6 Cara untuk Meningkatkan Khalayak e-dagang anda dan Mula Menjana Wang Dalam Talian

Oleh kerana jumlah perniagaan yang menubuhkan kedai dalam talian terus meningkat, syarikat penyelidikan pasaran Forrester menganggarkannya 17% daripada semua penjualan runcit akan dihasilkan melalui eCommerce menjelang 2022. Pembeli semakin melakukan transaksi dalam talian, dan perkhidmatan seperti Shopify, Wix, dan lain-lain memungkinkan untuk mendirikan kedai dengan cepat dan mudah. Sekiranya anda belum membuat perniagaan dalam talian, kemungkinan anda memikirkannya.


Walau bagaimanapun, meletakkan inventori anda dalam talian tidak cukup untuk menjadikan perniagaan dalam talian anda berjaya. Selain menjadikan produk anda menarik, laman web anda harus menarik, selamat, dan mudah dinavigasi.

Petua untuk Meningkatkan Pemirsa eCommerce src=

Memiliki laman web berkualiti tinggi yang memberi pengunjung pengalaman membeli-belah dalam talian yang menyenangkan adalah sangat penting untuk membuat penjualan melalui eCommerce – sama seperti mewujudkan persekitaran kedai batu bata yang membuat orang ingin terus berbelanja. Lihat enam petua ini untuk menukar pelawat menjadi pembeli dan mengoptimumkan kedai dalam talian anda untuk pulangan pelaburan terbaik.

1.  Pastikan Anda Mempunyai Yayasan eCommerce yang Padu

Langkah pertama dalam mendirikan kedai dalam talian adalah melabur dalam platform eCommerce yang akan memudahkan pelanggan mencari dan membeli produk anda. Shopify adalah salah satu nama yang paling dikenali dalam industri ini, tetapi terdapat banyak platform eCommerce lain yang menawarkan perkhidmatan yang setanding. Pertimbangkan kualiti ini ketika menyiasat perisian apa yang ingin anda percayai dengan perniagaan dalam talian anda:

 • Web Hosting yang boleh dipercayai: Bergantung pada platform mana yang anda pilih, kedai eCommerce terdapat dalam pakej yang dihoskan sepenuhnya dan dihoskan sendiri. Dihoskan sepenuhnya bermaksud syarikat akan mengurus semua aspek teknikal laman web anda untuk anda tetapi biasanya lebih mahal; rancangan yang dihoskan sendiri memberi anda kawalan sepenuhnya tetapi memerlukan lebih banyak kesabaran dan kesediaan untuk belajar bagaimana menguruskan akaun hosting.
 • Reka bentuk yang disesuaikan: Terdapat lebih daripada satu cara untuk menunjukkan inventori anda di kedai dalam talian anda. Anda mungkin membayangkan reka bentuk yang ringkas dan elegan dengan gambar besar dan teks minimum, atau mungkin anda mahu ia kelihatan lebih seperti katalog cetak. Lihat pilihan reka bentuk di platform, termasuk tema percuma dan berbayar, untuk melihat apakah ia dapat memenuhi pandangan anda.
 • Keselamatan: Sebagai peniaga dalam talian, adalah tanggungjawab anda untuk mematuhi Piawaian Keselamatan Data PCI untuk memastikan keselamatan data pelanggan dan transaksi. Keselamatan terkemuka adalah suatu keharusan. Cari platform yang menawarkan sijil SSL – yang membolehkan penyemak imbas memproses transaksi dengan selamat – serta langkah keselamatan tambahan seperti pemantauan pelayan, imbasan perisian hasad, dan perlindungan penipuan.
 • Sokongan dan Dokumentasi: Terutama jika anda baru menggunakan eCommerce, soalan mengenai bagaimana melakukan perkara tertentu di platform dengan pasti muncul. Anda ingin memastikan bahawa terdapat dokumentasi yang jelas dan menyeluruh, serta sokongan pelanggan yang dapat memandu anda melalui aspek pengurusan kedai dalam talian yang lebih mencabar.
 • Bilik untuk Pertumbuhan: Kedai dalam talian mungkin bermula dari kecil, tetapi seperti perniagaan lain, harapannya adalah ia akan berkembang dari masa ke masa. Penting untuk memilih platform yang memberi anda pilihan untuk meningkatkan atau menurunkan sesuai keperluan dan menambahkan fitur dan kandungan baru tanpa batasan.

