7 Petua Meningkatkan Strategi E-Dagang Anda

Internet berubah cara orang membeli barang baru. Zaman kedai batu bata dan mortar nampaknya hampir seperti masa lalu. Orang ramai boleh membeli apa sahaja secara dalam talian pada masa kini, dari bahan makanan hingga rawatan perubatan. Dengan begitu banyak perniagaan muncul di seluruh internet, lebih sukar daripada sebelumnya untuk memulakan dengan laman web e-commerce anda.


Sama ada anda mengubah blog anda menjadi laman web e-dagang atau anda bermula dari awal, anda mesti dilihat. Terdapat banyak bunyi di internet. Rata-rata pengguna internet melihat begitu banyak penambahan hanya dengan menatal Facebook. Bagaimana anda mendapat perhatian dengan begitu banyak persaingan? 7 petua untuk meningkatkan strategi e-dagang anda akan menerangkan bagaimana laman web anda dapat dilihat oleh khalayak yang tepat.

Pilihan Penambahbaikan Strategi eCommerce

1. Ketahui Penonton Anda

Sekiranya anda tidak tahu dengan siapa anda bercakap, bagaimana anda akan tahu jika ada yang mendengar? Kunci pertama untuk meningkatkan strategi e-dagang anda bermaksud mengetahui khalayak anda. Tidak cukup untuk meneka kira-kira usia dan minat penonton anda. Sekiranya anda mahukan pemahaman sebenar khalayak anda, anda perlu mengenali mereka secara intim.

Gali lebih mendalam ketika memikirkan penonton ideal anda. Bayangkan pelanggan ideal anda sebagai orang tunggal dan bukannya kumpulan. Siapa dia? Di mana dia berbelanja? Apakah tabiatnya? Pecahkan pelbagai aspek kehidupan, latar belakang, dan tabiat membeli pelanggan ideal anda. Setelah memahami pelanggan ideal anda pada tahap ini, anda boleh membuat strategi yang dirancang khusus untuk mereka.

2. Uji Kebolehgunaan

Laman web e-dagang anda harus dapat bersaing dengan laman web nama besar yang lain. Apa yang membuat orang tidak memilih jenama seperti Amazon daripada jenama anda? Anda memerlukan laman web yang mudah digunakan untuk pembeli biasa. Semasa menguji kebolehgunaan, anda tidak boleh memikirkan pemilik laman web, anda harus berfikir seperti pembeli. Apa yang dicari oleh pelanggan ideal anda? Maklumat apa yang ingin mereka ketahui? Adakah semuanya kelihatan dengan betul pada saiz skrin yang berbeza? Bagaimana dengan peranti mudah alih?

Biasakan menguji kebolehgunaan secara berkala. Blog pemasaran Kissmetrik menyaksikan hampir separuh pengguna mudah alih menjangkakan laman web akan dimuat dalam masa dua saat atau kurang! Sekiranya laman web anda tidak berfungsi dengan cepat, anda akan kehilangan pengguna. Perkara yang sama berlaku untuk pautan atau halaman yang rosak. Sekiranya sesuatu tidak berfungsi dengan betul, pengguna tidak akan bertahan sehingga ia diperbaiki.

3. Pembayaran Mudah

Orang membuat keputusan membeli emosi. Mereka bertindak dengan cepat, dan mereka mungkin membeli barang sebelum logik menerimanya. Ini adalah berita baik bagi perniagaan e-dagang yang dapat mempercepat proses pembayaran. Sekiranya pelanggan tidak dapat membayar troli mereka dengan cepat, mereka mungkin akan kehilangan minat. Untuk memudahkan pengguna menghantar maklumat kad kredit dengan selamat, tawarkan pelbagai pilihan pembayaran. Untuk bantuan lebih lanjut, baca panduan ini oleh Kepastian Ahli untuk menyediakan akaun pedagang.

