39 Perkara yang Perlu Diketahui Sebelum Memulakan Kedai Dalam Talian eCommerce

Kedai dalam talian adalah kaedah mudah untuk menjana wang. Platform eCommerce terkemuka dapat membantu anda menubuhkan kedai dalam talian dalam beberapa jam. Anda tidak perlu menjadi genius pengkodan.


Teknologi menjadikan beberapa bahagian tidak rumit, tetapi masih tidak mudah. Sekiranya anda tidak mempunyai rancangan yang kukuh, anda boleh gagal. Buat rancangan itu sebelum anda melangkah lebih jauh. Tanyakan kepada diri anda 39 soalan mengenai memulakan perniagaan eCommerce.

Contents

1. Bagaimana saya membina rancangan perniagaan eCommerce?

Terdapat enam elemen:

Ringkasan eksekutif – Anda akan menulis bahagian ini terakhir. Ia merangkum tujuh elemen lain. Walaupun begitu, ini adalah permulaan proses perancangan anda.

Penerangan Syarikat – Ini adalah gambaran keseluruhan tahap tinggi syarikat anda. Produk dan perkhidmatan apa yang akan anda tawarkan? Siapa pelanggan anda? Apakah kelebihan persaingan kedai dalam talian anda? Jawapan memerlukan penyelaman mendalam untuk perincian. Kemudian, jumlahkan dalam satu atau dua perenggan. Anda akan mempunyai tangga lif.

Analisis pasaran – Apa yang anda tahu mengenai industri dan pasaran sasaran anda? Ini bukan perasaan usus. Sumber percuma di Internet membuang sebarang alasan anda tidak mempunyai fakta dan angka.

Produk dan servis –Apa yang akan ditawarkan oleh kedai dalam talian anda? Pendekatan ini dari perspektif pelanggan. Untuk melakukan ini, anda perlu mengetahui dan menjelaskan mengapa anda akan menawarkan produk dan perkhidmatan ini.

Pemasaran dan Jualan –Apa pendekatan anda untuk menjangkau pelanggan? Hanya kerana anda membina kedai dalam talian, itu tidak bermaksud mereka akan datang. Atau juga membeli barang. Terokai aspek “mengapa” dengan strategi anda. Tentukan bagaimana anda akan mencapai pasaran sasaran anda.

Unjuran Kewangan –Anda tidak boleh mengharapkan hasil penjualan dalam talian. Anda mesti mewujudkannya. Sekiranya anda berjaya, adakah anda akan mendapat keuntungan? Fakta dan angka operasi adalah asas yang membantu anda membuat ramalan. Berapa banyak yang perlu anda jual untuk menampung operasi? Tetapkan matlamat dan bukannya hanya melihat apa yang berlaku.

2. Bagaimana saya memilih niche untuk kedai dalam talian saya?

Jawab soalan itu dengan bertanya pada diri sendiri. Apa minat anda?

Fesyen mempunyai jangka hayat yang pendek. Anda akan mempunyai banyak persaingan jika anda membuat kedai dalam talian hanya untuk menjual yang paling panas hari ini. Anda juga akan menyertainya sekiranya produk tersebut tidak lagi panas.

Pilih produk atau perkhidmatan yang anda gemari untuk menjual. Anda menyukai produk kerana anda tahu segala-galanya. Orang mahu membeli barang dari pakar. Adakah mereka mencarinya dalam talian? Cari tahu dengan meneliti kata kunci menggunakan Alat Kata Kunci percuma Google.

Anda boleh meminati sesuatu dan masih tidak menjana wang menjualnya. Pilih segmen pasaran dengan ruang untuk pertumbuhan. Pasaran mesti cukup besar sehingga anda dapat memanfaatkan dan memiliki bahagian tertentu. Itulah maksud ceruk.

Produk dan perkhidmatan khusus sukar dicari secara umum. Kekurangan mencipta nilai. Lebih baik jika produk atau perkhidmatan mempunyai margin yang tinggi. Anda boleh menjual lebih sedikit dan masih mendapat keuntungan.

3. Bagaimana saya menilai permintaan pasaran untuk produk saya?

Sekarang setelah anda menentukan niche anda, inilah masanya untuk menyelami lebih mendalam. Anda perlu mengetahui potensi pasaran.

Tentukan potensi. Gunakan kaedah nisbah rantai. Mulakan dengan kumpulan besar dan perhatikan ciri-ciri yang sesuai dengan produk anda. Adakah pasaran itu berkembang? Adakah mereka memerlukan pendidikan untuk menerima produk anda? Melebih-lebihkan potensi pasaran anda adalah mudah. Anda mungkin menentukan bahawa berjuta-juta orang mahukan produk anda. Tetapi mungkin ada ribuan perniagaan dalam talian yang bersaing dengan anda. Faktorkan persaingan anda dengan potensi.

Siapa pesaing anda, dan di mana mereka? Sekiranya anda tidak tahu siapa pertandingan ini, anda perlu mengetahui. Bagaimana mereka menjangkau pelanggan? Kaji pengikut media sosial mereka. Ini akan memberi anda gambaran mengenai cara meletakkan produk anda agar lebih menonjol dari pesaing anda.

Gunakan Google. Gunakan Google Alat Perancang Kata Kunci untuk menentukan permintaan produk. Masukkan kata kunci yang menerangkan produk atau perkhidmatan anda. Google akan memberitahu anda berapa orang yang mencari kata kunci tersebut. Alat ini juga menunjukkan persaingan kata kunci ini. Anda dapat mengetahui berapa banyak perniagaan lain yang menggunakan kata kunci untuk menarik pelanggan.

Bagaimana jika Google memberitahu anda tidak ada yang mencari kata kunci anda? Ini adalah petanda kuat bahawa anda harus mempertimbangkan semula untuk menjual produk atau perkhidmatan tersebut.

4. Bagaimana saya membuat cadangan penjualan yang unik?

Ini membantu anda menonjol daripada pesaing. Ini membolehkan anda menumpukan tenaga pada usaha yang hanya memenuhi keperluan pelanggan ideal anda. Anda harus memberitahu mereka bahawa anda tahu bagaimana melakukan ini. Ini adalah cadangan penjualan unik anda.

Merayu kepada pelanggan yang ideal. Terdapat risiko untuk berusaha menjadi segalanya bagi semua orang. Kenali prospek yang sempurna dengan bertanya kepada diri sendiri soalan-soalan berikut:

 • Apa yang dikehendaki oleh pelanggan sempurna anda?
 • Bagaimana produk atau perkhidmatan anda dapat menyelesaikan masalah mereka?
 • Faktor apa yang mendorong keputusan membeli mereka?
 • Mengapa mereka mesti memilih anda dan bukannya orang lain?

Sebaik sahaja anda mengetahui perkara ini, anda boleh membuat cadangannya. Ia mesti menjelaskan bagaimana anda akan menyelesaikan masalah mereka. Orang membeli produk untuk menyelesaikan masalah mereka. Adakah cadangan penjualan unik anda memberi mereka penyelesaian?

5. Bagaimana saya mendapatkan produk untuk kedai dalam talian saya?

Kecuali anda membuat produk itu sendiri; anda memerlukan pembekal. Di mana anda menjumpainya?

Teliti organisasi perdagangan dan industri yang berkaitan dengan produk anda. Organisasi ini mempunyai misi untuk menandingi pembeli dan penjual. Lihat sumber ini untuk mendapatkan bantuan dalam mencari saluran yang betul:

6. Bagaimana saya mengenal pasti pasaran sasaran saya?

Sasaran anda memasarkan koleksi pelanggan ideal anda. Anda perlu memahami tingkah laku mereka. Apa alasan mereka menginginkan produk atau perkhidmatan anda? Ketahui sebabnya dengan mengemukakan soalan berikut:

Siapa yang akan menggunakan produk saya? Ini adalah maklumat demografi.

Bilakah pelanggan akan membeli produk saya? Hanya sedikit orang yang menginginkan pokok Krismas pada bulan Julai. Adakah produk anda mempunyai peluang peluang bermusim? Malah produk yang tidak mempunyai masa beli yang tinggi. Anda perlu tahu bila ini.

Mengapa pelanggan memerlukannya? Kembangkan pemahaman yang mendalam mengenai masalah yang diselesaikan oleh produk atau perkhidmatan anda.

7. Bagaimana saya mencari pembekal yang boleh dipercayai untuk kedai dalam talian saya?

Bagaimana saya mencari pembekal yang boleh dipercayai untuk kedai dalam talian saya?

Itu bergantung pada apa yang anda cari. Adakah anda memerlukan jenama dan produk sedia ada yang akan dihantar sendiri? Atau, adakah anda mencari dropper shipper? Mereka membekalkan produk dan memenuhi pesanan jenama dan produk yang ada.