Sama ada anda memilih untuk memulakan dari awal dengan hosting web dan platform eCommerce dalam talian atau memilih sistem yang dihoskan sepenuhnya, banyak atribut kedai yang berjaya tetap sama. Pastikan anda membuat kajian untuk mengetahui jalan mana yang paling sesuai untuk kedai dan anggaran anda.

2.  Pilih Host Web Kuat yang Menekankan Kelajuan dan Kebolehpercayaan

Host web yang anda pilih dapat menentukan banyak perkara mengenai laman web anda yang mempengaruhi pengalaman pelanggan anda, dari waktu memuat halaman anda hingga keselamatan transaksi. Tidak semua rancangan hosting web dibuat untuk menyokong perniagaan kecil atau eCommerce, jadi cari kualiti ini ketika membeli hos:

 • Kelajuan: Laman web yang lebih pantas memperoleh dan mengekalkan lebih banyak pelanggan – semudah itu. Host web yang pantas secara pantas adalah yang terbaik untuk perniagaan dan penempatan dalam hasil mesin pencari. Lihat rancangan yang disertakan dengan pemacu keadaan pepejal, yang sering mempunyai kelajuan hingga 20 kali lebih cepat daripada pemacu cakera keras tradisional.
 • Kebolehpercayaan: Untuk laman web eCommerce, semakin sedikit masa laman web dimatikan kerana kesalahan pelayan, semakin baik. Cari hos web yang dapat menjamin waktu operasi 99.9% atau lebih ke atas untuk memastikan bahawa pelanggan selalu dapat mengakses laman web anda dan membuat pembelian.
 • Sokongan: Sebaik-baiknya, tuan rumah web untuk perniagaan kecil akan menawarkan sokongan 24/7 melalui pelbagai saluran untuk membantu anda melalui pelbagai cabaran. Bila ada masalah, pastikan anda boleh bergantung pada host anda untuk segera menjawab panggilan telefon, chat, atau e-mel anda – tidak kira waktunya.
 • Penyimpanan: Walaupun untuk perniagaan kecil atau sederhana, mengehadkan jumlah simpanan (semua barang yang terdapat di laman web anda, dari fail teks hingga video) dapat menahan perniagaan anda. Peranti storan yang ketara dan pantas akan memberi anda keupayaan untuk mengembangkan perniagaan anda tanpa perlu mengatasi had prestasi.
 • Kemampuan: Semasa memulakan perniagaan baru, meminimumkan kos anda sangat penting untuk membina pendapatan dan pendapatan yang boleh dipercayai. Pengusaha harus berhati-hati, bagaimanapun, untuk melewatkan pilihan murah-murah untuk pakej hosting yang menawarkan lebih banyak keuntungan – jangan mengorbankan ciri, prestasi, atau keselamatan atas nama menjimatkan beberapa dolar sebulan.

Web hosting dan pembangun laman web eCommerce terbaik menggabungkan yang terbaik dari kedua-dua dunia dengan memberikan hosting berprestasi tinggi kepada pengguna dengan templat yang mesra pengguna dan antara muka seret-dan-lepas yang menjadikan pembinaan laman web tidak menyakitkan.

3.  Cari Reka Bentuk Mesra Pengguna yang Memaksimumkan Penukaran

Pengunjung perniagaan dalam talian mengharapkan segala-galanya jelas dan mudah, dari mana mencari produk hingga menghubungi kedai. Butang berlabel jelas, tajuk utama yang menonjol, dan navigasi intuitif semuanya menyumbang kepada pengalaman membeli-belah yang lancar. Banyak laman web eCommerce masih kehilangan tanda ini, tetapi laman web anda tidak semestinya menjadi salah satu daripadanya.

