Belanja Kelebihan & Kekurangan untuk Melancarkan Laman Web eCommerce Anda

Sekiranya anda telah berkeliling untuk mencari platform eCommerce terbaik untuk menggerakkan kedai anda, anda mungkin terus menemui Shopify. Ia adalah peneraju industri dan dinilai secara konsisten di antara tiga platform teratas.


Walaupun Shopify tentunya alat yang mengagumkan, mungkin ada lebih banyak pilihan di luar sana untuk memenuhi keperluan anda. Ketahui lebih lanjut mengenai kebaikan dan keburukan perisian eCommerce supaya anda dapat membuat keputusan membeli yang terbaik.

Faedah dan kekurangan pembangun kedai Shopify eCommerce

PROSES KEDAI

Tidak dapat dinafikan bahawa platform eCommerce Shopify dilengkapi dengan senarai profesional yang panjang. Berikut adalah beberapa sorotan.

Penyelesaian turnkey: Shopify sudah siap. Anda tidak perlu risau untuk melaburkan masa dan wang dalam proses persediaan. Setelah mendaftar, anda boleh mula merancang dan membina kedai anda.

Penyediaan yang cepat dan mudah juga bermaksud anda boleh mula menjual dan memperoleh pendapatan secepat mungkin. Anda tidak perlu menghabiskan berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun untuk membina laman web anda.

Ciri terbina dalam yang penting

Hosting: Shopify menggunakan pelayan mereka yang kuat untuk menjalankan kedai anda. Itu juga bermaksud bahawa mereka menangani masalah teknikal. Anda tidak perlu risau untuk menjalankan dan menyelesaikan masalah pelayan anda sendiri. Bagi pemula, ini adalah nilai tambah yang besar.

Keselamatan: Shopify adalah Patuhi PCI DSS. Ini bermaksud bahawa mereka memenuhi piawaian industri untuk keselamatan kad kredit dan debit. Pelanggan anda boleh yakin bahawa maklumat kewangan mereka dilindungi.

Shopify mematuhi PCI DSS

Di samping itu, kedai anda dilengkapi dengan sijil SSL percuma. Lapisan perlindungan ini berfungsi untuk menyulitkan data sensitif. Ini adalah cara lain untuk melindungi maklumat pembeli. Beberapa pembangun laman web eCommerce akan membuat anda membeli sijil dan membayar untuk memasangnya.

SEO: Sangat mudah untuk menjadi pakar SEO dengan Shopify. Ciri-ciri terbina dalam mereka menjadikan eCommerce SEO praktik bodoh. Program ini secara automatik membuat laman web, berintegrasi dengan program analitik tambahan dan memungkinkan anda mengemas kini deskripsi meta dan tag. Yang perlu anda buat hanyalah mengisi kekosongan dan laman web anda akan dilancarkan sebagai mesin pencari yang mesra.

Butiran skrin SEO laman web Shopify

Antara muka Kemudahan Penggunaan: Tanda tinggi untuk kemudahan penggunaan melebihi ciri reka bentuk. Walaupun editornya bagus untuk pemula, begitu juga dengan papan pemuka yang lain. Sesiapa sahaja boleh mencari jalan dengan mudah. Organisasi masuk akal dan penyediaannya menarik secara visual dan jelas ditunjuk.

Stor aplikasi: Kedai aplikasi Shopify mempunyai beribu-ribu tambahan yang boleh anda gunakan untuk memperluas ciri laman web anda. Walaupun sebahagian daripada mereka memerlukan yuran sekali atau langganan bulanan, sebilangan besar daripadanya adalah percuma. Dengan aplikasi baru yang ditambahkan sepanjang masa, tidak ada batasan untuk apa yang boleh anda lakukan.

Shopify App Store

Aplikasi Shopify POS: Shopify melampaui penjualan dalam talian. Dengan aplikasi POS, anda boleh menjual produk dengan mudah di acara langsung. Bawa barang anda ke pasar, pameran, pop timbul dan perjumpaan lain. Aplikasi ini memudahkan untuk melakukan transaksi dengan cepat.

Kelajuan: Waktu pemuatan pantas adalah penting kerana beberapa sebab.