Setelah anda menentukan jenis pembekal anda, anda perlu menentukan lokasi mereka. Pembekal luar negara cenderung menawarkan harga yang lebih rendah. Kos tidak boleh menjadi satu-satunya faktor penentu anda. Pertimbangkan juga perkara ini:

Sumber Luar Negara

Kelebihan

 • Kos pembuatan yang rendah
 • Pilihan tinggi

Kekurangan

 • Kualiti yang dirasakan lebih rendah daripada pelanggan
 • Potensi untuk halangan bahasa dan komunikasi
 • Masa penghantaran lebih lama
 • Kurang jaminan pembayaran dan jalan keluar

Sumber Domestik

Kelebihan

 • Piawaian kualiti pembuatan yang lebih tinggi
 • Komunikasi lebih mudah tanpa laras bahasa
 • Lebih mudah untuk mengesahkan kebolehpercayaan
 • Masa penghantaran lebih cepat
 • Keselamatan dan kaedah pembayaran yang lebih besar

Kekurangan

 • Kos pembuatan lebih tinggi
 • Kurang pilihan

Banyak pemilik kedai dalam talian mencari cadangan untuk rangkaian mereka. Jangan memandang rendah kekuatan rakan dan keluarga. Mereka mungkin sudah mengetahui sumber yang boleh dipercayai.

8. Bagaimana saya meneliti persaingan saya?

Sekiranya anda ingin mengetahui apa yang sedang dilakukan oleh pertandingan anda, pergi ke kedai dalam talian mereka dan cari tahu. Apa yang tidak dapat anda lakukan sendiri adalah mengetahui di mana mereka memasarkan kepada pelanggan. Teknologi menawarkan alat yang hebat untuk mengetahuinya. Berikut adalah beberapa yang paling popular:

AdGooroo

AdGooroo

Pantau iklan sehingga 10 pesaing. Lihat di mana iklan mereka diletakkan. Perkhidmatan berbayar ini memberikan kepintaran kompetitif yang mendalam. Ia bahkan dapat menganggarkan anggaran pemasaran persaingan.

Moat

Moat

Tahap pertama perkhidmatan mereka adalah percuma. Anda boleh menggunakan alat carian iklan untuk menampilkan iklan terbaru oleh pesaing anda. Anda melihat ukuran dan tempat iklan dilihat baru-baru ini.

Pesaing Kata Kunci

kunci

Periksa kata kunci, halaman pendaratan dan iklan organik dan berbayar pesaing anda. Anda akan melihat kedudukan kedudukan kata kunci untuk seribu kata kunci tertentu. Perkhidmatan ini percuma selama 30 hari pertama.

Bukan teknologi tinggi seperti tiga cadangan ini, tetapi pertimbangkan untuk meminta rakan dan keluarga untuk membantu anda dalam penyelidikan yang kompetitif. Minta mereka meneruskan e-mel pemasaran yang mereka terima. Mereka mendapat banyak!

9. Bagaimana saya membina laman web eCommerce?

Anda telah membuat barisan produk dan menentukan pasaran sasaran. Anda tahu siapa pesaing anda dan di mana mereka mencari pelanggan. Kini tiba masanya untuk membuat kedai dalam talian anda.

Sekiranya anda tidak pasti di mana atau bagaimana untuk memulakan, anda adalah calon yang baik untuk platform eCommerce. Anda boleh membina kedai dalam talian dengan kedai walaupun anda tidak mempunyai kemahiran teknikal sama sekali.

Tetapi yang mana satu? Sebilangan besar membanggakan betapa senangnya membuat kedai dalam talian dengan perisian mereka. Terdapat dua cara utama untuk membina laman web eCommerce.

 • Perisian eCommerce yang dihoskan (lebih mesra pengguna)
 • Perisian eCommerce sumber terbuka yang dihoskan sendiri (lebih maju)

Pertimbangkan penyelesaian eCommerce yang dihoskan jika anda ingin fokus menjual produk anda. Ia menghilangkan aspek teknikal membina dan menjalankan kedai dalam talian. Ini adalah penyelesaian turnkey yang sedia untuk anda gunakan. Pemproses produk dan pengurusan produk bersepadu adalah sebahagian daripada pakej. Anda boleh membina kedai dalam talian anda dengan teknologi drag and drop yang mudah. Tidak ada kemahiran pengekodan yang diperlukan. Faedahnya banyak, tetapi anda mungkin tidak fleksibel.

Perisian sumber terbuka yang dihoskan sendiri masuk akal jika anda seorang pembangun web yang mahir. Kos penyediaan adalah besar. Anda juga akan menjalani penyelenggaraan pembangunan yang berterusan.

10. Bagaimana saya memilih platform eCommerce yang betul?

Pilihan anda memerlukan pertimbangan yang teliti. Jangan membuat pilihan sehingga anda yakin anda akan kekal dengan penyelesaian itu. Mengubah fikiran anda adalah mahal dan memakan masa.

Keupayaan teknikal adalah faktor utama dalam pilihan ini. Sekiranya anda meragui kemahiran anda, pilih platform yang menawarkan alat dan sokongan yang anda perlukan untuk berjaya. Perkara ini sama pentingnya untuk pelanggan anda dan juga untuk anda. Mereka mengharapkan pengalaman yang optimum.

11. Bagaimana saya memilih pintu masuk pembayaran?

Gerbang pembayaran adalah daftar tunai dalam talian anda. Kedai dalam talian anda tidak dapat menerima wang tunai. Anda mesti menerima kad kredit atau jenis transaksi kewangan dalam talian yang lain. Berikut adalah beberapa pertimbangan:

Kos. Anda akan membayar pintu masuk pembayaran. Terdapat kos permulaan awal untuk menampung penyediaan akaun pedagang. Terdapat juga kos untuk mengkonfigurasi pintu masuk di laman web anda. Kos lain berterusan. Penjual gerbang pembayaran mungkin mengenakan bayaran untuk anda setiap transaksi, atau sebagai biaya bulanan tetap. Anda akan menjana wang untuk menjana wang.

Keserasian dengan cara pelanggan anda mahu membayar anda. Tidak semua orang menggunakan kad kredit. Ramai orang menggunakan kad debit atau bahkan PayPal. Urus niaga ini ditangani dengan cara yang berbeza daripada kad kredit. Pastikan pintu masuk pembayaran anda berfungsi untuk pelanggan sama seperti yang dilakukan untuk anda.

Keselamatan. Pencurian maklumat pembayaran dalam talian semakin meningkat. Keselamatan satu kawasan di mana mustahil untuk terlalu berhati-hati. Minta vendor untuk menjelaskan bagaimana penyelesaian gerbang pembayaran mereka mendekati keselamatan dan penyulitan data.

Sokongan pengguna. Dalam kes ini, anda adalah pelanggan. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan pintu pembayaran anda, anda tidak dapat menjual apa-apa. Tuntutan sokongan 24/7 tidak bermaksud seseorang akan menjawab telefon jika anda menelefon. Ini mungkin bermaksud tidak lebih daripada respons e-mel. Anda mesti mengetahui perkara ini lebih awal.

12. Bagaimana saya memilih nama domain yang menguntungkan?

Fikirkan nama jenama yang paling popular di dunia. Mereka pendek, relevan dengan apa yang mereka jual, senang diingat, dan senang disebut. Ikuti latihan penjenamaan itu untuk nama domain anda.

Dos nama domain

Gunakan nama perniagaan atau produk anda. Tidak selalu mungkin. Periksa untuk mengetahui sama ada anda boleh mendaftarkan nama domain yang sesuai dengan nama kedai dalam talian anda. Lakukan ini sebelum anda melakukan latihan penjenamaan.

Bina nama domain dari kata kunci jika carian menjadi keutamaan anda. paintbrushes.com tidak tersedia untuk kedai berus cat anda. Sebilangan besar nama domain generik hilang. Pelanggan hari ini menggunakan istilah yang lebih khusus dalam carian. Fikirkan mengenai pasaran khusus dan sasaran anda. Mungkin lebih masuk akal untuk domain kedai dalam talian anda menjadi lefthandedpaintbrushes.com. Pilih nama domain yang menentukan apa yang anda jual.

Kekal dengan domain peringkat teratas. Sekiranya anda boleh mendapatkan .com, lakukanlah. Orang akan mengingatinya. Sekiranya mereka mengetahui nama perniagaan anda tetapi bukan URLnya, .com adalah yang akan mereka cuba terlebih dahulu.

Nama domain tidak

Ejaan yang tidak biasa. Anda mahukan nama domain yang mudah diingat dan disampaikan. Sekiranya salah ejaan yang salah, orang akan salah. Anda akan kehilangan jualan. Atau mereka boleh sampai di laman pesaing anda.

