närvaro på sociala medier.
 • Prata med andra e-handelsägare om att erbjuda specialerbjudanden till varandras kunder i ett nyhetsbrev.
 • E-posta användare av övergivna kundvagnar. Kissmetrics uppskattar det 54% av shopparna som lämnar en kundvagn men sedan erbjuds en rabatt kommer att slutföra försäljningen. Denna form av uppföljning och uppsökning är något du enkelt kan automatisera och göra lite bättre än din konkurrens.

Vilket problem löser produkten?

En sak du bör ta reda på om du inte redan har det är vilket problem produkten löser för människor. När det gäller fiskespön och rulle, låt oss säga att den du har valt att sälja för tillfället tillåter en basfiskare att kasta längre och mer exakt än någon annan på marknaden.

Du vet nu inte bara vem du ska marknadsföra till (basfiskare), men du vet också vilken nytta rod och rulle erbjuder, så att du vet hur du ska marknadsföra till den demografiska.

Hur kommer kunder att hitta dig?

Du kan skapa den vackraste webbplatsen som någon någonsin har sett, erbjuda rabatter och göra alla rätt saker, men om kunder inte vet hur du hittar dig kommer du ha slösat bort din ansträngning.

Förutom att ha en webbplats måste du se till att din webbplats:

 • Rangerar bra i sökmotorsökningar
 • Är mobilvänlig. Anmärkningsvärt uppskattar att över 70% av kunderna göra ett köp på en smartphone vid någon tidpunkt. Dina e-postmeddelanden och din webbplats ska vara mobilvänliga.
 • Har inkommande länkar. Dessa uppnås när du engagerar dig i online-communityn för din nisch.
 • Bli en tankeledare. Så du skulle gå med i forum för basfiskare. Var dock försiktig så att du inte är skräppost. Marknadsför inte bara din produkt i forumen, utan erbjuder råd som är vettigt att ställa in dig själv som en myndighet.
 • Lägg till värdefullt innehåll. Att vara värd för en blogg på din webbplats är en utmärkt idé. Det låter dig lägga till användbara ämnen som du kan peka folk till som mervärde (förutsatt att forumet tillåter länkar).

Du kommer också att behöva använda lite smart reklam på sociala medier, i nyhetsbrev riktade till din marknads demografiska, och till och med genom att skicka ut visitkort som listar din webbplatsadress när du träffar lokal fiskare personligen.

Fylla hål på marknaden du har valt

Nu när du har valt din nisch och börjat sälja produkten förstår du förmodligen din valda nisch mycket bättre.

Titta på frågorna som dina riktade användare ställer i forum eller på din blogg. Vad behöver de ha som inte uppfylls? Kan du hitta eller skapa en produkt för att lösa det problemet?

Att hitta en nisch som du brinner för betyder att du börjar förstå mer och mer om dina kunders behov som måste lösas. Att välja rätt nisch betyder att ditt företag kommer att växa med tiden när du lägger till fler produkter och upptäcker nya sätt att marknadsföra dessa produkter.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map