 • 1. Mesin carian memberi ganjaran kepada laman web dengan masa muat yang lebih cepat. Pelayan perlahan sebenarnya boleh memberi kesan negatif pada kedudukan anda.
 • 2. Pembeli dalam talian tidak sabar. Tidak memerlukan banyak perkara untuk menyebabkan calon pelanggan meninggalkan halaman anda. Perlu menunggu di laman web anda boleh mengusir mereka.
 • 3. Ia kelihatan tidak profesional. Anda hanya mempunyai satu peluang dengan kesan pertama yang baik. Laman web yang lembap tidak akan menanamkan keyakinan pada laman web anda.

Sokongan pengguna: Sebagai pelanggan Shopify, anda mempunyai akses 24/7 ke sokongan pelanggan. Anda boleh menghubungi mereka dengan:

 • Telefon
 • E-mel
 • Sembang langsung
 • Twitter
 • Facebook

Shopify pilihan sokongan pelanggan yang sangat baik.

Sebagai pemilik perniagaan, anda juga akan mendapat akses ke pelbagai alat CRM. Anda boleh menggunakannya untuk mewujudkan pengalaman membeli-belah yang menyenangkan dan menguruskan pesanan. Semua ciri ini terbina dalam dan siap digunakan dari hari pertama.

Alat Pemasaran Penting: Setelah anda mempunyai laman web, inilah masanya untuk mula memasarkan produk anda. Shopify memudahkan untuk mengoptimumkan halaman anda dengan peta laman, tag meta, keterangan dan integrasi media sosial. Alat pemasaran lain termasuk:

 • Penjejakan dan pelaporan pelanggan
 • Keupayaan untuk membuat promosi dan memberikan potongan harga
 • Templat buletin dan e-mel
 • Keupayaan blog
 • Reka bentuk responsif untuk peranti mudah alih
 • Kedai aplikasi yang luas

Anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk menjalankan kempen pemasaran yang komprehensif. Sebarang alat tambahan boleh ditambah melalui app store. Terdapat banyak pilihan percuma dan harga berpatutan.

Reka bentuk

Kedai Templat Shopify

Salah satu kos terbesar untuk memulakan kedai dalam talian adalah dengan menyewa pembangun untuk merancang laman web anda. Harga setiap jam bermula dari $ 100 dan melebihi $ 200. Tidak memerlukan masa yang lama untuk mendapatkan bil yang besar. Ini meletakkan reka bentuk tersuai daripada julat harga banyak permulaan.

Nasib baik, dengan Shopify, anda tidak memerlukan pembangun profesional. Sesiapa sahaja boleh membuat laman web. Editor WYSIWYG mempermudah penyesuaian halaman. Anda tidak perlu tahu cara membuat kod untuk membuat perubahan.
Sekiranya anda menghadapi masalah, anda boleh menghubungi sokongan pelanggan atau menggunakan alat sumber mereka. Mereka menyediakan:

 • Halaman FAQ yang luas
 • Forum komuniti
 • Pangkalan pengetahuan
 • Universiti pembinaan laman web.

Platform ini sangat sesuai untuk pemula, tetapi cukup serba boleh untuk pengusaha yang lebih berpengalaman.

Reka Bentuk Laman Web Responsif

Templat responsif Shopify.

Sebilangan besar pembeli menggunakan peranti mudah alih mereka untuk melihat-lihat dan membuat pembelian. Sekiranya laman web anda tidak responsif, anda akan berusaha untuk menukar penjualan. Shopify menawarkan tema dengan reka bentuk yang responsif sehingga laman web anda akan kelihatan baik pada telefon, tablet dan komputer riba. Pelanggan dapat melihat produk anda dengan mudah dan membayar di mana sahaja mereka berada.

Banyak Tema Percuma

Platform ECommerce berbeza-beza dalam jumlah tema percuma yang mereka tawarkan. Shopify jatuh di tengah-tengah julat dalam kategori ini. Pada masa ini, anda boleh memilih dari 10 tema percuma. Tema premium berharga dari $ 80 hingga $ 150. Walaupun 10 mungkin tidak banyak, kualiti tema percuma mereka jauh lebih tinggi daripada persaingan.