Terdapat banyak, banyak kedai dalam talian dan anda boleh menjangkakan bahawa orang yang mengunjungi laman web anda telah mengunjungi beberapa kedai lain. Ini bermakna mereka sudah mempunyai idea tentang pengalaman membeli-belah dalam talian yang baik. Pakar dalam reka bentuk pengalaman pengguna telah mengenal pasti ciri-ciri ini sebagai yang paling penting bagi pengguna:

 • Butang Ajakan Bertindak: Sama ada anda mahu pelanggan membeli produk atau mendaftar ke buletin anda, pautan atau butang harus kelihatan dengan jelas, biasanya di bahagian atas halaman. Gunakan warna yang menonjol untuk menarik perhatian mereka. Setelah diklik, proses pembayaran atau borang pendaftaran yang dihasilkan tidak boleh membanjiri pengguna; sebaliknya, berikan atau minta maklumat asas.
 • Bar Carian: Pengguna tidak perlu mencari-cari bar carian. Fungsi yang sangat penting harus dilihat dan dapat dengan cepat mengarahkan pembeli ke produk atau halaman yang mereka cari dengan tepat. Sebaik-baiknya, cari penyelesaian yang melengkapkan pertanyaan pengguna secara automatik untuk memperkemaskan pengalaman mereka.
 • Menu dan Navigasi: Jadikan navigasi anda mudah difahami dengan tajuk yang jelas. Anda ingin mengimbangkan kesederhanaan dengan keberkesanan supaya anda tidak membebankan pelanggan atau membiarkan mereka hilang. Buat kategori dan subkategori yang masuk akal bagi pelanggan, walaupun berbeza dengan cara anda mengatur produk anda secara dalaman. Sertakan serbuk roti supaya pengguna dapat mengingat jalan yang mereka ikuti.

Fokus pada pengalaman dan fungsi pengguna dan bukannya tersekat-sekat melalui pelbagai templat kedai dalam talian. Sudah tentu, anda perlu mempertimbangkan skema warna kerana ia berkaitan dengan penjenamaan dan reaksi anda, pelbagai warna akhirnya muncul secara tidak sedar, tetapi kami mengesyorkan menjaga mur dan baut terlebih dahulu.

4.  Tuliskan Kandungan yang jelas dan menarik

Kedai eCommerce harus lebih daripada sekadar ruang untuk menjajakan produk anda: ia adalah ruang dalam talian untuk mengadakan perbincangan berterusan dengan pelanggan anda mengenai jenama anda. Kandungan di laman web anda – sama ada blog atau keterangan produk atau ulasan pelanggan – memainkan peranan besar dalam apa yang difikirkan oleh pembeli mengenai perniagaan anda. Buat usaha bersepadu untuk memahami siapa pelanggan anda dan apa yang mendorong mereka membeli sehingga anda dapat menyesuaikan kandungan anda dengan minat mereka.

Pemasaran kandungan adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk melibatkan pelanggan dan menarik mereka ke perniagaan anda. Walaupun penting untuk terus mengemas kini blog dan media sosial anda, peraturan kualiti berbanding kuantiti berlaku di sini. Jangan hanya menghantar beratus-ratus perkataan untuk mengisi ruang – pastikan nasihat, berita, atau hiburan anda bernilai bagi pelanggan dan menyokong kedua-dua tujuan mereka dan garis panduan anda. Blog adalah kaedah terbaik untuk mempromosikan perniagaan anda dan mendapatkan maklum balas pelanggan (ditambah, ini membantu dalam kedudukan mesin carian – lebih banyak lagi kemudian).