Nama panjang. Adakah sukar untuk mengingati dan senang menaip salah? Ini mungkin nama yang menyeronokkan, tetapi tidak akan memberi anda pelanggan. Panjang bahagian atas domain adalah 63 aksara. Cuba simpan di bawah umur 25 tahun.

Kata hubung. Anda boleh mendapatkan nama domain yang anda mahukan, selagi anda memasukkan tanda hubung. Hantarkannya. Kata kunci menjadikan kata kunci menonjol, tetapi mudah dilupakan. Adakah anda mahukan tanda hubung di antara anda dan pelanggan anda?

Jalankan pilihan nama domain anda oleh orang yang anda kenali. Lihat apa yang mereka fikirkan. Beritahu mereka apa itu. Lihat apakah mereka boleh mengejanya. Itu akan memberi tahu anda jika anda berada di landasan yang betul.

13. Bagaimana saya memilih penyedia hosting?

Penyedia hosting eCommerce yang salah boleh merosakkan kedai anda. Berikut adalah beberapa ciri untuk digunakan dalam proses penilaian anda.

Jangan berhenti di infrastruktur. Penyedia hosting eCommerce terbaik juga menawarkan alat dan sokongan khusus. Adakah mereka fokus pada pertumbuhan mereka, atau pertumbuhan anda? Cari syarikat yang bersedia menjadi rakan kongsi, bukan hanya penyedia anda.

Perkhidmatan Terurus. Pemasaran dan pengembangan produk meningkatkan penjualan dalam talian. Bolehkah penyedia hosting eCommerce anda membantu anda dalam hal ini?

Sokongan. Melangkau di sini adalah berbahaya. Melaburlah untuk mendapatkan pertolongan yang dijamin sebaik sahaja timbul masalah.

14. Bagaimana saya menguruskan penyelenggaraan dan kemas kini laman web?

Kaedah terbaik untuk menguruskannya adalah dengan tidak melakukannya sendiri. Platform eCommerce yang dihoskan menguruskan ini untuk anda. Penyelenggaraan dan kemas kini berlaku di latar belakang. Mereka tidak dapat dilihat oleh anda dan pelanggan anda. Tidak ada yang menghalang penjualan produk dan perkhidmatan anda. Platform yang dihoskan juga menawarkan:

 • Sandaran harian automatik laman web anda
 • Laman pementasan atau kawasan pembangunan untuk ujian
 • Sokongan
 • akses sFTP

Terdapat beberapa perkara yang mungkin anda buat sendiri. Sekiranya anda tidak dapat kehilangan data anda, maka anda tidak mampu memasukkan semua telur anda ke dalam satu bakul. Pertimbangkan cadangan sekunder. Apa sakitnya? Ini adalah perniagaan anda.

15. Bagaimana saya menubuhkan kedai dalam talian saya untuk menerima pembayaran kad kredit?

Kedai dalam talian anda memerlukan akaun pedagang atau akaun gerbang pembayaran. Akaun pedagang Internet membolehkan anda memproses kad kredit. Bank mengeluarkan akaun ini. Mereka melihat akaun pedagang anda sebagai kredit yang diberikan kepada anda. Anda melamar seperti anda memohon pinjaman.

Mulakan dengan bank anda semasa anda mencari akaun pedagang. Ini adalah kelebihan besar jika anda mempunyai hubungan jangka panjang dengan bank anda. Sekiranya mereka menolak anda, cubalah bank tempatan yang lain. Tawaran untuk memindahkan semua akaun anda ke sana. Selalunya ini adalah jalan masuk ke akaun pedagang.

Itu adalah langkah pertama. Anda juga memerlukan akaun gerbang pembayaran. Gerbang adalah pengendali yang menghubungkan kad kredit pembeli ke akaun pedagang anda. Ia mengurus permintaan pengesahan dan pemindahan.

Sebagai peniaga kecil, anda harus mempertimbangkan untuk menggabungkan dua syarat ini. Penjual boleh menyediakan akaun pedagang untuk anda dan menyediakan gerbang pembayaran sebagai pakej.

16. Bagaimana cara melindungi maklumat pelanggan?

Cara terbaik untuk menjauhkan penggodam dari data pelanggan adalah dengan tidak mempunyai data untuk dicuri. Biarkan penyedia pihak ketiga mengendalikan maklumat kad kredit. Mereka mempunyai kekuatan keselamatan dan teknologi untuk menangani data pelanggan dengan cara yang selamat.

Gunakan enkripsi SSL pada halaman yang mempunyai maklumat pelanggan. Ini termasuk halaman pendaftaran, halaman pembayaran, dan halaman masuk pelanggan. Penyulitan SSL akan menghalang penggodam daripada mencuri data yang disimpan di laman web anda. Lapisan keselamatan tambahan meningkatkan kepercayaan pembeli anda. Mereka belajar mengaitkan “https” dengan keselamatan yang tinggi.

Lengkapkan laman web anda dengan perlindungan tambahan. Firewall aplikasi web dan penyelesaian keselamatan atas permintaan lain memberikan keyakinan. Rangkaian penghantaran kandungan membantu menyekat ancaman. Ini akan mempercepat masa muat turun laman web anda untuk pembeli.

Encrypt. Sentiasa menyulitkan kata laluan pelanggan dan maklumat sensitif lain. Anggaplah semua maklumat yang dikongsi pelanggan anda dengan anda sebagai sensitif.

Didik pelanggan anda. Bantu mereka untuk mengambil peranan aktif dalam menjaga keselamatan maklumat peribadi. Beritahu mereka maklumat apa yang anda kumpulkan, dan bagaimana. Minta mereka melaporkan tingkah laku mencurigakan di laman web anda.

17. Bagaimana saya memungut cukai jualan?

Lebih penting untuk menentukan kapan dan mengapa pertama. Cara anda melakukannya selalunya merupakan fungsi platform eCommerce yang anda gunakan.

Tentukan di mana anda mempunyai perhubungan. Hampir semua negeri mewajibkan peniaga dalam talian untuk memungut cukai jualan dari pembeli. Anda hanya perlu memungut cukai jualan di negeri-negeri ini jika anda mempunyai apa yang disebut “hubungan cukai penjualan”. Anda mesti mempunyai kehadiran perniagaan yang ketara di negeri itu. Ia merangkumi perkara seperti:

 • Mempunyai pejabat
 • Mempunyai pekerja
 • Mempunyai gudang
 • Mempunyai sekutu
 • Menyimpan inventori
 • Dropshipping dari pembekal pihak ketiga

Gunakan panduan interaktif ini untuk menentukan di mana anda mempunyai perhubungan cukai jualan. Kedai dalam talian anda akan mengumpulkan cukai jualan berdasarkan maklumat ini. Anda mesti mendaftar dengan negeri di mana anda akan memungut cukai.

Penjual platform eCommerce anda adalah rakan anda dalam tanggungjawab ini. Gunakan sumber mereka untuk mendidik diri anda mengenai asas cukai jualan. Minta sokongan mereka untuk mengesahkan bahawa anda mempunyai prosedur kutipan cukai yang betul dan patuh dari awal.

18. Bagaimana saya mengatur pemenuhan pesanan eCommerce?

Setelah pelanggan membeli sesuatu dari kedai dalam talian anda, anda mesti membawanya kepada mereka. Anda mungkin tidak memerlukan gudang untuk menyimpan produk anda, tetapi anda harus memenuhi keperluan seolah-olah anda memerlukannya. Ini menyediakan anda untuk masa ketika anda mungkin memerlukannya. Atau, bila anda perlu bekerjasama dengan syarikat pemenuhan.

Lakukan perkara ini sekarang, sehingga anda dapat membuat skala kemudian:

Susun Produk. Labelkan semua produk anda dengan SKU, kod bar, atau UPC. Lebih baik jika mereka sampai dari kilang anda.

Pastikan pengenalan produk mudah. Jadikan maklumat SKU pendek dan unik. Mungkin masuk akal untuk anda hari ini, tetapi bagaimana dengan beberapa tahun dari sekarang? Bagaimana jika anda memindahkan inventori anda ke gudang besar? Adakah SKU semasa anda masuk akal untuk pekerja pemenuhan masa depan?

Urus kuantiti produk. Berapa banyak produk yang perlu disimpan? Fokus pada apa yang dikenali sebagai inventori kurus. Tetapi berhati-hatilah agar anda tidak membuat pelanggan kecewa yang tidak mahu menunggu terlalu lama untuk produk anda. Ini adalah tindakan mengimbangkan.

Awasi pemilihan produk. Ini mungkin tidak menjadi masalah bagi anda jika anda mula kecil. Semasa anda berkembang, anda pasti ingin menawarkan lebih banyak pilihan untuk pelanggan. Anda mungkin mempunyai ruang simpanan yang terhad. Adalah masuk akal untuk menawarkan lebih banyak pilihan hanya untuk produk yang laris.