Templat Laman Web Shopify

Ini juga membantu bahawa tema percuma Shopify dirancang dengan baik dan mudah disesuaikan. Editor WYSIWYG membolehkan anda membuat perubahan drag-n-drop yang mudah. Anda juga dapat mengakses kod tema dan menyesuaikan perincian melalui HTML atau CSS. Laraskan ukuran, tukar warna, dan tambahkan gambar dengan mudah.

Alat tambah

Manfaat lain dari perisian Shopify ialah mereka terus mengembangkan gedung aplikasi mereka. Sekiranya anda tidak dapat mencari alat atau aplikasi tertentu, kemungkinan ia akan segera tersedia. Mereka sentiasa mencari kaedah untuk meningkatkan dan memenuhi keperluan pelanggan.

Platform perisian fleksibel Shopify akan terus berkembang dengan anda dan pasaran yang terus berubah. Pada masa ini, terdapat ribuan plugin untuk dipilih dan jumlah itu terus bertambah setiap hari.

Shopify juga telah melancarkan proses integrasi. Setelah anda membeli atau memuat turun aplikasi, mudah dilancarkan dengan segera. Pada kebiasaannya, tidak banyak penyediaan yang terlibat. Memperluas fungsi kedai anda hanya memerlukan beberapa klik.

CONS KEDAI

Harga

Anda mungkin menyedari bahawa terdapat beberapa pilihan hos diri percuma di pasaran: Magento, Zen Cart, PrestaShop. Walaupun tag Percuma terdengar menarik, ada tangkapannya. Anda mesti fasih membuat pengekodan untuk menggunakan troli membeli eCommerce ini. Jika tidak, anda perlu mengupah pembangun untuk merancang kedai anda. Sekiranya demikian, kos “percuma” cepat hilang.

Selain itu, pilihan yang dihoskan sendiri juga boleh disertakan dengan bayaran tersembunyi. Anda mungkin perlu membayar tambahan untuk gerbang pembayaran, sijil keselamatan dan ciri lain yang terdapat di dalam Shopify.

Pada dasarnya, pilihan yang dihoskan sendiri adalah yang terbaik bagi mereka yang mempunyai pengetahuan teknikal. Sekiranya anda seorang pemula, maka Shopify masih bernilai. Adalah wajar untuk langganan bulanan untuk dapat dengan cepat merancang laman web anda sendiri.

Kesukaran Penyesuaian

Sebilangan pengguna mengadu bahawa tema Shopify sukar disesuaikan. Shopify mencipta bahasa pengekodan mereka sendiri yang disebut Liquid. Sekiranya anda terbiasa dengan bahasa lain, akan ada keluk pembelajaran.

Keuntungannya ialah anda tidak terkunci menggunakan Liquid. Pengguna masih mempunyai pilihan untuk menggunakan HTML, CSS dan JavaScript untuk membuat perubahan. Hanya mereka yang bergantung pada PHP yang berpotensi menghadapi masalah.

Alat Pemasaran Sangat Asas

Keluhan umum lain ialah alat pemasaran bawaan terlalu asas. Ini adalah hujah yang sukar untuk dibuat. Laman web Shopify dilengkapi dengan semua alat yang anda perlukan. Sekiranya terdapat jurang, yang perlu anda lakukan hanyalah mengunjungi kedai aplikasi. Mana-mana pengguna mempunyai akses tanpa had ke alat pemasaran terbaik yang ada.

Pertubuhan

Shopify telah membuat beberapa pilihan menarik ketika datang ke nama kategori. Mereka boleh membingungkan dan menjadikannya sukar untuk melayari laman web ini. Ini menghilangkan pengalaman pengguna dan membuat keluk pembelajaran yang tidak perlu. Walaupun masalah ini mudah diatasi, ia masih menjengkelkan.

Penghijrahan

Sekiranya anda memutuskan untuk menukar platform, Shopify tidak akan memudahkan pemindahan. Walaupun ini adalah amalan biasa, ini juga boleh bermakna kehilangan beberapa maklumat kedai anda. Yang terbaik yang boleh anda harapkan ialah eksport CSV laman web anda. Ini adalah alasan yang baik untuk meluangkan masa anda memilih platform eCommerce. Manfaatkan percubaan percuma sehingga anda tidak perlu risau untuk berhijrah di jalan raya.

Siapa Shopify Terbaik Untuk?