Semasa memilih platform eCommerce, pastikan ia mempunyai sistem pengurusan kandungan yang boleh dipercayai yang membolehkan anda mengemas kini dan menambahkan kandungan dengan mudah. Memiliki alat untuk menyusun teks, gambar, dan bahkan video akan memberi Anda kemampuan untuk membuat orang tertarik dengan apa yang Anda tawarkan.

5.  Tarik Lebih Banyak Pembeli Dengan Penyelidikan Kata Kunci yang Mantap

Keupayaan kedai dalam talian anda dapat dijumpai di web sangat bergantung pada bagaimana kelihatannya dalam hasil carian. Hampir 40% trafik eCommerce berasal dari enjin carian, menjadikan Google, Bing, Yahoo, dan sejenisnya sangat penting bagi kejayaan perniagaan anda.

Seni pengoptimuman mesin pencari, atau SEO, menggabungkan taktik untuk membuat kandungan yang memenuhi cara orang mencari produk, perkhidmatan, dan perniagaan anda dalam talian. Seorang komponen penting SEO adalah penyelidikan kata kunci, yang melibatkan mencari kata dan frasa terbaik untuk menerangkan produk dan perniagaan anda. Secara kebetulan, kata kunci tersebut sesuai dengan apa yang kemungkinan besar orang gunakan carian Google untuk mencari anda. Kata-kata dan frasa ini dapat digunakan di mana-mana kandungan di laman web anda, dari keterangan produk anda hingga catatan blog anda.

Penggunaan kata kunci SEO yang baik melibatkan membuat senarai awal kata dan frasa untuk mendorong usaha anda. Alat dalam talian percuma, seperti Analitis Google dan MozBar, dapat membantu mengesan kemajuan anda. Jangan takut untuk menjadi spesifik dalam penyelidikan anda – kata kunci ekor panjang, yang mengandungi sekurang-kurangnya tiga perkataan, merupakan sebahagian besar carian dan cenderung menukar.

6.  Terokai Aliran Hasil Pelengkap

Walaupun cara utama yang anda harapkan untuk menjana wang adalah melalui penjualan produk anda, jangan tolak cara lain untuk mendapatkan wang tunai di laman web anda. Anda boleh menjana pendapatan lain untuk memulakan perniagaan dalam talian anda pada mulanya dan menambah pendapatan anda setelah anda memperolehnya dari awal.

Seterusnya, untuk eCommerce, pengiklanan adalah salah satu cara yang paling biasa untuk menjana wang dalam talian. Meletakkan iklan untuk produk berkaitan di laman web anda akan menghasilkan sejumlah wang tambahan dan dapat membantu pelanggan anda mencari produk yang mereka sukai. Dengan cara yang sama, pertimbangkan untuk menggunakan blog dan kehebatan pemasaran kandungan anda untuk menerima catatan tetamu yang ditaja – atau mengembangkan rangkaian anda dengan menyumbang artikel ke kedai lain.

Selain penjualan langsung, dua strategi terbaik untuk meningkatkan pendapatan dari kedai anda adalah dengan meletakkan kandungan tambah nilai atau perkhidmatan langganan di laman web anda yang memberi pelanggan maklumat tambahan yang berkaitan dengan gaya hidup atau budaya di sekitar produk anda.

Pertimbangkan untuk menawarkan kandungan premium dengan harga yang berpatutan di samping kandungan percuma di blog anda, sama ada melalui muat turun digital atau pendaftaran. Model lain yang patut dijelajahi adalah dengan menawarkan perkhidmatan langganan yang menyampaikan produk anda kepada pelanggan secara berkala – sama ada item tertentu yang mereka pilih atau pilihan item yang dikurasi untuk mereka.

Menjana wang dalam talian tidak pernah semudah ini dengan semua alat yang ada sekarang. Ia memerlukan dedikasi dan ketekunan, dengan usaha berterusan untuk menarik lalu lintas ke laman web anda dan mendapatkan pengikut. Namun, dengan menerapkan enam strategi yang diperincikan di atas, anda dapat mengatur kejayaan anda.

>

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me