Jauhkan kos pembungkusan. Apple telah mengajar kami bahawa pembungkusan adalah sebahagian daripada jenama. Harga produk yang tinggi meningkatkan jangkaan persembahan yang berkualiti. Sebilangan besar orang yang membeli produk dari kedai dalam talian lebih berminat mendapatkan harga terbaik. Anda boleh terus membungkus dengan meminimumkan pelbagai jenis kotak dan bahan pembungkus. Sekiranya anda menggunakan kotak berjenama, fahami kos yang dikenakan berbanding nilai yang diberikan.

19. Bagaimana saya menentukan kos penghantaran?

Strategi penghantaran anda harus mengurangkan margin anda sesedikit mungkin. Ia tetap harus menarik minat pelanggan. Kajian menunjukkan bahawa kos penghantaran dan pengendalian menyebabkan peninggalan keranjang belanja. Pertimbangkan pilihan berikut:

Penghantaran percuma. Ia mendapat perhatian pelanggan. Ia mungkin akan mengurangkan keuntungan anda. Penghantaran percuma adalah kelebihan yang ketara berbanding pesaing yang tidak menawarkannya. Tentukan sama ada peningkatan jumlah jualan merangkumi keuntungan.

Menawarkan penghantaran percuma dengan pesanan minimum. Ini meningkatkan nilai pesanan purata anda. Anda boleh menggunakannya dengan kos penghantaran. Item kos tinggi memerlukan pengendalian tambahan. Pelanggan menjangkakan perkara itu. Barang dagangan yang kompetitif adalah cerita yang berbeza.

Bayar apa yang anda dikenakan. Pelanggan anda lebih kurang membayar apa yang anda akan bayar untuk menghantar produk anda. Ia tidak memberi kesan yang sama seperti penghantaran percuma. Ini menghalang anda daripada memakan keuntungan anda. Pelanggan pintar memahami bahawa mereka mendapat tawaran terbaik.

Harga rata. Pilihan ini memerlukan persiapan. Anda perlu mengetahui terlebih dahulu kos purata penghantaran pakej. Penting untuk diketahui, supaya anda tidak melampaui batas atau membebankan pelanggan yang berlebihan. Berbekalkan pelbagai kos, anda boleh menetapkan pilihan menarik berjenjang. Masa penghantaran menentukan harganya.

20. Bagaimana saya menguruskan inventori?

Berapa banyak yang anda perlukan di tangan? Inventori adalah aset, tetapi mengikat wang sehingga terjual. Kedai eCommerce anda perlu mengoptimumkan inventori dengan mengekalkannya. Ia mesti melakukan ini tanpa mengambil risiko kekecewaan pelanggan.

Berikut adalah cara untuk melakukan tindakan juggling ini:

Tetap teratur. Hah? Bukankah itu jelas? Mungkin tidak. Pastikan inventori anda jelas. Adakah teratur, jadi mudah untuk mengetahui apa yang ditempatkan di mana?

Pilih sistem yang disesuaikan. Cari penyelesaian keranjang belanja yang mengintegrasikan pengurusan inventori dengan perkhidmatan pembukuan. Bolehkah ia mengurangkan item yang terjual setiap kali ada penjualan? Bolehkah ia mengeluarkan e-mel apabila stoknya rendah?

Berhati-hatilah. Anda mungkin kecil sekarang, tetapi bukankah tujuan anda untuk membuat skala? Perlakukan hari ini seolah-olah masa depan. Simpan rekod dan rekod inventori yang tepat setiap masa. Melabur dalam perisian pengurusan inventori yang dapat membantu anda sekarang, dan ketika anda sebesar Amazon.

21. Bagaimana saya membina kepercayaan dengan kedai dalam talian saya?

Penipuan pancingan data, perisian hasad, dan perkhidmatan pelanggan yang buruk membuat pembeli dalam talian berwaspada. Petunjuk kepercayaan di laman web anda sangat penting. Berikut adalah lima perkara yang boleh anda lakukan untuk membina kepercayaan dan keyakinan:

Jadikan ia peribadi. Orang tidak mempercayai halaman atau laman web. Mereka mempercayai orang. Adakah laman web anda mempunyai faktor manusia? Mereka mahu melihat wajah dan nama. Gunakan halaman Perihal Kami untuk menunjukkan pasukan anda. Senaraikan nama dan berikan maklumat hubungan.

Nampak profesional. Itu semua dalam persembahan anda. Anda bukan maya. Anda nyata. Buktikan. Jadikan perkhidmatan pelanggan sebagai kawasan laman web anda yang mantap. Terangkan polisi pengembalian anda dan sokongan lain dalam bahasa Inggeris biasa.

Kongsi bahawa orang lain mempercayai anda. Menampilkan testimoni pelanggan. Berasaskan teks tidak mengapa. Video lebih baik. Berbangga dengan liputan akhbar. Paparkan logo liputan media yang anda.

Buktikan laman web anda selamat. Simbol gembok itu berharga. Adakah penyelesaian eCommerce anda menunjukkan pemberitahuan bahawa pelanggan menggunakan pelayan yang selamat? Walaupun begitu, ambil langkah lebih jauh dan ingatkan mereka.

Mengurangkan risiko. Apa yang dipertaruhkan untuk pelanggan anda? Mereka bimbang bahawa mereka akan terjebak dengan produk anda jika mereka tidak menyukainya. Tingkatkan kredibiliti anda. Tangani masalah mereka di muka. Jelaskan dasar penghantaran dan pengembalian. Ini mengenai menguruskan jangkaan.

Pelanggan anda akan menilai anda sebaik sahaja mereka tiba di halaman indeks anda. Mereka memutuskan sama ada akan mempercayai anda dalam masa beberapa saat. Terserah anda untuk mendapatkan kepercayaan mereka.

22. Bagaimana cara menarik pembeli ke kedai dalam talian saya?

Tidak ada habisnya nasihat dalam talian mengenai SEO dan menjadikan kedai dalam talian anda muncul dalam carian. Tetapi robot tidak membeli-belah di laman web anda. Manusia adalah.

Satu perkara yang paling dilupakan oleh kedai dalam talian ialah kita semua mahukan hubungan sesama manusia. Mungkin terdengar seperti pelajaran tatabahasa, tetapi dimulakan dengan penggunaan kata ganti yang betul. Beri tumpuan kepada pelanggan. Itu bererti menggunakan kata ganti “anda.” Elakkan fokus pada diri sendiri. Gunakan sedikit kata ganti nama “kita.”

Sertakan blog di laman web anda. Ingatlah, pelanggan, datang kepada anda untuk mencari penyelesaian masalah. Produk dan perkhidmatan yang anda jual adalah penyelesaiannya. Bercakap tentang perkara-perkara itu. Harga dan produk bukan satu-satunya perkara yang laku.

23. Bagaimana cara menarik pembeli ke kedai dalam talian saya?

Berikut adalah beberapa statistik yang serius.

 • 78% pengguna membatalkan transaksi kerana perkhidmatan pelanggan yang buruk.
 • Orang Amerika memberitahu rata-rata sembilan orang mengenai pengalaman yang baik. Mereka akan memberitahu 16 orang tentang orang miskin.
 • Ia memerlukan 12 ulasan positif untuk menebus satu tinjauan negatif yang tidak dapat diselesaikan.
 • 59% pembeli A.S. akan mencuba jenama baru untuk pengalaman perkhidmatan yang lebih baik.

Media sosial menguatkan perkara ini. Ini juga alat terbaik anda Ini menjadikan perkhidmatan pelanggan sebagai usaha kolaboratif. Media sosial menawarkan alat komuniti dalam talian yang memberi kuasa kepada pelanggan untuk mencari jawapan dan menolong orang lain. Gunakan forum bantuan diri dan komuniti di laman web anda. Jangan mengabaikan kekuatan penglibatan langsung untuk menangani masalah perkhidmatan pelanggan.

Berikut adalah cara kedai dalam talian anda dapat menggunakan sokongan pelanggan untuk meningkatkan tahap kepuasan:

Tolong menolong. Itu tidak begitu jelas. Bersedia tidak sama dengan membantu. Lebih dari itu mempunyai seseorang yang akan melakukan sembang langsung atau panggilan telefon. Kualiti pertolongan adalah matlamat anda. Adakah anda memberi wewenang sokongan pelanggan anda untuk menyelesaikan masalah?

Jujurlah. Pelanggan tidak mengharapkan anda sempurna, tetapi mereka mengharapkan anda melakukan kesalahan. Sokongan pelanggan anda harus merasa selesa dalam melakukan ini. Tidak ada yang mengharapkan anda mengetahui semua jawapannya. Pembeli dalam talian yang memerlukan perkhidmatan pelanggan dijangka akan mendengar bahawa anda akan mendapat jawapan untuk mereka. Dan, “tidak” adalah jawapan yang sesuai jika ini bermakna anda terlalu berjanji dan mengecewakan mereka.