4. Memasukkan Ulasan

Orang mempercayai orang lain. Kaedah terbaik untuk meningkatkan laman web e-dagang anda adalah dengan senang membaca dan memberikan ulasan untuk produk dan syarikat anda. Kebanyakan orang mudah mempercayai pembelian dari Amazon hanya kerana banyak orang lain menggunakan Amazon. Kerana orang membeli barang dalam talian yang tidak dapat dilihat secara fizikal, anda perlu menolong mereka merasa selamat dalam pilihan mereka. Tidak ada yang menakutkan orang dari laman web e-dagang lebih cepat daripada kekurangan ulasan!

Anda bukan sahaja harus mempermudah pelanggan untuk membaca ulasan, tetapi anda juga harus mendorong pelanggan untuk meninggalkan ulasan setelah membeli. Anda boleh melakukan ini melalui media sosial atau melalui e-mel susulan. Sekiranya anda menerima ulasan, bersedia untuk berusaha memperbaiki keadaan negatif. E-mel negatif boleh merosakkan reputasi anda sebagai perniagaan, jadi lakukan yang terbaik untuk melakukan interaksi positif dengan pelanggan.

5. Perkhidmatan Pelanggan

Walaupun internet sepatutnya menghubungkan orang, nampaknya ada lebih banyak dinding daripada sebelumnya. Laman web e-dagang kadang-kadang dibaca sebagai robotik, dan itulah sebabnya pemilik perniagaan perlu memberi tumpuan kepada kemanusiaan mereka sendiri. Perkhidmatan pelanggan adalah cara untuk menerobos cetakan robot ini dan menunjukkan bahawa ada manusia sebenar di sebalik laman web.

Perkhidmatan pelanggan boleh membuat perbezaan antara pembelian atau kerugian. Apabila orang merasa terdengar, mereka cenderung untuk mengesyorkan perniagaan. Zendesk, salah satu platform perkhidmatan pelanggan terkemuka, mengatakan 85% orang bersedia membayar lebih untuk pengalaman perkhidmatan pelanggan yang hebat. Ini adalah alasan yang cukup untuk menjadikannya keutamaan!

6. Media Sosial

Tidak cukup hanya mempunyai laman web e-dagang anda. Sekiranya anda ingin bersaing pada masa kini, anda perlu aktif di media sosial. Media sosial memberi anda peluang lain untuk berinteraksi dengan pelanggan dan membina hubungan. Semasa menyiarkan di media sosial, cubalah menjaga nada perbualan dan bermanfaat. Elakkan berbunyi seperti jurujual. Tidak ada yang suka merasakan seseorang membaca nada untuk mereka. Tetap fokus pada pengguna, bukan pada produk.

7. Dengarkan Maklum Balas

Akhirnya, maklum balas pelanggan adalah salah satu alat yang paling berharga untuk laman web e-dagang. Masalah umum yang dihadapi oleh laman web e-dagang adalah kereta yang ditinggalkan, kadar penukaran yang rendah, dan gangguan teknikal. Anda mungkin tidak menyedari masalah sehingga anda bertanya mengenainya. Pelanggan.com berkongsi cara mudah untuk benar-benar mengukur kepuasan pelanggan anda. Galakkan pengguna memberi maklum balas sekiranya mereka gagal membeli atau bahkan setelah melakukan pembelian. Mereka benar-benar sumber maklumat terbaik anda tentang apa yang berfungsi dan yang tidak!

Kesimpulannya

Dalam beberapa tahun, laman web e-dagang mungkin akan menjadi yang baru ketika membeli-belah. Semakin banyak pemilik perniagaan mengikuti trend ini ketika sedang panas. Dengan meningkatnya laman web e-dagang pada tahun 2018 muncul lebih banyak persaingan. Nasib baik, strategi yang tepat akan membuat anda tetap berjauhan dengan orang ramai. Perkara yang paling penting untuk diingat adalah bahawa ia bukan mengenai perniagaan anda, tetapi mengenai pelanggan. Adakah anda bersedia untuk membawa perniagaan e-commerce anda ke tahap yang lebih tinggi? Mulakan dengan 7 petua di atas hari ini!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map