Shopify sebenarnya sangat sesuai untuk kebanyakan orang di luar sana yang ingin memulakan kedai dalam talian. Ia memenuhi sebilangan besar orang yang tidak tahu kod. Ini bermaksud penjimatan yang besar ketika merancang dan mengembangkan kedai. Pada dasarnya sesiapa sahaja boleh membina dan melancarkan kedai dalam masa beberapa jam.

Shopify juga mempunyai salah satu rancangan harga terbaik di pasaran. Anda boleh menaik taraf dan menurunkan mengikut keperluan. Malah rancangan asasnya dilengkapi dengan semua ciri yang anda perlukan dan akses ke app store. Walaupun terdapat bayaran kad kredit, ini adalah standard.

Alternatif Shopify

Walaupun Shopify adalah platform hebat yang berbicara kepada khalayak ramai, terdapat pilihan lain di luar sana. Volusion, BigCommerce dan Magento sering berada di kedudukan teratas dengan Shopify. Dan untuk alasan yang baik. Semua platform ini bersaing untuk memperoleh bahagian dari pasaran yang sama. Mereka semua bekerja keras untuk mendapatkan perniagaan anda.

Walau bagaimanapun, pada akhirnya, platform perisian Shopify masih muncul di atas kerana beberapa sebab:

 • 1. Tema terbaik. Walaupun pemain besar lain mungkin mempunyai lebih banyak tema, tema Shopify dirancang dengan lebih baik dan lebih profesional. Pasti, ini benar-benar masalah pendapat dan selera peribadi. Sekiranya anda ingin melihat sendiri, gunakan percubaan percuma untuk melihat-lihat.
 • 2. Mesra pengguna super. Magento adalah program sumber terbuka yang memerlukan sedikit pengetahuan teknikal. BigCommerce dan Volusion menawarkan editor drag and drop, tetapi Shopify mendapat markah tinggi untuk kemudahan penggunaan.
 • 3. Ciri tanpa had. Dengan Shopify, anda tidak perlu risau tentang lebihan masa. Anda boleh menambah seberapa banyak produk yang anda suka dan menikmati storan dan lebar jalur tanpa had. Tidak perlu membayar pakej yang ditingkatkan.
 • 4. Perkhidmatan pelanggan. Shopify menetapkan standard untuk perkhidmatan pelanggan yang cemerlang. Pengguna mempunyai senarai cara yang panjang untuk menghubungi wakil 24/7. Platform lain membuat anda membayar lebih banyak untuk akses langsung.
 • 5. Kemas kini berterusan. Sekiranya anda melihat tren Google, Shopify terus mendapat daya tarikan. Pesaingnya juga tidak begitu hebat. Sebilangan besar ini disebabkan komitmen Shopify untuk meningkatkan ciri-cirinya. Shopify terus menyesuaikan diri dengan pasar dan menambahkan ciri baru sesuai keperluan. Anda tidak perlu bimbang ia akan ketinggalan zaman.

Walaupun Shopify menonjol sebagai pilihan terbaik untuk pemula tanpa pengalaman pengekodan, itu tidak bermaksud ia adalah pilihan terbaik untuk semua orang. Sekiranya anda mempunyai pengalaman pengekodan, anda mungkin mendapati Magento lebih mudah disesuaikan. Atau anda mungkin mendapat tema yang sempurna di BigCommerce.

Shopify memang mempunyai daya tarikan besar-besaran, tetapi selalu menjadi kepentingan terbaik anda untuk berkeliaran sebelum berkomitmen ke platform.

Kesimpulan: Adakah kebaikan melebihi keburukan?

Tanpa keraguan. Sebenarnya, banyak keburukan yang disebut oleh pengguna tidak terlalu menarik perhatian. Sebarang kekurangan hanya akan mempengaruhi sebahagian kecil pengguna.

Tidak pernah semudah ini bagi orang biasa untuk merancang dan melancarkan kedai dalam talian. Ini adalah berita baik untuk usahawan di seluruh dunia.

Tidak ada lagi halangan besar mengenai pengetahuan teknikal atau anggaran. Dengan harga sekitar $ 30 sebulan, sesiapa sahaja yang mempunyai komputer boleh membina laman web profesional dengan Shopify. Ini adalah masa yang tepat untuk menyerang sendiri dan Shopify adalah sebahagian besar dari pergerakan itu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map