Pastikan ia mudah dan senang. Sokongan pelanggan bukanlah kos menjalankan perniagaan. Ini pelaburan. Ini mengeratkan hubungan anda dengan pembeli anda dan mendorong penjualan berulang. Pelanggan yang berpuas hati berkongsi penemuan mereka. Itulah matlamat anda dengan perkhidmatan pelanggan. Permudahkan untuk mencari maklumat kritikal. Letakkan dasar harga, penghantaran, dan pengembalian di mana mereka dapat menemuinya.

24. Bagaimana saya membuat gambar dan keterangan produk?

Kedai dalam talian anda adalah media visual yang dilengkapi dengan kata-kata. Gunakan kedua-duanya untuk keuntungan anda.

Gambar yang lebih besar meningkatkan penjualan. Jadikan mereka beresolusi tinggi dan sertakan pelbagai sudut. Biarkan pelanggan memperbesar maklumat.

Jangan terlalu memahami penerangan produk. Terangkan kebaikan produk menggunakan ciri-cirinya. Cari “mengapa”.

Bersikap dermawan dengan perincian. Sediakan mereka. Sekiranya produk anda mempunyai 37 bahan semula jadi, berikan pautan ke gambarnya. Pelanggan menghargai ini. Mereka menjadi selesa dengan keputusan membeli mereka.

25. Bagaimana saya mengendalikan pertukaran dan pengembalian?

Pertama sekali, galakkan mereka. Ini menunjukkan pembeli yang berkomitmen untuk perkhidmatan pelanggan. Sekiranya mereka tidak berpuas hati, bawa balik. Tamat perbincangan. Oleh itu, anda dapat mengurangkan pulangan dengan polisi komprehensif yang anda kongsi dengan pelanggan. Uruskan harapan mereka.

Tiada penjualan adalah muktamad. Berdiri di belakang produk anda. Jangan menyukarkan mereka untuk mengembalikan barang. Sekiranya anda melakukannya, anda tidak akan dapat melihatnya lagi.

Kurangkan kekecewaan.Penerangan produk yang tepat dan gambar produk yang baik mengurangkan pulangan.

Gunakan akronim bahasa Inggeris biasa dan jargon memerintah dunia kita. Jauhkan mereka daripada dialog. Permudahkan untuk mencari maklumat anda mengenai pertukaran dan pengembalian. Sekiranya tidak senang dijumpai, pelanggan anda menganggap anda mempunyai sesuatu yang perlu disembunyikan.

Jangan tambahkan kos tersembunyi atau sembunyikan had masa. Beritahu pelanggan jika mereka perlu membayar penghantaran balik. Jelaskan jika pembeli mempunyai sejumlah masa untuk mengembalikan atau menukar sesuatu yang mereka beli. Tidak ada yang lebih buruk daripada terkena kos tersembunyi. Jangan menyembunyikan apa-apa. Anda mesti mencari pelanggan baru.

26. Bagaimana saya mengesan prestasi kedai saya?

Petunjuk Prestasi Utama (KPI) mengukur prestasi anda. Jejaki titik data ini, dan anda akan mengetahui:

Trafik laman web – Ia memberitahu anda berapa orang yang melawat. Adakah beberapa hari lebih popular daripada yang lain? Mungkin pada masa itu anda mempunyai insentif membeli khas.

Masa purata di laman web – Ini mengukur pertunangan. Waktu rendah bermaksud pelanggan tidak dapat menemui apa yang mereka mahukan. Atau, anda tidak mempunyai apa yang mereka mahukan. Kedua-duanya adalah berita buruk untuk anda.

Keluar halaman –Ini menunjukkan kepada anda di mana anda kehilangan minat. Gunakan data ini untuk menyempurnakan laman web anda dan menjaga perhatian pelanggan.

Rujukan –Bagaimana pelanggan baru menemui kedai dalam talian anda? Ini membantu anda mengesahkan strategi pemasaran anda.

Penukaran – Mengunjungi kedai dalam talian anda adalah baik. Membeli sesuatu adalah lebih baik. Kadar penukaran ini membantu anda memutuskan sama ada anda perlu menggunakan lebih banyak tekanan penjualan.

Kadar pulangan – Pelawat yang kembali hebat. Pembeli balik memang hebat. Kaji kadar pulangan anda untuk melihat bagaimana prestasi anda dalam mendapatkan perniagaan berulang.

Nilai pesanan purata – Ini membantu anda memahami tabiat perbelanjaan. Pembeli yang besar di laman web anda memerlukan perhatian tambahan.

27. Bagaimana saya membina jenama untuk kedai dalam talian saya?

Setiap jenama mempunyai elemen asas. Kedai dalam talian anda juga begitu.

 • Logo
 • Warna
 • Tipografi
 • Ikon

Jadikan semua elemen ini bekerjasama. Ketahui semuanya sebelum anda memulakan. Mereka saling bergantung. Inilah yang perlu anda lakukan untuk membuat elemen.

Tentukan siapa anda. Strategi jenama merangkumi nilai, pernyataan visi anda. Ini menyatakan apa yang anda mahukan untuk pelanggan anda, dan apa yang anda mahu orang memikirkan anda. Tukar ini menjadi kata kunci.

Reka bentuk ke arah tujuan. Hadkan palet warna dan fon anda. Pilih fon untuk tajuk utama dan satu untuk salinan isi badan. Jangan lupa pembeli mudah alih anda. Adakah fon boleh dibaca pada saiz kecil?

Fahami apa yang disampaikan oleh jenama anda. Adakah semua bahagian kedai anda mempunyai tema yang sama? Jenama anda adalah mengenai ketenangan. Amalan perniagaan anda lebih seperti pertandingan gusti. Ini menghantar mesej campuran kepada pelanggan. Segala-galanya harus memperkuatkan apa yang anda tentukan.

28. Bagaimana saya membuat program kesetiaan pelanggan?

Apa yang bermanfaat mengenai komplikasi? Ia mengalahkan tujuan. Keluarkan kerumitan. Kurangkannya dan ubah menjadi pengalaman yang menyeronokkan bagi pembeli. Lagipun, itu adalah ganjaran. Tidak perlu lama untuk mengetahui. Perlu mengambil lebih sedikit masa untuk menyertainya.

Bukan program kesetiaan pelanggan jika ada halangan untuk bergabung. Bolehkah anda membuatnya semudah memasukkan e-mel? Bolehkah mereka bergabung atau masuk ke laman web anda dengan bukti kelayakan media sosial mereka?

Program kesetiaan yang berjaya membolehkan pelanggan memperoleh ganjaran tanpa usaha. Tidak cukupkah membeli sesuatu dari anda? Sekiranya program kesetiaan anda memerlukan lebih daripada sekadar log masuk, itu terlalu rumit. Adakah ganjaran anda sangat murah sehingga anda berharap pelanggan tidak mengambil bahagian? Berhenti bersikap pemurah.

Sebaliknya, adakah ganjaran untuk program kesetiaan anda dangkal? Sekiranya pelanggan tidak melihat nilainya, program akan gagal.

Program kesetiaan yang paling berjaya meningkatkan taruhan ganjaran untuk aktiviti yang berterusan. Ia memotivasi dan menghasilkan pembelian berulang. Pelanggan anda yang paling setia adalah ejen pemasaran yang kuat untuk anda. Beri mereka cara untuk berkongsi pengalaman mereka dan dorong orang lain untuk turut serta. Ikon sosial mesti ada di mana-mana di halaman program kesetiaan anda.

29. Bagaimanakah cara membuat pelanggan menulis ulasan?

Tanya mereka. Semua orang memahami pentingnya ulasan yang baik. Kata-kata positif itu diminta segera.

Permudahkan pelanggan anda untuk memberikan ulasan untuk anda di laman web anda. Sekiranya tidak jelas, mereka tidak akan mencarinya. Letakkan pautan untuk mengulas profil di lebih daripada satu tempat. Sertakannya dalam buletin dan e-mel anda.

Beri pelanggan alasan untuk membuat semakan. Tunjukkan penghargaan anda dengan insentif. Namun, jelaslah bahawa ini adalah untuk tinjauan yang jujur.

30. Bagaimana saya mempromosikan kedai dalam talian saya?

Alat promosi terbaik anda ialah e-mel. Hantar mesej ke pangkalan data anda. Pastikan ada ajakan bertindak untuk berkongsi e-mel.

Pangkalan data e-mel anda akan bertambah setelah anda melancarkan. Gunakan untuk menghantar mesej mingguan yang menyoroti produk anda. Sertakan gambar dan pautan terus untuk dibeli. Luangkan masa tambahan untuk memformat mesej, sehingga kelihatan baik pada peranti mudah alih. E-mel menghasilkan arus lalu lintas yang normal.

Bangunkan diri anda sebagai pemimpin dalam industri anda dengan blog. Ini adalah kaedah yang kuat tetapi tidak langsung untuk mempromosikan kedai dalam talian anda. Catatan blog anda harus bermanfaat dan bermaklumat. Tulis dari sudut pandangan yang neutral. Rujuk rakan sebaya dan pesaing. Pastikan pautan blog kembali ke kedai anda minimum dan relevan.

Hubungi blogger lain mengenai kedai dan produk dalam talian anda. Ia memerlukan sedikit kajian. Anda mesti membaca siaran mereka untuk menentukan sambungan. Kemudian hubungi mereka. Terangkan mengapa produk anda sesuai untuk disemak di blog mereka. Jadilah berfikiran promosi dan tawarkan contoh untuk hadiah.

Gunakan kajian itu di blog untuk membuat senarai kedua. Hubungi mereka dan tawarkan ke blog tetamu. Ini bukan promosi diri. Blogger ini akan mengharapkan komen yang bernas yang memberikan penyelesaian yang dapat digunakan oleh pembaca mereka. Ganjaran anda adalah pautan ke kedai anda di bio.

Video menarik penonton. Mereka boleh dikongsi dan menambah kedalaman di kedai dalam talian anda. Tunjukkan produk anda dalam tindakan. Orang juga suka kandungan di sebalik tabir. Selamat mencuba dan kongsi beberapa bloopers! Buat akaun YouTube untuk kedai dalam talian anda dan hantarkan video anda di sana. Silangkan promosi kedua-dua laman web ini.

Media sosial sangat mustahak. Penggunaan media sosial yang berkesan untuk mempromosikan kedai dalam talian anda memerlukan masa dan usaha. Anda memerlukan jadual catatan biasa. Ini bermaksud setiap hari atau lebih, bergantung pada jumlah pengikut anda. Gambar menarik perhatian dan dikongsi. Sertakan pautan langsung untuk membelinya di kedai dalam talian anda.

Banyak laman media sosial menawarkan iklan bertarget berbayar kepada penonton mereka. Facebook dan Twitter mempunyai antara muka yang kuat yang membolehkan anda menjadi spesifik. Pastikan tentukan tujuannya adalah kedai dalam talian anda dan bukan halaman syarikat anda di laman web mereka.

Optimumkan nama dan keterangan produk di kedai dalam talian anda. Penerangan yang komprehensif menghasilkan lebih banyak peluang untuk SEO. Lakukan perkara yang sama dengan foto anda. Beri mereka nama yang deskriptif. Tambahkan suapan produk anda ke Google Shopping. Ketiga usaha SEO ini akan membantu pelanggan baru mencari anda.

31. Bagaimana saya membuat rancangan pemasaran yang berkesan?

Rancangan anda bermula dengan mengetahui kepada siapa anda ingin menjual dan bagaimana mereka ingin membeli. Tentukan, siapa pelanggan anda, dan tingkah laku membeli-belah mereka. Maklumat itu menyiapkan anda untuk langkah seterusnya.

Jadikan kedai dalam talian anda kelihatan di tempat yang dilihat oleh pelanggan ini. Enjin carian, media sosial, dan blog boleh menghantarnya kepada anda dengan pautan langsung. Pastikan anda bersedia untuk mereka sebelum mereka tiba. Gunakan mesin carian untuk mencari kedai dalam talian anda. Pautan enjin carian ini akan memberikan kesan pertama bagi pelanggan anda. Adakah itu yang anda mahukan?

Pemasaran yang berjaya adalah komunikasi yang berkesan. Audit laman web anda. Adakah setiap halaman menyampaikan tujuannya yang jelas? Cari sekurang-kurangnya 10 orang yang sesuai dengan demografi sasaran anda. Minta mereka membeli di kedai dalam talian anda. Tonton ketika mereka melalui proses tersebut. Minta maklum balas mereka dan ambil tindakan untuk menjadikan pengalaman membeli-belah di kedai dalam talian anda lebih baik.

Nilai adalah apa yang harus diberikan oleh komunikasi pemasaran. Bagi pembeli dalam talian, ini bermaksud menunjukkan kepada mereka bahawa mereka akan menemui apa yang ingin mereka beli. Tingkatkan penjualan produk anda dengan maklumat yang senang dimakan.

Komunikasi yang berkesan adalah interaktif. Fokus pada kemampuan anda untuk melakukan perbualan dua hala dengan pelanggan dalam talian. Pemasaran juga mengenai pengurusan jangkaan. Jangan menganggap pelanggan tahu apa yang harus dilakukan atau apa yang diharapkan semasa mereka berbelanja dengan anda. Bantu mereka dengan arahan. Ini boleh menjadi ajakan bertindak yang membawa kepada penjualan.

32. Bagaimana saya memperuntukkan belanjawan pemasaran eCommerce?

Gunakan peruntukan anda untuk pemerolehan pelanggan. Walaupun anda mempunyai jenama, produk atau perkhidmatan anda yang mendorong pendapatan. Itulah yang anda mahu sampaikan di hadapan orang.

Nampaknya logik untuk melaburkan semua belanjawan anda di saluran yang paling murah. Anda mungkin melihat tindak balas awal, tetapi tidak dapat mengekalkannya. Tingkah laku dan pilihan dalam talian tidak berubah. Tempat orang hari ini bukan tempat mereka esok. Harga saluran mungkin meningkat dan tidak terjangkau untuk anda. Strategi yang lebih baik adalah menyebarkan anggaran anda ke banyak saluran. Berikut adalah perincian umum bagaimana laman web eCommerce lain mendekati peruntukan:

Melabur 10% hingga 30% di saluran SEO. Rancang aplikasi berterusan untuk hasil yang optimum. SEO akan menghasilkan trafik yang stabil. Kelemahannya adalah bahawa ia tidak akan mendorong pulangan pelaburan (ROI) yang cepat seperti yang mungkin dilakukan oleh saluran lain. Ini adalah kitaran yang lebih panjang.

Melabur 10% hingga 20% di saluran media sosial. Ketiga-tiga syarikat gergasi rangkaian sosial (Facebook, Twitter, dan LinkedIn) adalah pilihan yang jelas. Mereka mempunyai penonton yang besar. Sasaran mudah. Jangan menolak rangkaian sosial lain. Produk atau perkhidmatan anda mungkin sesuai untuk rangkaian sosial yang lebih kecil dan lebih khusus. Membeli-belah dalam talian adalah pengalaman visual. Pinterest dan Instagram adalah rangkaian sosial visual.

Melabur 20% hingga 40% di SEM. Sekiranya kedai dalam talian anda baru, ini mungkin satu-satunya cara untuk mendapatkan penglihatan dalam carian. Lebih banyak perbelanjaan tidak selalu lebih baik. Hasil datang dari memastikan iklan Anda relevan dengan audiens yang Anda minta Google targetkan. Sekiranya anda tidak melihat hasilnya, lebih banyak wang tidak akan membantu. Tukar salinan iklan anda dengan kerap untuk menentukan apa yang sesuai dengan carian. Kata kunci anda mungkin betul, tetapi salinan anda tidak berubah menjadi satu klik.

Melabur 10% hingga 20% dalam penargetan semula.Sekiranya anda baru memulakan laman web eCommerce; anda mungkin mempunyai pangkalan pelanggan yang kecil. Mencarinya semula adalah peluang terhad. Pelanggan tersebut pernah ke kedai dalam talian anda. Menyentuhnya lagi dengan pemasaran adalah cara untuk mengajak mereka kembali dan membeli. Tunggu penargetan semula sehingga jumlah pelawat bulanan anda membenarkan pelaburan tersebut.

Melabur 5% hingga 25% dalam mencari prospek menggunakan iklan bergambar. Ini meningkatkan kesedaran jenama di laman web yang disasarkan.

Melabur 5% hingga 10% dalam pemasaran e-mel. Sudah lama wujud kerana berjaya. Kempen buletin adalah pemacu trafik dan penukaran laman web yang berkesan. E-mel peninggalan troli dapat menghidupkan semula penjualan yang hilang. E-mel jualan silang dapat meningkatkan perbelanjaan oleh pelanggan yang ada.

Pastikan peruntukan anda sentiasa lancar. Apabila kedai dalam talian anda semakin matang, dan penonton semakin meningkat, objektif anda akan berubah. Saluran pembinaan jenama menjadi lebih penting. Sekiranya saluran tidak menghasilkan hasil, jangan tinggalkannya. Pertama, uji kreatif yang berbeza untuknya.

33. Bagaimana saya mengembangkan strategi SEO untuk kedai dalam talian saya?

Strategi SEO yang berjaya berkisar pada elemen bulat enam.

Kata kunci – Lakukan penyelidikan. Fahami apa yang dicari orang. Mengaitkan diri anda dengan kata kunci ini adalah pentingnya SEO. Lihat bagaimana persaingan dengan menggunakan Alat Kata Kunci Google AdWords. Beberapa kata kunci akan terlalu kompetitif dalam bidang anda. Sebagai gantinya, pilih kata kunci ekor panjang (antara dua hingga lima perkataan). Lebih sedikit perniagaan akan bersaing untuk kata kunci yang lebih panjang ini. Mereka akan memberi anda kedudukan penempatan yang lebih tinggi.

Teg meta –Mereka penting. Kata kunci terpenting anda terdapat pada tajuk halaman anda. Meta tag adalah apa yang dicari dan diperingkat Google. Perkara yang sama berlaku untuk tajuk keterangan halaman.

Kandungan – Kandungan berkualiti menghasilkan pengalaman pengguna yang positif. Kandungan adalah tempat terbaik untuk kata kunci anda tinggal. Jadikan kandungan anda bersinar, dan gunakan untuk mendidik pembeli anda.

Pautan Balik –Perkara ini hampir sama pentingnya dengan kandungan. Kuantiti kualiti yang tinggi. Fikirkan strategi kandungan anda. Susunkannya untuk pautan yang relevan kembali ke laman web anda. Memupuk blog rakan sebaya dengan alasan yang sama. Jual barang yang disukai orang. Mereka juga akan membantu anda dalam hal ini.

Media sosial –Tidak ada masalah ini. Anda mesti mewujudkan kehadiran media sosial yang kuat, atau anda tidak akan berjaya. Laman web seperti Facebook mempunyai khalayak yang begitu besar sehingga ahli menggunakannya seperti mesin pencari.

Imej produk –Imej memainkan peranan penting dalam SEO. Hasil carian mengembalikan gambar, dan juga laman web. Anda menjual produk di laman web anda. Imej produk tersebut semestinya anda boleh membuatnya. Ada sesuatu yang sama pentingnya. Nama fail gambar mesti mengandungi kata kunci yang berkaitan. Anda akan melihat pangkat yang lebih tinggi untuk mereka di enjin carian.

Tidak ada strategi SEO yang akan lengkap tanpa analisis yang kompetitif. Apakah laman web eCommerce lain seperti yang anda lakukan?

34. Bagaimana saya menggunakan media sosial untuk memasarkan kedai dalam talian saya?

Pemasaran media sosial akan membawa pembeli ke kedai dalam talian anda. Perlu nombor untuk membuktikannya? ECommerce Shopify mengkaji data dari lebih 37 juta lawatan media sosial. Lawatan tersebut menghasilkan 529,000 pesanan. Inilah yang perlu anda lakukan untuk memulakan.

Buat halaman Facebook untuk kedai dalam talian anda. Jangan gunakan halaman Facebook peribadi anda untuk tujuan ini. Jemput rakan Facebook anda untuk berkongsi dan menyukai halaman anda. Mempunyai lebih daripada sekadar halaman Facebook syarikat baru anda yang menanti mereka tiba. Pastikan ada kandungan yang boleh dimakan dan dikongsi oleh mereka. Pastikan kandungan baru terus mengalir. Mesti relevan dan cukup menarik untuk dikongsi. Ajakan bertindak adalah lawatan ke kedai dalam talian anda.

Tweet mengenai kedai dalam talian anda. Dapatkan potongan eksklusif untuk pengikut anda. Beri mereka insentif untuk menghubungi pengikut mereka. Jangan lupa untuk memasukkan tawaran ini ke rangkaian Facebook anda. Ikut pelanggan anda. Ikuti vendor anda. Gunakan Twitter untuk menghubungi blogger, wartawan, penganalisis industri yang berpengaruh. Mereka mempunyai pengikut yang besar. Anda mahukan perhatian itu. Libatkan mereka dengan gambar dan video.

Sediakan halaman perniagaan Google+. Produk Google berfungsi dengan baik. Profil perniagaan anda di Google+ membantunya berprestasi lebih baik dalam carian Google. Di sinilah anda dapat melakukan interaksi yang menarik. Buat Google+ Hangout dan berhubung dengan pelanggan dan prospek anda dalam masa nyata. Cari Komuniti Google+ yang berkaitan dan mula menyumbang.

Buat saluran YouTube. Di sinilah kebanyakan perniagaan bersenang-senang. Itu pilihan anda. Anda mungkin mahu menampilkan hanya video mengenai cara menggunakan produk atau perkhidmatan anda. Atau, campurkan dengan sedikit hiburan murni. Yang penting ialah anda memastikan kandungan video tetap ada.

Buat profil LinkedIn. LinkedIn adalah tempat anda berkembang dan mengekalkan rangkaian profesional. Tambahkan pautan ke kedai dalam talian anda. Gunakan fungsi kemas kini memberitahu orang ramai mengenai aspek perniagaan di kedai eCommerce anda. Cari dan ikuti vendor anda. Sertailah kumpulan mereka dan ambil bahagian dalam perbincangan. Minta rangkaian anda untuk menambahkan cadangan ke profil anda.

Sediakan profil Pinterest. Pinterest adalah mengenai gambar, jadi manfaatkan fotografi produk anda di sini. Buat papan bertema untuk mempamerkan barang dan / atau perkhidmatan anda. Kedai dalam talian anda harus mempunyai butang Pinterest Pin It di sebelah setiap produk supaya pengunjung dapat membagikannya. Video yang anda buat untuk YouTube juga boleh melakukan tugas ganda di sini.

35. Bagaimana saya membina senarai e-dagang e-commerce?

Alamat e-mel adalah beberapa perkara paling berharga yang dapat diberikan oleh pelanggan kepada anda, selain wang. Permudahkan untuk berkongsi maklumat itu dengan anda. Kemudian gunakannya untuk membuat dialog.

Alamat e-mel sangat berharga kerana menunjukkan bahawa seseorang ingin mendengar apa yang anda katakan. Mereka telah memberi anda kebenaran untuk memasarkannya kepada mereka. Inilah cara mendapatkan alamat e-mel tersebut.

Gunakan iklan untuk mendorong orang ke halaman arahan. Halaman arahan anda mesti menawarkan faedah yang jelas sebagai ganti alamat e-mel. Ia dapat diskaun khas atau muat turun percuma. Walaupun pelawat tidak membeli apa-apa, anda masih mendapat keuntungan daripada memperoleh alamat e-mel yang lain.

Adakan peraduan dan hadiah di media sosial. Biarkan orang yang masuk tahu bahawa mereka dapat meningkatkan peluang mereka untuk menang. Yang harus mereka lakukan hanyalah berkongsi peraduan dengan rangkaian rakan Facebook mereka. Imej mendapat perhatian. Sekiranya hadiah itu adalah kad hadiah untuk kedai dalam talian anda, buat kolaj produk paling popular yang boleh mereka gunakan.

Letakkan kotak pendaftaran e-mel di mana sahaja. Setiap tempat yang anda masukkan ke dalam kedai dalam talian anda adalah peluang untuk mengumpulkan alamat e-mel. Jangan lupa blog anda. Kandungan blog yang berkualiti adalah magnet semula jadi untuk alamat e-mel. Orang melanggan untuk mengetahui bila anda perlu menyiarkan sesuatu yang baru.

36. Bagaimana saya menyediakan buletin eCommerce?

Surat berita adalah sumber penukaran yang berharga. Orang yang mendaftar telah menunjukkan bahawa mereka berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perniagaan anda. Sekarang anda boleh menghubungi mereka dengan kekerapan dan memberi mereka lebih banyak alasan untuk membeli. Kandungan dalam buletin anda mesti relevan dan memberikan nilai.

Anda adalah kedai dalam talian. Imej mendorong penjualan anda. Ingatlah itu semasa merancang kandungan buletin anda. Ini berita, bukan iklan. Kandungan anda harus berkaitan dengan apa yang berlaku di kedai dalam talian anda. Ini adalah peluang untuk memberi tumpuan kepada orang-orang anda. Ini adalah penjualan yang sukar untuk perniagaan anda, dengan penjualan yang lembut untuk produk anda. Pelanggan anda juga ingin mengetahui tentang anda.

Bina hubungan ini dengan memasukkan maklumat lain yang pelanggan anda hargai. Adakah anda mengunjungi vendor yang tinggal di tempat yang menarik? Tuliskan petikan ringkas dan sertakan pautan ke tempat-tempat menarik di kawasan ini. Cadangkan syarikat lain yang melengkapkan produk atau perkhidmatan anda. Beritahu syarikat-syarikat tersebut. Mereka mungkin membalas budi. Ia menambah rangkaian sambungan anda.

Buat tawaran atau diskaun khas untuk pelanggan buletin. Orang suka merasa eksklusif. Biarkan mereka tahu mengenai acara penjualan masa depan sebelum diumumkan di tempat lain.

Pautan sosial dalam buletin anda membantu pelanggan membagikannya kepada orang lain. Ini adalah cara untuk membina senarai langganan. Pastikan untuk membiarkan rangkaian sosial anda baru apabila anda mengeluarkan edisi buletin yang lain.

Buletin eCommerce anda bukan blog. Walaupun begitu, mereka dapat merujuk satu sama lain. Gunakan kedua-duanya untuk mempromosikan silang.

37. Bagaimana cara melindungi laman web eCommerce saya daripada penggodaman?

Keselamatan adalah perhatian utama sejak awal. Jadikannya sebahagian besar pertimbangan anda semasa anda memilih platform eCommerce. Perhatikan pematuhan PCI dan Sijil SSL. Tanyakan mengenai perlindungan spam jika anda merancang untuk menggunakan sistem e-mel mereka.

Platform eCommerce anda menawarkan perlindungan daripada penggodaman, tetapi bukan tanggungjawab vendor sepenuhnya. Anda berdua adalah rakan kongsi. Tanya bagaimana anda dapat menolong mereka menonton aktiviti mencurigakan di kedai dalam talian anda. Ketahui tanda-tanda apa yang perlu dicari. Pasang perlindungan virus dan perisian hasad di mana-mana komputer yang bersambung dengan vendor anda.

Pelanggan kedai dalam talian anda mungkin tidak pernah mengetahui bahawa anda mempunyai platform eCommerce. Mereka mempunyai hubungan dengan anda. Anda adalah orang yang mereka percayai, bukan vendor platform anda. Mereka hanya akan menyalahkan anda sekiranya berlaku pelanggaran keselamatan. Pastikan anda boleh mempercayai bahawa vendor anda akan membantu anda menjaga kepercayaan pelanggan tersebut.

38. Bagaimana saya mengoptimumkan kedai dalam talian saya untuk meningkatkan kadar penukaran?

Kadar penukaran adalah asas kepada jumlah penjualan yang tinggi. Mari kita lihat matematiknya. Sekiranya anda ingin meningkatkan jualan anda sebanyak 50%, bagaimana anda melakukannya? Kenaikan anggaran iklan anda sebanyak 50%?

Itu pelaburan yang mahal.

Lebih mudah menetapkan matlamat untuk meningkatkan kadar penukaran anda dengan satu kadar peratusan. 1% itu setara dengan kenaikan jualan 50%. Bagaimana anda melakukannya?

Kadang-kadang hanya sedikit perubahan boleh menyebabkan peningkatan yang signifikan dalam kadar penukaran. Banyak tweak kecil yang digabungkan dapat membawa peningkatan hasil anda secara mendadak.

Lakukan ujian A / B. Buat dua versi alternatif dari halaman produk anda. Masing-masing mendapat gambaran atau gambar produk yang berbeza. Perisian ujian A / B mengarahkan separuh daripada lalu lintas masuk ke setiap halaman. Satu halaman akan melihat lebih banyak penukaran. Itulah yang akan anda gunakan. Kadar penukaran yang lebih tinggi dihasilkan dari ujian A / B berterusan. Google menawarkan ujian A / B percuma sebagai sebahagian daripada pakej Analitis Google-nya.

Mempunyai proposisi nilai yang jelas dan menarik. Bolehkah anda menyatakan cadangan nilai anda dalam 10 perkataan atau kurang? Sampai ke tahap itu jika anda tidak dapat. Mengapa pelanggan anda harus membeli dari anda? Apabila anda menjelaskannya dan menyampaikannya, anda akan meningkatkan kadar penukaran. Proposisi nilai anda juga tidak boleh dikecualikan daripada sedikit ujian A / B.

Buat corong jualan. Adakah anda meminta penjualan terlalu cepat? Itu boleh mempengaruhi kadar penukaran anda. Orang tidak akan membeli jika mereka tidak bersedia. Masa ini meningkat apabila produk menjadi lebih mahal atau rumit. Corong penjualan mengembangkan kepercayaan. Perlahankan kadar untuk meningkatkan kadar penjualan. Meningkatkan kesedaran terlebih dahulu dengan nilai. Bantu pelanggan memahami hasil yang akan mereka peroleh. Kemudian minta penjualan. Sekiranya semua yang anda dapat dari pelawat kali pertama adalah alamat e-mel, mereka berada di corong penjualan anda. Anda telah mendapat hak istimewa untuk terus bercakap dengan mereka.

Menyingkirkan jargon. Gunakan bahasa percakapan di mana sahaja di kedai dalam talian anda. Sertakan ringkasan jika anda harus menunjukkan penafian undang-undang yang diperlukan.

Meningkatkan kepercayaan pembeli. Mengapa pelanggan mempercayai kedai dalam talian anda? Perkenalkan mereka kepada orang yang boleh dipercayai di belakang laman web anda dengan foto dan bios kakitangan. Mempunyai kaedah hubungan yang jelas dan mudah. Bukan sekadar alamat e-mel. Sertakan nombor telefon dan alamat lokasi fizikal. Buktikan bahawa anda profesional dengan reka bentuk dan susun atur laman web anda. Tipu tunggal adalah yang diperlukan untuk membunuh penjualan.

Permudahkan untuk membeli dari anda. Mungkin memerlukan beberapa lawatan, tetapi orang ingin membeli dalam beberapa minit apabila mereka sudah siap. Singkirkan bidang yang tidak perlu. Tambahkan pendaftaran menggunakan kelayakan rangkaian sosial. Tambahkan penapis untuk membuang lebihan pilihan sehingga mereka dapat memanfaatkan apa yang mereka mahu cari. Jangan menganggap bahawa pembeli tahu apa yang harus dilakukan. Beritahu mereka langkah seterusnya.

Keluarkan gangguan. Anda mahu pelanggan membeli barang. Bagaimanakah anda dapat menolong mereka memberi tumpuan kepada perkara ini? Keluarkan apa-apa yang tidak berkaitan dengan tindakan itu. Ya, mereka mahukan akses ke maklumat komprehensif tentang apa yang mereka beli. Sediakan akses, tetapi jangan paparkan semuanya sekaligus. Ini mewujudkan pilihan berlebihan. Ia menurunkan kadar penukaran.

Bandingkan produk atau perkhidmatan dengan persaingan. Ini kedengaran berlawanan dengan intuisi. Kenapa mesti bercakap mengenai pertandingan? Pelanggan anda akan melakukan penyelidikan sebelum mereka membeli. Mengapa memberi mereka peluang untuk meninggalkan dan melakukan itu? Apabila anda memberikan perbandingan, anda tetap berada di atas. Adakah harga anda lebih tinggi? Terangkan mengapa. Sediakan perbandingan dalam jadual supaya pelanggan dapat melihat semuanya sekaligus.

Tambahkan insentif untuk membeli sekarang. Anda telah melihat karya ini jika anda melayari laman web syarikat penerbangan. Mereka mengesan tempat duduk. Anda dapat melihat ada beberapa yang tersisa dalam penerbangan. Anda tahu anda mesti membuat keputusan untuk membeli atau kehilangan. Buat kekurangan. Jadikan kuantiti terhad, atau berikan harga pada masa yang terhad.

39. Adakah anda bersedia untuk mengusahakan projek jangka panjang?

Sekiranya membuat kedai dalam talian adalah sesuatu yang ingin anda lakukan hari ini. Adakah sesuatu yang anda lihat sendiri buat bertahun-tahun dari sekarang? Anda tidak dapat membuka kedai fizikal dan menjalankannya selama sebulan atau minggu pada satu masa. Kedai eCommerce anda juga tidak akan berfungsi.

Mungkin memerlukan sedikit komitmen wang untuk memulakan kedai dalam talian anda. Hari pelancaran hanyalah permulaan. Kejayaan memerlukan pertumbuhan. Itu datang dari masa ke masa.

Sekarang Anda Sedia Memulakan! Buat senarai semak dan cari jawapan bagi setiap soalan. Tidak ada jawapan pasti. Walau bagaimanapun, kebanyakan subjek ini mempunyai amalan terbaik. Luangkan masa untuk membeli-belah dalam talian di kedai e-commerce kegemaran anda.

Apa yang anda suka mengenai mereka? Apa yang membuat anda kecewa? Tentukan penyelesaian yang lebih baik dan gunakan untuk berfungsi di kedai dalam talian anda.

Berhati-hati untuk berkongsi soalan yang paling sukar dijawab dan mengapa?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me